Каракачанов: София ще блокира преговорите на Скопие с ЕС, ако не се реши спорът за Гоце Делчев

Каракачанов: София ще блокира преговорите на Скопие с ЕС, ако не се реши спорът за Гоце Делчев

© Надежда Чипева, КапиталБългария ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз, ако не се постигне съгласие за по спорните исторически въпроси в комисията, чиято работа спря.


Това казва вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В телефонен разговор с македонската ТВ24, от който медията предава пряко само кратък пасаж, той обяснява, че 3 години от подписването на Договора за добросъседство Скопие избягва решаване на спора за Гоце Делчев, а 10 месеца избягва и срещи на комисията, чиито заседания спряха в края на миналата година, докато очаква от ЕС да застане в нейна защита.


По думите на Каракачанов - почти половин година след като държавите в ЕС одобриха началото на преговорите със Северна Македония и Албания - никой не може да влияе на България за промяна на това решение, тъй като само тя прави компромиси.
Министърът коментира темата след вчерашна техническа среща в Брюксел за преговорната рамка, която ще бъде използвана за диалога със Северна Македония и Албания. Македонската "Нова ТВ" отбелязва, че Скопие очаква преговорната рамка да бъде обявена скоро, а първата междуправителствена конференция да стане до края на годината.


Позицията на България е без промяна


В последните месеци София неколкократно (и особено активно - в края на април) е припомняла позицията си за преговорите със Скопие, която включва решаване на историческите въпроси, но и спорни точки като начина, по който ще бъде наричан непризнаваният от България македонски език. Историческата комисия, създадена с договора, на практика спря работа след първоначалния отказ на страните членки на ЕС да започнат преговори със Скопие, основно заради съпротивата на Париж. Един от аргументите бе, че идват предсрочни избори (свикани от премиера Зоран Заев заради това събитие) и дискусиите може да станат част от предизборната кампания и да попречат на експертното решаване на спора.


"Още миналата година ноември месец, т.е. вече преди десет месеца, спря работата на междуправителствената комисия, която трябва да разглежда историческите проблеми", казва Каракачанов по телефона. "Това е достатъчно основание България да постави този въпрос много ясно. Ние сме го казвали доста ясно, поне сто пъти през последните десет месеца, че ако не се постигне съгласие по тези въпроси, България ще възрази срещу насрочването на първата посланическа конференция, докато въпросите не бъдат изчистени. Това е позицията на България и тя е много ясна в Скопие."Попитан дали това означава, че първата междуправителствена конференция - фактическо начало на преговорите - ще бъде блокирана от страна на България - той отговаря: "Разбира се."


"Сменихте си знамето и името, а с България сте некоректни"


Каракачанов отказва да влиза в дискусия по темата дали "България ще продължи да проблематизира македонския език преди приемането на преговорната рамка," отбелязва телевизията, преразказваща реакцията му с думите, че Северна Македония има два официални езика, македонски и албански, и с препоръката му тя да се придържа към договора.


"Вие се съгласихте да си сменяте знамето, да си смените името. А със страната, която винаги е помагала на (Северна) Македония, смятате, че може да се действа некоректно", продължава министърът. "Нали се сещате, че в международните отношения трябва да има реципрочност и когато България се държи джентълменски, когато България се държи коректно, когато помага на (Северна) Македония, когато бе първата държава, която призна Македония, би следвало да има реципрочно добро отношение от другата страна."


Продължава засилената комуникация с България, обяви външното министерство на Северна Македония ден след интервюто. Пресслужбата на институцията заявява, че "европейската интеграция на целия регион представлява интерес за двете страни" и че Северна Македония очаква от България досегашната поддръжка "да продължи и в бъдеще".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK