Семейните кланове: един паралелен свят в Германия

Рапърът Бушидо - ключов свидетел в дело срещу семеен престъпен клан в Германия.

Рапърът Бушидо - ключов свидетел в дело срещу семеен престъпен клан в Германия.Търговия с наркотици и рекет - това са най-честите занимания на престъпните кланове в Германия. Само в Северен Рейн-Вестфалия те са 111. Делото срещу берлинската фамилия Абу-Чакер отново извади темата на дневен ред, разказва "Дойче веле".


Желание за власт, влияние и пари. И въздействие чрез сплашване и натиск. Това са целите и инструментите на организираната престъпност. В Германия част от нея са и многобройни семейни кланове, които си служат с брутални методи. Те сплашват сериозно и свидетелите по делата срещу тях. "Много често свидетели правят признания, които обаче по-късно не потвърждават. Понякога това ни води до пълно отчаяние", казва Ралф Книпсел, който ръководи отдела за тежки престъпления в Берлин.


От Бушидо: 9 милиона евро за Абу-Чакер


Нещо различно се случва в делото срещу Арафат Абу-Чакер - тартор на голям престъпен семеен клан в германската столица. В него ключов свидетел е известният сред германските младежи рапър Бушидо. Той даде показания и не се отрече от тях. А това внася значително развитие по случая. Абу-Чакер дълго време е бил партньор на Бушидо в музикалния му бизнес. Рапърът говори за съмнителни сделки и изнудване за пари. Тарторът на бандата и братята му са заплашвали многократно Бушидо, когато той искал да прекъсне отношенията си с Абу-Чакер.
Показанията на Бушидо разкриват детайли от един паралелен свят. Бушидо е трябвало да предава 30% от брутните си приходи на въпросния тартор. Така през годините се събрали девет милиона евро. Той е бил длъжен да плаща, дори и ако Арафат Абу-Чакер почине - на неговите наследници.


Кланът, ръководен от Абу-Чакер, има около 250 членове и съвсем не е от най-големите в Германия. Кланът Ремо включва 500 души. Едно от най-зрелищните нападения на Ремо беше кражбата на 100-килограмова златна монета от берлинския музей Боде през 2017. През февруари трима членове на бандата получиха дългогодишни ефективни присъди, но златото на стойност 3 милиона евро така и не беше открито и най-вероятно е било претопено.


Само в Северен Рейн-Вестфалия има 111 престъпни клана


Семейните престъпни кланове в Германия представляват сериозен проблем. Мащабите му обаче бяха разкрити едва миналата година - в последния доклад на Федералната криминална служба. Тогава стана ясно, че такива кланове има в цяла Германия. А основните ми занимания са търговия с дрога и кражби с взлом. Най-голям проблем с фамилните кланове има провинция Северен-Рейн Вестфалия. Според доклад от август 2020, в тази германска провинция са активни най-малко 111 семейни престъпни клана. През 2019 година там са установени 3800 извършители на над 6000 престъпления.


Големите семейни кланове са много сплотени, казва ръководителят на отдела за борба с организираната престъпност в криминалната служба в Дюселдорф Томас Юнгблут. "Семейството е всичко и неговата чест трябва да бъде защитена на всяка цена. Там важи правото на по-силния", казва той.


Особено активни са семейните кланове в рурската метрополия Есен. Тяхната дейност няма пряко отражения върху делника на повечето граждани, тъй като тези групировки се занимават основно с търговия с дрога, рекет, проституция и пране на пари - все неща, с които нормалният човек няма нищо общо, твърди кметът на 600-хилядния град Томас Куфен. Това, което повече го притеснява, е налагането на една субкултура: членовете на тези кланове се държат безпардонно, сякаш улицата им принадлежи, или пък като демонстрират, че за тях важат само законите на семейството. "Това са паралелни структури и паралелно правосъдие, които ние не можем да позволим", казва есенският кмет пред ДВ.


Полицейска акция срещу престъпен клан в град Есен.

Полицейска акция срещу престъпен клан в град Есен.


Много от членовете на семейните кланове в Германия нямат германски паспорти, нито дори право на постояно пребиваване в Германия. Родителите им са искали убежище по някаква причина, но някои от тях и до днес са с временно право на престой и се водят хора без гражданство. А интеграцията върви ръка за ръка с перспектива за престой и бъдеще, казва кметът на град Есен Томас Куфен. Той обаче подчертава, че "неуреденият статут не ти дава правото да извършваш престъпления в Германия".


Според експерта Том Шрайбер от Берлин, тук е налице провал на политиците още по отношение на майките и бащите на тези хора, пристигнали в Германия през 1970-те и 1980-те години. "Когато не интегрираш хората и те нямат никакъв шанс на трудовия пазар, нито пък да станат част от обществото, тогава защо въобще се учудваме, че се раждат такива структури", казва експертът.


От бежанци в Ливан до престъпници в Берлин


Семейният престъпен клан Абу-Чакер води началото си от Саид и Назмие, родени и израснали в палестински бежански лагер в Ливан. През 1970-те двамата бягат в Германия с първите си четири деца. В Берлин им се раждат още пет. Впоследствие в Германия пристигат и много техни братовчеди.


44-годишният Арафат Абу-Чакер твърди, че има германски паспорт, че е разведен и има пет деца и че е автомеханик по професия. Но вероятно именно партньорството му с рапъра Бушидо е било и най-важното за него доказателството, че е постигнал нещо в Германия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK