България е на дъното сред развитите страни по благосъстояние на децата

България е на дъното сред развитите страни по благосъстояние на децата

© Юлия ЛазароваБългария е последната от европейските страни в класация за благосъстоянието на децата. От проучване, сравняващо 41 държави (но само 38 от тях са в класацията), тя е на последно място по физическо здраве (наднормено тегло/затлъстяване, смъртност) и умения (четене/математика, сприятеляване) и в средата (18) по психическо здраве (удовлетвореност от живота, самоубийства). В списъка по-зле е единствено Чили (други 3 страни не са в него, защото няма достатъчно сравнима информация).


Данните са от доклад на изследователския център "Иноченти" на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), разпространен в четвъртък и фокусиран върху 15-19-годишните, но обхващащ малките още от 5 години. Базираният във Флоренция център публикува "Светове на влияние: Какво определя благосъстоянието на децата в богатите държави" като част от мисията си за по-добро международно разбиране на проблемите, свързани с правата на децата, по-лесно прилагане на Конвенцията за правата на детето и подкрепа на застъпничеството за децата по цял свят.


Данните са от 41 държави - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз (ЕС). Авторите са потърсили отговори на въпроси като: шансовете на децата да оцелеят, да растат и да бъдат закриляни до въпросите дали се учат, дали се чувстват изслушвани, дали родителите им имат подкрепа и средства да дадат на децата си най-добрите възможности за здраво и щастливо детство. Част от информацията идва от голямото световно изследване PISA, но и от други източници.
Неведнъж са цитирани в новините в България използваните в доклада данни, че само 32% от 15-годишните в България имат основна грамотност по четене и математика. Не се среща често обаче информацията, че едва малко над 50% от грамотната група са попаднали там, защото имат вкъщи книги да си помагат в ученето.


Доста по-малко се говори за това, че 16% от българчетата изпитват затруднение в създаването на приятелства или че 45% казват, че получават ограничена подкрепа в семейството си. При това над 30% от децата в България живеят в "лошо качество на семейните взаимоотношения", пишат авторите.


Многопластова рамка на благосъстоянието на децата, която е използвана в доклада.

Многопластова рамка на благосъстоянието на децата, която е използвана в доклада.

УНИЦЕФ тепърва се опитва да привлече вниманието над тормоза над деца - 68% от българчетата казват, че са били обект на такива действия. Въпросът, който им е зададен, е дали през последния месец няколко пъти им се е случило някое от следните неща: другите нарочно не ми дават неща, присмиват ми се, заплашват ме, взимат ми нещата и ги унищожават, удрят ме и ме блъскат, разпространяват лоши слухове за мен.


Трудно е да се определят универсални механизми, особено за психическото здраве, показва докладът. Един от типичните примери е, че в България 28% от децата между 5 и 19 години са били през 2016 г. с наднормено тегло или затлъстяване. Общо 43% от българчетата на 11, 13 и 15 години са недоволни от външността си (твърде дебели 27% или твърде слаби 16%). Но в действителност при момчетата това няма никакво значение за удовлетвореността от живота, макар всяка десето от тях да е с наднормено тегло. За сравнение - в Ирландия недоволно от външността си е всяко десето момче.


Част от обяснението е, че вероятно в българските семейства не се говори за свръхтеглото при мъжете. При момичетата проблемът с външния вид е отчетливо по-изразен, но в доклада има и обяснение защо при някои от тях той не съществува: "Доволните от външността си момичета обикновено са сред роднини и връстници, които не се безпокоят често за теглото си и наблягат на положително поведение спрямо него (например физически упражнения и здравословно хранене), а не на отрицателни подходи (например диети)."


Бедността и социалното изключване са фактори за благосъстоянието на децата - над една четвърт от българчетата живеят в домакинства с доходи под 60% от националния медианен доход след плащането на данъците и получаването на парични плащания.


Проблеми изпитват и в държави с високи доходи - САЩ например са по някои показатели по-зле от България. За децата е важно да се радват на подкрепа в семейството, но данните сочат, че много от тях смятат, че нямат възможност да участват във вземането на решения у дома и в училище. Далеч невинаги е лесно и на родителите - в някои страни най-малко всеки десети родител съобщава, че няма роднини или приятели, на които да разчита за помощ при отглеждането на децата.


Добрата новина тук за България е, че тя е с най-малък дял (под 1%) родители, които не могат да потърсят подкрепа от член на семейството, приятел или доставчик на услуги. Българските родители дават и най-висока оценка за отношенията си с училищата на децата им.


Но в доклада се напомня също, че България е сред няколко държави, в които над 10% от младежите все още нито учат, нито придобиват трудов опит.


България е и в една група (заедно с Чили и САЩ), където не само условията за децата са лоши, но и резултатите от политиките за подобряването им са слаби.

България е и в една група (заедно с Чили и САЩ), където не само условията за децата са лоши, но и резултатите от политиките за подобряването им са слаби.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 128 Неутрално

  Е как на дъното, нали ги бутаме напред по протестите?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1091 Весело

  Абе кой го интересува децата!
  Важно е чекмеджето да се пълни!
  😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Написано така, означава, че по ред други показатели, не само че не сме на дъното, но дори и изплуваме. Бихте ли озвучили, по кои?

 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Благодарение на комунистите - БСП, ГЕРБ, ВМРО, Атака, Марешки, ДПС и всичките ДС агенти из партиите, децата после се спасяват в чужбина, докато родителите им продължават да гласуват за горните партии, с надежда, че изгонилите ги, ще ги върнат.
  Сега ще имат още по-голям избор - Слави и Възраждане!Пак няма да разберат, че са същите, като горните!

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5449 Весело

  "САЩ, например, са по някои показатели по-зле от България."
  ####
  Задминахме ги!!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Имаме проблем И с това, но защо ли имам усещането, че за някой хора мазохизмът от това да обясняваме на целият свят как сме :"най-зле и най-нещастни" носи някаква необяснима переверзна наслада!?!?

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Не само в Европа е на дъното, до която се е ограничило това изследване.

  И нямам предвид в сравнение с неевропейски държави като САЩ, Канада, Австралия ...

  Страшното е, че това се знае, но на Управляващите държавата не им пука, а мат'рялът блее по кафяви новини и пропагандни мюрета на измислени реалности и дилеми.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Нищо не разбрах, дайте самата класация, само извадки.
  Кои са държавите?
  И защо само 37?

 9. 9 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 685 Неутрално

  българия не е развита държава. за оптимистите - това е бъдещето. докато се разправяме за глупсоти, бъдещето на децата, ерго на страната, е заминало.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "САЩ, например, са по някои показатели по-зле от България."####Задминахме ги!!!!
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Сорри, ма - Тц!
  Поради две причини:

  - Защото в Щатите проблемът се осъзнава и артикулира, за разлика от тук. И се работи по въпроса
  - Защото тия в Щатите са основно от гетоизирани общности от новопростигнали имигранти. Дори черните гета не са толкова зле колкото нашите цигански ...

 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#8] от "НеКой":

  ... дайте самата класация, само извадки.
  —цитат от коментар 8 на НеКой

  Докладът е в прикачен pdf към статията. Изтегли си го.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  "Но в доклада се напомня също, че България е сред няколко държави, в които над 10% от младежите все още нито учат, нито придобиват трудов опит."!?
  Тези нали знаете кои са? Да, същите, за които десетки НПО усвоиха над 1 млрд. лева за социалната им интеграция...
  Едно журналистическо разследване по темата, ще свърши голяма работа.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 517 Весело

  Ааааа, Костов е виновен за благосъстоянието на децата!

 14. 14 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Не обясняваме ние, обяснява го италиански институт на базата на статистика и методология, която смята за приложима към група държави - тези, за които не е приложима, просто са отпаднали от класацията. Така че, ако ще обвиняваме някого, че ни злепоставя, думата е "садизъм", но такова обвинение изисква контрааргументи, а и виждам, че не това е целта на коментара ти.

 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2263 Любопитно

  И за да затвърдим тези успехи, всеки трябва да отиде и да гласува за герб!
  Така ли герберисти?

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Успех след успех за Зайчарника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#14] от "PetarKara":

  "Така че, ако ще обвиняваме някого, че ни злепоставя..."

  ... най-вероятно Радан Кънев и Христо Иванов са подали данните. :))

  Бойко трябва да ги прати да чукат камъни на пъте Враца-Михайловград!

  И правилната дума (според участника WWW) е "оръква", не "злепоставя".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Как така се пише, че сме на дъното.
  Бойко дава 3 месеца по цели 50 лв. на пенсионерите за справяне с вируса.
  В бъдеще:Децата ЩЕ пораснат и щЕ си карат колите по скъпи магистрали. ЩЕ почиват в петзвездните хотели на назначените олигарси. ЩЕ си купуват тристайни апартаменти по 50-61 кв.м.в затворените комплекси, построени от сегашната централизирана власт.... ЩЕ, ЩЕ, ЩЕ

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#14] от "PetarKara":

  Обективно имаме проблем с индекса на човешко развитие и с ресурсите и политиките за детско и младежко развитие!
  Не съм твърдял, че някой ни злепоставя!
  С болка споделям, че като че ли част от така наречените български журналисти чакат и с неестествено наслаждение коментират подобни изследвания, които иначе са ценен емпиричен материал просто и само за да извадят някое фрапиращо заглавие.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  "Но в доклада се напомня също, че България е сред няколко държави, в които над 10% от младежите все още нито учат, нито придобиват трудов опит."!?Тези нали знаете кои са? Да, същите, за които десетки НПО усвоиха над 1 млрд. лева за социалната им интеграция...Едно журналистическо разследване по темата, ще свърши голяма работа.
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Ми имаше. И беше по едно време голяма олелия. И ... НИЩО!

  Само да припомня, че въпросното „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.” беше наполовина като "усвоителен период" при гербиджа.
  Пак на гербиджа е и "Национална стратегия за интегриране на ромите (2012-2020)", при сегашният мандат - и с активната "дейност" на съуправляващите Патреоте.

  И к'во? Ми ... НИ-ЩО!
  Единственото, което сътвориха, е да бутнат няколко къщи и да предложат задължителна казарма.
  Щото условието "не ходиш на училище - няма социални помощи" просто не се изпълнява!

 21. 21 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Майната им ги на децата ...важното е да не дойдат норвежките джендъри на Бил Гейц да ги чипират , да ги отвлекат с товарния влак от гара Подуяне и да им сменят пола.
  Но най-важното сега , е че Орлов Мост е свободен и вече Юрдан Кафандъкова може спокойно да си прибере реколтата , и Стръки да стигне до аптеката на Плиска и да купи катетър и памперси на баба Юлиянка

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 22. 22 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Видими резултати" от процесите на културен упадък и от войнстващата посредственост, превърнати в открита държавна политика през последните 10 години. Когато определен вид говорене, реторика и мисловни модели се ползват ежедневно от официални лица, те постепенно слизат на по-ниски нива и накрая достигат самите домакинства, които отглеждат децата си в същата опростачена среда.

 23. 23 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 64 Любопитно

  Сред развитите страни ... А къде сме сред неразвитите? На кое място? Нещо не намирам данни за това.

  без подпис!
 24. 24 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 989 Гневно

  Не вярвах, че ще доживея време, в което животът ни ще зависи от низки хора...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 25. 25 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Стабилни сме отвсякъде погледнато!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  То по какво не сме на дъното, само по хвалби сме първи.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Без работещо правосъдие къде да сме? Тук само престъпниците са добре.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3447 Весело

  До коментар [#24] от "дедо Андро":

  Да ,да . Добре....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Добре де, до оня ден бяхме бананова република :)

  Сега станахме развита страна :)

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Само 30 % от 15 годишните в България можели да четат!? Съмнявам се дали авторите на “изследването” могат да четат и да анализират текст!

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#1] от "xyi25666099":

  Вие гейдвойките без деца - не се обаждайте.

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Имаме проблем И с това, но защо ли имам усещането, че за някой хора мазохизмът от това да обясняваме на целият свят как сме :"най-зле и най-нещастни" носи някаква необяснима переверзна наслада!?!?
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Ами не е това.Грантове се дават само за справяне с някакви проблеми и ако няма проблеми, няма да има и грантове.Затова и излизат проучвания, че всяка трета жена била жертва на насилие, че българските деца живеели по-лошо от тези в Сомалия и тем подобни.

 33. 33 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 742 Разстроено

  До коментар [#10] от "xm...":

  Не знам, не знам дали сме по-зле от гетата на Америка. Мислех си и аз така докато не видях тази фотогалерия днес https://www.nytimes.com/interactive/2020/09/02/magazine/food-insecurity-hunger-us.html

  Stupidity should be painful
 34. 34 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#4] от "Капабланка":

  С цялото ми уважение, но "децата" се спасяват в чужбина от момента в който границите биват отворени.

  This is the place where puddings die.
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Децата в България са и много невъзпитани.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Дали е от грантове или от безбожна простотия на средно-статистическия българин? Вчера целия фейсбук гърмеше с някакъв бг селтак, представящ се за "датски журналист".
  Масата се вързаха. Даже не са изгледали клиповете - да видят как не говори нито английски, нито български добре и е очеизваден лъжец, престъпник представящ се за който не е и общо взето - white-trash /бял боклук/, scum /измет/

 37. 37 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  Според Вас, как трябва да се контролира изпълнението на условието за получаване на социалните помощи, само ако се посещава училище?

 38. 38 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#30] от "svoboden":

  Хубаво е в изследването да дадат и разбивка по етническа и регионална принадлежност на всички 15-годишни в страната и същата работа за 30% извадка.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Дали е от грантове или от безбожна простотия на средно-статистическия българин? Вчера целия фейсбук гърмеше с някакъв бг селтак, представящ се за "датски журналист". Масата се вързаха. Даже не са изгледали клиповете - да видят как не говори нито английски, нито български добре и е очеизваден лъжец, престъпник представящ се за който не е и общо взето - white-trash /бял боклук/, scum /измет/
  —цитат от коментар 36 на realismisthename


  Това какво общо има с лъжата,че всяка трета българка била жертва на насилие?

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2864 Неутрално


  България е последната от европейските страни в класация за благосъстоянието на децата..... и на възрастните!

 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  България е последната от европейските страни в класация за благосъстоянието на децата..... и на възрастните!
  —цитат от коментар 40 на Judjuk


  14 европейски държави имат по-нисък БВП на човек от населението в България. Същите 14 плюс Русия пък имат по-ниски средни заплати.

 42. 42 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Интересна е реакцията на герберите - не чули, недоразбрали, ма що требе да бийме тъпана.... Явно и стачкуващите си казват вече: "Надежда тука всяка оставете". Явно 500-те год. ще се изчезнат след поне 100

 43. 43 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2732 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Селянин си и селянин ще си останеш ,Не четеш ! Не го казваме ние ,а
  УНИЦЕФ .Ако си завреш главата в пясъка , н@ср@ното ти дупе стърчи и се вижда

 44. 44 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ето това е наистина много жалка статистика. Децата са най-важни и първо за тях трябва да се грижим всички ние като общество. Щом те не са добре, значи обществото е много болно.

 45. 45 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Сигурно за това децата ми не живеят в бг. Аз също де. Абе оправяйте се. На никой не му дреме.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Все пак да не забравяме, че поне 20% от децата са цигани и мюсюлмани, което разсвипва средното аритметично не само що се отнася до децата, а по всички показатели.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 48. 48 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 66 Неутрално

  И от колко време бг е развита страна? Абе вие сте идиоти.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Децата се нуждаят от спокойни и щастливи родители, а не зомбита, които живеят от кредит, на кредит и се чудят какво още не им стига.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 532 Неутрално

  И аз гледах същото видео, но видях само едни нещастни униформени отрепки и мърши с пагони, които не можеха да говорят нито чужд език, нито български. Милиционерски добитък - само мучаха и грухтяха като заклани говеда. Надявам се в следващото видео да видя как ги возят бавно към парцелитр на централния софийски курорт “бакърена фабрика”

  До коментар [#36] от "realismisthename":

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 51. 51 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Така мислят групата съветски специалисти и Дойче веле .

 52. 52 Профил на totodd
  totodd
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#47] от "Мизийски":

  Процентът е много повече. Някъде четох че над половината от първолаците, майчиният им език не е български.

 53. 53 Профил на Даниел Стойнев
  Даниел Стойнев
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Как родителите могат да помогнат на детето си?
  Ето какво е добре да направите, за да поддържате здравословно теглото на детето си:

  Наблюдавайте работата на тялото му (холестерол, кръвна захар, кръвно налягане).
  Подобрете самочувствието, облекчете стреса и повишената тревожност.
  Насърчавайте желанието да се занимавате със спорт, физическа активност.
  Предложете му да се присъедини към спортен клуб или да се запише на някъкъв индивидуален спорт.
  Намалете времето, което детето ви прекарва пред компютър, телевизор или друга заседнала дейност. https://dietyc.com/zatlustiavane-pri-deca/

  dietyc.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK