Да си скъсаш паспорта - как Колесникова надви Лукашенко

Мария Колесникова

© Associated Press

Мария КолесниковаМария Колесникова очевидно е била отвлечена и е трябвало да бъде експулсирана от Беларус. Предполага се, че с помощта на един хитър ход тя е успяла да предотврати това. Коя е Колесникова и каква е ролята ѝ в протестите, обяснява "Дойче веле".


Ден след предполагаемото отвличане на Мария Колесникова в Минск вече има сведения за това какво вероятно се е случило. Последната останала в Беларус известна опозиционерка очевидно е била принудена да замине за Украйна в нощта срещу вторник, както по-рано това бе направено с Олга Ковалкова, също член на опозиционния Координационен комитет. Тя де факто бе експулсирана в Полша.


Едно от най-важните лица на протеста


Но докато двамата най-близки сътрудници на Колесникова напускат Беларус в посока Украйна, тя явно е скъсала паспорта си, както съобщават различни медии, за да остане в страната. Това бе потвърдено от нейния съратник Павел Латушко, също член на Координационния съвет. В интервю за четири руски медии президентът Александър Лукашенко междувременно потвърди, че Колесникова е била задържана на границата.
В последните седмици Колесникова стана водещата фигура на опозиционното движение, насочено срещу президента Лукашенко, когото обвинява във фалшификация на изборите от август. Преди да бъде отвлечена от неизвестни лица, 38-годишната Колесникова бе постоянно начело на протестите в Минск.


Едно от най-големите предизвикателства за Колесникова изглежда нейното желание да мобилизира хората срещу Лукашенко, без формално да заема лидерска позиция. Тъй като подобна роля би предоставила на властите в Беларус основания да я задържат. "За нас би било по-лесно, ако имахме водач", казва Колесникова в интервюто за "Комерсант".


Коя е Мария Колесникова?


Само допреди няколко месеца нейното име бе слабо известно.


Тя е професионален музикант, учила е в Минск и в Щутгарт, от няколко години отново е в родината си, където се ангажира с музикални проекти и насърчава културния обмен между Беларус, Русия, Украйна и Германия.


Мартин Шютлер, професор в Университета за музика и сценични изкуства в Щутгарт, описва Колесникова в разговор с ДВ като "изключително силна личност". "Тя е невероятна оптимистка, много е активна и е пълна с енергия. Всъщност не би могла да бъде спряна, независимо с какво се заеме", разказва Шютлер.


Тя влиза в активната политика покрай Виктор Бабарико, бившия главен мениджър на Белгазпромбанк и меценат, с когото се запознава покрай културните си проекти. През май Бабарико изненадващо се отказа от президентската си кандидатура. Той бързо набираше подкрепа, но през юни бе арестуван заради предполагаеми икономически престъпления заедно със сина си, който ръководеше предизборната му кампания.


Бабарико не бе допуснат до изборите и Колесникова се съюзи с кандидат-президенjа Святлана Цихановска, чийто съпруг също бе арестуван и не бе допуснат до участие в изборите. Заедно с Вероника Цепкало, съпругата на още един недопуснат кандидат-президент, те формираха дамското опозиционно трио. Цепкало обаче напусна Беларус точно в изборния ден, очевидно поради страх от преследвания, Цихановска бе принудена да отпътува от страната малко по-късно. Колесникова остана.


В отношенията с Цихановска не всичко е наред


"Винаги съм била наясно, че всеки момент мога да бъда арестувана", заяви Колесникова в свое интервю за ДВ през лятото. "Това обаче не ме спира и не ме кара да се страхувам. Тъй като знам, че процесите, започнали в обществото, са необратими."


Трудно е да се оцени влиянието, което Колесникова оказва на седемчленния Координационен съвет на опозицията в Беларус, част от който е и носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич. Повечето от членовете на iъвета бяха задържани или принудени да заминат за чужбина. Властите не признават този орган и водят разследване срещу него. Колесникова бе най-силно представена в медиите, водеше видеоблог и излъчваше увереност за разлика от Цихановска.


В началото на септември за първи път пролича наличието на противоречия в отношенията между двете. Цихановска, която се вижда като победителка в изборите, разкритикува някои идеи на Бабарико и Колесникова, и по-точно намеренията за конституционни реформи. Повод за това стана видео на Бабарико, заснето очевидно още преди неговото задържане. Опозицията не е загубила изборите, опонира Цихановска на думите на Бабарико. В същото видео Колесникова обяви създаването на нова партия, която да се нарича "Заедно". Доколко тази инициатива ще обремени отношенията в рамките на опозицията, засега не е ясно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK