Руснаците все повече търсят "златни" паспорти на ЕС

Руснаците все повече търсят "златни" паспорти на ЕС


Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство. Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина, разказва "Дойче веле".


Как най-бързо се става гражданин на ЕС? Фирмите, които помагат на богатите руснаци да получат чуждо гражданство, знаят отговора: бързо става в Кипър и Малта, но е доста скъпо. Бързо става също и в карибските страни, където е значително по-евтино. Паспортите от тези държави позволяват да се влиза в Шенгенското пространство без виза.


Както споделят пред ДВ фирмите, предоставящи посреднически услуги, през последните месеци търсенето е нараснало три-четири пъти. Интересът към Кипър и Малта расте стабилно, но придобиването на гражданство в ЕС става все по-трудно: програмите поскъпват, проверките стават по-сложни, а рисковете за тези, които не са попълнили въпросника коректно, стават все повече.


Кипър иска по два милиона евро
Интересът към Кипър е нараснал покрай спадналите цени на недвижимите имоти на острова, казват от фирма, която предлага виртуален оглед на бъдещата собственост за инвеститорите, които са готови да купуват. Мнозина обаче били недоверчиви и чакали да паднат ограниченията, за да посетят острова лично.


Кипърски паспорт както и преди може да се получи срещу инвестиция от два милиона евро, без да се налага да се живее в страната. Но държавните такси междувременно са увеличени от 150 000 на 200 000 долара. Увеличена е бройката на работните места, които трябва да бъдат създадени - от пет на девет.


На потенциалния инвеститор би трябвало да се направи подробна проверка - за произхода на капитала, за съдимост и за това, че не е обект на санкции от страна на ЕС. Освен това съществува изискването да не е бил на държавна длъжност в последната година. Както става ясно от разследване на телевизия "Ал Джазира" обаче, кипърско гражданство са получили и редица лица, заемали високи постове в руската администрация.


Руснаците все повече търсят "златни" паспорти на ЕС


Новите правила на Малта


Има и ръст в търсенето на малтийско гражданство, но не така висок: хората бързали да подадат заявки по старата програма, по която квотата от 180 души вече е изчерпана. От септември властите в Малта пускат нова програма с по-строги изисквания: сумата, която трябва да се внесе във Фонда за развитие на Малта, се увеличава, а размерът на инвестицията в имот, която трябва да се направи, се удвоява - от 350 000 на 700 000 евро. Въвежда се и изискването за постоянно пребиваване на острова, което навярно ще откаже мнозина от желанието да получат местно гражданство, предполагат от посредническите фирми. Там смятат също, че правоохранителните органи на острова не разполагат с достатъчно ресурси да контролират това постоянно пребиваване.


Но Малта е по-малко популярна сред руснаците в сравнение с Кипър. През 2018 година например малтийски паспорти са получили само 50 руски граждани.


Карибският паспорт - гаранция за сигурност


От карибските държави с най-голяма популярност се ползват Сейнт Китс и Невис, Антигуа и Барбуда, както и Сейнт Лусия. Те позволяват безвизово влизане в над 100 страни, включително и във Великобритания. Карибски паспорт може да се получи срещу инвестиции в икономиката в размер на 100 000 - 150 000 долара в зависимост от страната, документите се оформят дистанционно. Както посочва експертът по инвестиционна миграция Игор Немцов, паспортите са и един вид гаранция за сигурност. "В Русия и държавите от ОНД няма и помен от икономическа или политическа стабилност, а всеки предприемач, даже тези от средно ниво, искат да имат сигурност в утрешния ден."


Чуждият паспорт - като резервно летище


От 2003 година насам Кипър е припечелил чрез "златните" паспорти над 6.5 милиарда евро, Малта от 2014 до 2018 - към 850 милиона. Европейската комисия нееднократно е отправяла критики към схемите за получаване на гражданство срещу инвестиции, позовавайки се на рисковете в сферата на сигурността, прането на пари, избягването на данъците и корупцията. Комисията продължава да проверява доколко подобни инвестиционни програми отговарят на нормите на ЕС.


Търсенето на паспорти расте с всяка следваща година, казва Иля Шуманов, заместник-директор на "Трансперънси интернешънъл" в Русия. И дава следното обяснение за резкия ръст в интереса напоследък: "Някои си подготвят резервно летище, в случай че се появят политически сътресения, други - площадка за евакуация на своето семейство."

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пачему? В матушка не е ли хубаво :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  За рубежом лучше!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  Пълни будали, набудват се с милиони Евро за нищо. Някой не им ли е казал, че в България тескеретата са много по евтини? Да питат един Вицепремиер ако искат подробна информация 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Весело

  Ти да видиш....да не би да искат да напуснат путонославният "рай"...

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  От трън та на глог е цялата работа мен ако питате.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  "Кипър иска по два милиона евро

  Интересът към Кипър е нараснал покрай спадналите цени на недвижимите имоти на острова, казват от фирма, която предлага виртуален оглед на бъдещата собственост за инвеститорите, които са готови да купуват. Мнозина обаче били недоверчиви и чакали да паднат ограниченията, за да посетят острова лично.


  Кипърски паспорт както и преди може да се получи срещу инвестиция от два милиона евро, без да се налага да се живее в страната. Но държавните такси междувременно са увеличени от 150 000 на 200 000 долара. Увеличена е бройката на работните места, които трябва да бъдат създадени - от пет на девет."


  Това е цената - два милиона и двеста хиляди евра ! Ако искаш да имаш сигурност, че в момента, когато властта в Кремъл реши да ти търси сметка за първия милион, ти ще си вече в самолета на път за някоя страна - членка на ЕС ! Щото си знаеш как си започнал, как си правел пари в Русия, кому дължиш благодарност и вечна признателност за състоянието си ! Не е много по - различно от състоянието у нас, междувпрочем ! Много ли са тия пари ? Зависи ! Ако имаш двадесетина милиона вече на сметка, са горе - долу около 10 % от авоарите ти....Е, поне има шанс да запазиш непокътнати останалите 90 %, които КГБ със сигурност ще ти ги прибере, докато режима там те обявява за агент на Запада, например !

 7. 7 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 807 Неутрално

  нещо кочината се размириса здраво.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 8. 8 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  От трън та на глог е цялата работа мен ако питате.
  —цитат от коментар 5 на radelmarfx


  Не те питаме.

 9. 9 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1202 Весело

  "Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство. Някои от тях дават огромни суми, за да си осигурят "златна гаранция" за сигурност в чужбина, разказва "Дойче веле".

  Колко необичайно!
  Дойчо Веле никога не ни разказвал от какво се интересуват например състоятелните мавританци, странно нали?
  Сигурен съм, че местните богаташи също се интересуват от демакратично и офшорно европейско гражданство! То не е Малта, Гибралтар, Ирландия. Честни европейски неуморни бизнесмени!
  Ама друг път.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 10. 10 Профил на Psycho the rapist
  Psycho the rapist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  какви са тия мигранти в ЕС? Да си стоят в Лайнянск на Амур.

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Западът освен че е извор на смачкано руско самочувствие, е неустоимо притегателно място за руснаците. Умират да са на Запад!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Весело

  До коментар [#5] от "radelmarfx":

  Не Ви питаме изобщо, защото ни е известно, че рубладжиите сте просто вентрилоквисти на пасоля!!!

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Весело

  Ами нормално.Писна им да живеят в казарма.

 14. 14 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С голямата разлика, че от там из Европа е пълно с олигарси, бандити и проститутки. Но няма обикновенни гастарбайтери, като нашите, румънци, поляци и.. Които сменят памперси, берат чушки и носят вар. Защото в самата Русия понятие безработица няма, напротив има 20 млн гастарбайтери. Та там е разликата, крадци и боклуци, а не нормални обикновени хора емигрират. Защото заради разрушената през последните 30 г промишленост и земеделие няма къде да работят, като тук.

 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#5] от "radelmarfx":Не Ви питаме изобщо, защото ни е известно, че рубладжиите сте просто вентрилоквисти на пасоля!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Добре е да четеш коментарите преди да напишеш поредната глупост. Как точно коментара ми показва че съм рубладжия

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#15] от "radelmarfx":

  Слава Богу не Вие решавате кое е "глупост" и кое - не!!!
  Не само от този Ви коментар, а от всичките Ви в този форум се носи зловоние на партенки, ушанки, валенки и самагон...

 17. 17 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Глупости. Най-лесният и евтин паспорт е в България. Пълно е с посреднически фирми за това.
  Право на пребиваване се получава само срещу "инвестиция" в ДЦК от 1 милион лева, която може да се финансира от банка (изобщо не е нужно да имаш наистина половин милион евро). На петата година, можеш да ги продадеш. Единственият разход е обслужването на кредита за половината милион евро.
  Ако инвестираш още половин милион евро, можеш да получиш гражданство за две години, но и без това тези с право на пребиваване имат право на паспорт на петата година, само ако са имали "адрес" в страната.

  Никой не продава паспорти като "патреотите", взели тази касичка на концесия.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Опасно е да се живее в Русия. Едно неправилно изказване и са ти сервирали чая. Друго си е да можеш да хвърляш яйца и домати по министерския съвет.
  Тези дни руски историк бе осъден на 12.5 години лагер.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Напускат путинския рай.Ако се наложи не златни , платинени паспорти ще купуват.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Стар евреин подава документи за емиграция в Израел. В КГБ се мъчат да го разубедят:
  - Абе Моше, за какво ти е да се местиш? Нали знаеш, казват че е хубаво там, където ни няма...
  - Е аз точно там искам - където Ви няма!!!

 21. 21 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#14] от "Anton Andonov":

  един познат каза че в Израел можело да се оправиш без иврит... масово говорят руски :)
  След падането на желязната завеса над 6 милиона са емиргрирали бягайки от Русия.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  * 6 милиона по целия свят, не в Израел :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да се обърнат към Каракачанчето - то взима доста по-евтино.
  Но явно че дори и "руските ни братя" бягат далеч от кочината, в която "управляващите" ни разбойници са превърнали нещастната ни Родина.

 24. 24 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми то България друго и не остана за продавате. Продадохме всичко построено не само през соца но и малкото от преди това. После и земята от прадедите ни стана на 20 ламарини, вафли Куку-руку и долнопробно уиски. Сумати отидоха и задника да си продадт, ми то не остана вече. Едни паспорти да издържат Патреотето останаха за продажба.

 25. 25 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Много руснаци на Запад се изнасят,
  те този президент, не го понасят.

 26. 26 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Състоятелните руснаци винаги са се интересували от европейско гражданство"
  Да не говорим, че много от тях използват и по евтиния вариант, като омъжват дъщерите си за европейци средна, а дори и по-ниско ниво, ръка.
  Важното е да се избяга от кочината.

 27. 27 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#14] от "Anton Andonov":

  Батка, спешно трябва да се прегледаш при психиатър!

 28. 28 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Аз пък да ти кажа друг виц на същата тема:
  Моше, който живее в Русия получил писмо от чичо си в Израел " Здравей Моше, остарях вече, започнах да оглушавам и не мога да ръководя фирмата. Ела тук, от една кръв сме, ще ти прехвърля фирмата, за да мога спокойно да си доживея старините" Подал Моше съответните документи в органите, те гледали умували и го извикали на разговор. " Виж какво Моше, така и така чичо ти не може да ръководи фирмата, да вземе да я продаде и като вземе парите да дойде тук, вместо ти да ходиш там". Погледнал ги Моше и попитал: "Абе вие прочетохте ли писмото, той е оглушал, а не ОГЛУПЯЛ"

 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Любопитно

  ..Колко необичайно! Дойчо Веле никога не ни разказвал от какво се интересуват например състоятелните мавританци, странно нали?..
  —цитат от коментар 9 на Taiga

  За какво намекваш и какво те интересува 'Дойче веле', коги за вас цялата истина произтича от сказките на Мария Захарова и 'Russia today'?
  Наистина, арабите се интересуват от рускини за забавления, ама това не е никаква новина :(

 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  С голямата разлика, че от там из Европа е пълно с олигарси, бандити и проститутки. Но няма обикновенни гастарбайтери, като нашите, румънци, поляци и.. Които сменят памперси, берат чушки и носят вар. Защото в самата Русия понятие безработица няма, напротив има 20 млн гастарбайтери. Та там е разликата, крадци и боклуци, а не нормални обикновени хора емигрират. Защото заради разрушената през последните 30 г промишленост и земеделие няма къде да работят, като тук.
  —цитат от коментар 14 на Anton Andonov


  Релакс, ще спукаш някоя вена! Ние Българите сме Европейци и част от ЕС. Дори и бедните ни граждани и хора от малцинствата можем да ходим и да учим, работим и да правим бизнес навсякъде в ЕС. Не ни бъркай с руснаците, които са Азиатци и нямат и не виба да имат достъп до Европа. Те имаха достъп до половин Европа за 50 години и виж какво направиха. Сега само приказно богатите им помешчици с наведена глава и торба с пари в ръце могат да вземет паспорти от някоя измислена държавица като Малта и Ста Лисия. Останалата сволоч ще марширува на парада на Победата. А ти се успокоявай с това че имали гастарбайтери от бившите колонии. В твоите очи руснаците вероятно изглеждат като Германия или САЩ с толкова имигранти, а?

  California Über Alles
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  А защо не си останат в Путиновия рай. И защо европейците не искат руски паспорти.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Абе хора, я си помислете какъв процент от населението на Русия може да си позволи да даде милион за паспорт? Става въпрос за мултимилионери, научени от историческия опит на НЕПа. Дрънкане на човекомразки глупости за расово превъзходство от страна на български емигрранти, особено горди със своя чужд паспорт и резервния български (а някои и с повече), сред които съм и аз, е най-малкото комично, а в отделни случаи и патетично глупаво

 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#14] от "Anton Andonov":

  Да бе да. В нашия кватал в Мадрид има две шивачки от Русия, от Тамбов, мисля и изобщо е пълно в цяла Западна Европа и с обикновени руски имигранти. Има сума рускини омъжени за западни мъже, има и проститутки, чистачки, детегледачки, така че по-спокойно с обобщенията. Явно е, че не всеки се кефи на живота в Северна Азия. А, че има и там гастарбайтери, има, но идват от още по-бедни от Русия страни като Таджикистан, Молдова и други подобни. А, в Испания е пълно с британски и германски пенсионери, млади учители, в Канада имигрират образовани бели французи, чаткаш ли разликата?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#16] от "selqnin":
  от всичките Ви в този форум се носи зловоние на партенки, ушанки, валенки и самагон

  >>>> И ако този ваш коментар не може да бъде квалифициран като грубо нарушение на форумните правила за водене на нормална дискусия между съфорумци (и като обиден), не знам какво трябва да се напише тук, за да ти изтрият постинга.

  п.п. Отделно обвиненията в рубладжийство, които са станали отдавна дежурния рефрен тук.

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  До коментар [#31] от "Роси":
  А защо не си останат в Путиновия рай?
  >>> Защото тези личности работят като..ангели и архангели в Рая, а предпочитат да си почиват в Ада.:)

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#33] от "andreas_hofer":

  Помня времето когато испанците бяха обслужващите в по-заможните страни на Западна Европа и Скандинавия. После дойдоха португалците, на които испанците гледаха отгоре, вече се бяха постабилизирали. Наблюдавал съм и взаимоотношенията между "стара" и "нова" имиграция сред българите, не винаги коректни в началото, но с времето на професионалната имграция все по-балансирани по интереси. Така се е случило, че сред руските имигранти в САЩ имам добри проятели, хора със знания и доказан професионализъм, сред тях и руски евреи с които сме близки. И така нататък - човешки съдби...

 37. 37 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Аз не казвам, че не е така. Просто се подразних от коментара на поредния рублофил Антончо, който твърди, че видиш ли само кормупирани руски олигарси и негодници драпали за чужди гражданства, а обикновените хора чинно си изпълнявали нормата. Именно затова дадох примери, за да види Антончо, че руснаци има всякакви в чужбина. Те хората не са прости, ако беше приятен и финансово подплатен живота в Русия, щяха да привличат имигранти от по-богати страни.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#37] от "andreas_hofer":

  Разбира се. Реално има трудова миграция, в рамките на която елитната професионална миграция е доста отделен и селективен поток.
  И, за да бъда коректен, и аз започнах като временен сезонен (лятно-ваканционен) нискоквалифициран наемен труд за да мога след това да си позволя да пътувам с пустата твърда валута, та от там познавам себеподобните ми. Помня и терзанията, когато се разбра, че мога съвсем законно да остана като трудов имигрант със стипендия за да завърша образованието си в не лош университет, но мисълта за последствията за близките ми с още един "изменник на родината" ме спря, е, не за много дълго де :-)

 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#37] от "andreas_hofer":
  Те хората не са прости, ако беше приятен и финансово подплатен живота в Русия, щяха да привличат имигранти от по-богати страни.
  >>> Животът в Русия може да бъде добре ...подплатен финансово и за такива имигранти.
  Ето и Канада (например ) привлича много имигранти от такива богати страни като щатите...и България.:)

 40. 40 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  "А защо не си останат в Путиновия рай"

  Тва не се преселници а бизнесмени. Паспортите са им нужни само за безпрепятствено пътуване. Нима мислиш че някой тича да живее в бъдещите европейски джамахирии.

 41. 41 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":

  Никой не те пита, обаче. За какво да те питат, щом имаш такова огромно (и незаслужено) самочуствие, че чак знаеш по-добре от самите руснаци, кое е по-добре за тях.

 42. 42 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#40] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Ъхъ, да, добре, щом казваш. Не че някога си виждал наживо руски бизнесмен де, твоят опит с руснаци е може би някой пиян разговор с черноморски турист?

  Щото тука в гнилата Америка доста драпат за гнили пиндоски паспорти, да ти кажа. Особено колко младеж напира, студенти....и после тези, които вземат някак си, дърпат 2/3 от родата си в този гнил Запад. Що така бре? Явно са много тъпи. Не са имали късмета да слушат твоята люлинска мъдрост, да ги светнеш.

  Отделно колко руски мацки се продават на местни гнусни дебелаци само и само да се измъкнат от Путиновия рай.... жал ми става, честно.

  Но досега, бога ми, *един* европеец или американец не съм видял да иска руски паспорт. Ама нито един.

 43. 43 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "TurtlesAllTheWayDown":

  "европеец или американец не съм видял да иска руски паспорт. Ама нито един"

  Какво си видял ти няма значение! Тази година три хиляди германци са мигрирали в Русия. Причината за преместването им е, че не искат да живеят среди тълпи од нашественици и в бъдеща джамахирия. Следващите години очаква се стремоглаво увеличение на новия тренд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK