Колко деца в Германия не говорят немски вкъщи и проблем ли е това

Германският канцлер Ангела Меркел на посещение в детска градина, юни 2016 г.

© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел на посещение в детска градина, юни 2016 г.Всяко пето от децата, които ходят на детска градина в Германия, вкъщи почти не говори на немски език. Статистиките сочат, че през последните години този дял постоянно расте. Проблем ли е това, обяснява "Дойче веле".


Всяко пето от децата, които посещават детска градина в Германия, говори вкъщи на език, различен от немския. Това става ясно от доклад на германското министерство на семейството, изготвен по искане на парламентарната фракция на либералите от Свободната демократическа партия (FDP).


"Езикът е определящ за шансовете в живота"


Данните показват, че сред възпитаваните в германските детски градини 3.2 млн. деца в семействата на около 675 хил. от тях почти не се говори немски. Тоест това важи за над 20% от децата в германските детски градини. От доклада става ясно също така, че през последните години този процент постоянно расте: през 2017 делът на тези деца е бил 18.7%, а през 2018 е достигнал 19.4%.
От FDP изразиха загриженост във връзка с тази тенденция: "Езикът е определящ за шансовете, които едно дете има в живота си", заяви заместник-председателката на парламентарната фракция на FDP Катя Зудинг. Тя настоя за подобряване на езиковото обучение в детските градини и подложи на критика мерките на министерството на семейството, които според нея били недостатъчни.


Повече пари за езиково обучение


В тази връзка Зудинг предложи средствата за програмата, предназначена за подобряване на езиковото обучение в детските градини, да се увеличат значително от следващата година.


Към момента детските градини, които поставят акцент върху езиковото обучение, получават 25 хил. евро от държавата. Този вид детски градини в Германия са към 10 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK