НАСА търси частни компании, които да добиват ресурси на Луната

Илюстрация на астронавти на НАСА по време на мисията Artemis

© NASA

Илюстрация на астронавти на НАСА по време на мисията ArtemisАмериканската космическа агенция НАСА предприе още една голяма стъпка, за да насърчи частното изследване на Луната, като обяви, че търси частни компании, които да събират лунен прах и камъни от повърхността и да ги продават на НАСА.


След това агенцията ще закупи лунните проби в количества между 50 и 500 грама за между 15 000 и 25 000 долара.


Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн обяви миналата седмица, че инициативата ще стане част от програма за технологично развитие, която ще помогне на астронавтите да живеят от местните ресурси по време на мисии на Луната или други планети.
"Основното е, че ще закупим малко лунна почва с цел да покажем, че това може да се направи", заяви Брайдънстайн по време на онлайн презентация на срещата на върха за устойчиво развитие на космоса на Secure World Foundation.


В параметрите на инициативата частни компании от САЩ или други държави трябва да изкопаят от 50 до 500 г лунен материал до 2024 г. и официално да прехвърлят собствеността върху материала на НАСА на лунната повърхност. 80% от парите ще бъдат изплатени след събирането на пробите. Компаниите ще получат 10% при подписване на договор и 10% след изстрелването на космическия си кораб.


НАСА в крайна сметка ще достави лунния материал на Земята, ако всичко върви по план. Космическата агенция вече има значителни запаси от лунни скали. Астронавтите от "Аполо" общо са донесли 382 кг лунен материал между 1969 г. и 1972 г.


Основната цел на новата инициатива е да стимулира и нормализира добива и продажбата на лунни ресурси, каза Брайдънстайн.


Астронавтът Чарлз Конрад по време на мисията "Аполо" 12

© NASA

Астронавтът Чарлз Конрад по време на мисията "Аполо" 12


"В момента се опитваме да докажем концепцията, че ресурсите могат да се извличат и да се търгуват. Не говорим само за търговия между компании или частни лица, но също така между държави, както и между частни лица в други страни."


Според НАСА бъдещите по-далечни мисии като тези до Марс ще изискват използването на ресурси, добивани на място.


"Ще използваме наученото на Луната и около нея, за да направим следващия гигантски скок - изпращането на астронавти на Марс", написа по-късно в блог Брайдънстайн.


Надпреварата за космически ресурси


Администраторът на НАСА подчертава, че инициативата ще е в съответствие с Договора за космическото пространство от 1967 г., който казва, че никоя държава не може да предявява суверенни претенции към Луната или други небесни тела, по същия начин, по който Антарктическият континент е извън границите на териториални претенции.


Инициативата, насочена към компании, които планират да изпратят роботи за добив на лунни ресурси, е част от целта на НАСА да определи това, което Брайдънстайн нарича "норми на поведение" в Космоса, и да позволи частното изследване на Луната по начини, които биха могли да помогнат за поддържане на бъдещи мисии на астронавтите. НАСА заяви, че разглежда добиваните ресурси като собственост на компанията и материалите ще станат "еднолична собственост на НАСА" след покупката.


НАСА цели в крайна сметка да закупува повече видове ресурси като лед и други материали, които могат да бъдат открити на Луната.


Важното в съобщението на НАСА е не толкова финансовия стимул (който е малък), а създаването на правния прецедент, че частни компании могат да събират и продават космически ресурси (с изричната благословия на правителството на САЩ/НАСА).


Кейси Драйер,

главен адвокат и старши съветник по космическа политика в Планетарното общество (The Planetary society)


През май агенцията постави началото на глобален дебат за основните принципи, регулиращи начина, по който хората ще живеят и работят на Луната, като публикува основните принципи на това, което се надява да се превърне в международен пакт за изследване на Луната, наречен Artemis Accords. Това би позволило на компаниите да притежават лунните ресурси, които добиват - решаващ елемент за подизпълнителите на НАСА, което ще им позволи да преобразуват водния лед на Луната за ракетно гориво или да използват лунни материали за изграждане на площадки за кацане.


"Това е една малка стъпка за космическите ресурси, но гигантски скок за политиките и прецедент", каза Майк Голд, шефът на НАСА по международните отношения, пред "Ройтерс".


"Те ще плащат на компанията, за да им продаде камък, който компанията притежава. Това е продуктът", каза в интервю Джоан Габринович, бивш главен редактор на Journal of Space Law. "Компанията трябва сама да реши дали си струва да поеме финансовия и технологичен риск, за да продаде въпросния камък."


НАСА вече има отделна програма за договори с компании, които да превозят научни експерименти и товари до Луната. Сред тях са Astrobotic, SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corp и Lockheed Martin.


Използването на лунните ресурси е от решаващо значение за установяването на устойчиво човешко присъствие на и около Луната - цел, която НАСА смята да постигне до края на това десетилетие чрез програмата "Артемида"/Artemis. Тя от своя страна ще помогне на агенцията да се подготви за пътувания с екипаж до Марс през 30-те години, споделят служители на НАСА.


През април президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който се поддържа усвояването на космически ресурси на Луната и други небесни тела от страна на САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK