Как близки до Путин руснаци си купиха луксозни апартаменти в България

Руският президент Владимир Путин с шефа на "Ростех" Сергей Чемезов, 2013 г.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин с шефа на "Ростех" Сергей Чемезов, 2013 г.Водещи фигури в руския отбранителен сектор са си купили луксозни апартаменти в черноморски курорт в България, контролиран от организация, определяна от руски дипломати като един от най-големите престъпни синдикати. Някои от ръководителите на руски държавни компании, включително познати на президента Владимир Путин, имат жилища в "Св. Константин и Елена", създавайки там "малка, но влиятелна" руска общност на мениджъри в "Роснефт", "Газпром" или "ВТБ Банк", както и ръководителя на технологичната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов - всички доведени от бивш офицер от Държавна сигурност.


Това разказват медиите Important Stories и Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD), определящо се като независим проект за използване на журналистика на данните с цел разкриване на конфликти на интереси, корупция и злоупотреба с власт. Като автори са записани Атанас Чобанов и Димитър Стоянов в съавторство с Ирина Долнина от руското разследващо издание Important Stories, но конкретното разследване е достъпно на сайта на The Moscow Times.


Българската група зад курорта пък е ТИМ и тя гради бизнес империята си и инвестира в руски държавни активи, докато роднини и приятели на руснаците на високи постове се наслаждават на престоя си.


"Всички говорят руски"
До четиризвездния хотел "Естрея палас", център на част от описаните действия, се извисява седеметажен комплекс, завършен през 2010 г. в традиционно български архитектурен стил и снабден със стаи за масаж, сауна, турски бани, фитнес салон и подземен паркинг. Над 20 апартамента с площ над 100 кв. м според българския са притежавани от руснаци според българския имотен регистър. Разрешителното за строежа е дадено през 2007 г. и над 15 семейства от Русия инвестират в процеса. Чемезов, дългогодишен приятел на Путин и служил заедно с него в КГБ в Източна Германия, е най-известният от тях.


Синът му Александър е собственик на един от най-специалните апартаменти, с площ над 200 кв. м, с басейн и тераса на покрива с площ над 300 кв. м. Бившата съпруга на Чемезов, Любов Чемезова, също има апартамент в комплекса, продължава разследването. Друг е собственост на дъщерите и съпругата на бившия ръководител на руските митници Андрей Белянинов, друг стар приятел на Путин и Чемезов. Белянинов е обяснил защо руските чиновници предпочитат България пред други европейски дестинации, макар някои да имат по-луксозни имоти другаде. "Харесва ми да си почивам в България, около Варна," обяснява през 2014 г. "Тук има много добри курорти, както казват някои, от съветски тип. Условията са много приятни и всички говорят руски."


Друг свързан с Путин човек - съпругата на православния бизнесмен Константин Голошчапов - също притежава апартаменти в същия комплекс през нидерландска холдингова компания, за които е похарчила 38 млн. рубли. Голошчапов, наричан "Масажиста на Путин", е съсед на Чемезов в село извън Москва и също притежава апартаменти в хотел, който гледа към Червения площад.


Сред собствениците там почти всички имат някаква връзка с шефа на "Ростех". Името "Дружба", както се казва курортът по комунистическо време, изглежда, е запазило важността си. В разследването се споменават и други апартаменти там, купени бивши или действащи официални лица или съпругите им. Такъв е случаят на Анатолий Исайкин, бивш директор на държавната компания "Рособоронекспорт"; на Алексей Альошин, бивш първи заместник на Чемезов в "Ростех" и ръководител на "Ростехнадзор" (регулатора за околна среда, индустрия и ядрена енергия); Александър Рибас, бивш директор на дъщерна компания на "Ростех" и първи заместник на Альошин в "Ростехнадзор"; Валерий Лукяненко, заместник-председател на ВТБ Банк и член на борба на "Ростех"; представители на "Газпром" или "Роснефт", както и на местните власти в Санкт Петербург и Москва.


За изданието Important Stories пресслужбата на "Ростехнадзор" обяснява, че апартаментите са купени, за да се "намалят разходите на семействата" по време на летните ваканции.


Уморени от Запада


Руснаците са поканени в курорта от собственика на хотела Атанас Карагеоргиев - бивш офицер от Държавна сигурност. Той обяснява, че сем. Чемезови спрели да посещават "Св. Константин и Елена", след като им били наложени санкции, но продължили да плащат за поддръжка и всички апартаменти са в добро състояние. Бившият офицер е цитиран с думите от 2018 г., че бил разочарован при присъединяването на България към ЕС: "Уморени сме от западната култура. Западът няма ценности. По-точно имат ценности за хомосексуални." Освен това "чувстваме, че двата народа (българите и руснаците) имат същите ценности и те не съвпадат със западните."


Връзките му с руснаците са от 90-те години, когато той оглавява "Бултрак" - руско-българска компания, доставяща трактори от Челябинск. Разрешението за износа на трактори с двойна употреба идвало от "Рособоронекспорт", където тогава работел Чемезов. Не смята, че Чемезови са инвестирали с покупката на апартаменти: "Това не е инвестиция от него. Те инвестират в много по-голям мащаб." Ръководителят на московския офис на "Бултрак" и бивш ръководител на министерството на транспорта на град Москва и бивш заместник-губернатор на Санкт Петербург Василий Кичеджи също има апартамент в комплекса.


Не са светци


"Св. Константин и Елена" не е известен само с древната си история достъпа до Черно море. Почти всичко, което става тук, е контролирано от най-голямата престъпна група в България, ТИМ," продължават авторите. "Организацията, която е регистрирана като финансова и индустриална група, притежава курорта и управляващата го компания и е отговорна за разработването на плажовете и инфраструктурата около "Св. Константин и Елена" през свързана компания." Цитирани са американски дипломати и коментарите им от публикации на "Уикилийкс", според които "ТИМ е замесена в широка гама криминални дейности, сред тях изнудване, сплашване, проституция, хазарт, наркотрафик, кражби на коли и трафик на откраднати автомобили."


Представители на регистрираната във Варна през 1993 г. като свързана с охранителна дейност ТИМ отричат всякакви престъпни дейности. По същото време обаче, разказва разследването, ТИМ принуждава държавата да подпише "неизгоден и ненужен договор", за да охранява хотела. "Св Константин" - по-късно станал "Естрея Палас", обяснява бившият шеф на Регионалното звено за организираната престъпност във Варна Стамо Стамов. "Всеки месец им плащаха повече, отколкото е заплатата на 30 полицаи. Но имаха само четирима души, които караха около курорта," обяснява той. Следва обаче битка с "Мултигруп" за контрол върху курорта, а сблъсъкът идва след решението да бъде приватизиран хотелът.


Едва през 2009 г., 6 г. след убийството на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов, става публично известен фактът, че акционерното дружество, притежаващо курорта, се е оказало в ръцете на компании, контролирани от ТИМ, тъй като тогава компанията става част от нейния "Варна холдинг".


Карагеоргиев, сегашен собственик на "Естрея палас", обяснява за BIRD, че е независим от TIM, хотелът и жилищните му комплекси са на територията на курорта.


Индустриален мащаб


Разследването разказва и за приватизацията на "Химимпорт", натрупването на банки, застрахователи, авиокомпании и кораби в портфолиото на ТИМ. Към 2012 г. Марин Митев (чието малко име е и "М" в инициалите на ТИМ) оценява стойността на бизнеса на групата на 5% от брутния вътрешен продукт на България. "Смята се, че тримата основатели са сред петимата най-влиятелни хора в страната," а връзките им с правителствени кръгове според бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност Ваньо Танов са толкова силни, че се смята за "забранено да се споменава ТИМ в срещи с премиера за проблемите с организираната престъпност в България."


След като започва изграждането на блок до "Естрея палас", "Химимпорт" внезапно се озовава в Татарстан и овладява държавни активи, сред които е регионалната авиокомпания. Партньорството обаче се оказва неуспешно - през 2008 местното правителство търси инвеститори, като се подготвя за спортно събитие, и съоснователят на ТИМ Иво Каменов се съгласява да инвестира 50 млн. долара в реконструкцията на летището в Казан и още 20 в осъвременяването на авиопарка на авиокомпанията срещу дял и в нея, и в летището. През 2012 г. обаче Татарстан спира сътрудничеството с "Химимпорт" във въздушния транспорт, а година по-късно в самолетна катастрофа със същата компания загиват 50 души, сред които и президентът на Татарстан и ръководителят на местния клон на ФСБ. Катастрофата, която според Русия се оказва грешка на екипажа (а пилотът има фалшив документ за управление), става със самолет на "България Ер" - "Химимпорт" предоставя четири нейни "Боинг"-а, най-новият от които тогава е на 15 години, на Татарстанските авиолинии, вместо да купи нови самолет "Еърбъс". При това сделката, включваща задължително условие за поддръжка на самолетите в България, струва два пъти и половина по-скъпо на Татарстан от предвидените 100 хил. долара на месец.


ТИМ обаче остава свързана и руския пазар и елит дори след като, година по-късно Татарстанските авиолинии фалират. Много от бизнеса им са "свързани с руски държавни компании, чиито мениджъри са получили апартаменти в "Св. Константин и Елена" на ниски цени, продължава разследването. "Хемус Ер" например е чуждестранен партньор на дъщерната на "Ростех" UEC-Perm Engines, а през 2019 г. "България ЕР" подписва с "Роснефт" (представители на която също имат апартаменти) споразумение за доставка на гориво. Синът на специалния пратеник на Кремъл за Далечния изток и вицепремиер Юрий Трутнев е в борда на две от компаниите на групата.


На някои руски държавни компании и представители на елита, сред които са действащите и бивши лидери с апартаменти в българския курорт, сега са наложени европейски санкции. Въпреки това руски държавници не са напълно нежелани в България. След като президентът Румен Радев каза, че смята да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия въпреки санкциите, нов морски център на НАТО във Варна, предложен от българското правителство, ще е съсед с контролирания от ТИМ курорт, където водещи представители на руския отбранителен сектор и приятели на президента притежават имоти.

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  По същият начин, както си купиха в Лондон, Лос Анджелис, Виена, Париж и др. Руската мафия има афинитет към столици и морски градове.

 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  ДС службите продължават да се бият по гърдите, че пазели българия, и били ЗА националната сигурност. Явно за тях "национална сигурност" означава на всеки ъгъл, и във всяка бг фирма руснак.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  С парите които Путин им плати за отравянето на Гебрев, Скрипал и Навални разбира се.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  “...купиха луксозни апартаменти в България”

  Хахаха!
  Лондон, Ница и Монако вече са демоде!
  Очаквам Абрамович да купи Ботев Враца.

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Като допълнение - ТИМ има съвместно предприятие и с Луфтханза - Луфтханза Техник. Парите не миришат и за представящите се за политкоректни германски босове.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#2] от "historama":

  От Дневник биха ли ни информирали колко руснаци живеят постоянно във Варна и Бурга? Нямам предвид от руски произход, а граждани на РФ. Предполагам по над 40 000, което означава между 10 и 15% от постоянно живеещите. В Бургас кметът Димитър Николов им построи руско училище, с пари на бг данъкоплатците.
  Гарантирано от ГЕРБ - върли русофили.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Лошото е че богати руснаци купуват имоти в България на цени по-високи от пазарните и така вдигат цените. Но така е когато си изкарал без труд пари - ставаш широк у пръстите...

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Интересна статия, има малко грешки, все едно не е минала през коректор.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 563 Неутрално

  На практика се оказва,че БКП-ГЕРБ са по големи подлоги на Кремъл дори от БКП-БСП.
  Все национални предатели.
  Материала,материала.

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1249 Весело

  Ако близки до конгоанския президент си купят апартаменти тук предполагам, че няма да има проблеми, ъ?
  Или за тези се смята, че ще правят някаква завера?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Какво значи "руско училище"? Че се преподава само на руски език ли?

 12. 12 Профил на Ognyan Petkov
  Ognyan Petkov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Изброените уж собственици на ТИМ са само мюрета. Истинските собственици са в Москва или Израел. Гешев, недей да спиш, ами действай, въпреки че вече е твърде късно и гущерът е откъснал опашката си. Най-малкото можеш да провериш как един бивш адмирал, като областен управител на ДПС при режима Станишев, продаде(подари) 100 декара до плажа на Варна на ТИМ в последния ден на управлението си и въобще не му беше потърсена сметка. ТИМ са проклятието на Варна, развитието на града и курортите около него. Тези апартаменти са само капка в морето, въпреки че са точен симптом за ставащото в града и влиянието на руската мафия(КГБ) у нас.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  "...според които "ТИМ е замесена в широка гама криминални дейности, сред тях изнудване, сплашване, проституция, хазарт, наркотрафик, кражби на коли и трафик на откраднати автомобили."..."

  ТИМ е механизъм за обхващане на действащи предприятия в страната - към холдинга им "Химимпорт" са включени над 1600 български предприятия, включ. двете морски летища.
  Малко българи са обърнали внимание на дребния шрифт на марката "Калиакра", чиито завод отдавна бе изгонен от България от групировката на Химимпорт (ТИМ).
  Както и ДПС ООД ликвидираха тютюневата ни индустрия.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Изброените уж собственици на ТИМ са само мюрета. Истинските собственици са в Москва или Израел. Гешев, недей да спиш, ами действай, въпреки че вече е твърде късно и гущерът е откъснал опашката си. Най-малкото можеш да провериш как един бивш адмирал, като областен управител на ДПС при режима Станишев, продаде(подари) 100 декара до плажа на Варна на ТИМ в последния ден на управлението си и въобще не му беше потърсена сметка. ТИМ са проклятието на Варна, развитието на града и курортите около него. Тези апартаменти са само капка в морето, въпреки че са точен симптом за ставащото в града и влиянието на руската мафия(КГБ) у нас.
  —цитат от коментар 12 на Ognyan Petkov


  Ако си мислиш, че ТИМ са само във Варна, явно живееш някъде около 2000-та.

 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално  Курсът на акциите на холдинговата компания Химимпорт АД въври само надолу: от някогашните 16 лв на под 1 лв днес

  http://www.infostock.bg/infostock/control/graphics/CHIM

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  "ТИМ обаче остава свързана и руския пазар и елит дори след като, година по-късно Татарстанските авиолинии фалират. Много от бизнеса им са "свързани с руски държавни компании, чито мениджъри са получили апартаменти в "Св. Константин и Елена" на ниски цени, продължава разследването. "Хемус Ер" например е чуждестранен партньор на дъщерната на "Ростех" UEC-Perm Engines, а през 2019 г. "България ЕР" подписва с "Роснефт" (представители на която също имат апартаменти) споразумение за доставка на гориво. Синът на специалния пратеник на Кремъл за Далечния изток и вицепремиер Юрий Трутнев е в борда на две от компаниите на групата."


  Добре дошли в българската престъпна реалност и управление, съобразено с интересите на Кремъл, който държи гръбнака на нашата мафия..........

 17. 17 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 219 Неутрално

  “ Бившият офицер е цитиран с думите от 2018 г., че бил разочарован при присъединяването на България към ЕС: "Уморени сме от западната култура. Западът няма ценности. По-точно имат ценности за хомосексуални." Освен това "чувстваме, че двата народа (българите и руснаците) имат същите ценности и те не съвпадат със западните."”-Уж мразел хомотата пък ближе разни другарски ануси...ай ай...чиба при суките боклук предателски...

 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Курсът на акциите на холдинговата компания Химимпорт АД въври само надолу: от някогашните 16 лв на под 1 лв днесhttp://www.infostock.bg/infostock/control/graphics/CHIM
  —цитат от коментар 15 на Нинов


  16 лв. са стрували през 2007 г.

 19. 19 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Е как, с пари откраднати от народа. Вижте например в какво имение живее шефката на ЕЦБ - Катастрофалната Кристина. Тя как ги е купила? С пари откраднати от народа, по същия начин и руските олигарси, крадат народа за да живеят те.

  Мафията краде оФцете докато им подхвърля залъци и им разправя че едните са лошите а другите са добри за да може оФцете да се дракат едни други и да не обръщат внимание какво става по върха.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 20. 20 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Парите миришат ли?

  Като не купуват германци и англичани били руснаци!

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  " Индустриален мащаб

  Разследването разказва и за приватизацията на "Химимпорт", натрупванетона банки, застрахователи, авиокомпании и кораби в портфолиото на ТИМ. Към 2012 г. Марин Митев (чието малко име е и "М" в инициалите на ТИМ) оценява стойността на бизнеса на групата на 5% от брутния вътрешен продукт на България. "Смята се, че тримата основатели са сред петимата най-влиятелни хора в страната," а връзките им с правителствени кръгове според бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност Ваньо Танов са толкова силни, че се смята за "забрането да се споменава ТИМ в срещи с премиера за проблемите с организираната престъпност в България.""


  Дали са забранени за споменаване или не - всички в България знаят за тази престъпна групировка и нейната власт у нас, за която носи отговорност именно днешното управление на банкянлията......

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4202 Весело

  "След като президентът Румен Радев каза, че смята да продължи военно-техническото сътрудничество с Русия въпреки санкциите..."!?
  Прочетохте ли, другарки и другари лиляви?! Само това е заплаха за националната сигурност!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Нали помните как Гешев питаше Атанас Чобанов какво е времето в Москва, а Александър Йорданов подвикваше по кулоарите на ЕС по него.
  Е, ето на кого реално служат и Гешев и Йорданов от статията се вижда ясно.
  А пък един депутат от Венецуела създава работа на Гешев:

  ВЕНЕЦУЕЛСКИ ДЕПУТАТ СЕЗИРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА МИЛИОНИТЕ НА НИКОЛАС МАДУРО
  Посланичката на САЩ обсъди с венецуелската си колежка петродоларите в „Инвестбанк”
  https://bivol.bg/венецуелски-депутат-сезира-иван-геше.html

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  " ТИМ обаче остава свързана и руския пазар и елит дори след като, година по-късно Татарстанските авиолинии фалират. Много от бизнеса им са "свързани с руски държавни компании, чито мениджъри са получили апартаменти в "Св. Константин и Елена" на ниски цени, продължава разследването. "Хемус Ер" например е чуждестранен партньор на дъщерната на "Ростех" UEC-Perm Engines, а през 2019 г. "България ЕР" подписва с "Роснефт" (представители на която също имат апартаменти) споразумение за доставка на гориво. Синът на специалния пратеник на Кремъл за Далечния изток и вицепремиер Юрий Трутнев е в борда на две от компаниите на групата."

  Освен със сараите, другия мащабен начин на действие на Русия у нас е посочен съвсем ясно ! Само дето за гербиджа проблемите са свързани с ДБ и Христо Иванов, докато държавата ни все повече се обвързва с руските престъпни интереси на всякакво ниво.......

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  За съжаление с любезното съдействие на местните петоколонници!!!
  ГНУС!!!

 26. 26 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Близки до Тръмп българи също купиха луксозни апартаменти - Цветанов даже в САЩ като стана скандала. С тази разлика че българските медии си замълчаха, дори най посветените на западните ценности, та се наложи Свободна Европа да се намесва.

  Свободата, Санчо...
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":Какво значи "руско училище"? Че се преподава само на руски език ли?
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Руско училище - това ще рече

  МЕДРЕСЕ ЗА ПУТИНИЗЪМ и ВЕЛИКОРУСКИ ИМПЕРИАЛИЗЪМ

  В каквото ги възпитават русначетата от малки като в Северна Корея

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Фигури в руския отбранителен сектор са си купили луксозни апартаменти :)) Споко ще има балнас , за да не изпуши българската икономика от инвестиции . Ние ще купуваме в Барселона ...

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  А ето какво притежава Химимпорт АД, дето акциите през 2007 са стрували 16 лв, а сега под 1 лв.

  частия в други компании

  Софгеопроучване ЕООД 100.00%
  ЦКБ Асетс Мениджмънт ЕООД 100.00%
  ЗОК ЦКБ 100.00%
  Химимпорт Системс ООД 100.00%
  Бранд Ню Айдиъс ЕООД 100.00%
  Армеец Лизинг ООД 100.00%
  УПФ ЦКБ Сила 100.00%
  ДПФ ЦКБ Сила100.00%
  ППФ ЦКБ Сила100.00%
  ЗАЕД ЦКБ Живот100.00%
  Българска петролна рафинерия ЕООД 100.00%
  Слънчеви лъчи Комерс ЕООД 100.00%
  Слънчеви лъчи Провадия ЕООД 100.00%
  Химимпорт Ойл АД 100.00%
  Българска сондажна компания ЕООД 100.00%
  Химимпорт Груп ЕАД 100.00%
  Петрогаз Антика ЕООД 100.00%
  Геофизични изследвания ЕООД 100.00%
  ЦКБ Груп ЕАД 100.00%
  Арис 2003 ЕООД 100.00%
  АРГО ЕООД 100.00%
  Транскар сервиз ЕООД 100.00%
  Булхимекс ООД 100.00%
  БМ Стар ЕООД 100.00%
  Молет АД 100.00%
  Хемус Еър ЕАД 100.00%
  Бългериан Авиейшън Груп ЕАД 100.00% (партньор на Фрапорт и Луфтханза)
  Порт Балчик АД 100.00%
  Българска Корабна Компания ЕАД 100.00%
  Транс интеркар ЕООД 100.00%
  Анитас 2003 ЕООД 100.00%
  ПДНГ –Сервиз ЕООД 100.00%
  България Ер АД 99.99%
  ПОАД ЦКБ Сила 99.26%
  Пристанище Леспорт АД 99.00%
  ЗПАД Армеец 97.26%
  ФБК Химимпорт Финанси ЕООД 96.00%
  Параходство Българско Речно Плаване АД 83.25%
  Енергопроект АД 83.20%
  ЦКБ Македония АД 82.57%
  МАЯК КМ АД 77.19%
  ЦКБ Риъл Естейд Фонд АДСИЦ76.93%
  Централна Кооперативна Банка АД75.03%
  Каме България ООД75.00%
  Издателство геология и минерални ресурси ООД70.00%
  Химимпорт Лега Консулт ООД70.00%
  Спортен Комплекс Варна АД65.00%
  Голф Шабла АД65.00%
  Пловдивска стокова борса АД62.60%
  Химимпорт Фарма АД60.00%
  Химтранс ООД60.00%
  Химимпорт Химцелтекс ООД60.00%
  Асен Николов 1 АД - Варна Юг60.00%
  Химимпорт Оргахим ООД60.00%
  Химимпорт Рабър ООД60.00%
  Химимпорт Ойл Трейд ООД60.00%
  Зърнени Храни България АД59.81%
  СК Химимпорт Консулт ООД59.34%
  Проучване и добив на нефт и газ АД57.46%
  Еколенд Инжинеринг ООД52.00%
  Химимпорт Фертилайзърс ООД52.00%
  Корабно Машиностроене АД51.81%
  Химимпорт Медика ООД51.00%
  ВиТиСи АД51.00%
  Диализа България ООД50.00%
  Силико 07 ООД50.00%
  Холдинг Нов Век28.20%
  Химснаб АД София8.88%

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Обяснението, че разни руски корупционери си купували недвижимост в България, защото "на Запад нямало ценности", е покъртително. По-скоро се променя бизнес-климатът и операциите с крадени пари са доста сложни. За сметка на това в България още вървят с любезното съдействие на тикви и калинки, и при одобрителното мълчание на гешефтурата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Интересно, че мафията ТИМ е тема табу за властта.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3806 Неутрално

  А в Маями как ли е......( руснаците тук , а ние там....) !

 33. 33 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Обикновен капитализъм. А на доста хора тук им се иска национален социализъм. Айде, да идват и китайците.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  На практика се оказва,че БКП-ГЕРБ са по големи подлоги на Кремъл дори от БКП-БСП.Все национални предатели.Материала,материала.
  —цитат от коментар 9 на anty


  То и СДС и автентичните десни не са по-назад ..
  За да сме достоверни - ей конкретен пример..

  Проморие - комплекс Блу Бей .. собственици Вилхелм Краус и май и пари на Стефан Софиянски има ..

  http://www.bbk.bg/bg/pages/Sale/

  И ко стана?
  Ми пълно руснаци ..

  Кой им строи апартаментите - ми автентичните, градски десни ..
  И ко прайм?

  Ми нищо, пускаме си фолкпевицата Кали, дето беше жена на Антон Краус..

  https://btvnovinite.bg/135407-Otvlecheniyat_i_spasen_mladej_bil_plemennik_na_Vilhem_Kraus.html

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Претоплена манджа. Не знаех, обаче, че татарстанския президент е починал в паднал самолет на България Еър, управляван от пилот с фалшив документ за управление. А това, че всякакви мафиоти са си купили "луксозни" апартаменти по черноморието не е тайна или изненада за никого. Кой с честно изкарани пари би направил подобна глупост?

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Към 2017 престъпната групировка има активи за над 10 милиарда лева:
  https://uniconbg.com/групировката-тим-вече-струва-10-милиарда-лева-2022.html
  Придобитите активи и предприятия в статията са набъбнали и още в наше време ! Всичко това е свързано и с контрола на руснаците над бизнеса на ТИМ......

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  Моля някой да ме открехне к'ъф е този "...завършен през 2010 г. в традиционно български архитектурен стил..." архитектурен стил? Мутро'барок?

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2742 Неутрално
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":Какво значи "руско училище"? Че се преподава само на руски език ли?
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Да, само на руски, за децата на руснаците с руско гражданство, и мисля че по руски програми. Заради тези училища (мисля че са 2), Д. Николов бе удостоен с руски държавни отличия.

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Моля някой да ме открехне к'ъф е този "...завършен през 2010 г. в традиционно български архитектурен стил..." архитектурен стил? Мутро'барок?
  —цитат от коментар 37 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Стефан Софиянски и Вилхелм Краус така стрят ..
  Нарочно, с такъв лош , гаден стил удрят по будалите руснаци, дето им купуват ..

  Така все пак е запазено и нещо автентично дясно в действията ..
  Да прецакваме руснаците!

  СДС форевър!

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Ми как са придобили собственост руснаците? Купили си. То пише. Западняците що не идват и що не купуват? Пречи ли им някой или пари нямат?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  С парите които Путин им плати за отравянето на Гебрев, Скрипал и Навални разбира се.
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  А какво мисли по въпроса АНТИКОРУПЦИОННИЯГ ФОНД наачело с Бойко Станкушев ?

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Зеха им парите и сега какво :)

  Не посещават апартаментите, щото имат забрана, ама си плащат. :)

 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  На руски се казва "Евроремонт"

  Возникновение термина «евроремонт» связывают с появлением на постсоветском пространстве импортных строительных материалов. В 1990-е годы, как правило, такие ремонты включали в себя комплекс относительно качественно выполненных работ с использованием иностранных материалов, имея завышенную по меркам времени сметную цену. Первым социальным слоем, представители которого стали массовыми заказчиками евроремонта, являлись «новые русские» — категория элитного слоя общества (с часто нарицательным наименованием)[2].

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#33] от "venelingeologia":

  " Обикновен капитализъм. А на доста хора тук им се иска национален социализъм. Айде, да идват и китайците."


  Обикновенна мафия, само дето е защитавана на всички нива от държавата ! И от Русия, пред която се отчитат престъпните кръгове у нас !

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Курортът Св. Константин е поделен между ТИМ и едно от поделенията на Мултигруп (ДПС бе приемник на останките от MG) "Балкантурист". "Гранд хотел Варна" бе приватизиран от "Балкантурист", а неговия мениджър Иван Портних премина в редиците на ГЕРБ и бе номиниран за кмет на Варна.
  Всъщност има ли партия в 44-то НС, която да не защитава руските интереси в България?

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  [До 44:"realguru"...Зеха им парите и сега какво :)Не посещават апартаментите, щото имат забрана, ама си плащат. ..."

  Те са изключени. Не бих се учудил, ако тези апартаменти са закупени с бюджетни средства, и се предоставят за ползване на приближени на путин ченгета. Иначе само наивник може да си мисли, че руски милионери ще си купят апартаменти в Св. Константин край Варна, а не индивидуални къщи сред китни дворове в Прованс или в Каталуния!

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  До коментар [#29] от "Нинов":

  Пропуснати са :
  1. Участие във Фрапорт
  2. Луфтханза техник
  3. Участие в Камчия.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Весело

  Става страшно! Кога да чакаме руските ЧВК-кашники, а след тях и зелените човечета! И кой друг ще ни спаси от тях освен братска евроатлантическа Турция?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Показателно е "доброто" управление на активите на ТИМ - от 16 до 1 лв цена на акция.
  А заканите на каскета, как щял бил да изследва "прехода", явно не включват въпроса, от къде са дошли капиталите на ТИМ - защо ли ?

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  [До 44:"realguru"...Зеха им парите и сега какво :)Не посещават апартаментите, щото имат забрана, ама си плащат. ...

  "Те са изключения...
  —цитат от коментар 48 на historama


  Масова практика е в затворените комплекси руснаците да не си плащат месечните такси за подръжка на общите части и охраната.

 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  До коментар [#44] от "realguru":

  Семействата и роднините им нямат забрана да идват и да използват апартаментите.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 54. 54 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Не знам защо смятате ТИМ за бандити🤔. По мое впечатление – те са много интелигентни и грамотни момчета.

 55. 55 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dariya Koleva":Като не купуват германци и англичани били руснаци!

  Руснаци не купуват- подкупват...когото трябва и накрая завладяват държавата без война, налагат своя манталитет, своя политика, своя ПРЕЗИДЕНТ.

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Весело

  Да, само на руски, за децата на руснаците с руско гражданство, и мисля че по руски програми. Заради тези училища (мисля че са 2), Д. Николов бе удостоен с руски държавни отличия.
  —цитат от коментар 39 на historama


  Те затова проруската ДПС сега ще иска да се използва руският език като официолен на прадизборните митинги, а всички руснаци с двойна гражданства да могат да гласуват в Рассия в българските избори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  До коментар [#54] от "putinxujlo":

  Специалисти по "рейдерски захват".
  Лесно завладяват,
  трудно управляват...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#29] от "Нинов":Пропуснати са :1. Участие във Фрапорт2. Луфтханза техник3. Участие в Камчия.
  —цитат от коментар 49 на mitko11


  Химимпорт е представен с "Бългериан Авиейшън Груп ЕАД" от която притежават 100.00% в л-ще Варна и Бургас, както и в Луфтханза-Техник...... където фирмата има около половината дял.

 59. 59 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Ако близки до конгоанския президент си купят апартаменти тук предполагам, че няма да има проблеми, ъ?
  Или за тези се смята, че ще правят някаква завера?

  В случая Северна Нигерия с ракети си купува без проблем. Завера та е ясна!

 60. 60 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#37] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Аз също исках да го видя този прочут български архитектурен стил. Това е въпросната сграда до хотел Естрея палас, снимана от Гугъл:
  https://www.google.com/maps/@43.2306959,28.0099223,3a,90y,80.81h,106.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRdm2nCF0mLZ37Q1R652PrQ!2e0!7i16384!8i8192

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Курортът Св. Константин е поделен между ТИМ и едно от поделенията на Мултигруп (ДПС бе приемник на останките от MG) "Балкантурист". "Гранд хотел Варна" бе приватизиран от "Балкантурист", а неговия мениджър Иван Портних премина в редиците на ГЕРБ и бе номиниран за кмет на Варна. Всъщност има ли партия в 44-то НС, която да не защитава руските интереси в България?
  —цитат от коментар 47 на historama


  Няма Хисто! Те затова сего ще се приема и нова конституция с която ще станем съюзна държава на Рассия кот Белорус!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#29] от "Нинов":

  Нинов, кой като теб знае за причините курсовете на акциите да падат в борсите? Ами никой не ги търси, всеки ги продава и те падат.

  Сега да те питам "гаргамелски" въпрос: А защо никой не иска да купува акции на ТИМ? Които печелят (там където искат)? Може би защото малко хора искат да си имат 'земане-даване с гангстери?

  Все пак в бългаската борса ги няма правилата защитаващи интересите на миноритарните собственици. И ако мажоритарните собственици решат-НИК'ВИ дивиденти, реинвестираме 'сичко, и "варим книгите" та да пИчелят само фирми които ние искаме-миноритарните собственици са на сухо до живот! Или докато си продадат акциите на загуба.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#57] от "mitko11":

  Мога да кажа, че имам доста близки лични контакти и не забелязах бандитизма зад тях..

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  По същият начин, както си купиха в Лондон, Лос Анджелис, Виена, Париж и др. Руската мафия има афинитет към столици и морски градове.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Руската мафия - най-голямата мафия! И с това оръжие в ръцете Путя не можа една Украйна да подчини, сега и Беларус се изплъзва от руската орбита?! А в България един руски проект не можа да прокара! Сега Теменужка нещо бие отбой за Белене защото прореската ДПС нещо е против пък от тях зависи кворума!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Интересна ирония на съдбата - президентът на Татарстан сключва неизгодна за страната му сделка и впоследствие загива в резултат на тази сделка.

  А ТИМ сега е бледо подобие на това което беше. Некадърното управление затрива даже мафиотските бизнеси.

 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#62] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Лесно е да се нагрухаш с фирми, но е изкл. трудно да ги управляваш.
  Той и Шиши с онез лавки искаше да превземе света, ама...

  Индийските братя Мукеш и Анил Амбани наследиха 2005 г. от баща си по $15 млрд. всеки.
  Сега Мукеш е четвъртият по богатсво в света, драпащ към $100млрд.
  Анил загуби всичко и официално каза, че няма пари. Всеки ден бяга 10 мили и се моли на хинд. богове. Казва че е по-щастлив от преди.
  Оптически изглежда по-добре от всякога.

 67. 67 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Докато продължаваме да гласуваме за комунисти, тука ще е рай за Руснаците.

 68. 68 Профил на DimDim
  DimDim
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  То нямаше ли един момент в който им даваха безлихвени кредити за да изкупуват в земя и имоти в България? Бяха се изсипали много от тях точно покрай кризата с Кипарската банка.
  тия комуняги нямат край с глупостите си!

 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  До коментар [#63] от "putinxujlo":

  В момента вече са "бели якички", парите им са изпрани и т.н......
  Точно по филма "Жмурки" на Алексей Балабанов...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 70. 70 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#52] от "historama":

  И аз съм чувал,че е страшна работа да имаш за съседи до къщата или апартамента си руснаци...

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#65] от "varna_moreto81":

  Великата авиокомпания (казвам го сериозно) "България Еър" не е ли на ТИМ?

 72. 72 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "Бившият офицер е цитиран с думите от 2018 г., че бил разочарован при присъединяването на България към ЕС: "Уморени сме от западната култура. Западът няма ценности. По-точно имат ценности за хомосексуални." Освен това "чувстваме, че двата народа (българите и руснаците) имат същите ценности и те не съвпадат със западните." "

  Естествено, че руската мафия и българският ѝ клон имат еднакви ценности! Точно това ги сближава. Но само някои са от българската мафия, някои са нейни клакьори, а всички останали не сме и сме член на ЕС и НАТО, което им създава неудобства.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 73. 73 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Въпросът е кой им ги е продал ? И не са ги разследва ли преди това? Ами ако БГ беше нормална държава, досега щеше да им ги е конфискувала...

 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#69] от "mitko11":

  Горе-долу в бивш соц така навсякъде беше

 75. 75 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Виж как са Украйна, Беларус и Кавказ
  и ще се сетиш какво искат за нас.
  Спомнете си Виденов, банките, борда,
  бухалките, рекета, вандалската орда!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 76. 76 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  По-добре руснаци, отколкото едни южни съседи!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 77. 77 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Още една причина Гешев и Александър Йорданов да вият от злоба срещу Атанас Чобанов:
  ЕСКАЛАЦИЯ НА РУСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ
  https://bivol.bg/btr-hybrid.html

 78. 78 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Зад ТИМ, ВИС, СИК и останалите охранителни фирми наднича ДС. Тука е заровено кучето. Където и да бръкнеш в България изскачат само доносници и ченгета. Още повече много от тях са вече потомствени бащата бил доносник и отрочето продължило заверата това май е местен български феномен, на който се дължи устойчивостта на тази престъпна организация. Лустрацията е задължителната мярка за изчистването ни от тази проказа!

 79. 79 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Легендата на морските мутри бяха, че са спасили България от руската мафия. Всъщност са ни продали на едро на босовете на руската мафия. Любимите преторианци на пРезидента Възраждане на Копейкин са на руска издръжка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 80. 80 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1038 Неутрално
 81. 81 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Така Путин се надява,
  България да завладява.

 82. 82 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1717 Любопитно

  До коментар [#6] от "historama":

  "В Бургас кметът Димитър Николов им построи руско училище, с пари на бг данъкоплатците. "

  Сам се опровергаваш:
  "Предполагам по над 40 000, което означава между 10 и 15% от постоянно живеещите. "

  В Русия съм! В Русия съм!
 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Нещо тотално ми се губи идеята да купуваш имот около морето и да си правиш басеин на терасата! Остава водата за него да си я носят от Москва.
  А да извадиш толкова кеш, за да ходиш 500м пеша до плажа, е обратното на острото.
  Като се разходих със street view из района - алеите са тесни, асфалтови, без тротоари и за спълни с паркирани коли! Подобна кочина си имат и в Москва, за какво им е още една? Явно имат други интереси тук и са си направили по-скоро "творчески офис", за да не ходят по хотели, като наминават насам.

 84. 84 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#73] от "EU Fighter":

  Знаят закона, имат адвокати. Идват и питат. Отнема им 20-30мин разговор с нотариус да им обясни всички документи нужни за покупка на различните неща. Дали е зема или апартамент. Правят си фирма, банкова сметка и готово.

 85. 85 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Който до Путин се сближава,
  на някаква аванта се надява.

 86. 86 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Тъжна картинка. ДС рублофилите копаят гроба на България с кремълски престъпници. И после се питаме защо България не е нормална държава.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 87. 87 Профил на DimDim
  DimDim
  Рейтинг: 19 Неутрално

  До коментар [#78] от "abc":

  Човек, трябва да се смъкне комунизма. БСП, ДПС, ГЕРБ(СИК) и Пеевски... трябва да се почне от някъде :(

 88. 88 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Уморени от запада, но си взели апартаменти в западна страна. Да си бяха купили апартаменти в Монголия. да са сигурни, че гейовете няма да ги достигнат.

 89. 89 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  ТИМ вървяха много добре до атентата в Сарафово. Имаха академия за охранители, държаха няколко летища, но тръгнаха рязко надолу след допуснати грешки в летище Сарафово.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 90. 90 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":Докато продължаваме да гласуваме за комунисти, тука ще е рай за Руснаците.
  —цитат от коментар 67 на БонМиленоф


  Не се безпокой, имаше няколко "инвестиционни" вълни, които завършваха с масови разпродажби, на половин и даже на 1/3 от цената. Още помня 1995-6-а един мезонет 350 квадрата, на първа линия, във Варна, с прекрасна панорамна тераса (невключена в общата квадратура), гледаща към морето. Наоколо зеленина, а имаше и 10 декара прилежащ към сградата терен, колективна собственост. Продаваше се с гараж и две паркоместа на общия подземен паркинг. Мебелиран по италиянските модни идеи от онова време. И искаха за него някакви си 180К в зелено. Накрая са го продали за 150К (само мебелите и техниката бяха за 50), защото вдовицата на собственика се изнасяла към САЩ и искала да се отърве от всякаква собственост на изток.
  Та това чака и всички подобни инвестиции. Ирландци и англичани, на юг, взеха вече да се ориентират.
  Така че мислете какъв имот Ви трябва и дали ви се инвестира в България. Варна е прекрасно място за прекарване на времето от пенсионер с внуци, особено 4-5 месеца през лятото.

 91. 91 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Ако комунистите държавата я “управляват”,
  нежелателните продажби, ще се увеличават.

 92. 92 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Така Путин се надява,България да завладява.
  —цитат от коментар 81 на Michael Jordan


  По-скоро, в Русия още битува мнението, че изнасяйки парите си в страна от ЕС, те са недостъпни за Мишустин и компания. Защото, като изтарашиха полоковника им от службата за борба с корупцията, намериха над 200 милиона долара кеш, само в личното му жилище! Отделно сумата в банкови сеф, който намериха регистрирано-нает на негово име. А имотите и сметките му в ЕС, още ги издирват.
  България им харесва, защото е близко, евтино и повечето хора се оправят с руския доста по-добре от Средна Азия или даже Кавказ. А корупцията (по думи на украинци) е също както у дома...
  Та инвестициите им тук са по-скоро опит да избягат от Русия, а не да пренасят Русия тук. Лошото е, че пренасят техния манталитет във воденето на бизнес и в уреждането на въпроси...

 93. 93 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Ако комунистите държавата я “управляват”,нежелателните продажби, ще се увеличават.
  —цитат от коментар 91 на Michael Jordan


  Прав си. Най-големия пик на продажби, се падна на управлението на Иван Костов. Едно заради комунизма, друго заради обезценяването на лева...

 94. 94 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  ТИМ вървяха много добре до атентата в Сарафово. Имаха академия за охранители, държаха няколко летища, но тръгнаха рязко надолу след допуснати грешки в летище Сарафово.
  —цитат от коментар 89 на Корки


  Сарафово не беше тяхно или бъркам?

 95. 95 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тиква загубена":

  щото няма как да не е между двете избора. русофилите и техните фалшиви дихотомии

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 96. 96 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Масова практика е в затворените комплекси руснаците да не си плащат месечните такси за подръжка на общите части и охраната.
  —цитат от коментар 52 на historama


  Ами да им спрат достъпа. Вчера евродепутатката го каза - на нейни съграждани им бил отказан достъп до техни имоти в Поморие, ама не се оплаква никой, че ирландци имали апартаменти в затворен комплекс. Освен това някой е измислил в закона за етажната собственост да има възможност ако не са тук повече от 30 дни в годината да не плащат. Как им се броят дните май не е уточнено в закона, но руснаците добре си знаят правата и задълженията. В нашия блок затова им събираме такса "ремонт", нея не могат да не я платят.

 97. 97 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Началото на спрведливостта ще настъпи, когато бъдат конфускувани всички червени пари! Как може да стене ли, много лесно! През 1944 г започва тежък геноцид срещу българските граждани и национализиране на имущество, а първото деяние е престъпление против човечеството и за него няма давност...

 98. 98 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#78] от "abc":Човек, трябва да се смъкне комунизма. БСП, ДПС, ГЕРБ(СИК) и Пеевски... трябва да се почне от някъде :(
  —цитат от коментар 87 на DimDim


  Не комунизма, а партийците и ченгетата. Повечето от които дори устава на Партията не знаеха. Обаче, при един милион членове на БКП и (вероятно) над 400К агенти/сътрудници/доносници на ДС, към 1989-та, се сещаш, че такъв човек нямаше и не можеше да има.
  Най-голямата грешка, която направи СДС тогава, беше, че заложи само и единствено на борба с комунизма, вместо да се хвърлят всички сили в това да се даде възможност на останалите 7.5 милиона българи да построят демократичен капитализъм и да претопят партийците (както направиха в Полша и Чехословакия). Така постепенно изгубихме водешите позиции, които имахме сред страните в Източна Европа, но не придобихме нищо в замяна. А най-лошото е, че изгубихме 3/8 от населението - най-способните, работливи и инициативни, които сега увеличават БВП на някоя друга страна, обезверени за перспективите за развитие на родината си.
  Обаче Вие продължавате да се борите с вятърните мелници (пардон, с комунизма)...

 99. 99 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Голяма новина! Сякаш от десетилетие северното черноморие не е предпочитано за закупуване на имот от руснаци, така е между другото и в северните черноморски курорти на Турция но едва ли там смятат това за проблем.

 100. 100 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#99] от "Василева":

  По-интересното е какво става след закупуване. Имам наблюдение, последните 15-ина години, върху една кооперация, във Варна. Беше построена за казахи, като умаше продажби и на азери. Половината апартаменти стояха непродадени. После казахите се изнесоха, комшиите им също, препродавайки на арменци, руснаци и украинци. Тези също не се задържаха дълго, като първи се махнаха арменците. Постепенно се разпродадоха всички апартаменти, повечето изкупени от българи, по време на кредитния "бум". След това почна стагнацията в Русия и кризата в Украина и сега там има два "руски" и 5 "украински" жилища. Всичко друго е българи, като цял етаж са някаква социална благотворителност. Ако така продължава, след още 10г, цялата кооперация ще е населена със социално-слаби роми, за радост на всички, имащи имоти наоколо...
  Жалкото е, че инвеститорът беше замислил сградата именно като ваканционна. Хубав парк, удобен паркинг (подземен и външен), алеи с твърдо покритие, пейки... Да, ама като никой не иска да плаща подръжка..., стана скандал за водата за поливане и им спряха външния кран, щото видиш ли, някой си миел колата от него. Паркът около кооперацията изсъхна. Пейките се напълниха с боклуци и празни бутилки, а в беседката, на двора, се заселиха клошари. Поради липса на средства, не ремонтираха бариерата и вратата на паркинга и те станаха обществени. Входовете - изпочупени и разрисувани. Стената с металните пощенски кутии някой я откърти и предаде на вторични. Стана пожар в един от апартаментите, дето повреди топлоизолацията два етажа нагоре - вече 5-а година никой не оправя щетите. Отгоре на това, защото нямат съгласие помежду си, съседна кооперация се включи към техния трансформатор и като се вдигне консумацията, загасват и двете. А музики по нощите, барбекюта на терасите и други...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK