Отрова за всеки случай: екзотичните токсини, ползвани срещу враговете на Кремъл

Алексей Навални

© Reuters

Алексей НавалниИзбори 2022

Германското правителство обяви, че тестовете на кръвни проби, взети от руския опозиционен лидер Алексей Навални, показват наличието на химически нервно-паралитичен агент от групата "Новичок".


Съобщението предизвика спомени за други врагове на Кремъл, отровени през ерата на Владимир Путин и преди нея.


Един по-подробен поглед показва богатото разнообразие на отровите, за които се смята, че са били използвани от руските служби за сигурност, разказва "Свободна Европа".


"Силно правдоподобно" отравяне на Петър Верзилов
Антикремълският активист Петър Верзилов се разболява тежко преди 2 години. Лекарите в Берлин, където Верзилов е транспортиран на 15 септември 2018 г., заявиха, че е "много правдоподобно" той да е бил отровен с нещо, което е нарушило работата на нервната му система.


Верзилов е член на протестната група Pussy Riot и дисидентската арт трупа Voina.


Случаят Скрипал и "Новичок"


Отравянето на Верзилов се случи само месеци, след като бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в парк в английския град Солсбъри в началото на март 2018 г.


Британско разследване установи, че двамата са били отровени със смъртоносния нервен агент "Новичок", и твърди, че нападението е извършено от руски държавни агенти, по-късно идентифицирани като двама мъже, пътуващи под имената Александър Петров и Руслан Боширов.


Фентанил и карфентанил


Първоначалните съобщения в британските медии твърдят, че властите подозират, че Скрипал и дъщеря му са били изложени на фентанил, синтетичен болкоуспокояващ опиат, който е поне 50 пъти по-мощен от морфина.


Свързаният синтетичен опиоид, карфентанил, е 100 пъти по-мощен от фентанила и до 10 000 пъти по-мощен от морфина.


Стена със снимки на жертвите от театър "Дубровка".

© Associated Press

Стена със снимки на жертвите от театър "Дубровка".


Доклад на британски учени, които тестват проби от дрехи и урина от трима оцелели от кризата с заложниците в московския театър "Дубровка" през 2002 г., установява, че руските специални сили са използвали карфентанил срещу чеченските сепаратисти, които държаха 800 души в плен в театъра.


Атаката беше обявена за успешна от Кремъл, но над 120 заложници загинаха от въздействието на употребения газ.


Гелсемиум


Най-токсичният източник на отровата е Gelsemium elegans - рядко растение, срещано само в Азия.


Руският олигарх и критик на Кремъл Александър Перепилични умря пред дома си в Съри, Великобритания, през ноември 2012 г., след като е сподели с колеги, че е получавал заплахи за живота си. Перепилични е давал показания, вързани със смъртта на антикорупционния адвокат Сергей Магнитски през 2009 г. в московски затвор, и е помагал на швейцарско разследване на руска схема за пране на пари.


Полицията в Съри първоначално решава, че смъртта му е естествена, но повторно разследване открива следи в стомаха му, които могат да дойдат само от силно токсичното растение гелсемиум.


Отрова за всеки случай: екзотичните токсини, ползвани срещу враговете на Кремъл

© Associated Press


Полоний-210 и Александър Литвиненко


Полоний е рядък и силно радиоактивен елемент, който се среща в урановите руди. Изотопът полоний-210 е около 250 000 пъти по-токсичен от циановодорода.


Бившият офицер от руската служба за сигурност ФСБ Александър Литвиненко бе отровен в лондонски суши бар през ноември 2006 г. и аутопсията разкри следи от полоний-210 в тялото му. Британски експерти заявиха, че той вероятно е първият човек, който някога е умрял от мощния радиационен ефект на полоний-210.


Талий


Талият е химичен елемент, който се съдържа в рудите на калиева основа, но също така е страничен продукт от рафинирането на сулфидни руди на тежки метали. Малки, нетоксични количества от радиоизотопния талий-201 се използват при ядрената медицина.


Талиевите соли са силно токсични и са били използвани при отрови за плъхове и инсектициди.


Николай Хохлов е съветски агент на КГБ, който през 1953 г. избягва в САЩ и дава показания за операции на КГБ. Хохлов е лекуван от отравяне с талий във Франкфурт, Германия, през 1957 г. след неуспешен опит за покушение от КГБ - вероятно първата радиологична атака от агенти на КГБ.


Има съмнения, че руския разследващ журналист и депутат Юрий Шчекочихин също е бил отровен с талий през 2003 г.


Виктор Юшченко

© null, Reuters

Виктор Юшченко


Тетрахлордибензодиоксин (TCDD) - "Диоксин"


TCDD - често, макар и неточно, наричан диоксин - е безцветно твърдо съединение без мирис при стайна температура. Това е основният канцероген в Agent Orange, веществото за обезлистяване, използвано от американската армия във войната във Виетнам.


Украинският политик Виктор Юшченко беше отровен с опасни количества TCDD в края на 2004 г., докато се кандидатираше за президент срещу подпомагания от Русия кандидат Виктор Янукович. Тестовете по това време показват, че той има втората най-висока концентрация на TCDD, измервана някога при човек.


Зарин


Заринът е безцветен течен нервно-паралитичен агент без мирис, който причинява смърт от задушаване, тъй като жертвите не могат да контролират мускулите, участващи в дишането. Течността лесно се превръща в газ и концентрациите на пари също могат да проникнат през кожата. Класифициран е от ООН като оръжие за масово унищожение. Натрупването на запаси от зарин е забранено съгласно Конвенцията за химическо оръжие.


Агенти на ФСБ през 2002 г. убиха Ибн ал Хатаб, родом от Саудитска Арабия, който се е сражавал заедно с чеченски бойци в руския Северен Кавказ през 90-те.


Руски медии и чеченски източници твърдят, че той е бил отровен с писмо, обработено с "бързодействащ нервно-паралитичен агент, вероятно зарин или производно вещество".


Георги Марков

© архив/Дневник

Георги Марков


Рицин и Георги Марков


Рицинът се произвежда естествено в семената на растението Ricinus communis, които се смачкват, за да се получи рициново масло. Пулпата от осем счукани семена се счита за опасна доза за възрастни. Но смъртните случаи от ядене на семена от рициново растение са редки поради несмилаемата черупка на семето и защото човешкото тяло може да смила токсина.


Рицинът е най-токсичен, когато се вдишва, инжектира или попада по друг начин в кръвта.


Най-скандалният случай е убийството на българския дисидент журналист Георги Марков в Лондон през септември 1978 г. Марков, който е работил за Би Би Си и Радио "Свободна Европа", е починал четири дни след инжектиране на микрокапсула, съдържаща отровния рицин, в крака му. Британски разследващи подозират, че капсулата е била изстреляна от убиец, който е използвал устройство, скрито вероятно във върха на чадър, докато Марков е чакал автобус на моста "Ватерло" в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK