Идва краят на нарастващото търсене на петрол, прогнозира BP

Идва краят на нарастващото търсене на петрол, прогнозира BP

© Associated PressРастежът на глобалното търсене на петрол може да не се възстанови в близките 30 г., дори ако не бъдат въведени по-строги мерки срещу изменението на климата. Това се посочва в годишната прогноза на британската енергийна компания Би Пи (BP), обхващаща периода до 2050 година, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.


Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия, а пандемията от коронавируса оставя трайно влияние върху търсенето, сочи прогнозата на Би Пи, цитирана от "Ройтерс". Прогнозите на Би Пи в областта на енергетиката потвърждават новата стратегия на главния изпълнителен директор Бърнард Луни за пренасочване на 111-годишната петролна и газова компания към възобновяеми източници на енергия.


Би Пи, чиято централа е в Лондон, очаква световната икономическа дейност да се възстанови само частично от епидемията през идните няколко години, когато ограниченията за пътуване се смекчат. Фактори, които ще оставят следа, като дистанционната работа ще доведат до по-бавен растеж в потреблението на енергия.
Тази година Би Пи разшири прогнозата до 2050 година, за да я съгласува със стратегията си да намали въглеродните емисии от операциите си до нула до средата на века. Тя включва


три сценария, които предполагат различни равнища


на правителствена политика и целят да изпълнят целите за климата от Парижкото споразумение през 2015 година за ограничаване на глобалното затопляне.


Според основния сценарий Би Пи прогнозира, че COVID-19 ще намали потреблението на петрол с около 3 млн. барела дневно до 2025 година и 2 млн. барела дневно до 2050 година.


Коронавирусът ще ускори забавянето в потреблението на петрол, което в достигнало пика си през миналата година, сочат вторият по-краен сценария на концерна. Третият сценарий предвижда пик в търсенето на петрол около 2030 година.


Очаква се търсенето на въглища, петрол и природен газ да се понижи значително в дългосрочен план.
Макар делът на горивата в миналото да намаляваше като процент от общия енергиен микс, потреблението никога не се е свивало в абсолютни стойности, каза главният икономист на Би Пи Спенсър Дейл пред медиите.


Енергийният преход ще е безпрецедентно събитие, заяви Дейл. Никога в съвременната история търсенето на каквито и да е горива на пазара не е намалявало в абсолютни измерения, добави той. В същото време делът на възобновяемата енергия


нараства по-бързо от всяко друго гориво


в историята. Дори при увеличаване на търсенето на енергия на фона на нарастването на населението и нововъзникващите икономики, източниците на енергия ще преминат значително към възобновяемите енергии като вятърна и слънчева, подчерта Дейл. Делът на изкопаемите горива ще се понижи от 85 процента от общото търсене на първична енергия през 2018 година до между 20 процента и 65 процента към 2050 година и в трите сценария.


В същото време делът на възобновяемите енергии ще нарасне от 5 процента през 2018 година до 60 процента до 2050 година. Растежът на световната икономическа дейност значително ще се забави през идните 30 години спрямо средното равнище през последните 20 години, отчасти заради дълготрайните последици от епидемията от COVID-19, както и поради влиянието на климатичните промени върху икономическата активност, особено в Африка и Латинска Америка, прогнозира Би Пи.
Британският енергиен гигант започва днес тридневно събитие за инвеститори, на което ще представи подробно стратегията си за енергиен преход. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK