Горбачов можеше да поиска и повече пари. Германия щеше да ги даде.

Хелмут Кол и Михаил Горбачов в Кавказ (1990).

Хелмут Кол и Михаил Горбачов в Кавказ (1990).Преди 30 години бе сключен договорът, регламентиращ обединението на Германия. В Русия обвиняват бившия съветски ръководител Михаел Горбачов, че е предал интересите на своята страна, разказва "Дойче веле". Какви отстъпки направи Горбачов?


Уважаван на Запад, недолюбван у дома: Политическото наследство на последния лидер на СССР продължава да буди критика в Русия. Обединението на Германия, регламентирано в Договора "Две плюс четири", е сред основните причини за тези критики. Горбачов е обвиняван за това, че е поискал твърде малко пари от германското правителство, както и че не е предотвратил източното разширяване на НАТО.


Горбачов можеше поне да постави условия за членството на бъдещата обединена Германия в НАТО, пише руският политик и депутат от Горната камара на парламента Алексей Пушков. Мнозина като него критикуват не толкова самото обединение, а начина, по който Горбачов е действал тогава. В едно интервю от 2017 година президентът Путин също говореше за "грешката на Горбачов".


Как Горбачов даде зелена светлина за обединението на Германия
Договорът "Две плюс четири" бе подписан в Москва от външните министри на ФРГ и ГДР, както и от четирите държави-победителки във Втората световна война, създали свои окупационни зони в Германия - СССР, САЩ, Великобритания и Франция. Документът, състоящ се от седем страници, слага край 40-годишното разделение на Германия.


В този договор са уточнени границите, както и въпросите, свързани със сигурността, в това число членството на обединена Германия в НАТО. Постигнато е съгласие за намаляването на армията от половин милион в бившата ФРГ до 370 000 в бъдещата обединена Германия, както и за изтеглянето на съветската армия от ГДР. Преговорите се водят от май до септември 1990 година.


Самият Горбачов първоначално не е вярвал в бързото обединяване на Германия и критикувал плана от 10 точки на Хелмут Кол, с който бившият германски канцлер беше набелязал пътя, по който то да се извърши.


Оценката на Москва обаче се променя в началото на 1990 година. Големият пробив е постигнат по време на среща с Хелмут Кол на 10 февруари същата година. "Получихме одобрението на Горбачов за процеса "две плюс четири" и най-вече одобрението му за вътрешните аспекти на германското единство", пише Кол в своя дневник. Той успява да убеди Горбачов, че не държавите-победителки, а самите германците трябва да определят бъдещето си.


Един от най-спорните моменти е бъдещото членство на Германия в НАТО. Москва първоначално пледира за неутрален статут, правителствата в Бон и Вашингтон са против. В крайна сметка Горбачов отстъпва. Договорът "Две плюс четири" предвижда, че на територията на ГДР няма да бъдат разполагани войски на НАТО, както и ядрени оръжия. За разширяването на НАТО на изток са били водени разговори, на които западните дипломати сигнализирали, че подобно нещо няма да има. В писмен вид обаче не е фиксирано нищо по този въпрос.


Според критиците на Горбачов, той е трябвало да настоява и за изтеглянето на американските и британски войски и оръжия от Германия.


Германия е била готова да плати и повече


Другото основно обвинение срещу Горбачов е, че Москва е получила твърде малко средства срещу своето съгласие. Съветският съюз по онова време преживява тежка икономическа криза. Бон оказва помощ и изпраща хранителни продукти. През лятото на 1990 година Москва получава кредит в размер на пет милиарда германски марки.


Малко преди подписването на "Две плюс четири" отново се преговаря за парични помощи. Хелмут Кол предлага да бъдат изплатени 10 милиарда германски марки, Горбачов настоява за 15 или повече. На 10 септември 1990 година двамата лидери се договорят за 12 милиарда, както и за три милиарда марки под формата на кредит. При това германското правителство явно е щяло да отпусне и далеч по-големи суми.


"Ако Горбачов беше казал: "Г-н канцлер, съгласен съм, но това ще струва на Федерална република Германия 50 милиарда или 80 милиарда", нима щяхме да бъдем в състояние да откажем?" припомни Хорст Телчик, бивш външнополитически съветник на Хелмут Кол, в интервю за ДВ през юли 2010 г. А съветникът на Горбачов Валентин Фалин вярва, че Москва е можела да поиска дори до 100 милиарда германски марки.


Горбачов изгражда партньорството с Германия


Критиците смятат, че Горбачов е показал слабост по време на преговорите и че повече се е интересувал от бъдещото си място в учебниците по история, отколкото от съдбата на своята страна. "Германия дължи на Горбачов и на Съветския съюз голяма благодарност", казва бонският историк Мартин Ауст. "Горбачов беше уверен, че може да създаде нов Съветски съюз - като елемент от един нов световен ред, в който американско-съветският антагонизъм от времето на Студената война вече няма да го има." Тези надежди обаче не се осъществиха.


Ауст напомня обаче, че други заслуги на Горбачов често се забравят. След обединението Германия се превърна в адвокат на Москва пред Запада. Берлин помогна на Русия да стане част от тогавашния Г-7, както и да се присъедини към Европейската банка за възстановяване и развитие и към Международния валутен фонд.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Резултата щеше да е същият.Финтифлюшкюте щяха да бъдат по различни но пак щеше да се стигне до съветската милиция.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Кога са били търговци тези потомци на крепостното селячество?! Да не говорим, че и аристократите им буквално подариха един остров...
  Въобще, всички тези все гледат "напред" в бъдещето...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Духът от бутилката вече беше пуснат, между Унгария и Австрия почти нямаше граница и се преминаваше свободно. Горбачов беше по-хитър от предишните кадри на КПСС и беше наясно, че системата ще се срути. Това, че някой в Москва е виждал начин да изтъргува Източна Германия е типично за съветския комунист.
  Даже и съветските солджъри не можеше да активира в ГДР. Системата беше неизлечимо болна и трябваше само гробокопач.
  Руснаците страдат от неизлечима мания за величие и волунтаризъм още преди да ги нагази болшевишката революция. След това се помислиха за най-велики, а истината е, че не могат да си избършат задниците...

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  "Уважаван на Запад, недолюбван у дома"
  По-върастното поколение руснаци мразят Горгачов, защото той прекалено много се мазнеше на запада, а не остояваше достатъчно интересите на Русия. Прав е онзи, който казва, че германците биха дали и 50 и 80 милиарда, за да получат това, което получават само за 12 милиарда долара. Освен това отстъпките, които Горбачов прави по отношение на бъдещото ченство на Германия в НАТО, както и по отношение на американските бази в бившите соц страни, са абсолютно неприемливи. Но затова пък го славословеха на запад и го величаеха като велик реформатор, който в същност стана гробокопач на СИВ и Варшавския договор.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Миша Горбачьов просто не знаеше какво прави!

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  Горбачов - герой в Германия и национален предател в Русия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Още не е обединена нацяло!
  Кога Източна Прусия ще си се върне към Германия?
  Да купуват още едно виолончело на Ролдигин, и да тръгва влака Берлин - Кьонигсберг!

 8. 8 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Германците хубаво се обединиха без кръвопролитие, ама лошото е че най - вече за 10 до 15 години стават Джамахирия.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2607 Весело

  Повече пари.
  Ами да си ги поискат сега, или да си ги приспаднат от наказанията, които Русия получава заради бабаитските изцепки на Путин по света - малайзиският боинг, пораженията в Украйна ....

  подпис
 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Комунистите умеят да мислят напред в бъдещето. Досега не се е случвало да изкопаят дупка и да не им стигне мястото, винаги копаят по дълбока за всеки случай да има място за всички :)

  Капиталистите строят нагоре, комунистите копаят надолу, най добрите копачи, всичко е в баланс

 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Горбачов можеше да поиска цяла Германия, но вече я бяха поискали американците и той им я даде. На каква цена обаче е друг въпрос.

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  ""Горбачов беше уверен, че може да създаде нов Съветски съюз - като елемент от един нов световен ред, в който американско-съветският антагонизъм от времето на Студената война вече няма да го има." Тези надежди обаче не се осъществиха."

  Няма как да се осъществят, докато народът им е болен от великодържавие.
  Чак когато се намери лек против великодържавието, чак тогава, ЕВЕНТУАЛНО, би се появила някаква надежда.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 442 Неутрално

  САЩ ***ДАДОХА*** на ФРГ (довчерашния си враг) и огромни пари по плана Маршал, и достъп до огромния си пазар за да се въстановят, организираха с огромна цена безпрецедентния Берлински авиомост за да не измрат от глад и студ там същите тези германци. Запазиха Западен Берлин като свободен град, приеха ФРГ в първия свят на международните институции.

  А в СССР се вайкат защо не са ПОИСКАЛИ повече кръвнина за да върнат на германците страната им...при все че немците пращаха храна на СССР и оттогава им ходатайстват за всичко пред САЩ.

  Горбачов призна правото на немците да живеят в една страна. Но в Кремъл и в РФ днес са доказали че това право не принадлежи на хората, а на някакви "велики сили" които си играят със съдбата на хората.

  Незачитането на човешките права и държавните суверенитет, изнудването през енергетиката и войната като инструмент на външна политика е на власт в днешна РФ и контрастира с хуманизма на Горбачов.

  Днешните агресивни войнолюбци които отрекоха и 3ти Март в България и славянската азбука като българска които са на власт в РФ няма да му простят това че беше човек и даде шанс на цели народи да определят сами пътя си.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Миша Горбачьов просто не знаеше какво прави!
  —цитат от коментар 5 на SSmart


  Горби наистина бе калпав.

  Някой може да са забравили, но той изкласи покрай Андропов и в първите си две години като Генсек политиката му беше бетер тази на Андропов.
  Някой много удобно забрави Рига и Тбилиси. Като в Тбилиси зад тези с лопатките стоеше първият съратник на Горби Едуард Шеварднадзе.
  После рязко завъртя кормилото на 180 градуса.

  Горби просто беше надскочил нивото си на некомпетентност, затова или копираше безмозъчно, само "опорните точки", които са пределно ясни - от Андропов - или се мЕткаше в някаква идейна каша, която беше принуден от обстоятелствата да си измисли и заради която Западът го гъделичкаше, той се ласкаеше и ... го изкльопа.

  Прочее ... да не забравяме и Раиса.
  Колко струва един мъж се познава по жената до него. А Раиса беше суетна маниакална егоцентричка с повече претенции, отколкото покритие ...

 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Горбачов успя да запази Русия, защото както бе тръгнало, Русия щеше да остане Москва и региона. Но алкашите не го признават.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Те руснаците знаят само да вземат. Много искат всички да им плащат.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Статията е поредният пропагандистки вопъл на западните тинк танкове. Германия е (и все още е ) победена страна и е окупирана по правото на победителя (на по-силния) от бившите си врагве. Няма сила на света която да накара по-силния да се оттегли самостоятелно, ей така за едното благодаря. Американците все още са в Германия именно по това право, Горбачов и после Елцин изтеглиха съветската армия заради някакъв интерес, но не руски, не немски и не европейски. Горбачов и днес живее в САЩ, за пари предполагам не се безпокои ама изобщо.

  Свободата, Санчо...
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Горбачов успя да запази Русия, защото както бе тръгнало, Русия щеше да остане Москва и региона. Но алкашите не го признават.
  —цитат от коментар 15 на Deaddark


  Глупости, драги!
  Горби никога не е имал нищо общо с Русия, а само и единствено със СССР.
  И като такъв беше и изритан от сцената ...

  Беловежката среща е СЛЕД това и Горби просто вече го нЕма у цЕлата схема ...

 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Те путиноидите окрадоха трилион/и, тук за някакви дребни десетки милиарди става дума. Безсмислено чесане на руски "партиотични" езици.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  Това, че изобщо прие пари, не му правече чест. Лошото е, че нито Горби, нито Пияндето, още по-малко живялият в Германия Путин, не възприеха нужното от немския начин на организация на обществото и икономиката.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bornagain":

  Някога ни обясняваха, как Карл Маркс доказал, че комунизма ще победи в целия свят. Ленин доказал, че може дори само в една отделна страна. Хонекер показал, че може и в половин страна. А Тато свел нещата до родното си село (сега град Правец).

 23. 23 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Те руснаците знаят само да вземат. Много искат всички да им плащат.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Ами като са с вързани ръце и акъл на чавка и не могат да правят пари, какво им остава?
  Да изнудват и бандитстват.
  Това и правят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Любопитно

  Горбачов - беше господар на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) 6 години - от 1985 до 1991 г.
  Последователно генерален секретар на ЦК на КПСС (комунистическата партия), председател на Президиума на Върховния съвет и първи и последен президент на Съветския съюз. Баща на политиката, която довежда до края на СИВ и Варшавския договор и разпадането на СССР.
  Той не се е интересувал никога от пари и материални ценности, а само от място в историята.
  Носител на Нобелова награда за мир.

  [email protected]
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Е, то и 1/3 от Полша трябва да се прибави ...:)

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  Това и за комунистите в Китай ли се отнася ??

 27. 27 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":
  ++++++ ... и никой не сеща ,че преди това имаше най-малко една политическа търговия в Малта 1986 г., на която какво се е говорело и какво са се разбрали с Рейгън така и не стана ясно , но явно е ставало дума за сфери на влияние. От там нататък тръгна всичко..............

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#27] от "SSmart":

  До коментар [#14] от "xm...":++++++ ... и никой не сеща ,че преди това имаше най-малко една политическа търговия в Малта 1986 г., на която какво се е говорело и какво са се разбрали с Рейгън така и не стана ясно , но явно е ставало дума за сфери на влияние. От там нататък тръгна всичко..............
  —цитат от коментар 27 на SSmart


  Тъй, тъй де, кой да се сети.
  Ама и пусто, в Малта, като не им дали салфетки ...

  ПП. Сфери на влияние е имало на среща между победителите.
  В Малта нямаше среща на победители. Там беше приета капитулацията.  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1980 Весело

  Той не се е интересувал никога от пари и материални ценности, а само от място в историята.Носител на Нобелова награда за мир.
  —цитат от коментар 24 на karabastun


  Да, от място в историята, гарнирано с няколко милиона. За тези пършиви няколко милиона продаде руски интереси за няколко стотин трилиона долара.
  Кретен на кретените, в последните 300 години е абсолютен шампион в дисциплината на публичния идиотизъм. Неповторим. Недосегаем.
  Горби.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  Това беше голям позор че Горбачов се съгласи да си изтегли войските от Германия само срещу това немците да им построят жилища в СССР! Трябваше да ги държи дори и в намален състав до разпускането на НАТО и закриването на американските бази!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  СССР бе продаден от собственият елит ...,който е ПАРТИЕН. В Руското общество винаги има определена драма, и вида Политици .
  1. Така наречените ЗАПАДНИКИ ( от времето на Петър ) . Те приемат, че ...Русия трябва да следва ЗАПАДНИ МОДЕЛИ
  2.ЗА СОБСТВЕНО РАЗВИТИЕ...много царе, и СССР до 1980 година ...
  И едните ,и другите имат опредени заслуги за Русия ,имат и тотални провали.
  Така например преврата срещи Николай 2 ( ПСВ) се прави от политици и офицери БУКВАЛНО НА ЗАПЛАТИ към АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ. Ръчното управление от Англия след преврата срещи ИМПЕРАТОРА е много срамен период за Русия . Тази БЯЛА ГВАРДИЯ ВИНАГИ ОСТАВА в съзнанието на Руснаците ..,като предатели ! Червените идват с малко помощ, с доста късмет ...и с волеви лидери. Така или иначе точно АНГЛИЯ вади от игра тогава Руската империя, която започва самоубийствена война.При ЯСНА ДОГОВОРКА ..Цариград и проливите да са за РУСИЯ, не знам как щеше да се развие и Българската история !
  Последва период на ..ПО САМА и ПО САМО ДОСТАТЪЧНА РУСИЯ.Това не е лош период за Русия (дори ..добър ) , има многото жертви. Русия в истински смисъл е СВЕТОВНА СИЛА..
  След 1986 , отново надделяха ЗАПАДНИКИ ...не е само Горбачов, много се продадоха за къща и пенсия. Общо взето те УПРАВЛЯВАТ и сега..Колкото и думи за КОМУНИЗЪМ ДА СЕ говорят за Русия,тя е КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА ( дори с ХАРД капитализъм марка САЩ). Но Русия се променя ...и има ново движение в ДРУГА ПОСОКА самостоятелна ( а вече и по източна политика). Дали ще се случи при ПУТИН ...или следващият ще видим , но това в момента ЗАВЛАДЯВА КАТО ИДЕЯ РУСИЯ.

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  До коментар [#29] от "Манчо":

  "Да, от място в историята, гарнирано с няколко милиона. За тези пършиви няколко милиона продаде руски интереси за няколко стотин трилиона долара.
  Кретен на кретените, в последните 300 години е абсолютен шампион в дисциплината на публичния идиотизъм. Неповторим. Недосегаем.
  Горби."

  Типичен украинец.

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Социалистическият "лагер" беше фактически фалирал. Нежните революции бяха приключили (без Румъния, в която не беше нежна и стана през декември). Оситата масово напускаха ГДР, гласувайки с краката си.
  На Горбачов му оставаше единствено да минимизира загубите.
  Между другото, оставането на чужди (американски, британски) войски в Германия не е толкова лошо. В Германия не е сигурно колко дълго биха търпели униженията, на които е подложена нацията и колко дълго биха плащали "дълга" си за ВСВ.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 34. 34 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#31] от "dejmos":

  любопитно ми е какво предлагат тия източники? и какво са постигнали. понеже като гледам в момента русия потъва

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Ние колко трябва да съберем за да се махнат от България?

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#30] от "Julian Mall":

  А ако германците бяха почнали да дават убежище на всеки съветски гражданин в Германия който си хвърли пушката? Тогава какво правим. Колко цигари Белиморканал беше заплатата на съветския редник в Германия.

 37. 37 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Глупости, Горби взе каквото можеше. Ако не го беше направил, много скоро щеше да се изправи пред избора дали да изкара съветски танкове по немските улици за да газят народа, който със сила щеше да опита да измете ГДР. Да не говорим, че всичко около него се разпадаше и щеше да остави съветските войски откъснати от дома и с враждебна страни между тях.
  Накрая пак Германия щеше да се обедини, но да си върне и Кьонигсберг барабар с ГДР

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 38. 38 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#28] от "simval":
  За това няма публикувани документи и само можем да гадаем по косвени факти. 1986 г. още не беше ясен края на "стдената война " и кой е победител в нея. Ето защо употребих "търговия" за тази среща.
  Намека със салфетката ме кефи!

 39. 39 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#29] от "Манчо":

  Тук ще си позволя да не се съглася с вас. В руската история последните 300 г. ,както казвате, идиоти от неговия ранг , че и по-големи колкото щеш!

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално


  След разпадането на СССР руснаците получиха свободата да пътуват и се замогнаха. Освен трите прибалтийски републики сегашата РФ е по-добре от всички останали.
  Русия е все още най-голямата страна в света, 80% от населението живеещо в градове над 1 млн. души.
  Например има гъстонаселен град Черлябиск с там 1 млн. жители, излизаш от него и след 300 км пустош иде Екатеринбург с 3 млн. жители.
  Тръгваш в друга посока и зяпаш табела Москва 2000 км.... сняг, брези, безкрайна пустош.

  За какво ти още територия като генералите ти след падането на Стената на битака в Берлин си продаваха униформите (с медалите) за по 50 дойчмарки?

  През 2003 год. в Москва успях да купя страхотно копринено съветско знаме: от едната страна с герба на СССР, от другата с портрет на Ленин.
  От първоначалната цена от €700 , която искаха, успях да сваля на €70. Продавачът трябваше да звъни на шефа си за одобрение на крайната цена.
  През 2004 вече нямаше оригинални знамена, а само нови изработки.
  Моето е от 1970 год. и в него има няколкостотин часа ръчен труд: пошиване и бродерия.

  Горбачов направи най-доброто от ситуацията в която беше и със средствата, с които разполагаше.

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  С какво право Русия изобщо е поискала пара за да напусне?
  След ВСВ CAЩ, Русия,Франция и Англия остават като гаранти че Германия ще скъса с фашисткото си минало.

  Англия и Франция от глупост ли са си излезли без пари?!

 42. 42 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#41] от "half truth":

  Значи всичко опира до пазарлък.
  СССР (не Русия) казва :
  - Направте жилища (за хора като Путин) и ще се изтеглим
  - Добре, ако герм.фирми ще строят жилищата... казва Дойчман
  - Договорилис ... и си стискат лапите

  Иначе Великобритания от първия ден на победата са имали трудност да управляват победените територии. След капитулацията в Скаднинавия са помолили войниците от Вермахта да останат въоръжени няколко месеца, за да не възникнат безредици.
  След това в Британската. окупационна зона на ФРГ са ползвали под свое командване белгийска, холандска и норвежка армия... да има численост.
  Споделят бремето на победителя с навитаци стажанти.

 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#34] от "karatista":

  Русия е най опасна точно с такова излъчване за ПОТЪВАЩА...:)) Освен това може да изчаква, може да признава временен васалитет ( три пъти се случва срещи орди от изток) . Това заблуждава не само известните Наполеон и Хитлер..., но и няколко полски , двама шведски и трима германски владетели.
  Промените ..много неща са ..и възстановяване на собствена парична политика, независима информационна инфраструктура , но сърцето е икономиката. Руснаците си искат доминиращата роля на държавата в икономиката. Според мен търговията на дребно и малкото земеделско производство ще останат частни . За останалото са убедени че може да работи , и вече са обучили над 5000 студента в спецификите на китайската икономика ,и китайско банково дело. Те вече са убедени че някой няма да ги харесва , и аз споделям тези виждания.

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#42] от "Нинов":

  Германия си е била изплатила репарациите за войната. Откъде накъде ще плаща за да си излязат окупаторите?
  Отделно че Горбачов едва ли е бил в позиция да се пазари. Русия е била в разрушителна криза и едва ли е имала финансите да подържа армия в Германия.

 45. 45 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1987 Любопитно

  И като им бяха дали дори един трилион марки какшо щеше да се промени?
  СА има доходи от петрол съизмерими с Русия.
  Плюс Менделеевата таблица в бонус.
  И как вивеят едните а другите?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 46. 46 Профил на lobster
  lobster
  Рейтинг: 10 Неутрално

   Дали ще дадеш 15 или 150 милярда марки на пинковците резултатът е един и същ - номенклатурата си ги разпределят в западни банки и си купуват цели ваканционни крайбрежия по балканите и карибите, а народа пие препарат за вана.

  Бизнесмен-комунист и религиозен комунист влизат в един бар. Кой е по-жадния?
 47. 47 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#38] от "SSmart":

  Нещо бъркаш с Малта в 1986. Срещата в Малта беше декември 1989.
  1986 имаше среща в Рейкявик и на нея едва ли е имало каквато и да е търговия. В 1986, след Чернобил, СССР вече беше окончателно "втасал" и единственото, което са си говорили, предполагам, е кога, как, къде и в какъв вид да се представи капитулацията.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 48. 48 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#44] от "half truth":

  Ами аз бях съвременник (вече на ФРГ територия) на тези пазарлъци.
  Западняците (най-вече Хелмут Кол) смятаха, че не трябва да се изпуска този исторически шанс за Обединение и изтегляне на СА.
  Трябваше бързо да се затвори чувала.
  Германия мисля не е плащала репарации на СССР, защото той е бил абсолютен победител - разполагал е с територията и ресурсите както смята за добре.
  Освен това 3 млн. немски военнопленници са били в СССР до 1955 год. От тях са се върнали живи половината.

  Накрая Кол казва:
  - Ари Горби, дай да теглим чертата и да поставим ново начало на бютифул фреддшип
  - Да, да Хелмут! Советский человек хочет кататся на Мерцедес

 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#43] от "dejmos":

  звучи ми като пълна каша.

  китайската икономика хич не е изцяло държавна. осевн това е бясна експлоатация, руснака не може да работи толкова и при такива ужасни условия. виж из интернет условията във фокскон. спят по 6 в стая и има предпазни мрежи, за да не скачат да се самоубиват от общежитията им.

  "Това заблуждава не само известните Наполеон и Хитлер..., но и няколко полски , двама шведски и трима германски владетели."

  иначе прави впечатление, че всички от горния списък живеят по-добре и то с пъти.

 50. 50 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#42] от "Нинов":

  "Значи всичко опира до пазарлък.
  СССР (не Русия) казва :
  - Направте жилища (за хора като Путин) и ще се изтеглим
  - Добре, ако герм.фирми ще строят жилищата... казва Дойчман
  - Договорилис ... и си стискат лапите"

  почвам да си мисля, че още навремето немците са си заплюли путин. не им е за първи път да назначават царе в русия.

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  До коментар [#29] от "Манчо":Тук ще си позволя да не се съглася с вас. В руската история последните 300 г. ,както казвате, идиоти от неговия ранг , че и по-големи колкото щеш!
  —цитат от коментар 39 на SSmart


  Например?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1980 Весело

  Глупости, Горби взе каквото можеше.
  —цитат от коментар 37 на Henry
  Да цитираме оценките на разни глупаци:

  ***

  "Ако Горбачов беше казал: "Г-н канцлер, съгласен съм, но това ще струва на Федерална република Германия 50 милиарда или 80 милиарда", нима щяхме да бъдем в състояние да откажем?" припомни Хорст Телчик, бивш външнополитически съветник на Хелмут Кол, в интервю за ДВ през юли 2010 г. А съветникът на Горбачов Валентин Фалин вярва, че Москва е можела да поиска дори до 100 милиарда германски марки.
  ***

  Очевидни идиоти. Но м-р Хенри е тоооолкова интелигентен....в малкия си джоб ги слага тези нещастници ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#50] от "karatista":

  Путин имаше късмет, че Елцин го избра.
  Иначе със сигурност е изиграл роля фактът, че е бил стациониран в чужбина КГБ офицер, даващ му по-широк светоглед и няколко крачки преднина пред останалите, дато хал хабер си нямат, какво и как ще се случи и какво да предприемат.
  Руските евреи също са имали предимство с връзките си в чужбина.. да разберат сое, как, защо, кога, колко.

 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#53] от "Нинов":

  той го е избрал, но според мен е имало след това и кимване от германия със сигурност. освен това и двамата са свързани с гдр-то. някой параноик би развил тема от това...

 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#54] от "karatista":

  Преди 20 год. ФРГ не водеше каквото и да е външна политика, защото беше Болният човек на Европа.
  17 млн. източногерманци трябваше да бъдат интегрирани, плюс около 5 млн. имиранти от Остойропа, плюс 1 млн. бежанци от югославските войни, както и цялата гедерейска инфраструктура да се ремонтира: абсолютно всички пътища и сгради.

  САЩ бяха тези дето си вреха гегата в РФ.
  Руснаците смятаха американците за техните контрагенти, като голяма страна, с големи ресурси и силна армия.
  Много неща бяха взаимствани от САЩ.

 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Весело

  До коментар [#53] от "Нинов":


  До коментар [#54] от "karatista":

  Ха-ха-ха... Разсмяхте ме! Руски самодържец (Елцин) доброволно (!) да се откаже от властта си и да "избере" кой (Путин) да го наследи!!! Това в Русия никога не се е случвало! То и в никоя друга страна не се е случвало.

 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#55] от "Нинов":

  сигурно е така, но от друга страна дойчемарките за газа не идвали от щатите. после и шрьодер се разписа в газпром. имат си специални отношения руснаците с немците.

 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#57] от "karatista":

  По това време още не бяха изградени големите сухоземни тръбопроводи.
  ФРГ се отопляваше предимно на нафта, на много места дори на кюмюр.
  Голямата газификация се случи след 2000 год.
  Освен това цената на нефта през 1999 г. беше достигнала $9.
  Ако видиш репортажи от Русия от него време падаш от коня.

 59. 59 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#56] от "deaf":

  а какво според теб се е случило?

 60. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#59] от "karatista":

  Вече писах няколко пъти какво според мен се е случило. Путин е заплашил Елцин да го убие ако не му предаде властта. Това е всичко казано накратко. Не го ли виждаш какъв психопат е Путин?!
  Същото важи и за смяната на властта между Горбачов и Елцин. След пуча Горбачов се е уплашил за живота си. А Елцин възползвайки се от ужасната бъркотия тогава в Русия,(СССР),е овладял властта със своите хора и е било достатъчно да каже на Горбачов да се разкара и той да подвие опашка.

 61. 61 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  путин е хулиган, но едва ли може да действа сам. и в двата ти сценария липсват играчите отстрани, които подреждат звездите. едва ли е било като махленска свада.

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3212 Весело

  До коментар [#61] от "karatista":

  Да съм твърдял обратното? Разбира се,че всеки властник в Русия (и по света) си има свои хора с които завзема властта и после управлява.

  Според твоята теза Путин е казал на Елцин:"Борка а бе я ми дай малко да поуправлявам Русия?" И Елцин отвърнал:"Готово Владимир Владимирович! Ето на ти властта!" Мда-а,твоята теза е напълно реална.

 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#50] от "karatista":Путин имаше късмет, че Елцин го избра.
  —цитат от коментар 53 на Нинов


  По-скоро Елцин има късмет с избора на Путин. Единственото правилно решение на този пияница, който разпродаваше Русия за жълти стотинки и водка.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#63] от "Манчо":

  По това време Елцин беше огледалният образ на голяма част от руснаците, които бяха объркани от рязката смяна на системата, оформила в посл. 70 години.
  Преходът там беше изкл. труден и болезен, за разлика от Унгария и Полша, където през цялото време имаше частна собсвеност и частен бизнес.
  В руската провинция и до ден днешен е трудно да се намерят надеждни бачкери и служители, които да не миришат на алкохол.

 65. 65 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Голям Хелмут Кол! Поклон.

 66. 66 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  Миша Горбачов знаеше какво и как да направи, защото резултата бе по-скоро добър.
  И никога не е таил илюзии за демокрация в Русия под генералски пагони и изигра картите с фасадни промени в Русия -перестройки, гласност и т.н. постоянно контролирани от КГБ. И пак благодарение не на неговата власт а на Рейгън, Тачър и Кол, които охлабиха примката от загиналата руска икономика.

 67. 67 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Германия щеше да се обедини без значение какво мислят в Кремъл по въпроса. И не решава Русия кои държави да са членки в НАТО. Понеже бяха гладни и се гърчеха получиха съчувствието на германците.

 68. 68 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#63] от "Манчо":
  Да, Елцин имаше късмет че Путин го остави да си доживее живота като цар. Елцин избра Путин, защото получи обещание че няма да го закачат за нищо - това обикновено не се случва с останалите живи такива). Путин както я е подкарал май няма да има тази възможност. Затова пък е твърде вероятно да умре като президент, той за това и мечтае. Другия вариант е кошмара му - като Муамар Кадафи.

 69. 69 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#51] от "Манчо":
  На прима виста се сещам за двама императори:
  Единият през 1848 спасил от унгарците австрийския си колега и империята му и след 5 г. за благодарсност получил обявяване на война от същия, а вторият продал Аляска за $$6.5 милиарда , които Русия не получава защото корабът с тях потъва..

 70. 70 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#47] от "simval":

  Моя грешка!

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#49] от "karatista":

  Без анализ и теория не се получава обяснения на нещата около НАС . Смисълът на дебат /спорове са логични тези изведени от ОБЩИ ПОВТАРЯЩИ СЕ НЕЩА , а не повтаряне на клишета. За РИМ появата на ВАРВАРИТЕ,.. е нецивилизовано. Център Цивилизация ..са променливи неща и никой не АБОНИРАН ЗА ВЕЧНОСТ. Били са Китай , Египет, Асирия, Гърция, Рим..Франция - Герания -Англия, сега САЩ..., сега отново се връща към Китай ,и това не зависи от субективното мнение на хората.

 72. 72 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#71] от "dejmos":

  и какво като са минали варварите през рим. след това имаме дубровник, венеция, флоренция и т.н. все брилянтни градове, дали ренесанс и днешната европа и цивилизация.

 73. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#72] от "karatista":

  Това че сме пристрастни към Европейският модел не означава, че този модел е устойчив . Налице са системни повтарящи се НЕЩА, които показват ....че може би идва ВРЕМЕ да бъдем разглеждани като отминало НИВО на цивилизация !

 74. 74 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#73] от "dejmos":

  аз не знам, как някой може да остане безпристрастен към флоренция например. не е сериозно. след повече от две хилядолетия разцвет, не знам за какви "неща" може да се говори

 75. 75 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Цената е лъжа.От старите американски вестници си спомням за ГДР 110 милиарда долара.Поплша 125 милиарда долара.Унгария Чехословакия около 100 милиярда долара.Наи евтина беше бг.кенев само за 85 милиарда долара и оште се самоизплаштат до този момент.СССР дължеше на западните банки 420 милиярда долара при лихва 28% а Регин им го вдигна на 32% и това ги принуди да се разпаднат или фалит.

 76. 76 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Аденаеур даваше на Хрушчов 25 милиярда долара 1964 година+20 години германски инжинери безплатно да строят заводи модерни в СССР.Тои се съгласи НО Англия беше против обединението като нова заплаха на мира.И те накараха Брежнев да направи преврат и тои да поеме власта.Беше арестуван за 30 дена и го пуснаха като пенсионер в малкия му дом с куче и една гарга на коленете с бабичката в градината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK