Как скандинавският социален модел спаси икономиката от коронавируса

Как скандинавският социален модел спаси икономиката от коронавируса

© Associated PressКризата с коронавируса хвърли европейските икономики в рекорда рецесия през второто тримесечие, но скандинавските страни се справят по-успешно, тъй като добре смазаните им социални държави спомагат за ограничаване на пораженията.


Без правителствената помощ Маркус Ларсон казва, че е щяло да се наложи да освободи от работа може би още 20 души. Ларсон, който е собственик на верига пекарни в Линкопинг, Южна Швеция, трябва да благодари на държавата за това, че му помага бизнесът му да оценлее.


Ларсон се възползва от спонсорираните от държавата намаления на наема на компанията и социалните осигуровки. Той е намалил часовете труд, полагани от персонала му, а правителството доплаща заплатите им.
Тези мерки му позволиха да ограничи съкращения до около 20 от общо 100 души персонал.
Швеция влезе в новините с по-мекия си подход към коронавируса, като отказа да въведе изключително строги ограничителни мерки и остави отворени училищата, ресторантите и повечето компании през пандемията.
Сега страната е на осмо място по смъртност на глава от населението - 573 на един милион.


В средата на март правителството бързо обяви икономическа помощ на стойност до 28 милиарда евро (33 милиарда долара) в подкрепа на бизнеса. В Швеция, както и в съседните й Дания, Финландия, Норвегия и Исландия, мерките за справяне с икономическите последици от пандемията бяха бързи, мащабни и добре премерени, каза пред АФП анализаторът от банка SEB Роберт Бергвкист.


Дания, Финландия, Норвегия и Исландия приеха по-строги ограничителни мерки, отколкото Швеция, включително затвориха училища, но магазините и компаниите като цяло продължиха да работят.


Във Финландия успяхме да овладеем вируса сравнително бързо при сравнително умерени ограничителни мерки. Не ни се наложи изцяло да затворим икономиката или всички магазини и заводи, каза икономистът Юка Апелквист от Danske Bank.


Като и на други места скандинавските страни въведоха държавна помощ, компенсираха служителите, чието работно време беше съкратено, и се съгласиха да отложат плащането на данъците, но тези мерки изглежда имаха по-голям ефект в скандинавските страни, отколкото на други места.


Потребителското доверие


Икономиките на Норвегия, Финландия, Швеция и Дания регистрират "исторически" спадове през второто тримесечие. Те се свиха на годишна основа с между 6.3 % и 8.2 %.


Как скандинавският социален модел спаси икономиката от коронавируса

© Associated Press


За сравнение еврозоната, в която влиза само Финландия, отчита свиване на брутния си вътрешен продукт с 15%, според Евростат, като особено изразени са спадовете във Франция, Италия и Испания.


На какво се дължи голямата разлика?


Скандинавците се радват на дългогодишни и стабилни социални държави, солидни държавни финанси, силна онлайн култура, която улеснява работата от вкъщи и голям държавен сектор. Всички това помага да се ограничат щетите според икономисти.


При наличието на социална защита преди кризата и относителната сигурност за работните места домакинствата остават спокойни и продължават за харчат.


Хората в скандинавските страни нямаха чувството, че могат да попаднат в катастрофална финансова ситуация, казва Кйерски Хаугланд, главна икономистка в DNB Markets.Страхът не взе връх при тях, допълва тя.


Норвежците например се възползваха от повечето свободно време благодарение на принудителните отпуски и не толкова строгите ограничителни мерки, за да обновят жилищата си и да останат във форма - в пика на пандемията продажбите на строителни материали и колелета, както и на спортна и туристическа екипировка скочиха.


Слабото влияние на туризма


Същевременно един от най-силно засегнатите сектори в Европа от кризата е туризмът, а той не е от толкова голямо значение за скандинавците.


Единственото изключение е Исландия, една много малка икономика с много колебливи тримесечни цифри, казва икономистът Андреас Валстрьом от Swedbank. Икономиката й се сви с 9.3 % през второто тримесечие.


Малко страни зависят толкова много от туризма, колкото Исландия, отбелязва Ерна Бьорг Сверисдотир, главен икономист в Arion Banki.


Очаква се сривът в туризма, който представлява 8% от исландската икономика през 2019 година, да остави белег. Исландската статистика прогнозира, че БВП на страната ще се свие с 8,4% тази година.


Това е доста по-голямо понижение, отколкото в останалата част на региона, където икономистите, анкетирани от Франс прес, прогнозират спадове от порядъка между -3,5 % и -5%, което е по-малко от половината на спада, очакван в еврозоната./БТА

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  Не само скандинавците се радват на дългогодишни и стабилни социални държави, и в оплюваната Беларус се видя, че работи здравната система ?!

  [email protected]
 2. 2 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Сега трябва да хвалим шведския модел или да го оплювате? Мутафчийски, Кантарджиев и сие какво ще кажат по въпроса?

 3. 3 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Още март писах ,че и боя ще изядем и сапуна и накрая ще си платим.
  Просто това е на възоснова историческите ни факти.

 4. 4 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Слушах коментари по турски едии за скандинавските държави...
  турците смята, че те скандинавците си живеят в изолзация... И без да има пандемия. В Турция като се видят двама познати се ръкуват, прегръщат се и се целуват три пъти по бузите. Така е прието. Отделно си ходят често на гости. В Турция е нормално всяка вечер комшиите да са във вас, или вие да сте в комшиите (това го възприеха от изселниците българи, както и сватбите по 3 дена. преди българските изселници да отидат в Турция, не беше така). А в скандинавските страни хората са студени и отчуждени.

 5. 5 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2316 Весело

  Нашествениците са благодарни на Швеция!...

  Освен шведска тройка, може да има и шведска маса...

 6. 6 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 2316 Весело

  Сега трябва да хвалим шведския модел или да го оплювате? Мутафчийски, Кантарджиев и сие какво ще кажат по въпроса?
  —цитат от коментар 2 на nkk81


  Падаш ли си по "Икеа"? Какво ша кайш, по въпроса?

 7. 7 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ами да направим данъците 60% като в скандинавските страни? Това ли е посланието на органа на младежкото БСП (ДеБъ)?

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#2] от "nkk81":

  В статията не пише шведски, а скандинавски. Шведският модел и финландският модел за борба с епидемията са различни, но икономическите негативи във Финландия са по - ниски от тези в Швеция.

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мразя социализъм!

  Също така, не ми харесва, като през 2 статии ми ги навират тия скандинавски "модели".

  АЙ сиктир, вече!

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Весело

  "Скандинавците се радват на дългогодишни и стабилни социални държави, солидни държавни финанси, силна онлайн култура, която улеснява работата от вкъщи и голям държавен сектор. Всички това помага да се ограничат щетите според икономисти."

  С изненада установявам, че у нас отдавна е в сила именно Скандинавския социален модел ! Е, поне за определени кръгове и обръчи от фирми, обгрижавани от държавата и без да е налице коронавирус......Другите.... - те си живеят в условията на пазарна икономика и капитализъм ! Имат нужда от помощи - да теглят кредити ! Ако им отпуснат банките, де ! Тръгнат на зле работите с изплащането им - е, да са мислили какво предриемат като бизнес начинания, да са заделяли бели пари........ ! Пък могат да хванат изхода и за терминал 2 ! Така де ! Да не би всеки да е в положението на успелия млад мъж, който платил 100 милиона за приватизацията на Булгартабак, взел за продажбата на марките 200 милиона, разпарчатосал активите на най - известното наше предприятие, а сега ще използва и терените им за сещаме се какво, нали ? Общ ефект от сделката - няколко стотин милиона в банковите му сметки, работещите в предприята на Булгартабак - уволнени, предприятието - разсипано, а той - благодетел и дарите.......Гледай ти каква Скандинавия се е изградила до близките до властта.......

 11. 11 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  И леко под сурдинка се споменава ,че просто такава им е структурата на икономика(примернио малък % туризъм).

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  До коментар [#7] от "smotlixx":

  Знаеш ли колко е данък ГЕРБ, ако участваш в обществена поръчка? ;)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Българската икономика не се е свила! Не може да се свие нещо дето го няма.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Ами да направим данъците 60% като в скандинавските страни? Това ли е посланието на органа на младежкото БСП (ДеБъ)?
  —цитат от коментар 7 на smotlixx


  60% са данъците на такива като Шиши с по 2-3 милиона деклариран доход годишно. Боцко например ще плаща наполовина, защото той горкия е ня една заплата само.

 15. 15 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Айде пак нови дитирамби за социализма и всесилната държава, дето се грижи за всичко и всички...

 16. 16 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  Казват, чев Швеция има най-голям брой едночленни домакинства.

 17. 17 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Бях 8 седмици в Швеция през лятото и след 5-месечното отсъствие отново се почувствах човек. Разумна дистанция, рутинна хигиена, никакви маски. Сега пак съм в Испания и простотиите не закъсняха: забрани, глоби, противоречиви разпореждания. Всичко това няма нищо общо с едночленните домакинства или 60% данъци, които някои тук смятат за определящи.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Скандинавските страни се спасиха от Йо-Йо ефекта на строга карантина и снемане на карантината. Хората им си спазват социална дистанция независимо дали има карантина. Присъщата ни андейковщина бе причина за ожесточаване на карантината.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#2] от "nkk81":

  Какво да кажат ,за шведската ситуацията икономическа и социална презден има всякакви статии противоречащи си една на друга

  гошо
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#11] от "gonz0104":

  Оня ден писаха че цялата Скандинавия е в криза
  Швеция не е туристическа държава че да и се отрази карантината

  гошо
 21. 21 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "smotlixx":
  При нивото на българските доходи, една част биха попаднали под нивото на данъчното облагане (доход до 18800 крони или около 1800 евро годишно). Болшинсктвото би плащало около 30% (върху доходите между 18800 крони и 443200 крони годишно - до около 43000 евро, зависи в коя община живееш ). Над тази сума още 20% държавен данък.

  Срещу това получаваш безплатни училища и университети (множество от които са между първите 100 в света), медицинско обслужване (с опашки но безплатно), не плащаш подкупи, кремацията и погребението ти влизат в сумата :-). Детските са 1100 крони на месец (100 евро), които след навършване на 16 годишна възраст се дават директно на детето, докато продължава да ходи на училище.
  След като си платя данъците, ми остават достатъчно пари да живея при цени 95.000 крони на кв.м (9000 евро) и да ходя в чужбина между 6 и 10 пъти годишно. Прогнозата за пенсията ми (без аз самият да правя допълнителни вноски, само това което държавата и работодателят ми осигурява) е в момента 62.000 крони на месец (около 6000 евро).

  Като погледна кои страни в света имат плосък данък, и колко са преуспели гражданите и икономиките им, разбирам защо дори и най-най-десните партии в Швеция дори не им хрумва да предлагат такива прогресивни решения:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax


 22. 22 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  "Как скандинавският социален модел спаси икономиката от коронавируса"

  Кратко и ясно, точно НИКАК!. Техните икономики са същите щети, като всички останали. Важното обаче е да се хвали развития социализъм до дупка! Лявата преса няма спирачка. Скандинавските държави са едни провалени държави, които от година на година стават все по зле за живот!

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2147 Любопитно

  Абе тия хора на кой свят живеят? То вярно стана бетер "1984"-та....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2147 Весело

  До коментар [#21] от "swedishdoctor":

  Абе не си превъртял системата като те гледам. Аз правя повече в България и няма да ти разправям какво ядене и пиене пада. Ти на ресторант кога си ходил за последно? (въпросът е риторичен)

  П.П. А да - пенсията не си я смятам, щото не разчитам на нея.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Много е интересно хора, дето не са стъпвали в Скандинавието или са били на екскурзия, коментират с разбиране. Аз живея тук и мога да кажа едно, държавите са богати, затова измислената пандемия се преживя по-леко. Засега.И освен това доходите от туризма са пренебрежимо ниски.Но това не попречи, много хора да загубят работата си.Миналата седмица бях на летището в Копенхаген и гледката и чувството бяха много тегави.Такава мъртвилка не помня.А това вещае само едно, ако не се сложи край на тази т.нар. пандемия,явно режисирана от едно място, идват лоши., много лоши времена.Твърде рано е, да се дават оценки, кой как е преживял, при положение, че ни готвят втори и трети тур на театъра.

 26. 26 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#25] от "Vasil Grozdanov":

  Вие как си мислите се отрази пандемията в България?!? Нищо не се е променило.нвсички си ходят нааам натам, всичко работи на макс. Малко туризма пострада, но като цяло не сме лег ало да умрем. Защо си мислите, че в скандинавието панфемията не се усеща , а тук е се усеща и сме я закършили. :-)

 27. 27 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  "Как скандинавският социален модел спаси икономиката от коронавируса"

  По-точното заглавие би трябвало да е "Ниският дял на туризма спаси скандинавските икономики от коронавируса"

 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#21] от "swedishdoctor":

  +++! Мислех си, че единственото лошо нещо в Швеция е климата - много е студено!! Но си спомних какво ми каза навремето една майничка, известен гларус на Слънчака - с шведките не е достатъчно само това да си здрав в кръста... Или с други думи, имат общество градено с векове.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  "Хората в скандинавските страни нямаха чувството, че могат да попаднат в катастрофална финансова ситуация, казва Кйерски Хаугланд, главна икономистка в DNB Markets.Страхът не взе връх при тях."
  Тука ни набиваха точно обратното. Затова и срещу нас да бягат, пак няма да ги стигнем.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Прогнозата за пенсията ми (без аз самият да правя допълнителни вноски, само това което държавата и работодателят ми осигурява) е в момента 62.000 крони на месец (около 6000 евро).
  —цитат от коментар 21 на swedishdoctor


  Дохторе, ти май не си слушал речта на шведския премиер, в която предупреждаваше, че разглеждат вдигане на пенсионната възраст на 75 години. Докато дойде твоето време, ще стане 80+.

  Искрено се надявам да не пушиш и да пиеш умерено, иначе...
  Един жокер: шведската пенсионна система вече е под вода, а трябва да се отчислява към новошведите. Сериозни количества.

  Бих казал, че със стетоскопа се справяш по-добре, отколкото с калкулирането на бъдещи анюитетни постъпления. Наблегни на него, хем ще си спестиш ненужни тегоби.

 31. 31 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 766 Весело

  Алло дневничето, снимката ви е архивна, нали? Вероятно от 70–те години... Похвално.

 32. 32 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 330 Любопитно

  До коментар [#22] от "Stargate":

  Само да питам- ти къде живееш?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 33. 33 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  За теб ако животе е ядене и пиене за много други не е. “Ценностите, Санчо ценности са различни”

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 34. 34 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#26] от "Stargate":


  Статията е за Скандинавия , не за “у нас”

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 35. 35 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":


  Що се кахъриш на чужда нива?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxp53317185":

  "икономическите негативи във Финландия са по - ниски от тези в Швеция."

  Някъде четох, че икономическите негативи във Финландия са доста по-малки от която и да е от Скандинавски страни. Може би това се дължи на структурата на икономиката. Не знам защо е така, а едва ли и икономистите знаят.

  Както и да е. Идеята на Швеция да запази икономиката си от пропадане чрез по-либерален режим не се оправдаха особено. Свиването е от подобен порядък на другите страни, които рано въведоха засилен анти-вирусен режим. Все пак предстои да видим в края на годината какви ще са резултатите.

 37. 37 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#7] от "smotlixx":

  Всъщност никак не би било лошо тези с най големите доходи да плащат такива данъци.

 38. 38 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тангра":

  И какво като мразиш? Всъщност знаеш ли какво е?

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#11] от "gonz0104":


  Ми малък им е процента туризъм щото имат производство. Това че е малък като процент не значи че не е по развит от нашия. Ние като нямаме производство всичко е услуги.

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Имаш проблем с истината ли?

 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stargate":


  Един от най-тъпите коментари писани някога във форума. Скандинавските държави били провал, смях?

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":


  То пък да ходиш на ресторант е сякаш невероятна екстра в живота. Ганьо ще си умре да му сервират и да му се мазнят за бакшиш и да остави после щедро и тежко-самодоволно десет процента, егати пародията.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#26] от "Stargate":


  Това са пълни глупости. Много хора в България загубиха част или целия си доход а държавата не наоправи абсолютно нищи за тези хора.

 44. 44 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  в оплюваната Беларус се видя, че работи здравната система ?!
  —цитат от коментар 1 на karabastun  Кога се видя това?

 45. 45 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  икономическите негативи във Финландия са по - ниски от тези в Швеция.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Нямаше да е зле да научим защо. Единственото, което намерих като обяснение по интернет е, че в началото на кризата финландските индустиални компании са имали необичайно дълъг списък от поръчки, които те са продължили да изпълняват. Ако наистина е така, това няма нищо общо с финландската стратегия за борба с вируса.

 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  исакш да кажеш че в Турция съседите са досадни навлеци, от които не може да се отървеш.
  а от всички неща в ориента най-досадно е сватбарския манталитет, който не се проявява само на сватба а ежедневно. Тонколоните се слагат ако може насочени навън и на макс... В по-умерените случаи - просто на макс. В ориента на сватба излиза "музикат"
  на края на селото, за да ги чуят от съседното село. И гърмят с пушки...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":Казват, че в Швеция има най-голям брой едночленни домакинства.
  —цитат от коментар 16 на waterfall


  В Норвегия са най-много, почти 40%.
  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/41897.pdf

 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ехото на Гласът":

  е да, в България е нормално 4-членно семейство с 2 деца над 25

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5496 Весело

  "Имало едно време един дядо и две баби..."
  Стандартно начало на шведска народна приказка.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Сега пак съм в Испания и простотиите не закъсняха: забрани, глоби, противоречиви разпореждания. Всичко това няма нищо общо с едночленните домакинства или 60% данъци, които някои тук смятат за определящи.
  —цитат от коментар 17 на Мария


  Със сигурност. Показателно е, че без задължителна карантина в Швеция има по-малко починали от вируса на глава отколкото в Испания, където имаше силно рестриктивни мерки продължили с месеци. И докато в Швеция новозаразениете в момента са около 130 на ден в Испания са около 8 000 при 4,5 пъти по-голямо население в Испания.

 51. 51 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#37] от "Billy Pilgrim":


  До коментар [#7] от "smotlixx":Всъщност никак не би било лошо тези с най големите доходи да плащат такива данъци.
  —цитат от коментар 37 на Billy Pilgrim


  Един от най-тъпите коментари писани някога във форума. Хубаво било богатите да плащат 60 % данъци. Смех! Знаете ли, какво се случва, ако сложите такива данъци на богатите. Изнасят заедно с капиталите си! Знаете ли какво следва. Бедност за всички.

  До коментар [#22] от "Stargate":Един от най-тъпите коментари писани някога във форума. Скандинавските държави били провал, смях?
  —цитат от коментар 41 на Billy Pilgrim


  Да, скандинавските държави са пълен провал! Пенсионните им системи са продънени, нивото на самоубийства в страшно високо, в големите им градове има гета. В Швеция специлано си гърмят бомби всеки ден. Вие ако искате ги смятайте са перфектни, това си е ваш проблем, истината е, че те са трагични и това все повече ще лъсва!

 52. 52 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#43] от "Billy Pilgrim":


  До коментар [#26] от "Stargate":Това са пълни глупости. Много хора в България загубиха част или целия си доход а държавата не наоправи абсолютно нищи за тези хора.
  —цитат от коментар 43 на Billy Pilgrim


  Бихте ли ни казали, кои са тези хора извън туризма? Защото всичко си работи както преди, без почти никакви ограничения.

 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3758 Весело

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":

  В България няма пенсии по 6000 евро. Ти като голем меринджей толкова оставяш по кръчмите в рамките на 1 уикенд, ама доста западноевропейски пенсионери си живеят живота с пенсиите в Португалия, Испания, че и България.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 793 Весело

  Карантина свърши за скандинавците и вече не трябвада се спазва тази ужасна дистанция от 2м и можем да се върнем на обичайните 5м.

 55. 55 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Също като източноевропейския социален модел, но с по-малко кражби 😜

 56. 56 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За поддръжниците на истерията ще е добре да прочетат какво съдържат ваксините срещу ковид! Да се поинтересуват какво е mRNA!

  Sapere aude
 57. 57 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  Доста правилно заключение! Като се има предвид че пенсиите се облагат с данъци на нормална основа ( по тяхните представи това май е минимум 50%). Даже да избягаш да живееш в Монако, пак дължиш данъците в Швеция. Предполагам че данъците за недвижима собственост или пък наемите не са стотинки. Та, като теглиш чертата, картинката може да не е много приятна. А това за безплатната здравна помощ с ОПАШКИ звучи до болка познато. Най-добре да нямаш нужда от здравна помощ.

 58. 58 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 494 Неутрално

  На норвежците им скочили продажбите на туристическо и спортно оборудване, а тук не можеше да отидеш в парка или да седнеш на пейка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK