Семейните кланове: един паралелен свят в Германия

Рапърът Бушидо - ключов свидетел в дело срещу семеен престъпен клан в Германия.

Рапърът Бушидо - ключов свидетел в дело срещу семеен престъпен клан в Германия.Търговия с наркотици и рекет - това са най-честите занимания на престъпните кланове в Германия. Само в Северен Рейн-Вестфалия те са 111. Делото срещу берлинската фамилия Абу-Чакер отново извади темата на дневен ред, разказва "Дойче веле".


Желание за власт, влияние и пари. И въздействие чрез сплашване и натиск. Това са целите и инструментите на организираната престъпност. В Германия част от нея са и многобройни семейни кланове, които си служат с брутални методи. Те сплашват сериозно и свидетелите по делата срещу тях. "Много често свидетели правят признания, които обаче по-късно не потвърждават. Понякога това ни води до пълно отчаяние", казва Ралф Книпсел, който ръководи отдела за тежки престъпления в Берлин.


От Бушидо: 9 милиона евро за Абу-Чакер


Нещо различно се случва в делото срещу Арафат Абу-Чакер - тартор на голям престъпен семеен клан в германската столица. В него ключов свидетел е известният сред германските младежи рапър Бушидо. Той даде показания и не се отрече от тях. А това внася значително развитие по случая. Абу-Чакер дълго време е бил партньор на Бушидо в музикалния му бизнес. Рапърът говори за съмнителни сделки и изнудване за пари. Тарторът на бандата и братята му са заплашвали многократно Бушидо, когато той искал да прекъсне отношенията си с Абу-Чакер.
Показанията на Бушидо разкриват детайли от един паралелен свят. Бушидо е трябвало да предава 30% от брутните си приходи на въпросния тартор. Така през годините се събрали девет милиона евро. Той е бил длъжен да плаща, дори и ако Арафат Абу-Чакер почине - на неговите наследници.


Кланът, ръководен от Абу-Чакер, има около 250 членове и съвсем не е от най-големите в Германия. Кланът Ремо включва 500 души. Едно от най-зрелищните нападения на Ремо беше кражбата на 100-килограмова златна монета от берлинския музей Боде през 2017. През февруари трима членове на бандата получиха дългогодишни ефективни присъди, но златото на стойност 3 милиона евро така и не беше открито и най-вероятно е било претопено.


Само в Северен Рейн-Вестфалия има 111 престъпни клана


Семейните престъпни кланове в Германия представляват сериозен проблем. Мащабите му обаче бяха разкрити едва миналата година - в последния доклад на Федералната криминална служба. Тогава стана ясно, че такива кланове има в цяла Германия. А основните ми занимания са търговия с дрога и кражби с взлом. Най-голям проблем с фамилните кланове има провинция Северен-Рейн Вестфалия. Според доклад от август 2020, в тази германска провинция са активни най-малко 111 семейни престъпни клана. През 2019 година там са установени 3800 извършители на над 6000 престъпления.


Големите семейни кланове са много сплотени, казва ръководителят на отдела за борба с организираната престъпност в криминалната служба в Дюселдорф Томас Юнгблут. "Семейството е всичко и неговата чест трябва да бъде защитена на всяка цена. Там важи правото на по-силния", казва той.


Особено активни са семейните кланове в рурската метрополия Есен. Тяхната дейност няма пряко отражения върху делника на повечето граждани, тъй като тези групировки се занимават основно с търговия с дрога, рекет, проституция и пране на пари - все неща, с които нормалният човек няма нищо общо, твърди кметът на 600-хилядния град Томас Куфен. Това, което повече го притеснява, е налагането на една субкултура: членовете на тези кланове се държат безпардонно, сякаш улицата им принадлежи, или пък като демонстрират, че за тях важат само законите на семейството. "Това са паралелни структури и паралелно правосъдие, които ние не можем да позволим", казва есенският кмет пред ДВ.


Полицейска акция срещу престъпен клан в град Есен.

Полицейска акция срещу престъпен клан в град Есен.


Много от членовете на семейните кланове в Германия нямат германски паспорти, нито дори право на постояно пребиваване в Германия. Родителите им са искали убежище по някаква причина, но някои от тях и до днес са с временно право на престой и се водят хора без гражданство. А интеграцията върви ръка за ръка с перспектива за престой и бъдеще, казва кметът на град Есен Томас Куфен. Той обаче подчертава, че "неуреденият статут не ти дава правото да извършваш престъпления в Германия".


Според експерта Том Шрайбер от Берлин, тук е налице провал на политиците още по отношение на майките и бащите на тези хора, пристигнали в Германия през 1970-те и 1980-те години. "Когато не интегрираш хората и те нямат никакъв шанс на трудовия пазар, нито пък да станат част от обществото, тогава защо въобще се учудваме, че се раждат такива структури", казва експертът.


От бежанци в Ливан до престъпници в Берлин


Семейният престъпен клан Абу-Чакер води началото си от Саид и Назмие, родени и израснали в палестински бежански лагер в Ливан. През 1970-те двамата бягат в Германия с първите си четири деца. В Берлин им се раждат още пет. Впоследствие в Германия пристигат и много техни братовчеди.


44-годишният Арафат Абу-Чакер твърди, че има германски паспорт, че е разведен и има пет деца и че е автомеханик по професия. Но вероятно именно партньорството му с рапъра Бушидо е било и най-важното за него доказателството, че е постигнал нещо в Германия.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Арабски и турски престъпни кланове и накрая дежурното заключение - Германия била виновна, че не ги интегрирала. А може би е виновна, че не ги е експулсирала овреме.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Колко по лесно би било да се разрешат наркотиците и всеки да бъде оставен да си живее живота както иска. Но мафията по върха обича да получава подкупи от подобни престъпници, така че трябва да продължи да поддържа фалшивата борба срещу престъпниците.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Като видях эаглавието си помислих ме ще има нещо за семейния клан в Германия дето през май от Брюксел им преведоха 350 мил евра за ваксина за която никой вече не споменава
  А то било за някои дребни работи

 4. 4 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#3] от "k_":
  Е сега от рано настъпваш нерви на умни и красиви.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Германия е ясна. Но какво може да се каже за БГ престъпните кланове? Тях никой не закача...

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2102 Разстроено

  "Само в Северен Рейн-Вестфалия те са 111. Делото срещу берлинската фамилия Абу-Чакер отново извади темата на дневен ред"

  Типична "берлинска фамилия"! А това че в Северен Рейн-Вестфалия те са 111 хич не е сручайно - там са най-много навлеците от БИ! И разбира се пак германците си им виновни че не са им дали редовни документи и перспектива за развитие да видите тогава какви почтени и трудолюбиви германци щеше да излезе от тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Нещо за семейните кланове Станишеви, Велчеви, Живкови, Бойкикеви, Пръмови......

 8. 8 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Характерно за традиционната германска култура е да се управлява от семейни кланове, също така съм виждал германците да се придвижват на тумби и да си забулват жените. Традиционни германски ценности :) Също и традиционна германска фамилия Абу Бакр.

  Важното е човек да е традиционалист!

  Никой не повдига въпроса че това са турски и арабски кланове, инфилтрирани в Германското общество и познайте какво, нямат никакво намерение да се интегрират, даже на против.

 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  scha·den·freu·de- Така ли беше, че съм позабравил немския. К‘вот сам си направиш никой не може да ти го направи.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  Семейният престъпен клан Абу-Чакер води началото си от Саид и Назмие, родени и израснали в палестински бежански лагер в Ливан
  ========
  А бе да не е Чакър.....?
  Понеже вероятността да Е..... е твърде голяма.....

  Но за редакторите на DW, това явно не е много важно.....
  В сравнение със синдрома "Хашоугжи".....грешката е по малка.....само една буква.....
  И съответно, фамилията Чакърови......ще е вече Чакерови......

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  На 11/09/2020 в официалния стенвестник на Държавния департамент за България - Дневник, четохме няколко пъти за Путин, за Навални, за Лукашенко, но не и за това, че на този сакрален за САЩ ден, преди 19г. загинаха при терористична атака 2,996 невинни човека, много повече отколкото при всички терористични атаки в западния свят, взети заедно.
  Защо ли не прочетохме нито един ред?

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#11] от "Nedyalko Lazarov":

  Защото историята е мътна......
  Замириса демек.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "А бе да не е Чакър.....?
  Понеже вероятността да Е..... е твърде голяма....."
  ================
  Да бе, Чакър....
  И са руси със сини очи. Когато нещо ти заприлича на друго, изказваш необосновани предположения.

  Еретик
 14. 14 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Семейни кланове, а навсякъде ги наричат мафиозни. А тези кланове не са създадени за един ден. И ЕС вместо да се нагърби да изчисти Европа от такава сган, Меркел реши да довлече още.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3338 Весело

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  Дай тогава оригиналния източник......

  Или хайде....нещо по лесно....
  Покажи ми название на фамилия започваща с 'Абу'.....и после с име с "Ч".....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4341 Любопитно

  Ако не бе изрично упоменато, че статията е за Германия спокойно бих приел, че е за България.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 74 Неутрално

  "Много от членовете на клановете в Германия нямат германски паспорти. Родителите на тези хора, са пристигнали в Германия през 1970-те и 1980-те години." - цитат от статията

  Като германците имат подобна ситуация с първото поколение колонисти, не ми се мисли какво ще става след 10 години, когато порасне и се разплоди елитът на Африка и Азия дето тези години им идва на "гости".

 18. 18 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 74 Неутрално

  "кланът Абу-Чакер води началото си от Саид и Назмие, родени в бежански лагер в Ливан. През 1970-те двамата бягат в Германия с четири деца. В Берлин им се раждат още пет. Впоследствие в Германия пристигат и много техни братовчеди." - цитат от статията

  Мисля че тук коментар не е нужен. Германия е обречена да става Джамахирия. Ама важно няма да има Северен поток 2! ХААХАХА

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#14] от "AModoMio":
  В Европа няма работна сила за прости дейности, европейките не раждат деца, както е било преди 1970 г. Притокът на пришълци е неизбежен.

 20. 20 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Защо казвате, че семейните ценности в Западна Европа западат - ето, че са във възход дори! :)

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Със тия 2млн. пришълци които си завъдиха да очакват още много Абу-кланове !!!

 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  А какво ще стане с новопоканените единоверци на въпросните фамилии.
  И като се вземе под внимание скоростта им на размножаване?
  Европейски ценности?

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Тези, като бежанци искаха спасение,
  сега на Германия дават лошо мнение.

 24. 24 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Я какво се оказа, че и в прехваления запад имало мафия и мутри. Ти да видиш, каква изненада за "умнокрасавците". Те горките си мислеха, че там има само цветя и рози и държавите са правови и законите важат за всички и вскякави подобни идиотии. Е Дори левите от дв под сурдинка казват истината, Смятайте каква е реалността. Пълен бълвоч. А другарите умнокрасавци е крайно време да спрат да клепат държавата ни където сварят и да се хванат най-накрая да работят, за да я направим по-добра. Това не става с докладване на другарката в Брюксел! Не сте в 5-ти клас!

 25. 25 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 725 Неутрално

  “Много от членовете на семейните кланове в Германия нямат германски паспорти, нито дори право на постояно пребиваване в Германия. Родителите им са искали убежище по някаква причина, но някои от тях и до днес са с временно право на престой и се водят хора без гражданство.”

  Такива какво правят в ЕС и в Германия въобще?

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 454 Весело

  До коментар [#16] от "padrino":

  Трудна работа да е за България, там е невъзможно рапър да спечели близо 30 милиона за няколко години от музика...

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#18] от "staro-nov dnevnik-ar":

  само Русия ти е в главата на тебе :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Като гледам фамилиите, всички са германци.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Глобалидтите осраха хубавите държави, разбиха цивилизацията.

 30. 30 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Спокойно можеше и да е за Швеция. В началото на седмицата, висшестоящ полицейски служител, обяви че на територията на кралството, “работят” около 40 фамилни клана. Интересното и тука е, че говорят за кланове, както в Германия. Още по- интересно е, как така”синхронизирано” се обръща внимание на този “подземен свят”. Изявлението на полицейския служител, предизвика критики от колеги, които не желаели да се плаши обществото. Шведския премиер излезе с обичайното си изявление, как било възможно да са толкова наивни и как трябвало да задълбочат интеграцията.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 31. 31 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#25] от "dpnps":

  Свирят Рап.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK