Еврокомисар Йоурова: Протестите в България показват колко е важно за хората доброто управление

Еврокомисар Йоурова: Протестите в България показват колко е важно за хората доброто управление

© Скрийншот europarl.europa.euЕвропа не може да направи много, ако демокрацията не работи добре нито "от горе надолу" - на нивото на институциите - нито "от долу нагоре", или когато става дума за правото на мирен протест. Демонстрациите от последните месеци обаче показват колко важно е за хората доброто управление и Европейската комисия следи случващото се внимателно.


Това каза заместник-председателят на комисията Вера Йоурова на обсъждане на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента. Дебатът, съпроводен от няколко остри изказвания (най-критичното от тях четете тук), бе посветено на резултатите от Механизма за сътрудничество и проверка (CVM), прилаган за България и Румъния, решението за чието премахване обаче все още не е взето въпреки опитите на управляващите в България и евродепутати от ГЕРБ да всяват объркване около съдбата му.


Йоурова, обявявайки датата за доклада по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС, припомни, че още предишната комисия се е надявала да премахне CVM и да може да се продължи със стандартизиран начин за мониторинг, "но не беше така, защото винаги имаше несвършена работа и още я има". "Докладът от януари 2017 г. бе по-скоро положителен, но списъкът (с нужни реформи) още бе дълъг. Тук заявявам, че подхождаме много сериозно - искаме да видим, че се изпълняват препоръките", каза още тя.
"Трябва обаче да знаем какво не е комисията - конституционен съдия, прокурор или арбитър във вътрешната политика" - решаването на такива въпроси остава работа на държавите членки, продължи тя.


Два паралелни механизма?


"Убедена съм, че всички вие сте запознати със ситуацията в България - скандални нива на корупция, липса на медийна свобода, неефективни реформи, системно нарушение на основни човешки права, масово незачитане на европейски принципи, постоянна пропаганда, фалшиви новини, разпространявани от самата власт, бити журналисти", каза евродепутатът Елена Йончева, инициирала изслушването в LIBE в началото на изказването си. "Въпреки това граждани протестират с едно-единствено искане: слагане на край на авторитарното управление", а с него властите отговарят с опит за изменение на конституцията. "Изменения, родени в страх и на тъмно."


Йоурова не отговори на въпрос на Йончева дали при посочената обстановка в страната се готви нов доклад по механизма и ако не, защо комисията не използва действащия механизъм, за да реагира. Еврокомисарят обаче посочи приключването на механизма като част от набора инструменти на ЕС, заедно с новите доклади за върховенстно на закона, препоръките към страните в Европейския семестър и обвързването на средства от бюджета и фонда за възстановяване в ЕС с принципите на законността.


В момента се създават "два припокриващи се механизма" и не е ясно как точно ще работи този режим, заяви пред комисар Йоурова евродепутатът от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд. "Чух от вас, че CVM накрая ще бъде заменен от годишните доклади за върховенството на закона. Не знаем какви ще са тези доклади, колко строги ще бъдат, не можем да събуем старите си обувки, преди да сме си купили нови."


Към момента евродепутатите имат нужда да са сигурни, че "мониторингът ще е също толкова строг" и по новия механизъм. Според нея има "опасност да се върви в грешната посока" и така "да се изгуби част от постигнатия напредък", включително заради сегашната ситуация в България и заради "недовършената работа", посочена в докладите. "Знаем, че има сериозни въпроси с отчетността на главния прокурор, които от години не са разрешени. България е на 111-о място в Индекса за свобода на медиите. Как може да сте на 111-о място и ефикасно да се борите срещу корупцията?"


Евродепутатите за CVM: да остане или не


"Не давайте грешния сигнал само защото не е правилното време. Действайте за България сега", каза евродепутатът Рамона Стругариу от "Обнови Европа", имайки предвид нуждата механизмът да остане. Тя говори за "стряскаща прилика между България и Беларус" по време на протестите и за редица корупционни скандали в последните години, а "това трябва да спре, срам е за европейска страна".


"Би било напълно грешният сигнал да кажем, че сме готови да затворим системата. Трябва да признаем, че се вижда регрес. Следователно смятаме, че сега не е времето да кажем: отиваме към друга система", каза Тинеке Стрик от групата на Зелените. Според нея, в момент, когато "България е в състояние на ендемична корупция, позицията на главния прокурор не е независима, а под контрола на правителството всяко демократично наблюдение е предотвратено от системата, а хората не приемат вече това", не е достатъчно "да имаме само реформи в законодателството, но и на практика".


Като юрист не виждам правни аргументи, които да пречат на решението Европейската комисия да прекрати Механизма за сътрудинчество и проверка на България, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Повтори известната си теза, че обратното би било прилагане на двойни стандарти спрямо страната.


Със или без Механизъм реформите в България продължават, отбеляза Радев и изреди плановете на правителството за спазването на препоръките на Брюксел. Продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за необратимост на съдебната реформа и борбата с корупцията, за гарантиране на върховенството на правото и защитата на демократичните ценности и човешките права. Пример за това е и предложението за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. Разбира се, за това е нужно всички политически партии да участват в дискусиите и да подкрепят промените, каза Радев.


"Омръзна ми да слагам отметки в квадратчета за това, че дадена държава е приела закони. Искам да видя прилагане на практика," каза по-късно Йоурова. .

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Дилемата в Отечеството не е "добро - лошо" управление!!!
  Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  "вропа не може да направи много, ако демокрацията не работи добре нито "отгоре надолу" - на нивото на институциите - нито "отдолу нагоре" или когато става дума за правото на мирен протест. Демонстрациите от последните месеци обаче показват колко важно е за хората доброто управление и Европейската комисия следи случващото се внимателно."

  С други думи, Йоурова е казала, че управлението в България не е добро, иначе хората нямаше да са на улиците (което е тяхно коституционно право).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Протестите показват как едни хора си мислят, че когато дойдат БСП, ДПС и техните сателити на власт управлението е прекрасно. За съжаление тези хора са живели малко. Нека си припомним комунистическо-турските управления от прехода. През 1991 г. буквално нямаше какво да ядем - магазините бяха напълно празни, а хляб се купуваше с купони! Второто нулиране - 1996-97 година, когато другарите фалираха 8 (осем) банки и в рамките на месец се превърнаха в кредитни милионери. Хиперинфлацията, която предизвикаха, срина пенсиите до 15 долара. През 2007-09 година, заради тези наследствени крадци, България загуби 3 милиарда евро от европейски програми. Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. Който има глава да мисли, нека мисли!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  "Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. "

  Гешев хвана ли виновниците?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Според мен определен процент от европарите, които Тиквата краде се връщат обратно към чиновници в ЕС и поради това Брюксел го подкрепя.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  "Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!"

  Ето това е мъжка приказка.

  Защото върховенството на закона автоматично изключва едни Осем джуджета, Росенец, ББР, КТБ, 700 милиона проспан дефицит в приходната част на бюджета, съпорт срещу протекция, 75 милиона необезпечен кредит за фирма с 5,000 лева оборот, пачки в чекмеджета и пищови на нощни шкафчета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Разстроено

  "Еврокомисарят обаче посочи приключването на механизма като част от набора инструменти на ЕС, заедно с новите доклади за върховенстно на закона, препоръките към страните в Европейския семестър и обвързването на средства от бюджета и фонда за възстановяване в ЕС с принципите на законността" - и тако, и вако - на книга така сме ги усвоили, че нЕмаме равни, но на практика си оставаме с "отметките". ЕС набляга на неща, които няма да разрушат междупартийните отношения, които са повече от потупвания и цАлувки, Беларус например, а за България са прави - вътрешни работи, само където не отчитат КОЙ се грижи за тях. Баш Боса ни е по-добър от Баш Боса им.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":"Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. "Гешев хвана ли виновниците?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz  Не бързай - още не са минали 20 години ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Или си тотално некомпетентен или просто лъжеш! КТБ беше ограбена от кабинета Борисов 1 с неговото лично съдействие, като например това, че накяра Цветан Василев да спонсорира Ботев Пловдив, за което се и похвали. КТБ беше в реален фалит още през 2013 та, но този фалит беше замазан, а целият екип на БНБ правил проверка беше уволнен. Герб знаеха много добре това и затова Марин Райков още преди Орешарски започна да вади държавните пари от КТБ. Орешарски се опита да я спаси със златната акция от КТБ и с подаряването на банка Виктория, но тогава се актив7раха двамата първи бойкови авери Пеевски и Цяцаров.

  Не е от некомпетентност. Просто лъжеш.

 10. 10 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":"Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. "Гешев хвана ли виновниците?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Разбира се, че хвана виновника! В банята като се къпе.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":"Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. "Гешев хвана ли виновниците?
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Е как да хване, Борисов, Цацаров и Пеевски - тримата влъхви, дето го направиха главен прокурор.

 12. 12 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Според мен определен процент от европарите, които Тиквата краде се връщат обратно към чиновници в ЕС и поради това Брюксел го подкрепя.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Това след дълго мислене ме споходи като извод преди 2-3 месеца и мен. С едно допълнение - явно Борисов го е въвел и затова много го уважават.
  Явно преди нашия глупак само са крадяли, а сега просто си споделят....

 13. 13 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":"Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!"Ето това е мъжка приказка.Защото върховенството на закона автоматично изключва едни Осем джуджета, Росенец, ББР, КТБ, 700 милиона проспан дефицит в приходната част на бюджета, съпорт срещу протекция, 75 милиона необезпечен кредит за фирма с 5,000 лева оборот, пачки в чекмеджета и пищови на нощни шкафчета.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  Ами не е е само това. Трябва да има и върховенство на погледа. Щото при нас има върховенство на правото, ама само ако видят престъпление. И проблемът е, че го виждат там където го няма и не го виждат където ти се набива на очи.

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  А къде в случая са САЩ - Великите стожери на Демокрацията и върховенството на закона? Някой да е виждал г-жа Мустафа скоро? Или е заета да брои милиарда, който платихме за самолетите и затова се губи?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  ЕК много добре знае, какво се случва в България. Тука има посланици на всички държави, които това им е работата, да информират своите правителства. Пък и в ЕС непрекъснато общуват с лидерите на всички държави. Сигурно вече са оценили Борисов, колко пари струва.

 16. 16 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  За съжаление има нужда от кампания:
  "Аз виждам престъпниците и не ми се привиждат престъпници!"

  За Гешев най-големите престъпници в момента са събрани пред МС.

 17. 17 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Що няма статии за въстанието днес?

 18. 18 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  А къде в случая са САЩ - Великите стожери на Демокрацията и върховенството на закона? Някой да е виждал г-жа Мустафа скоро? Или е заета да брои милиарда, който платихме за самолетите и затова се губи?
  —цитат от коментар 14 на moreee


  Трябва да дойде пред МС да изпее нещо възрожденско.

 19. 19 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1914 Весело

  малиииии от ес не подкрепиха протеста. сал остана путин...на колене пред путин инак баце нема да падне

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#13] от "Oleg Shishmanov":

  "Щото при нас има върховенство на правото, ама само ако видят престъпление."

  Направи ли ти впечатление как троловете се умълчаха под тази статия, докато бяха особено активни под онази за Клейн Дали, че била нападнала Йоурова?

  Клейр Дали нападна Йоурова, задето не беше достатъчно категорична в изказа си, но Йоурова е заместник- председател на Комисията и трябва да спазва известна дипломатичност, докато Дали е парламентарист и може да използва каквито си иска остри думи.

  И Йоурова, и Дали казват - всяка по своя начин - че положението в България е кофти по вина на управляващите, а Йоурова конкретно казва, че в България ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ РАБОТИ поради тотално разминаване между държавата и поданиците й.

  Кой разбрал, разбрал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Що няма статии за въстанието днес?
  —цитат от коментар 17 на ralita68


  Щото е много тъпо да се протестира пред празни сгради на още по-празни хора!
  Довечера ще се съберат няколко десетки хиляди след работа и като намалее слънцето. На тоя пек как се седи на паважа даже като няма заседание на парламента.

 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#18] от "Oleg Shishmanov":

  "Трябва да дойде пред МС да изпее нещо възрожденско."

  Г-жа Херо Мустафа вече дори не може и да пее, гърлото и е запушено .... с 1 милиард долара.

 23. 23 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "Oleg Shishmanov":"Щото при нас има върховенство на правото, ама само ако видят престъпление."Направи ли ти впечатление как троловете се умълчаха под тази статия, докато бяха особено активни под онази за Клейн Дали, че била нападнала Йоурова?Клейр Дали нападна Йоурова, задето не беше достатъчно категорична в изказа си, но Йоурова е заместник- председател на Комисията и трябва да спазва известна дипломатичност, докато Дали е парламентарист и може да използва каквито си иска остри думи.И Йоурова, и Дали казват - всяка по своя начин - че положението в България е кофти по вина на управляващите, а Йоурова конкретно казва, че в България ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ РАБОТИ поради тотално разминаване между държавата и поданиците й.Кой разбрал, разбрал.
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Ами то от ГЕРБ докато не го кажат с думите на лидера им няма да схванат,
  Въпроса е, че точно поради тая причина мен също ме дразни брюкселския език - онези, които ги касае не го разбират. Техния водач говори като овчар дето се е нальокал с кайсиева ракия към 10 сутринта.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Довечера ще се съберат няколко десетки хиляди след работа и като намалее слънцето.
  —цитат от коментар 21 на Oleg Shishmanov


  Ча па няколко десетки хиляди. И една дестка хиляди няма да се съберат. Преко сили 5 хил.

 25. 25 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  малиииии от ес не подкрепиха протеста. сал остана путин...на колене пред путин инак баце нема да падне
  —цитат от коментар 19 на sarunka


  Къв Путин бе? Оня им прави аец-а и тръбата с наши пари!

 26. 26 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#24:"realguru"][/quote]

  АБе селянино я недей раздава акъл!

 27. 27 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#24:"realguru"][/quote]

  Ей сега добави 2-ма за обедната почивка.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#23] от "Oleg Shishmanov":

  "Ами то от ГЕРБ докато не го кажат с думите на лидера им няма да схванат..."

  Нещо от рода на: Абе батка, аре стига вече си краднАл парите на данокъплатците ни, ние мое се праим на улави, ама си ни ясен и мое ти резнем субсидийката, па да те видим ка че се изнасяш с 200 от резиденцията с чекмеджето под мишница.

  Нещо стилизирано в този дух.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 661 Неутрално

  С две думи, казано мазно по европейски: "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се". Не знам дали осъзнават че правейки се че не виждат какво се случва тук, ще дойде един момент в който не само купените лумпени на властта ще хврлят пиратки. Ще дойде момент в който и нормалните хора ще се радикализират, поради непоносимостта да се търпи най-просташката, корумпирана, арогантна, цинична и какво ли още не прослойка на общчеството да властва и безчинства така както народа не помни да е било! И тогава ще е добре да се помни кои "европриятели" са защитавали този престъпник. ПОЗОР!

 30. 30 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Бъдещето на правителства като Б-3 е мрачно. Пунтамарите все по-трудно ще минават.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2592 Весело

  "Омръзна ми да слагам отметки в квадратчета за това, че дадена държава е приела закони. Искам да видя прилагане на практика," каза по-късно Йоурова. .


  Омръзнало е на Юрова но ското ще трябва да сложи една много, много голяма отметка за приемане на нова конституция

  подпис
 32. 32 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  [quote#24:"realguru"][/quote]

  Видя ли колко БУДАли имаше на контра-протеста?

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2592 Весело

  До коментар [#3] от "Мизийски":
  "Нека си припомним комунистическо-турските управления от прехода. През 1991 г. буквално нямаше какво да ядем -"

  Потърпи малко и като видиш загубите от бойковите хъбове и тръбопроводи ще зажалиш за КТБ

  подпис
 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#30] от "K2":

  "Бъдещето на правителства като Б-3 е мрачно. Пунтамарите все по-трудно ще минават."

  Впечатлението ми е, че напоследък дори по-лесно минават. Ти спомняш ли си, че навремето искаха да гонят Австрия от ЕС заради партията на Хайдер?

 35. 35 Профил на Нов Запорожец
  Нов Запорожец
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Пари-протести-пари' (прим)! Това е рецептата на българо-руския олигархичен метеж в момента!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Дилемата в Отечеството не е "добро - лошо" управление!!!Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Сега остава да дефинираш този "лозунг" и може някой да ти върже :)

 38. 38 Профил на Нов Запорожец
  Нов Запорожец
  Рейтинг: 75 Неутрално

  До коментар [#35] от "ПИНОКИО":

  А хората трябва да са активни и да опазят от метежниците постигнатото за тия 30 г., защото в противен случай ще се върнат много бързо там, от където тръгнаха навремето....

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Доста го търпяхме тоя мутренски тулуп
  —цитат от коментар 36 на #ОСТАВКА


  Ако не изкарате читава алтернатива още доста ще се наложи да го търпите :)

  Нещата се решават на избори - свиквай - така работи демокрацията. :)

 40. 40 Профил на Нов Запорожец
  Нов Запорожец
  Рейтинг: 75 Неутрално

  [quote#39:"realguru"][/quote]

  Ти не се притеснявай! пРезидента и Мая и "избори" могат да организират, само да вземат властта и мандрите първо!

 41. 41 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Лесно можем да си спомним, че последния път когато бяха на власт фалираха КТБ и откраднаха 4,5 милиарда лева. Който има глава да мисли, нека мисли!
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  Мазна герберунгелска манипулация!
  Още от преди да свърши мандатът на Тройната коалиция, в "Капитал" и "Дневник" имаше ред публикации как Пеевски и майка му купуват медии със заеми от КТБ. За опорочаването на цифровизацията на ефирното разпространение на ТВ сигнал, при което мултиплексите бяха сервирани на Цветан Василев също се знаеше мнооого преди правителството на Орешарски. След като инициативата беше опорочена и никой не пожела да се "качи" на монопола на Мустака, мултиплексите започнаха да генерират загуби и дори се стигна дотам, че Мустака да поиска от държавата да му ги изкупи. С какви пари беше финансирана тази авантюра на Мустака? С какви пари беше придобит Техномаркет и кога? Ами Лафка? Плюс още безброй заеми към свързани лица, за рефинансиране на необслужвани заеми, обезпечени с едни и същи "активи". Порочните практики да се раздават необезпечени заеми от КТБ към свързани, но все "наши", лица датира от много преди правителството на Орешарски. А какви пари се раздаваха? Парите на държавни дружества и администрации, услужливо депозирани в КТБ при недопустимо висока концентрация. И 4 години поред имаше пространни публикации, разследвания, сигнали до регулаторите. Симеон Дянков, финансов министър в първия кабинет на Боко, направи поне два опита да въведе регулация, с която да задължи държавните дружества да диверсифицират вложенията си и лично Боко заяви, че "няма да вадим държавните пари от КТБ, защото ще застрашим стабилността на банковата система".
  КТБ беше на пътя към декапитализацията още през 2010 - 2011г! Под благосклонния поглед на Боко и услужливо гледащите встрани БНБ и КФН!
  Това, че фалира при правителството на Орешарски, има много малко общо с това чие е било управляващото мнозинство. Първата стъпка към срива на пирамидата направи министърът на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков, който успя да наложи регулацията, задължаваща държавните дружества да си диверсифицират вложенията. След този акт КТБ наду до абсурдни, непазарни нива лихвите по депозитите, за да привлече средства, с които да продължи да захранва източването. И доста народ се подлъга да си депозира парите там. Да, на дребните вложители парите бяха възстановени от ФГВБ, но имаше и такива, които изгоряха с крупни суми, примерно Васил Найденов. Последният пирон беше забит след като Путлер анексира Крим и разпали сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Това принуди ЕС да погледне "критично" на енергийните проекти на Русия, в частност "Южен поток" и да "открие", че проектът не покрива изискванията на "Третия енергиен пакет". В резултат проектът беше спрян и Прасето се размина с, ако правилно си спомням, около половин милиард, който се гласеше да лапне през нагласени поръчки за изграждане на местната отсечка на газопровода. Обслужването на тия транзакции щеше да мине през КТБ, но не би. Прасето, което има свински апетит, но каквото налапа, преобразува в лайна, щото на друго не е способно, постави на Мустака "ребром" въпроса за прехвърлянето към него на едни активи, Мустака му отказа, Прасето спретна организирана акция на медийните си лайномети и превзетите "служби", начело с Цацаратурата и истината за капиталовата (не)адекватност на КТБ лъсна и за 80-те% дебили, които до онзи момент си живееха в идилично, скотско неведение, а Мустака се видя принуден да събере, каквото може в "една бохча" и да се спасява в Сърбия.
  За целия период, през който балонът КТБ се надуваше, през формалния фалит, до вторичното разграбване на активите и "подвигът" за зверското изопачаване на фактите от прокуратурата с цел покриване на тежката корупция по най-високите етажи на властта, допуснала тоя грабеж, оприличено от Каскета на "кацане на Луната с дизелов двигател", та до днес, Бойко Борисов е бил премиер през поне 75% от времето.

 42. 42 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":
  Мислителю, дълбок поклон пред умозаключенията ти. Не ни се сърди на нас - непросветените хорица, че понякога не сме съгласни с теб. Това не е от неуважение към безспорния интелект и ненадминатата ерудиция, които бликат от всеки твой коментар,


 43. 43 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#5] от "moreee":

  Мне. Просто Боко гарантира, че гласът на България в Съвета на ЕС ще е винаги за "когото трябва", а на евроизбори ГЕРБ ще праща устойчиво 6-7 "бота" в групата на ЕНП, стига ГЕРБ да е на власт у нас. Което се постига къде-къде по-лесно, ако имаш достъп до "евромилиарди" и никой не ти придиря как ги "администрираш".
  Да, ЕС няма как да се намеси във вътрешните работи на суверенна страна - членка и да свали или качи правителство. Но се видя много ясно как със санкция на ЕС беше спрян през 2014г. "Южен поток", което изпари мераците на Сараите да лапнат едни дебели кинти през поръчките за изграждане на местната отсечка от потока. В резултат ДПС "оттегли подкрепата" от кабинета на Орешарски и остави за пореден път Сергей Станишев да се чуди що го боли дупето....
  Позицията на "отговорните фактори" в ЕП и ЕК по отношение на проблемите с върховенството на правото, корупцията, пълзящата диктатура, свободата на словото, защитата на човешките права и т.н. у нас е лицемерна във висша степен!

 44. 44 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#14] от "moreee":

  Оттатък Атлантическия океан са САЩ. Ако си спал в часовете по география има Google maps, баси!
  А преди да си попитал: Марс е следващата планета в посока периферията на Слънчевата система. Ама и оттам още не се е показал никой с мерак да ни оправи...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  " Дилемата в Отечеството не е "добро - лошо" управление!!!
  Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!"

  Човек би казал, че сте станали мафиот, пардон, подкрепящ протестите ! Ами, в общи линии, това пишем от години в този форум, с важното уточнение КОЙ е отговорен за мафията във властта !

 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Весело

  До коментар [#13] от "Oleg Shishmanov":

  " Ами не е е само това. Трябва да има и върховенство на погледа. Щото при нас има върховенство на правото, ама само ако видят престъпление. И проблемът е, че го виждат там където го няма и не го виждат където ти се набива на очи."

  Това се случва, когато в погледа ти има само следи от финикийски символи - било в евра, било в долари, е, няма проблем да са и БГ левчета.......

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Гешо и Боко там ли са? Щото ако не са, значи са изпратили по един среден пръст на ЕК и ЕП.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Допуснеш ли крадеца на масата, трудно можеш да го изгониш - само с хирургически нож.

 54. 54 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":
  ДПС-то са на власт и при управлението на Тиквата. Иначе не би могло правляващите да казват за незаконните постройки в сарая на Сопола, че "незаконните постройки и кея са построени от неизвестен строител".

 55. 55 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  В един момент помислих че това е снимка от новата зала на нашият парламент. Бързо разбрах че не е. Нашите чугуни нищо ново не са научили и не искат да прилагат. Редиците строени като в киносалон. Отпред управляващите ( шефовете) пред тях изпълнителите. Световна практика е там където се цели равнопоставеност участниците да са са разположени максимално близко до формата на кръг. При нас няма такива неща - всички да са пред очите на шефовете и да ги гледат какво правят. Откъде накъде на някои столовете ще бъдат почти на линията на председателя.

 56. 56 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Много чешко ми звучи това име "Вера Йоурова". Ако е наследничка на българската дисапора от земеделци в Чехия, срам.

 57. 57 Профил на Kahles
  Kahles
  Рейтинг: 211 Неутрално

  "Фундаменталният въпрос е свързан с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО!!!"

  Ето това е мъжка приказка.Защото върховенството на закона автоматично изключва едни Осем джуджета, Росенец, ББР, КТБ, 700 милиона проспан дефицит в приходната част на бюджета, съпорт срещу протекция, 75 милиона необезпечен кредит за фирма с 5,000 лева оборот, пачки в чекмеджета и пищови на нощни шкафчета.
  —цитат от коментар 6 на Norman Granz


  И как точно ще се постигне върховенство на закона с незаконни средства - незаявени протести, нагли и незаконни блокади на натоварени кръстовища, вандализиране на обществени сгради и хвърляне на бомби и павета по полицията? Хайде, тримата отровители са ясни, но защо в онази вечер Хр. Иванов не отиде на площада и не призова привържениците си да се разграничат и се отделят от агресивните хулигани на Копейкин и агитките?

  Видя се, че "протестите" не искат нищо друго, освен служебно правителство. Дали готвената военна хунта на Радев от русоподложни военни, ченгета и агенти на ДС, дегизирана като служебно правителство, ще уважава върховенството на закона, след като е многократно доказано, че въпросните особи досега само са го погазвали? А самият Радев многократно погазва ако не буквата, то духа на Конституцията? ДБ и Хр. Иванов не ги ли притесняват тези неща?

  В тези протести активно участват ВСИЧКИ предателски русоробски организации, ВСИЧКИ производни и деривати на бившата компартия, барабар с ВСИЧКИ провалени и дискредитирани техни активисти - Лупи, МаяМа, Гумен Речев, РумЕн дьо ла Фонтан и пр. Вече и депутатите на БКХ/БСП се включиха...

  Как ли се чувствате доскорошните "десни" демократи като съюзници и съратници с тези лица и организации? Не им ли светва някъде в главите им предупредителната червена лампичка, че тия негодници няма да докарат нищо добро на страната и ортаклъкът с тях е опасен?

  След двата месеца "протести" политическото поведение на ДБ и Хр. Иванов ежедневно ми напомнят на легендарната шопска готовност на Нане да си запали къщата, та да изгори на Вуте плевника...

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Тъй като протестите са жалки и платени, излиза че управлението е добро.
  Такава е логиката,

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ...каза госпожата евродепутатин и комисарин от партия АНО2011 на Андрей Бабиш,който е най-известен с това че успя да предизвика най-грандиозния протест в цяла Европа събирайки за един ден 250ХИЛЯДИ души накуп на центъра на Прага.Човек с агентурно минало от чешката ДС,следствен за присвояването на 2млн.евро от фондове,за отвличането на сина си,известен с това че излезе в национална медия и нарече разследваща журналистка дала данни за ОЛАФ-"идиот" и т.н.Общо 8следствия текат срещу тоя тъпир,който по наглост е задминал отдавна и Шиши и Бочи и Корни и Черепа.Та преди да се вади сламката от чуждото око,бива да се извади гредата от своето.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 60. 60 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1767 Любопитно

  Един сомалийски пират се изказал,че всичко ни е ОК.

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 61. 61 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  ...Продължава решимостта на правителството и отговорните институции в България за необратимост на съдебната реформа и борбата с корупцията, за гарантиране на върховенството на правото и защитата на демократичните ценности и човешките права.
  —цитат от коментар 0 на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев


  Г-н Радев!
  Вашата партия вече три мандата си кълне в решимост да извърши съдебна реформа и в нейната необратимост, но действия, резултати - никакви.
  През това време, под давлението пак на ДПС, ГЕРБ вече се отказа да я започне дори след като беше подписала съглашение Реформаторския блок.
  Не можете да отречете че във ВСС има най-много ваши протежета, които най-базцеремонно на сила навлякоха на страната за главен прокурор една такава реакционна фигура като Гешев, който още преди да стане гл. прокурор цитираше Вишински и плещеше за пълно обединение на властите в държавата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 62. 62 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Това ли според теб показват протестите?

  хайде малко по-сериозно.
  Протестите показват, че вече има нетърпимост към липсата на правосъдие, корупцията и овладяването на държавата от шепа криминални типове.

  Никой от протестиращите не подкрепя нито БСП, нито ДПС.
  Ние протестираме точно срещу този модел.
  Факт, че ГЕРБ се е срастнал с ДПС, Пеевски и Доган.
  И какво сега? Да ги галим с перце, за да не дойдат ДПС/БСП на власт ли?
  Ами, гласувайте за партии различни от ГЕРБ/БСП/ДПС.
  Ама, сеа ще започнете локумите как и другите не ставали, а ГЕРБ мутрата били най-подготвени.
  Подготвени за какво по-точно? Да мачкат опозицията и всеки, който не е с тях?
  Това ли е за вас демокрацията и правовата държава?

  Хайде, писна ни от гербаджийските ви опорки.

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Плачковци.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 64. 64 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  не е вярно, че ЕС не може да направи нищо

  може да обвърже еврофондовете на 100% с ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА - мафията разбира само от пари

  може да осигури достатъчен бюджет и правомощия на Европейската прокуратура и Лаура Кьовеши за пълен одит на отпуснатите евро-средства в последните 10 години като се започне от България, Унгария, Полша и Румъния

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 65. 65 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 708 Неутрално

  "Европа не може да направи много"

  Европа на корумпираната ЕНП нищо няма да направи.
  Цялата дясна Европа подкрепя Боко тиквата. Всички десни евродепутати, всички десни вождове - даже тези, които мутрата е таковал с 200, го подкрепят и му се радват.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 66. 66 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 813 Неутрално

  На стадото му дай да е управлявано.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 67. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  След като видяха, че превратът на Радев върви към фиаско БСП и Демократична
  България трескаво /по израза на Евгени Дайнов/ потърсиха международна подкрепа за пуча. Тоест от Евросъюза. Но им казаха - не сме прокуратура или съд. Това са вътрешнополитически процеси. Всяка държава ги решава за себе си. Т.е. не се хванаха на лъжите на Елена Йончева и Радан Кънев. И на какво да се хванат. На шкафчето с 500-еврови ментета. Те не са на акъла на Румен Радев, Корнелия Нинова и Христо Иванов. Може да се каже в някакъв смисъл, че това е последният пирон в ковчега на народното въстание. Кръгът се затвори. За Радев настъпват тягостни времена. Ще доизкара мандата някак. Вероятно след редовните избори, които ГЕРБ твърде вероятно пак ще спечели, ще излезе с вдигнат юмрук за ново въстание. Тепърва ще видим. Засега страницата се затваря. Беше тегаво и странно лято.

 68. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Дневник поставя стандартни дипломатически фрази за заглавия опитвайки се да намекне за някаква виртуална подкрепа. Няколко неща би трябвало да научат плачковците от родното ОФ:
  - Помогни си сам за да ти помогне Бог
  - Никой от ЕС няма да разпореди смяна на законно избрана власт защото няма такъв механизъм.
  - Никой от ЕС няма дори да застане на страната на метежници срещу законно избрана власт освен ултраси от зелени ирландски движения
  - Очернянето на собствената страна, така характеристично за народа ни е прекалено висока цена заплатена за стандартната дипломатична загриженост демонстрирана от ЕС

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  дe6a и kpaвaта, много важно и умно нещо казала. Търтеи мрисни нищоправещи, пълни льохмани

 70. 70 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7963 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++

  Да, мъжка приказка!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK