Във Венецуела инфлацията изяжда парите и хората имат едно-единствено решение: да харчат

Във Венецуела инфлацията изяжда парите и хората имат едно-единствено решение: да харчат

© Associated PressВ разгара на пандемия венецуелците са в надпревара с времето: националната валута, боливарът, се обезценява стремително и това ги кара да купуват каквото и да било, за да не се стопи стойността парите им, или пък да ги обръщат в долари.


Колкото и венецуелците да са свикнали с петцифрени числа, всеки път те посрещат със страх данните за инфлацията за миналия месец. Доказателството - цените са се повишили през юли на годишна основа с 4099%, според парламента, където опозицията срещу социалистическото правителство на президента Николас Мадуро има мнозинство. От януари боливарът е загубил 77.9% от стойността си.


Тази криза на доверието в националната валута е подхранвана от най-тежката икономическа криза в съвременната история на Венецуела. Брутният вътрешен продукт на страната е намалял наполовина между 2013 и 2019 година.
Главният източник на приходи за Венецуела е петролният сектор, а той е на колене. САЩ са наложили драконовски санкции срещу него. Бюджетният дефицит нараства бързо и в опит да бъде запълнена дупката печатницата за пари прегрява. Резултатът: националната валута няма почти никаква стойност и инфлацията е галопираща.


Трудовите възнаграждения и пенсиите, изплащани в боливари, не са повишавани със същите темпове. Президентът Николас Мадуро издава укази за вдигане на минималната заплата няколко пъти в годината, но венецуелците, които са зависими от боливара, просто не могат да се справят.


Такъв е случаят с Делия Ернандес - 58-годишна пенсионирана учителка от столицата Каракас. Тя получава месечно сума, равняваща се на 3,20 долара. Единственото решение пред нея, за да не се стопят парите й, е да ги похарчи. "Още щом (пенсията) ми бъде преведена, отивам да си купя каквото и да било - царевично брашно или сапун", казва тя.


За да спести някоя дребна сума, Делия препродава колбаси, които е купила на пазара. Да отидеш на пазара Quinta Crespo обаче не е лесно във време на пандемия от новия коронавирус.


Делия трябва да се съобразява с частичната карантина, наложена през март в опит да бъде спряно разпространението на вируса. Тя твърди, че спазва "всички здравни мерки", но "страхът (от Ковид-19) е тук".
Във Венецуела са регистрирани официално около 50 000 заразени с коронавируса и 400 смъртни случая, свързани с причиняваното от него заболяване.


"Да ям или да си купя мобилен телефон"


34-годишният Дони Торес предпочита постепенно да изразходва паричните си приходи. Служител в газова компания, той доставя и пратки с мотоциклет. Всеки курс му носи до 4 долара или еквивалентна сума в боливари.
Ключът е скрит именно там: за да се спасят от главоломното пропадане на боливара, венецуелците намират убежище в долара. Зелената валута "е друго нещо", казва Дони, тя позволява "да спестиш малко повече". Боливарът, подчертава той, "не служи за нищо".


Венецуелската национална валута впрочем почти изчезна от обращение. С банкнотата с най-голяма деноминация от 50 000 боливара човек вече не може да си купи кой знае какво, при условие че една кутия прах за пране струва близо един милион боливара. Трансакциите вече се стават почти изцяло чрез "пунто" - система за разплащане с дебитна карта.


Във Венецуела инфлацията изяжда парите и хората имат едно-единствено решение: да харчат

© Associated Press


Процесът на доларизация на икономиката напоследък обаче предполага и "коригиране" на цените в щатската валута, предупреждава икономистът Енхел Гарсия от компанията за финансови анализи Econometrica.
Ако преди цените в долари във Венецуела бяха сравнително ниски в сравнение с цените в чужбина, сега те се повишават до "международно равнище".


Инфлацията в долари вече е факт.


Дони Торес е усетил това на гърба сит. "Трябва да си купя гума за мотора. Питах тази сутрин, струваше 30 долара. Когато се върнах след 13 часа, цената вече беше 35 долара", въздъхва той.


От Econometrica са изчислили, че през 2020 г. 70% от трансакциите във Венецуела ще бъдат в долари. Феномен, който бе приветстван в края на миналата година от Николас Мадуро, който стигна дотам да "благодари на Бог за доларизацията".


Въпреки че само 15% от 30-те милиона венецуелци имат редовно достъп до долари, а 35% - от време на време, според компанията за финансови анализи.


Мерседес Брито, на 30 години, не влиза в нито една от тези две категории. Тя има достъп само до боливари. Нейната заплата на продавачка се равнява на 10 долара и младата жена иска да си купи мобилен телефон, защото й откраднали стария.


При условие че телефонът струва 50 долара, казва тя, ще трябва да избирам: "или да ям, или да си купя мобилен телефон"./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Весело

  При условие че телефонът струва 50 долара, казва тя, ще трябва да избирам: "или да ям, или да си купя мобилен телефон" :)
  Е това ли е проблемът??? :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Любопитно

  Нали имат пазарна икономика - кво им пука от наложените санкции от САЩ - нали и тука твърдяха преди 30 години, че пазарната икономика ни освобождава от СССР и СИВ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Що така е пълно е с някакви недоразумения в статията?

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Най много се яде и пие, тия 3 неща по време на криза. Буров

 5. 5 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Защо не си подарят петрола на САЩ и да заживеят щастлифи😎🕎😎
  Та те хамериканците са хубави хора!🐮🐷🐮

  Много съм прост
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  " Колкото и венецуелците да са свикнали с петцифрени числа, всеки път те посрещат със страх данните за инфлацията за миналия месец. Доказателството - цените са се повишили през юли на годишна основа с 4099%, според парламента, където опозицията срещу социалистическото правителство на президента Николас Мадуро има мнозинство. От януари боливарът е загубил 77.9% от стойността си."

  Отдавна го написахме - престъпното управление на Чавес води венецуелците към глад и икономически геноцид !Изминалото време само показа, че бъдещето на Венецуела минава през отхвърляне на управляващата червена хунта и трудно възстановяване на измъченото им общество от последиците на това управление, изправили цялото общество пред несигурност за собственото им физическо оцеляване !

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Весело

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":

  Сефте :)

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Весело

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Да ,Отдавна го написахме - престъпното управление на Чавес води венецуелците към глад и икономически геноцид !Изминалото време само показа, че бъдещето на Венецуела минава през отхвърляне на управляващата червена хунта и трудно възстановяване на измъченото им общество от последиците на това управление, изправили цялото общество пред несигурност за собственото им физическо оцеляване !
  АМА ТЕ НЕ СА НИ ЧЕЛИ :)
  чаткаш ли ю???
  Венецуелце не четат форума???
  Ако четяха - животът им щеше да е по-хубав от песен, по- щедър от есенен ден :)

  [email protected]
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  То и тук започва същото. Някои още не са се усетили и ще плачат.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":

  Понеже под статията за Съединението не потръгва разделението в желаната посока.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  " Да ,Отдавна го написахме - престъпното управление на Чавес води венецуелците към глад и икономически геноцид !Изминалото време само показа, че бъдещето на Венецуела минава през отхвърляне на управляващата червена хунта и трудно възстановяване на измъченото им общество от последиците на това управление, изправили цялото общество пред несигурност за собственото им физическо оцеляване !
  АМА ТЕ НЕ СА НИ ЧЕЛИ :)
  чаткаш ли ю???
  Венецуелце не четат форума???
  Ако четяха - животът им щеше да е по-хубав от песен, по- щедър от есенен ден :)"

  Не мога да разбера хора, отхвърлящи фактите и реалността ! И да са го чели, и да не са, а със сигурност всички са чували подобни предупреждения не от един или двама техни политици, общественици или анализатори неведнъж досега ! Ти отричаш ли, че тези хора живеят на ръба на собственото си оцеляване ? Ако не - тогава какво е елементарното заключение от ставащото там ? Че американците са им виновни ? Ми нали руснаците и китайците ги подкрепят ! Защо са стигнали дотук ?

 12. 12 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  А, кво не бе... Погледнах - още втория зове за велико народно въстание, третия му отговаря, че е русофоб, следващия иронизира, че 09.09 било подходящата дата...

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Любопитно

  До коментар [#11] от "samoedin":

  вИЖ НА КАРТАТА - къде е Венецуела !
  Кви КИТАЙЦИ???
  кВИ руснаце?
  ----
  Ако случайно Турция наложи санкции на нас - и обвърже Румъния, Гърция и Сърбия - можеш ли , да се сетиш какво ще се спъне в икономиката ни ???

  [email protected]
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#12] от "Араламбене му е майката":

  Виж миналата година.
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/09/06/3959609_bulgariia_otbeliazva_denia_na_suedinenieto/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  "...Ключът е скрит именно там: за да се спасят от главоломното пропадане на боливара, венецуелците намират убежище в долара..."

  Аз пък си мислех, че венецуелците намират убежище в рублата...😂👹🤣

 16. 16 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Във Венецуела инфлацията изяжда парите и хората имат едно-единствено решение: да БЯГАТ

 17. 17 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":Да ,Отдавна го написахме - престъпното управление на Чавес води венецуелците към глад и икономически геноцид !Изминалото време само показа, че бъдещето на Венецуела минава през отхвърляне на управляващата червена хунта и трудно възстановяване на измъченото им общество от последиците на това управление, изправили цялото общество пред несигурност за собственото им физическо оцеляване !АМА ТЕ НЕ СА НИ ЧЕЛИ :)чаткаш ли ю???Венецуелце не четат форума???Ако четяха - животът им щеше да е по-хубав от песен, по- щедър от есенен ден :)
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  То не им трябва форум, трябва им Пиночет. Лошото е, че след толкова години чума, едва ли им се намира някой "пруски" генерал.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 18. 18 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":вИЖ НА КАРТАТА - къде е Венецуела !Кви КИТАЙЦИ???кВИ руснаце?----Ако случайно Турция наложи санкции на нас - и обвърже Румъния, Гърция и Сърбия - можеш ли , да се сетиш какво ще се спъне в икономиката ни ???
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  Мда, сигурно ще рухне. Понеже икономиката ни се държи на износа за Турция, Гърция и Сърбия. Направо ще умрем.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1096 Разстроено

  Защо не си подарят петрола на САЩ и да заживеят щастлифи😎🕎😎Та те хамериканците са хубави хора!🐮🐷🐮
  —цитат от коментар 5 на Шака Зулу  Ами хубави са.Като бяха там,Венецуела беше най-богатата и просперираща страна в Ю.Америка.Сега изгониха американците, петрола си е техен и кво???
  Каскет...

 20. 20 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  9 Септември вече наближава,
  нашенеца иска да се сражава.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  " вИЖ НА КАРТАТА - къде е Венецуела !
  Кви КИТАЙЦИ???
  кВИ руснаце?
  ----
  Ако случайно Турция наложи санкции на нас - и обвърже Румъния, Гърция и Сърбия - можеш ли , да се сетиш какво ще се спъне в икономиката ни ???"

  Може ли да задаваш такива неадекватни въпроси, без да знаеш очевидни, за всички обществени анализатори, факти и обстоятелства :


  Нито една друга държава не е получила толкова много заеми от Китай, колкото Венецуела. За което, впрочем, Пекин междувременно дълбоко съжалява. Защото Китай е заинтересован най-вече от политическа стабилност. А сегашното международно внимание към Венецуела изцяло обърква плановете на Пекин за стратегическо овладяване на Латинска Америка. Защото това внимание вади на бял свят силното влияние на Китай в един регион, който от 200 години насам САЩ разглеждат като свой "заден двор". Всичко започва през 1823 година с т.нар. "Доктрина Монро", когато тогавашният американски президент Джеймс Монро обявява региона между Мексико и Огнена Земя за американска сфера на влияние. С настъплението на Китай в Латинска Америка "Доктрината Монро" е поставена под въпрос. Също както преди 50 години, когато Съветският съюз се опита да разшири влиянето си в региона през Куба.

  Целият континент е зависим от износа за Китай


  Китайски консорциуми изкупуват фабрики, електропреносни мрежи, пристанища. Те изграждат железопътна инфраструктура, създават зони за свободна търговия, инвестират в автомобилната индустрия и в дигитални платформи. А от 2018 година през Латинска Америка преминава и "Новият път на коприната". Оттогава насам 14 латиноамерикански държави са кандидатствали за китайски инвестиции, като Чили, Перу и Колумбия се конкурират да се утвърдят като предмостие за китайския внос в Латинска Америка. И за целта са готови на политически концесии.

  https://www.dw.com/bg/как-китай-тихомълком-овладява-латинска-америка/a-47496520


  и още:

  Китай ще инвестира до 2012 г. 5 млрд. долара в енергийни проекти във Венецуела, съобщи Ройтерс. Финансовият пакет е бил договорен по време на приключилата петдневна визитата на президента Уго Чавес в Пекин. Китайските инвестиции ще бъдат осъществявани чрез двете държавни компании "Синопек" и Китайската национална петролна корпорация (China National Petroleum Corp.)

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2006/08/29/279712_kitai_investira_5_mlrd_dolara_vuv_venecuela/


  Я виж на картата къде е Китай и къде Аржентина, например ! Защо според теб китайците тогава имат военна космическа станция в Патагония :

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/02/02/3384219_kitaiski_kosmicheska_centur_v_arjentina_budi_trevoga/


  Всеки има право да коментира каквото си ще, ама все се чудя защо не се познаваме поне с елементарните всеизвестни факти, преди да даваме мнения по форумите......преди да пишем по форумите.....

 22. 22 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  22 Сепнември, денят на Съединениета наближава,
  но президента, този народ, упорито го раздвоява.

 23. 23 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Спомням си посрещането на Новада 1997 ма годона ....посрещнах я при родителите си в България ...марката гонеше 2 000 лв , бензин нямаше , а на мутренските бензиностанции за 1 марка даваха между 2 и 3 литра бензин ....за левове не искаха да чуят...а комунягите твърдяха ,че с кръв щели да сдават власта.....Социалистичеси им работи......

 24. 24 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Ние тази ужасни времена ги преживяхме под мъдрото управление на Виденов, сега едни нови месии ни гласят същата клопка. Надявам се , че голяма част от българският народ не ще позволи този кошмар отново да се случи!

 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ако Корнелата, държавата ще я управлява,
  живот, както във Венецуела ще внедрява.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#22] от "Michael Jordan":22 Сепнември, денят на Съединениета наближава  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Кой предизвиква инфлацията?

 28. 28 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Кой предизвиква инфлацията?
  —цитат от коментар 27 на deaf


  комунистическите дивотии!

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Ние тази ужасни времена ги преживяхме под мъдрото управление на Виденов, сега едни нови месии ни гласят същата клопка. Надявам се , че голяма част от българският народ не ще позволи този кошмар отново да се случи!
  —цитат от коментар 24 на stefan stoyanov  До коментар [#24] от "stefan stoyanov":

  Аман от умопомрачителни клишета...

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#28] от "Henry":

  Да де,но кои по-точно?

 31. 31 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Там е работата, че нямат пазарна икономика. Социализъм сър!

 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Весело
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Комунизмът не е идеология, а вирус, който превръща човешкият мозък в безформена и нефункционираща червена пихтия!!!

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Много продължи тая комунистическата агония !!!

 35. 35 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 142 Гневно

  22 Сепнември, денят на Съединениета наближава,но президента, този народ, упорито го раздвоява.
  —цитат от коментар 22 на Michael Jordan


  И какво общо има със статията? Или по мутренски, ти го питаш нещо конкретно, той говори само за магистрали и пенсии.

 36. 36 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 142 Весело

  До коментар [#22] от "Michael Jordan":22 Сепнември, денят на Съединениета наближава
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Дори и Карл Май не помага. :)

 37. 37 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":

  Същите недоразумения са и във форума

 38. 38 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Прочетете книгата "Нощ в Каракас". Книгата е роман, но това не трябва да ви подвежда – под прикритието на уж художествен текст, ще четете документален разказ за Венецуела, такава, каквато е днес!
  Комунизма е напаст!

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5959 Весело

  Там обаче имат машинно гласуване и няма Велико Народно Въстание. Равенството в мизерията се възприема много по-леко от неравенството в богатството!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Какво им пречи да продават петрола си на други държави? Нали Мадурката казваше, че САЩ ги ограбвали. Е, сега не ги ограбват.

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5674 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela":

  Какво им пречи да продават петрола си ???
  -----------
  Ма пише в статията,
  САЩ !!!!!!!!!!!!

  [email protected]
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#40] от "pamela":


  До коментар [#41] от "karabastun":

  Само САЩ имат технологията,която може да пречиства венецуелският нефт...

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  "....престъпното управление на Чавес води венецуелците към глад и икономически геноцид !Изминалото време само показа, че бъдещето на Венецуела минава през отхвърляне на управляващата червена хунта."
  До коментар [#11] от "samoedin":
  Признавам, че единственото което знаех за Венецуела беше от сериала "Чиста кръв". Но от любопитство и поради актуалност започнах да се интересувам и научих много неща. Това е голяма прекрасна страна със страхотна природа, готин климат, благоустроени модерни градове, лагуни, плажове, острови, невероятни курортни комплекси....... В сравнеиние с Венецуела нашето държавенце наистина е една кочина. И всичкото озлобление е, че национализираха петрола и янките са недоволни. И сте прави, пропагандното ви участие няма да се зачете, щото венецуелците не четат Дневник. По-добре се концентрирайте върху местните проблеми, че положението бозук.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Ми добре тогава, а защо хапеха ръката, която ги хранеше? Мадурката явно не си е направил сметката предварително, какво друго да се очаква от шофьор на автобус?

 45. 45 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  [quote#29:"deaf"][/quote]

  Умопомрачителни, но това беше икономическото състояние на държавата. По това време Венецуела беше сравнително по-добре от България,но Чавес и Мадуро успяха да направят невъзможното за 24 години социалистически успехи!

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  ........ Леко почна да се подгрява супата...........наближават избори на 6 декември във Венецуела, но може и да не се стигне до тях......Заплахата от американска военна намеса във Венецуела нараства и е абсолютно реална......Понастоящем се наблюдава най-голямото американско военно разполагане в Латинска Америка след нахлуването в Панама през 1989 г., изпращайки десетки бойни кораби, хеликоптери, патрулни самолети и хиляди войници в Карибите в предполагаема „анти-наркотична” мисия, след като се твърди, че Венецуела носи основна отговорност за притока на наркотици към САЩ.........Това са глупости. Основната част от трафика на наркотици от Латинска Америка до САЩ преминава през териториите на Колумбия и Централна Америка, управлявани от десни правителства, съобразени с Вашингтон............На 17 август колумбийският президент Иван Дуке, най-близкият съюзник на Тръмп в региона, обяви заедно със съветника по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън и шефа на Южното командване, адмирал Крейг Фалер, инициатива „Колумбия расте“ на стойност 5 милиарда долара, съсредоточена върху противопоставянето на „ трафик на наркотици." и „прекратяване на узурпацията на власт във Венецуела“.

  След съобщението Дюк заобиколи опозицията във Върховния съд и Конгреса на Колумбия да разреши присъствието на американски войски в страната, последвано от завръщането на "екипи за подпомагане" на Силите за сигурност на САЩ........Израелски медии свързани с разузнавателни организации информираха, че Колумбия подготвя агресия“. Тогава La Política Online посочи, че и мексикански военни източници предполагат, че 9500 американски войници ще бъдат пренасочени от Германия за операции в Латинска Америка.........

 47. 47 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Нашите леви протестиращи от да бг искат същото и тук

 48. 48 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ми добре тогава, а защо хапеха ръката, която ги хранеше? Мадурката явно не си е направил сметката предварително, какво друго да се очаква от шофьор на автобус?
  —цитат от коментар 44 на pamela


  И при нас шофьор на самолет размахва юмрук и иска цялата власт, за да вкара купонна система.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 49. 49 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Бе дали има някой лингвист у форума? Знам че е общоприето да се казва "драконовски мерки", обаче не мога да разбера защо. Според мен, някой си е помислил, че прилагателното идва от дракон, понеже драконите са строги, но справедливи и ето ти строги мерки - драконовски. Въпросът е, че ако идваше от дракон, трябваше да бъде "драконови мерки". Само че, това понятие идва от Драконт, както сега се произнася, а на старогръцки действително е Дракон - гръцки законодател, който налага много тежки наказания, че да отучи гражданите дето чуждото не е общо. Строг е бил Драконт или Дракон, та от тук идва и "Драконтови мерки" или "Драконовски мерки". Прилагателното в този случай е с главна буква. Журналята, като употребяват клишета, не се замислят за произхода. Убеден съм, че 90% от хората не знаят за Драконт/Дракон и си мислят, че прилагателното идва от драконите. Пък да не би наистина да е от тях и за да избегнем повторения да може да заместим драконовските мерки със змейови мерки и ламийски мерки?

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Ми добре тогава, а защо хапеха ръката, която ги хранеше? Мадурката явно не си е направил сметката предварително, какво друго да се очаква от шофьор на автобус?
  —цитат от коментар 44 на pamela  До коментар [#44] от "pamela":

  Мадуро иска хем да запази комунизмът,хем САЩ да му купуват и преработват нефта.

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#45] от "stefan stoyanov":

  Под "клишета" имах предвид,че плещиш нищо не значещи думи. Виденов нарочно предизвика хиперинфлация,за да може дълговете на комунистите "с куфарчетата" да изчезнат яко дим пътьом да стопи спестяванията на българите! Какво общо има това с положението във Венецуела?!

 52. 52 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  И у нас беше така при управлението на другаря жан виденов, към инфлационни бъднини иска да ни води и така нареченият "професор" румен гечев...

 53. 53 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ние това го знаем много добре. И нас са ни управлявали социалисти и ние сме им али аките. Специалистът по обедняване даже е преподавател в Европейското Висше Училище по Икономика и Мениджмънт и чете лекции по дисциплините "Управление на проекти и програми", "Международен проектен мениджмънт", "Корпоративен инвестиционен мениджмънт", "Външноикономическа политика", "Европейска интеграция" и "Международни бизнес преговори, договори и сделки". Без майтап!

  После едно по-ново соц издание премахна необлагаемия минимум за да могат бедните им избиратели да станат още по-бедни.

  И трето и за сега последно соц управленче назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС по предложение на сега независимата Мая Манолова. https://youtu.be/zIcjx_bmV5g Която май се надява да е четвъртото недоразумение.

  По липсата на място пропускам Андрей Луканов с купоннчетата официално наречени "талони"

  Венсеремос, другари! Но пасаран!

 54. 54 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Само си представете, че протестиращите се борят побратимите от БСП да дойдат на власт...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 55. 55 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 737 Весело

  тези не измряха ли от глад ве,вече трета година май са под санкции от сащ които са отворили грабителските си нокти в очакване на Годо:)))

 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#3] от "Араламбене му е майката":

  Защото е писана за да позгрее премъзналите душици на нашите евроатлантици

  гошо
 57. 57 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#49] от "zlo38528262":

  Ти много си я усложнил работата, ето откъде идва приказката: един утрепал дракона, който пазел момата, и се оженил за нея. Минало се малко време брачен живот и мераклията с тъга си рекъл "Що ли го утрепах аз оня дракон? Я какво мило животинче беше..."

 58. 58 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Бях в Венецуела, за 5$ ме возят до магазина и обратно... В магазина, водката по 1$,а буркана с не с-кафе, заключен в витрина...
  Трагедия... Гарсониерата върви 2000$.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Bloomberg news цитира US дипломат, който заявява, че „американската стратегия изглежда продължава да провокира нестабилност във Венецуела с надеждата, че Мадуро ще предприеме ход, който може да оправдае по-агресивни действия на САЩ“............Раздразнена от неуспеха на Гуайдо да предизвика военно сваляне на Мадуро и уплашена от нарастваща масова опозиция отдолу, коалицията на Гуайдо се разпадна, точно преди предстоящите избори. Миналият уикенд бившата кандидатка за вицепрезидент Мария Корина Мачадо прекрати коалицията си с Гуайдо ...... След това, в сряда, бившият кандидат за президент Енрике Каприлес обяви, че неговата Партия на справедливостта, една от трите по-големи опозиционни партии, ще участва в законодателните избори, заявявайки: „Няма да предадем Националното събрание на Мадуро като подарък . " но шанса ни за успех е нулев.

 60. 60 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Социализма в действие.

  Скоро и в целия свят.

  Купувайте злато, сребро и биткойн. Купувайте оръжие и се запасявайте защото пред това което идва, 1997 и 2008 ще ви се сторят като разходка в парка.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  проблемът е със савецката власт, а не за какво да си изхарчи пет долара

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  как кой, Сорос и Костов

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#28] от "Henry":Да де,но кои по-точно?
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Като почнеш от национализацията на компании и сектори, преминеш към минималните заплати, фиксирани курсове долар - боливар, "безплатните" облаги, уеднаквяване на доходи, което гони всичко по кадърно и остава само безхаберници. Назначаване на генерали, които да управляват откраднатите компании, президент - шофьор на автобус без образование и тн.
  Ето ти достатъчно причини.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 64. 64 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  Във Венецуела инфлацията изяжда парите и хората имат едно-единствено решение: да БЯГАТ
  —цитат от коментар 16 на Сд


  Глупости, винаги има повече от един избор. Мен ако питаш, може да се хванат за паветата... В дългосрочен план ще им излезе по-евтино, по-сигурно, а и политиците след Чавес ще си опичат акъла...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1891 Весело

  До коментар [#40] от "pamela":Какво им пречи да продават петрола си ???-----------Ма пише в статията, САЩ !!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 41 на karabastun


  Добре, а какво им пречи да си го преработват сами, та поне да имат бензин в собствените си бензиностанци? Пак американците ли... или просто Чавес толкова си може с управлението на икономическия автобус.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#28] от "Henry":

  Да де,но кои по-точно?
  —цитат от коментар 30 на deaf


  Кво бе- поименно ли да ти ги изредим?

  Всички бе. Всички комуняги!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 67. 67 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Глупости, винаги има повече от един избор. Мен ако питаш, може да се хванат за паветата... В дългосрочен план ще им излезе по-евтино, по-сигурно, а и политиците след Чавес ще си опичат акъла...
  —цитат от коментар 64 на gost22

  Те могат да хванат паветата, но там няма да седят и да чакат да ги замерят, а Мадуровците просто ще стрелят на месо.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK