Информиращите се от социални мрежи знаят по-малко за новините, но повече за конспирации

Информиращите се от социални мрежи знаят по-малко за новините, но повече за конспирации

© Associated PressАмериканците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията. Това показват анализ на авторитетния център "Пю" на серия проучвания, проведени между октомври 2019 г. и юни 2020 г.


Те обхващат пълнолетните американци и източниците им на новини. 18% от тях разчитат на социалните мрежи; 25% на сайтове и приложения; 16% на национални кабелни телевизии, 16% други - на местни телевизии. Останалите се информират от ефирни телевизии, радиото и печата.


Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи. Те обръщат по-малко внимание на новините - само 8% от тях следят изборите "много сериозно". За сравнение, този процент е четири пъти по-висок при информиращите се от кабелни телевизии и печата. Единствената друга група, която е толкова неактивна в следенето на изборите, са хората, които разчитат на местните телевизии.
Статистиката показва, че по отношение на ниските интерес и знания за актуалните събития хората, които се информират от местни телевизии, и тези, които се информират от социалните мрежи, са на едно ниво.


По време на петте различни проучвания респондентите е трябвало да отговорят на 29 фактологични въпроса по теми за икономиката, импийчмънта на Доналд Тръмп и пандемията от коронавирус. Средното ниво на знания при тези, които разчитат на социалните мрежи, е по-ниско, отколкото у другите групи.


В същото време те по-често са чували за лъжливи или недоказани твърдения - че елитът е планирал пандемията например. Четвърт от тях са слушали "много" за тази конспиративна теория, а 81% знаят поне нещо за нея. Това е най-високият дял сред всичките групи.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Моля, сложете връзка към изследването

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  В случая мисля, че изводът е "обърнат". По-невежите и нелюбознателни хора предпочитат да се информират от социалните мрежи, според мен.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1042 Весело

  Ликът „теории на конспирацията“ препраща към „Конгресът на републиканците вече е семеен бизнес за всички Тръмп“ 🙃

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Няма смислено обяснение защо въпросните мрежи все още се наричат "социални"!!!
  Нали е очевидно, че става въпрос за нещо друго...?!
  Иначе резултата, публикуван от "Пю" е логичен и трагичен за Разума!!!

 5. 5 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Новините вече са точно толкова манипулирани и подвеждащи, колкото и конспиративните теории.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  ... Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи ...

  Въъъййй!
  Чи то излиза сега ясно защо конспирацията "BLM" имала такова разпространение !

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Пак изследване на демократите, оплюващо с нещо Тръмп в навечерието на изборите. И децата в САЩ знаят, че Байдън се справя по-добре от Тръмп с коронавируса. Седи в мазето и призовава и другите да се крият в мазетата.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Ми те в соц. мрежи и протестиращите са десетки хиляди, 60% подкрепящи и милиони автентични

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  На новините в медиите не бива да се вярва безпрекословно, защото всяка медия защитава интересите на определен кръг хора, които я спонсорират. Докато теорията на конспирацията е много по-интересна и много по-близко до истината от официалната пропаганда. Медиите не са нищо друго освен средства за пропаганда и манипулиране на масовото съзнание.

 10. 10 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Защото филтрираш само това, което ти харесва и се зомбираш.

  Аз например гледам да чета например 24 часа, въпреки че знам, че Шиши ръководи там, но така пък си сверявам часовника?

 11. 11 Профил на dwh26646219
  dwh26646219
  Рейтинг: 0 Весело

  ахахахаха, за тръмпанари става въпрос ......

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Средното ниво на знания при тези, които разчитат на социалните мрежи, е по-ниско, отколкото у другите групи.""
  Ми нормално. Нали това е една от целта на т.нар. "социални мрежи".
  То не че нивото на журналистиката е нещо възхитително.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  Много ми е интересно какво се разбира под "информираност" и "конспиративна теория". Подозирам, че според авторите "руската връзка" е "информираност", а това, че Хилъри си унищожи телефоните и ползва незаконно частен мейл сървър докато е държавен секретар минава за "конспиративна теория".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Все по-малко хора истински се интересуват от това, което се случва. Повечето си гледат в паничката и не им дреме дали светът около тях гори. Тъжно, но истина.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  ахахахаха, за тръмпанари става въпрос ......
  —цитат от коментар 11 на dwh26646219


  Такова е внушението на джурналята.

  А пък в текста цитират "Пю", че ... "Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи" ...
  Т.е. че са по-скоро таргетгрупата на демократите, които зарибяват с лозУнги, че "не си черен, ако не гласуваш за Байдън" и на които ги натирват под знамето Джордж Флойд ..

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Въпросът е какво се разбира под конспирация. Ей го дедо Шори нарекал фондацията си "Отворено общество "и си е поставил за цел да напълни Европа с всякаква паплач,ама някои марксистки медии наричат това конспирация.Едни хора печелят милиарди от $борба с глобалното затопляне ",ама марксистките медии и това наричат конспирация.

 17. 17 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Под "конспирации" (термин измислен от ЦРУ) разбирай - истината! Така че, хората които се информират свободно знаят повече истини, отколкото заблудените овце с промити мозъци дето вярват на медиите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 18. 18 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 928 Весело

  Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи...
  —цитат от коментар 0 на Ctaтията


  Решавайки "обратната задача", и с малко фантазия- днес разбрах, че съм стар, почти черен, и образованието ми е по- високо в сравнение със средното за останалите групи... 😂😂😂😂

  Абе- кога ли ше се ядосам, и ше взема да видя- абе, кви са тези социални мрежи бе, нихната маня! 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Въпросът е какво се разбира под конспирация. Ей го дедо Шори нарекал фондацията си "Отворено общество "и си е поставил за цел да напълни Европа с всякаква паплач,ама някои марксистки медии наричат това конспирация.Едни хора печелят милиарди от $борба с глобалното затопляне ",ама марксистките медии и това наричат конспирация.
  —цитат от коментар 16 на Мусаши


  Баш!

  Викат му "вяра в конспирации" когато се усетят хората и ги разконспирират.

  Когато хората им вярват на лакардиите, алабализмите, фалшификациите и им се поддават на зомбирането - това пък го наричат "прогрес", "триумф на нАуката", "факти", "грижа за хората и бъдещето" и "нова реалност" ...

  Гретенизми!

 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  На новините в медиите не бива да се вярва безпрекословно, защото всяка медия защитава интересите на определен кръг хора, които я спонсорират. Докато теорията на конспирацията е много по-интересна и много по-близко до истината от официалната пропаганда.
  —цитат от коментар 9 на proza

  Нещо си объркал новините с шоута и развлекателни програми. Конспирацията няма нищо общо с истината, макар за определени хора да е далеч по-интересно, че Ротшилд управлявал света, американците не били кацали на Луната или ЦРУ бутнало СТЦ съвместно с Мосад. След като има шарани да кълват на подобни партенки, ще има и конспирации.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мусаши":

  Естествено че са конспирации подобни лъжи които ти и други като теб разпространявате. Да не забравяме и как отричате броя на жертвите от Холокоста, отново подлъгани от някакви конспиратори-шарлатани.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ах ама разбира се - истината(пълната и цялата) е само в CNN, NYT, WP, Guardian и Дойче Веле а всеки дето търси информация на други места е жертва на конспираторите...

 23. 23 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Защото филтрираш само това, което ти харесва и се зомбираш.Аз например гледам да чета например 24 часа, въпреки че знам, че Шиши ръководи там, но така пък си сверявам часовника?
  —цитат от коментар 10 на marian_jack_assa


  24 часа? Това се нарича мазохизъм!

  без подпис!
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":

  Tи освен да плюеш по СНН друго не знаеш.
  Не бъди срамежлив - дай пример за издание, което според теб казва истината. Да видим какви са ти източниците, които ревностно пазиш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Моля, сложете връзка към изследването
  —цитат от коментар 1 на Nikolay Marinov


  CNN and Washington post

 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, вие доста често препоствате фейсбук постове... Или и вашите анализатори от карантирана насам са минали на хоумофис :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#22] от "Jazzdevil":

  Аааа и в "дневник", и в "Дневник"!

  Аз дълго време се чудех кой е антонимът на "теоретик на конспирацията" и наскоро ФБ ме светна: "теоретик на съучастието": човек, който без никакви въпроси приема политическия наратив на деня; консумира мейнстрийм медиите така, сякаш е 1980 г., и е предразположен към подчинение, изблици на ирационален страх и публично позорене на свободно мислещите". - https://bit.ly/3koaG9p

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 693 Неутрално

  ахахахаха, за тръмпанари става въпрос ......
  —цитат от коментар 11 на dwh26646219


  Видя ли колко си елементарен, прикачват ти една снимка към статията и мозъка ти вече е полиран, както те си искат. 1:0 за Дневник срещу теб, като прочетеш още няколко статии и резултатът ще е двуцифрен за тях.

 29. 29 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Дневник можеха да сложат и снимка с БЛМ ама не сложиха.
  Това се нарича пропаганда и фейк нюз.

 30. 30 Профил на dwh26646219
  dwh26646219
  Рейтинг: 0 Весело

  Става въпрос за тръмпанарите на снимката....

 31. 31 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Информиращите се от социални мрежи знаят по-малко за новините, но повече за конспирации"

  Правилното заглавие трябва да е: Почитетелите на конспиративни теории се надушват по социалните мрежи

  То не че подобен факт е някаква новина.

 32. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дневник можеха да сложат и снимка с БЛМ ама не сложиха. Това се нарича пропаганда и фейк нюз.
  —цитат от коментар 29 на alfanero


  Когато десетилетия наред конспиративните теории бяха монопол на левицата никой от СМИ не считаше това за проблем. Когато десницата се качи на същия влак конспиративните теории изведнъж станаха най-големият проблем пред човечеството.

 33. 33 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  "Информиращите се от социални мрежи знаят по-малко за новините, но повече за конспирации"
  ===
  Отнася ли се и за дневник, където половината "новини" са преписвани от социалните мрежи?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Къде са новините,в медиите ли? Медиите отдавна не са места за новини,а пропагандни централи. Тези пропагандни централи координират лъжите си или координират информационните затъмнения. Вижте рубриката Свят в Дневник, това новини ли са?
  Хората нямат друг избор освен те самите да съобщават новините чрез социалните мрежи и да информират обществото.

 35. 35 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 370 Весело

  До коментар [#24] от "vesolr":

  Няма обективна медия, но ако ти се сещаш за такава, моля те сподели я.
  Внимавай само да не изтърсиш нещо от рода на CNN, че ще ти се смеят и дежурните грантаджии в редакцията на Дневник.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Информиращите се от СНН, ДВ, ВВС и други такива медии вярват че парите растат по дърветата и правителствата могат да дадат пари на целия Свят безвъзмездно. :)

  Те също така разпространяваха новината че икономиката на САЩ ще пострада многократно ако изберат Тръмп. :)

 37. 37 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 370 Весело

  Ама каква снимка сложили от Дневник, все едно не бяха демократите и медиите им тези, които вярваха първо в някакви препикаващи проститутки, после в руски връзки, украински връзки, китайски кредити и т.н. Да не говорим, че някои от тях все още вярват в тея глупости, толкова силно, та чак убеждават и останалите.

 38. 38 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#35] от "Black Hawk":

  Зависи какви са ти критериите. Ако си решил, че обективна медия е само тази, която никога не греши с новините, такава няма.
  Всичко е относително, затова говорим за сравнителна степен коя медия е по-обективна, а не в абсолютни величини.
  Абсолютен е само Тръмп - в своите лъжи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#34] от "gozambo":

  Че ти какви новини съобщаваш освен дезинформация? Помниш ли преди 4 години по това време излезе с новината, че Обама си отменил предизборните изяви в подкрепа на Хилъри, докато в същото време на сайта на Белия дом всеки можеше да прочете програмата на Обама, а медиите отразяваха предизборните му изяви? Ама после ти дуднеш, че медиите били фалшиви, а хората чрез социалните мрежи правдиви.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#28] от "alfanero":

  Има завидна корелация между симпатизантите на Тръмп и вярващи във всевъзможни конспирации - от отричането, че американците кацнали на Луната, до редовно разтяганите локуми за Сорос, "затоплистите" и пр. халюцинации.
  Снимката можеха и да не я слагат - по описанието са ясни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#37] от "Black Hawk":

  Ами за вярващите, че Обама щял да отменя изборите или че Хилъри продала урана на руснаците, а същевременно поръчала убийствата на 40 (вече сигурно са над 100) свидетели, които били проблем за нея и/или Бил, какво да кажем? И докато за Тръмп доста от нещата се потвърдиха, за Обама и Хилъри нищичко не излезе верно. Та кой после вярвал във фейкове?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 9 Весело

  Ахахахаха!
  Дневник отново покаъва висока класа и журналистически стандарти!
  Идиотско заглавие и статия обясняваща как има много идиоти и естествено снимка на привърженици на Тръмп! Т.е., всеки да си направи сам изводите.
  Не, изобщо не е манипулативна статията. И да, ама разбира се авторът - някой некадърен преписвач на статии от 4чън - е професионалист(истински) и държи на принципите и стандартите на качествената журналистика :) :) :)

  Баси жалкарската история е когато дневник започне да се прави на истинска медия.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 43. 43 Профил на toff
  toff
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Всички трябва да вярват и да се информират единствено от мейнстрийм медиите контролирани от Сорос, Рокфелер, Ротшийлд, Безос, Карлос.... всичко останало са конспиративни теории... Бил Клинтън просто си се е возел 27 пъти в Лолита Експрес на Джефри Епстийн защото просто обича да пътува със самолет, не защото е чукал малолетни....

 44. 44 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Зависи какво имат предвид под социални мрежи. Вероятно кратки меме-та и клипове. Основният проблем с тях е... че са кратки и преливат от ефекти. Което изключва подробен анализ, въведение, различни аспекти на новината.
  Ако човек подбере правилните източници - медии и личности, които да следва, може да се инфомира много по-надеждно и да се запознае с валидни гледни точки. Внушението, че трябва да се разчита само на мейнстрийм медиите, е арогантно.

 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#43] от "voxy":

  Ти си поредният който не дава пример откъде да се информираме.
  Иначе си с претенции да си много информиран, но пък се беше подлъгал, че Хилъри била със слушалка на един от дебатите - вероятно някоя несорсоидна медия те беше (дез)информирала.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#44] от "velvoofell":

  Фактите нямат гледна точка. Например, конспирацията, че американците не били кацали на Луната, напук на неопровержимите доказателства, че са го правили. Неколкократно.
  Обаче конспираторите умора нямат и продължават да отричат.
  Гледна точка може да има за някакво политическо решение, винаги има аргументи за и против, ама да се фалшифицира историята не е гледна точка.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK