"Новичок" в бельото: Русия можеше да научи много за отравянето на Навални (ако искаше)

"Новичок" в бельото: Русия можеше да научи много за отравянето на Навални (ако искаше)

© ReutersТри седмици след отравянето на опозиционера Алексей Навални не просто не са намерени евентуалните извършители - дори не е започнато наказателно дело, макар вчера да започна по-активно издирването по стъпките на политика.


Руската медия "Проект" обаче е възпроизвела маршрута на Навални на сутринта на отравянето в опит да разбере дали "това действително е престъпление - такава неразрешима загадка за силовите структури."


Преди отравянето


Навални пристига от Томск в Новосибирск вечерта на 17 август - това е част от обиколка преди местните избри на 13 септември. Там трябва да снима и филм за местните членове на "Единна Русия". Заедно със сътрудниците на Фонда за борба с корупцията, с които пътува, отсяда в четиризвездния хотел Xander, чийто собственик е предприемачът Александър Важенин.
На 19 работи по филма, а вечерта се среща с доброволци в щаба на ФБК. Отскача до село Кафтанчиково и се изкъпва в река Томи за 10 минути - идеята е на сътрудник на ФБК от Томск.


В хотела


От хотела с Навални трябва да поемат към летището прессекретарят му Кира Ярмиш (която бе основен източник на информация за състоянието му в дните преди прехвърлянето му в Берлин) и помощникът му Иля Пахомов. Срещат се в лобито на хотела в 6 сутринта. Няма възможност за закуска, тъй като тя започва в 7.


Ярмиш обяснява, че не е видяла как Навални е излязъл от стаята си. Със сигурност е хванал дръжката на вратата, за да затвори (вратите там не се затварят, ако бъдат пуснати), а слизането с куфара е възможно само по стълбите, тъй като хотелът няма асансьори. След като се събират, повикват такси чрез приложение.


На всяка стъпка от пътя "Проект" пита един от разработчиците на "Новичок" Владимир Углев какви са вариантите Навални да се е заразил именно там. Според него единствената реалистична възможност за отравянето му в хотела е някой да е нанесъл отровата, отваряйки куфара на Навални, например по бельото. Слабо вероятно е това да е станало чрез дръжката на вратата (симптомите биха се проявили по-бързо и потенциално при други хора, с които се е здрависвал) или в таксито - не е известно къде ще седне потенциалната жертва, а и има риск за шофьора.


Летището


Пътят от хотела до летището в Томск е около половин час. Двуетажното летище, през което могат да преминават едва около 600 души в час, е пълно с пътници - през около 20 мин за Москва излитат по три полета. Чака се на дълги опашки, по пътя към зоната за излитане има множество камери за видеонаблюдение.


Според наличната информация Навални се е чувствал добре на летището; присъствието му се обсъждало, но малцина се приближавали до него, дори за да се снимат. В претъпканото летище обаче според Углев не е невъзможно някои да е нанесъл отровата под предлог, че идва да се снима с известния политик, но е малко вероятно. Има два варианта - това може да е станало с убождане или с нанасяне по кожата или дрехата. Тогава обаче на Навални би му прилошало още преди излитане, смята Углев.


В кафенето


В очакване на полета Навални е в кафенето на залата за излитане. Въпреки големия брой посетители служителката е само една - Ирина - и работи там от дълги години. Тук Навални е сниман от московчанин, докато стои със сътрудниците си и те заедно сядат на стол вляво от входа на залата.


Не е известно къде точно се приготвят чаят и кафето на Навални; директорът и собственик на "Виенското кафене" Пьотр Филоненко не отговаря нито на обаждания, нито на съобщения. Кафенето е закрито за седмица след случая с Навални. Записи на камери сочат, че сътрудникът на Навални Иля Пахомов му е донесъл чая, но по-късно същото действие извършва служителката - оставя чай пред Пахомов и Навални.


Углев се съмнява във възможността чаят да е допринесъл за това: при поглъщане е достатъчна дори една десета от капка, за да настъпят конвулсии до броени минути.


В самолета


На "Боинг"-а, излитащ от Томск за Москва, има 176 души. Навални е на място 10 е, по средата между Ярмиш, която е до прозореца, и Пахомов. В 8 ч. самолетът излита от Томск, но вместо да стигне до Москва, в 10 каца аварийно в Омск.


След разговори с близо 20 пътници в самолета е възстановена следната картина: близо 5 минути след излитане Навални е облян в пот и иска от Ярмиш кърпичка. Отива до тоалетната и там остава дълго време. Не успява да се върне до мястото си - губи съзнание и остава да лежи в задната част на самолета. Час по-късно стюардите питат по високоговорителите дали има лекар на борда; в останалия до извънредното кацане час медицинска сестра опитва да окаже помощ на Навални.


Няма данни пътници да са пострадали и Углев не е учуден - вероятно дори да са били в контакт с веществото, той е бил минимален, а при анализи сега, седмици по-късно, намалява шансът да се открият следи от отрова в организма им.


Никой обаче не прави такива анализи - когато самолетът накрая пристига (без Навални) в Москва, на борда се качват полицаи и молят пътнците в близост до реда, на който е бил Навални, да останат. Разпитват ги, дават писмени показания и всички си тръгват. Има две изключения, в които властите са се задействали - двама души, снимали се с Навални или фотографирали самия политик, са потърсени за обяснения. Разследването, макар да е включило спирки в хотела и в квартирата, където е сниман филмът, не е продължено по пътя на Навални, въпреки че целият му път на практика е документиран с камери.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK