Идва краят на нарастващото търсене на петрол, прогнозира BP

Идва краят на нарастващото търсене на петрол, прогнозира BP

© Associated PressРастежът на глобалното търсене на петрол може да не се възстанови в близките 30 г., дори ако не бъдат въведени по-строги мерки срещу изменението на климата. Това се посочва в годишната прогноза на британската енергийна компания Би Пи (BP), обхващаща периода до 2050 година, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.


Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия, а пандемията от коронавируса оставя трайно влияние върху търсенето, сочи прогнозата на Би Пи, цитирана от "Ройтерс". Прогнозите на Би Пи в областта на енергетиката потвърждават новата стратегия на главния изпълнителен директор Бърнард Луни за пренасочване на 111-годишната петролна и газова компания към възобновяеми източници на енергия.


Би Пи, чиято централа е в Лондон, очаква световната икономическа дейност да се възстанови само частично от епидемията през идните няколко години, когато ограниченията за пътуване се смекчат. Фактори, които ще оставят следа, като дистанционната работа ще доведат до по-бавен растеж в потреблението на енергия.
Тази година Би Пи разшири прогнозата до 2050 година, за да я съгласува със стратегията си да намали въглеродните емисии от операциите си до нула до средата на века. Тя включва


три сценария, които предполагат различни равнища


на правителствена политика и целят да изпълнят целите за климата от Парижкото споразумение през 2015 година за ограничаване на глобалното затопляне.


Според основния сценарий Би Пи прогнозира, че COVID-19 ще намали потреблението на петрол с около 3 млн. барела дневно до 2025 година и 2 млн. барела дневно до 2050 година.


Коронавирусът ще ускори забавянето в потреблението на петрол, което в достигнало пика си през миналата година, сочат вторият по-краен сценария на концерна. Третият сценарий предвижда пик в търсенето на петрол около 2030 година.


Очаква се търсенето на въглища, петрол и природен газ да се понижи значително в дългосрочен план.
Макар делът на горивата в миналото да намаляваше като процент от общия енергиен микс, потреблението никога не се е свивало в абсолютни стойности, каза главният икономист на Би Пи Спенсър Дейл пред медиите.


Енергийният преход ще е безпрецедентно събитие, заяви Дейл. Никога в съвременната история търсенето на каквито и да е горива на пазара не е намалявало в абсолютни измерения, добави той. В същото време делът на възобновяемата енергия


нараства по-бързо от всяко друго гориво


в историята. Дори при увеличаване на търсенето на енергия на фона на нарастването на населението и нововъзникващите икономики, източниците на енергия ще преминат значително към възобновяемите енергии като вятърна и слънчева, подчерта Дейл. Делът на изкопаемите горива ще се понижи от 85 процента от общото търсене на първична енергия през 2018 година до между 20 процента и 65 процента към 2050 година и в трите сценария.


В същото време делът на възобновяемите енергии ще нарасне от 5 процента през 2018 година до 60 процента до 2050 година. Растежът на световната икономическа дейност значително ще се забави през идните 30 години спрямо средното равнище през последните 20 години, отчасти заради дълготрайните последици от епидемията от COVID-19, както и поради влиянието на климатичните промени върху икономическата активност, особено в Африка и Латинска Америка, прогнозира Би Пи.
Британският енергиен гигант започва днес тридневно събитие за инвеститори, на което ще представи подробно стратегията си за енергиен преход. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Идва краят на рентиерските султанати, емирати и хаганати, това е истината.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Дано намалее, за да не се върнем 500 млн. години назад:
  https://dinosaurpictures.org/ancient-earth?fbclid=IwAR345ZDiyvwiJ7sN5PidG_F9zi_k-CS4raQW_8ZkrSIIGSL_LtDzzOP227w #20

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Разстроено

  Лицемерието на ВР е просто ненадминато. Това са едни от най големите замърсители, но сега когато е да усвояват държавни средства да спасяват природата са на първо място. Парите не миришат нали, важното е да сме зелени социалисти всичките.

  Колкото до търсенето на петрол ще спадне заради кризата и сигурно пак ще видим цени под 20 долара за барел WTI, но следващите 30 години е по вероятно да се увеличи отколкото да намалява. Все още не сме видяли истинските сили на развиващите се икономики. А когато половината ти добивни предприятия се сринат заради настинката ще трябва да се разчита на малкия пазар на останалите. Тогава сигурно ще видим нефта над 150$/barrel отново.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Весело

  Все някога ще стане. Но от 4 години, откакто съм регистриран в този форум, все идва краят на петролната епоха и все някой продължева да копае, а част от форумците превъзнасят шистаците.

  Еретик
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Весело

  Добри прогнози за ОПЕК и особено за Русия - тая последната остана да разчита на приходите от синьо гориво, но те са сезонни.....

 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  Ако решат проблема с акумулиране на електроенергията, цените на петрола неизбежно и трайно ще останат ниски. Вече има някакъв пробив в тази насока. Близките 3-4 години ще покажат накъде ще тръгнат нещата. Ако успеят, много държави ще изреват на умряло.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Петролните компании имат най-много патенти за зелени технологии, гладни няма да останат. А страни като Норвегия и ОАЕ минават с парите от петрол към зелени технологии. Който е умен, ще смени вълната, който не - ще остане като нас - беден и ресурсно зависим.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 805 Неутрално

  петролът никога нема се срите.
  светъ с ДВГ войва. Една война и.............изстрелване на пертолът със 1000% нагоре.
  ДВГ- по.добрата технология.
  сардините да се учат да не мърсът на акулите. А те вече ше си прават квот си искат.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#8] от "scott":

  Няма кой да консумира ,ако пуснат още една две ковид епидемии или нещо друго ,вероятността естествения отбор да доведе до почти нулеви емисии е много голяма .

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Като енергоносител - не съм сигурен.
  Колкото и еко да става транспорта - много повече се увеличава човешката популацияТа "разход наполовина" при три пъти повече транспортни средства с ДВГ води до неминуемо увеличение на потреблението.

  Но дори и да намалее като енергоносител - ами пластмасите и въобще химията къде я оставихте?
  Другаре и дрогарки, ние живеем едва в началото на Епохата на пластмасата!

  И не ми приказвайте за еко-меко ... Европа и Северна Америка нямат и милиард.
  А за останалите важи оня дрът виц:
  - Кога ще настане краят на Света?
  - Когато китайците разберат, че оризът е само гарнитура!

  А днес към китайците прибавете и индийци, араби, Африка ...

  Ако някой си мисли, че за да ни е на нас чистичко и да ни е кеф те ще ходят голи, боси, гладни и ще живеят в бидонвили - лъже се!

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Аз гледам, че един куп страни се въоражават лудо за да делят петрол и газ !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darcas":

  ОАЕ освен петрол и туризъм нямат нищо друго , туризма вече е ясно ,петрола също ,та ......

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  "Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия..."

  Баси глупостите -  гретенизмите на ЕК нямат абсолютно нищо общо - те цели индустрии бяха затворени покрай короната те ти разправят "ВЕИ се били наложили над фосилните горива"

 14. 14 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Изкопаемите горива, напр. петрол и природен газ ще се изчерпят някъде към 2100 година, а въглищата значително по-скоро. Така или иначе тенденцията към използване на възобновяемите енергии е необратима и абсолютно необходима. Щом и БП го признават, явно преходът е в ход и неизбежен. Да му мисли Русийката, а за емиратства, султанати и пр. арабски и мюсюлмански държави, преходът ще е по-беболезнен. Отчасти затова, че те вече са го започнали.

  Пазете се от доносника vesolr
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#14] от "GreenEyes":

  Изкопаемите горива, напр. петрол и природен газ ще се изчерпят някъде към 2100 година, а въглищата значително по-скоро...
  —цитат от коментар 14 на GreenEyes


  Тия приказки разни хора ги разправят от 50г вече - изгубих му сметката вече колко пъти трябваше да е свършил - то не беше 1978; 1992; 2000; 2012...
  За тия дето не са разбрали значението на шистовата революция в САЩ - те могат вече да си изтискват петрол и газ колкото им душа сака стига цената да е подходяща.
  кото

 16. 16 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#14] от "GreenEyes":

  ВЕИ стават все по-евтини и вероятно нещата ще се променят не с линейно, а експоненциално растяща скорост.
  Даже 2050 ми се струва плахо предсказание.

 17. 17 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Никой не казва, че претролът ще свърши, а че няма да си търси...

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#7] от "Darcas":

  Какво е това "като нас".
  В България имаме непрестанно увеличаване на ВЕИ мощностите.
  От 917 Мегавата дето ги направиха със скъпият ток в момента имаме 700 Мегавата фотоволтаици, 700 Мегавата вятърни, 300 Мегавата малки ВЕЦ и 30 Мегавата с биогориво. Или 1730 Мегавата инсталирани мощности и продължава да се правят.
  Като сложиш и 3200 Мегавата ВЕЦ какво става.

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  До коментар [#17] от "tie_interceptor":

  В ЮИАзия, Индия, Африка има 3 милиарда души дето жадуват да си купят първия автомобил в живота си - как мислиш дали са се насочили към Тесла за $45 000?

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Във всеки случай цена на барел над 60$ скоро няма да има. И под скоро разбирай 4-5 години.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  "Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия, а пандемията от коронавируса оставя трайно влияние върху търсенето."

  Чудесна новина за планетата, нейният климат и биосистеми.

  И лоша за трите държави най-големи износители на нефт в света: САЩ, Русия и КСА. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  До коментар [#14] от "GreenEyes":ВЕИ стават все по-евтини и вероятно нещата ще се променят не с линейно, а експоненциално растяща скорост.Даже 2050 ми се струва плахо предсказание.
  —цитат от коментар 16 на tie_interceptor


  Пак лаишки приказки - като стават толкоз евтини, що по дяволите ги спонсорираме на тройни гарантирани цени?
  Тия заглавия дето ги четете в популярната преса обикновено се отнасят за едни времеви отрязъци от 15мин в 2 часа през нощта, когато вземе, че задуха вятър и перките се развъртят в момента, когато няма потребление.

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Все някога ще стане. Но от 4 години, откакто съм регистриран в този форум, все идва краят на петролната епоха и все някой продължева да копае, а част от форумците превъзнасят шистаците.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов

  +++

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  С напредването на технологиите е нормално и намаляване търсенето на изкопаемите горива.
  Коментарите са излишни въпреки , че на определена група съфорумци това не им харесва.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Все някога ще стане. Но от 4 години, откакто съм регистриран в този форум, все идва краят на петролната епоха и все някой продължева да копае, а част от форумците превъзнасят шистаците.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Не става въпрос за края на петролната епоха а за края на нарастващото търсене на петрол.Това са две различни неща.Ако ти се налага прочети отново.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Да бе, то сигурно затова BP наскоро откриха нова бензиностанция в Лозенград на пътя за границата. Даже са сложили табела на български "Добре дошли".

 27. 27 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако световната икономика продължи да се развива с подобни темпове, задължително ще нараства употребата на пластмаси, демек на нефт.

  без подпис!
 28. 28 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#19] от "Jazzdevil":

  Точно в ЮИАзия се продават най-евтините електрически автомобили.
  Вече изнасят и за Африка.

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Ако световната икономика продължи да се развива с подобни темпове, задължително ще нараства употребата на пластмаси, демек на нефт.
  —цитат от коментар 27 на Лопе де Вега


  Едва ли. Пластмасата е рециклируем материал.Не като димилките от ауспусите.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":

  А въглищните централи хич не ги спонсорираме...
  ВЕИ поне не ни троват.

 31. 31 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#8] от "scott":

  петролът никога нема се срите.
  светъ с ДВГ войва. Една война и.............изстрелване на пертолът със 1000% нагоре.
  ДВГ- по.добрата технология.
  сардините да се учат да не мърсът на акулите. А те вече ше си прават квот си искат.

  Готов си за 4 ти! Километър!

 32. 32 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Весело

  До коментар [#28] от "tie_interceptor":

  Електрически автомобил в Африка - ут'епа рибата...там асфалт няма, бензиностанции няма - разни местни ти сипват нещо от няк'ви туби в резервоара, ток имат само в столицата - ти ги качи директно на електрички...

 33. 33 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  Колега, не се разстройвай! Въглеводородите са дар на природата, който ще се ползва вечно. Над 6000 продуктови деривата, включително фармацевтични, идват на тази база. А от тубата с дизел, по-удобен и мощен източник на енергия няма.

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#6] от "kvasimodo":
  "Ако решат проблема с акумулиране на електроенергията, цените на петрола неизбежно и трайно ще останат ниски."

  Хората са населени всички географски ширини след като са се научили да консервират ресурси - изсушаване, осоляване, ферментиране......
  Хората ще се научат да консервират енергия. Да се предполага друго е все едно да не вяраме с хода на човешката история.

  подпис
 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Намаляване на ресурсите, които черпи човечеството от планетата е най-важната задача на човечеството.
  Вярвам, дори съм убеден на способностите на човечеството дори и без да имам предвид някакви физични и химични процеси. Дори и науката днес да не е готова и тя ще стане готова.

  подпис
 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Абсурд е всичко това. Виждали ли сте самолети и кораби да пътуват със слънчеви фотоволтаици и ток от вятърни перки. Няма такива. Има кораби с атомен двигател или въглища. Самолети още няма. как в САЩ и в Канада ще се придвижват. Те го правят основно с коли.
  По същия начин алтернативата на въглищните ТЕЦ-ове е или газ или атомно централи.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  “Цената на свободата” днес е около 10хил. ЛЕВА.
  Толкова струва инсталиране на фотоволтаични панели с малка батерия за енергийните нужди на едно домакинство.
  Цената е без ДДС, реална оферта на добра българска фирма, поискана лично от мен.
  Тенденцията е надолу.
  Преди точно пет години “цената на свободата” при същата фирма беше 22хил.лева, пак без ДДС.
  Зареждаме и возилото освен домашните нужди и
  удряме ШАМАР С КРАК на всички тирании.
  “Найс 10милиона К”, а?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#32] от "Jazzdevil":

  "Е, те такова животно нема!" Шоп пред клетката на жирафа...

  Не само карат китайски и индийски, ами и сами си произвежда електромобили в Африка:
  https://www.kiiramotors.com/kiira-ev/

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Арабите ще се научат да работят и произвеждат и други неща, освен нефт.

 40. 40 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#36] от "Сатана Ликующий":

  Първите кораби, задвижвани с енергия от изкопаеми източници са се появили през XIX век. Дотогава са били все на ВЕИ... :)
  Вече има и самолети на електричество, макар и само за няколко човека, но има учредена многомилионна награда за първия 100-местен прекосил Атлантика. Прогнозите са, някой да я спечели преди 2025...

 41. 41 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":
  Ти да не си червен мечтател?
  БР е доста чиста компания, за разлика от всички руски подобни, например.
  А петролът НИКОГА повече няма да види цена, по-висока от 80 долара за барел.
  Ето ти една статия на майчиния ти език:
  http://www.profinance.ru/news/2020/09/10/bzci-citi-prizyvaet-bykov-po-nefti-ne-poddavatsya-panike.html

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  2001 г бе Началото на безкрайни очаквания за ръст "еж" на пазара...
  Имаш ли пазар, пиши се Цар.
  Всичките кога имаш, ще мислим дума.

  Тогава, назад във времето,
  на Балканджи Билотаджи хрумнали изложените съображения.

  Стратегия, за Балканите, но и световна.
  Печаливша за територия Висша и необятна.

  Тъй царувал Балканджи цар на ойл Билотаджи
  над Хотели най-прекрасни и Сараи детски ясли,
  Казината и мечти на Балканските страни.

  "Идва краят" смут вещае.
  Мудрий Цар Билотаджи амплоато си смени и.

  Остави необятен пазар самичък да изпълнява стратегията?

  "Идва краят на нарастващото търсене на петрол,
  прогнозира BP"

 43. 43 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 386 Весело

  До коментар [#39] от "Роси":

  Не ги мисли арабите. Те са се накупили акции от какви ли не високотехнологични компании.
  Освен това в пустинята целогодишно пече силно. Вече имат поне 2 ВФЦ с по-голяма мощност от нашия АЕЦ...
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_photovoltaic_power_stations

 44. 44 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#38] от "tie_interceptor":

  И какви са му продажбите на това нещо примерно в Танзания? Грабят ли ги?

 45. 45 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Значи, Мадър Ърт, може да каже:
  "Благодаря, ти SARS-CoV-2!"

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":А въглищните централи хич не ги спонсорираме...ВЕИ поне не ни троват.
  —цитат от коментар 30 на tie_interceptor


  студения резерв си е герберско-депесарска врътка иначе въглищните централи осигуряват 50% от тока ни от Ноември до Март, ВЕИ не ги търси за нищо през зимата.

 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  Гледайте акциите на Тесла и Ексън Мобайл. Ексън Мобайл съвсем скоро бе изключен от Дау Джуонс, където присъстваше 92 години.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Виждали сме да лети... но карай да върви.
  На Бил Гейтс пък кораба пори вода и въздух.
  Експериментално.
  Достижения в сфера на ненаучна фантастика.

  Реалността днес ;)

  Атомния ледокол "Илич" коли и беси в Антактика.
  Адмирала "Кузя" периодично всява дим и ужас край Британия
  и в Средиземно море (средата на Земята).
  Президент Рей Гън противник на Тутраканска селищна система.
  За успокоение и отпор: системата поддържа Памятник на бюста
  на Маршал (от Велика мирова и отчествена) Толбухин.

  С фотоволтаик ще свети Бюстът (с поглед) многа лети.
  Независим от АЭЦ и от ТЭЦ и от ВЭЦ?

  До коментар [#36] от "Сатана Ликующий":
  Абсурд е всичко това.

  Виждали ли сте самолети и кораби да пътуват
  със слънчеви фотоволтаици
  и ток от вятърни перки.
  Няма такива.

  Има кораби с атомен двигател или въглища.
  Самолети още няма.

  как в САЩ и в Канада ще се придвижват. Те го правят основно с коли.
  По същия начин алтернативата на въглищните ТЕЦ-ове е или газ или атомно централи.

 49. 49 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нашата Белене също е вечно възобновяваща се. Ние сме ок.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Мобайл... вместо Мобойл.
  Какво ли не прави една буквичка само.

  92 фискални годинии се чесали там къде не ги сърби.
  Вдруг... палажение.

  Безпланов строй...
  Без план и стратегия

  До коментар [#47] от "Realist":

  Гледайте акциите на Тесла и Ексън Мобайл.

  Ексън Мобайл съвсем скоро бе изключен от Дау Джуонс,
  където присъстваше 92 години.

 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":...А от тубата с дизел, по-удобен и мощен източник на енергия няма.
  —цитат от коментар 33 на venelingeologia

  Според науката, изобилна и безплатна енергия, 24/7 има на некакви си иляда километра над главата ти. Проблема бил да се закара там централа, дето да я пренасочва към земята, и да се построи достатъчно точна централа за приемането на енергията. Подозирам, че Мъск ще реши транспортния проблем, а другото е въпрос на време... А да, и тази енергия над главата ти, е общодостъпна, а не като тубата дизел — само за който има нефт под краката си. За дериватите си прав, ама пък колко лекарства трябва да се продават, та да работят всичките петролни кладенци по света за фармацията... примерно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Бре, пустия му арабски принц позна, че ерата на камъните свършва, не поради изчерпването на камъните.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 53. 53 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Добри прогнози за ОПЕК и особено за Русия - тая последната остана да разчита на приходите от синьо гориво, но те са сезонни.....
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Положението с приходите на Русия от газ може да е по-лош от това с петрола. Някои от газопроводите им са спрени, а други транспортират малка част от капацитета си. Газпром е много зле. За да компенсират, вдигнаха цената на газа в Русия. Оказа се, че кранчето не е при Путин, а при клиентите и много от тях му го врътнаха. И ситуацията продължава да се влошава. Вече "фалит на Газпром" не звучи никак невероятно, а точно обратно.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 54. 54 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Весело

  Във всеки случай цена на барел над 60$ скоро няма да има. И под скоро разбирай 4-5 години.
  —цитат от коментар 20 на stanislavdi


  По- скоро под $40 ще стои за следващите 4-5 години. В този период можем да видим цени и $15 за барел.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":Колега, не се разстройвай! Въглеводородите са дар на природата, който ще се ползва вечно. Над 6000 продуктови деривата, включително фармацевтични, идват на тази база. А от тубата с дизел, по-удобен и мощен източник на енергия няма.
  —цитат от коментар 33 на venelingeologia


  Има! Впрегатните животни. Магарета, коне, катъри, волове и бурлаки.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#17] от "tie_interceptor":В ЮИАзия, Индия, Африка има 3 милиарда души дето жадуват да си купят първия автомобил в живота си - как мислиш дали са се насочили към Тесла за $45 000?
  —цитат от коментар 19 на Jazzdevil


  Душа
  Само до преди 25 години МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ и ЛЕД телевизорите

  бяха РЯДКОСТ и бяха по джоба само на ПО-ЗАМОЖНИТЕ МУТРИ

  Сега мобилните телефони са по джоба дори на КЛОШАРИТЕ

  А лампов ТВ не можеш да намериш дори и за музея - ВСИЧКО вече е ЛЕД ТВ

  Така ще стане и с ЕЛЕКТРИЧКИТЕ

  Негово Величество Пазарът и Търсенето ще турят всичко на мястото си

  Това което сега струва $45 000 след само 10 години ще е поне 10 пъти по-евтино

  а след 25 години ще е по джоба дори на клошарите - както мобилните телефони

  и ЛЕД телевизорите

 57. 57 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hawaii":

  Душа - говориш пълни глупости - производителността на микропроцесорите е нещо, което може да се увеличава експоненциално; съдържанието на литий в батериите и стойността му в $ е пълен абсурд да поевтиняват в същия порядък.

 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3172 Весело

  До коментар [#50] от "dnevnikar":

  Само преди 7 години Ексън Мобал (Exxon Mobil Corporation- XOM) бе най- голямата по капитализация компания в света. И най- голямата компания на борсата в Ню Йорк.

  Преди седмица тази компания бе заменена от една софтуерна компания от Сан Франсиско, Сейлсфорс (Salesforce). Няма чугун, бетон, брикети, пушек, АЕЦ, и т.н.....

  Salesforce.com, inc. is an American cloud-based software company headquartered in San Francisco, California. It provides customer relationship management service and also sells a complementary suite of enterprise applications focused on customer service, marketing automation, analytics, and application development.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Salesforce

  В момента пазарната капитализация на всички американски петролни компании взети заедно е по- малка от тази на Тесла.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  "Идва краят на нарастващото търсене на петрол, прогнозира BP"

  "Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия, а пандемията от коронавируса оставя трайно влияние върху търсенето, сочи прогнозата на Би Пи, цитирана от "Ройтерс". Прогнозите на Би Пи в областта на енергетиката потвърждават новата стратегия на главния изпълнителен директор Бърнард Луни за пренасочване на 111-годишната петролна и газова компания към възобновяеми източници на енергия.

  Би Пи, чиято централа е в Лондон, очаква световната икономическа дейност да се възстанови само частично от епидемията през идните няколко години, когато ограниченията за пътуване се смекчат. Фактори, които ще оставят следа, като дистанционната работа ще доведат до по-бавен растеж в потреблението на енергия."_____

  Усещате ли, как всячески се стремят да избегнат ИСТИНСКАТА причина, за намаляването на търсенето на нефт, а се оправдават (само) с КОВИДА?

  Откога пиша тука, че навлизаме във Велика Депресия 2.0, ама то акъл не се набива лесно, кат онаа работа. 🤷‍♂️ Даже и Дойче Банк срамежливо го признават, в последния си доклад: "Дългосрочно проучване на възвръщаемостта на активите 2020", който постнах тука преди дни... Нещо на български: https://t.ly/ywxv

  Завърши Ерата на Глобализацията, и навлизаме в "Ерата на безпорядъка"...

 60. 60 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Идва краят на рентиерските султанати, емирати и хаганати, това е истината.
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  По- точно идва краят на дребната буржоазия(т. нар. "средна класа").

  Следва това, което наблюдаваме по улиците на УСА, ама глобално...

 61. 61 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Дано намалее, за да не се върнем 500 млн. години назад:https://dinosaurpictures.org/ancient-earth?fbclid=IwAR345ZDiyvwiJ7sN5PidG_F9zi_k-CS4raQW_8ZkrSIIGSL_LtDzzOP227w #20
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  По- скоро се връщаме към Тъмните Векове на Средновековието...

 62. 62 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  "Потреблението на изкопаеми горива ще се свие за първи път в съвременната история, тъй като политиката в защита на климата стимулира възобновяемата енергия..."Баси глупостите -  гретенизмите на ЕК нямат абсолютно нищо общо - те цели индустрии бяха затворени покрай короната те ти разправят "ВЕИ се били наложили над фосилните горива"
  —цитат от коментар 13 на Jazzdevil


  Остави гретенизмите и Ковида. Мълчат за най- важния проблем, който удари доста ПРЕДИ Короната. Поредната Рецесия на Капитализма, която посредством вирусният КАТАЛИЗАТОР, се превръща в Депресия.

  Всеки да си решава, дали вируса е изкуствено създаден и (из)пуснат...

 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#62:"jord bond"][/quote]

  Някои хора се развивате изключитено бавно! Борбата срещу капитализма отдавана приключи в полза на капитализма, а бавно развиващите се сега едва я започвате. Развеселявате форума, но сте и малко досадни с глупостите си.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 64. 64 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  [quote#62:"jord bond"]
  —цитат от коментар 63 на quatro_4x3
  Някои хора се развивате изключитено бавно! Борбата срещу капитализма отдавана приключи в полза на капитализма, а бавно развиващите се сега едва я започвате. Развеселявате форума, но сте и малко досадни с глупостите си.[/quote]

  Знам, бе, вие се развивате изключително бързо(с 200?). Нали затова сте ни такива, едни, умни и красиви. Някои от вас даже гръмко обявяваха и "Краят на Историята", ма после си подвиха куйруците, и даже публично си признаха тъпизмите...

  Инак, да си чувал за Колелото на Историята? Явно не сте си взели поуки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK