"Тайни сили управляват света": 30% от германците вярват в конспирации

"Тайни сили управляват света": 30% от германците вярват в конспирации


30% от германците са твърдо убедени или поне са склонни да вярват, че светът е управляван от "тайни сили", сочи представително проучване, цитирано от "Дойче веле". Кои части от населението вярват на подобни твърдения и кои точно са тайните сили?


"Съществуват тайни сили, които управляват света" - 11% от германците са твърдо убедени в това, сочи представително проучване, проведено по поръчка на германската фондация "Конрад Аденауер". Според други 19% горепосоченото твърдение най-вероятно е истина. Така хората в Германия, които вярват на конспиративните теории, достигат 30%.


Кои са тайните сили?


За какви тайни сили обаче става дума? Тук няма яснота. Всеки шести не е в състояние да отговори на този въпрос. 13% от анкетираните смятат, че тайните сили са икономически концерни, банки или "финансовият капитал". 12% споменават тайни служби като ЦРУ, израелското разузнаване "Мосад" или вече несъществуващото руско КГБ. 11% предполагат, че тайните сили са някакви "богати хора", "богати семейства" или семействата Рокфелер и Ротшилд.


На коспиративни теории вярват хора "и на Изток, и на Запад, и стари, и млади, мъже и жени", отбелязват авторите на проучването. Все пак се констатира, че особено много привърженици на наличието на заговори има сред членовете на "Алтернатива за Германия" - от тях 56 процента намират твърдението "Има тайни сили, които направляват света" за точно или вероятно правилно. Освен това на заговорнически теории вярват по-често хора с по-ниско образователно ниво, казват авторите на изследването.


20% подкрепят протестите


От друго проучване, проведено от берлинския Научен център за социални изследвания, става ясно, че 20% от германците проявяват разбиране към протестите, насочени срещу наложените заради коронавируса ограничителни мерки. 10% са готови да се включат в протестите. Те са били интервюирани през юни и юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK