Новият лагер на Лесбос - "повече като затвор"

Новият лагер на Лесбос - "повече като затвор"

© Associated PressСитуацията в новия лагер на Лесбос прилича повече на затвор, отколкото на лагер. Няма нито вода, нито тоалетни. Положението е направо неописуемо, твърди Николас Фишер, който от няколко месеца е на гръцкия остров, в интервю, цитирано от "Дойче веле".


В интервю за АРД ръководителят на хуманитарната организация Mission Lifeline разказва за липсата на храна и вода, за расистките настроения срещу бежанците и безучастните полицаи, които допускат "лов на мигранти".


Каква е в момента ситуацията?
Николас Фишер: Хората са изтощени, безпомощни и отчаяни. Те са по-скоро потиснати, отколкото гневни. Третират ги като престъпници и никой не знае какво ще стане с тях оттук нататък.


Тези дни имаше големи протести на острова. Знае ли се кой срещу кого протестира?


Николас Фишер: Всеки ден има протести. Хората са категорично против изграждането на втори лагер. Срещу това се обявяват и местните жители, чието мнение тук по изключение съвпада с това на бежанците.


Как функционира снабдяването на бежанците?


Николас Фишер: В стария лагер "Мория" положението беше катастрофално, но все пак имаше най-необходимото. А сега ситуацията е просто неописуема. Едва през последните два дни отново започнаха да раздават храна - хората чакат с часове на опашки в невероятната жега. Един от тях ми разказа, че е чакал два часа, за да получи половин литър вода за цялото си семейство. Храната е крайно недостатъчна и отчасти стара. Няма никакви санитарни възли, душове, тоалетни. Хората облекчават физиологичните си нужди където намерят. Медицинско обслужване също не е осигурено.


А какво правят гръцките власти?


Николас Фишер: Дотук държавата присъства основно чрез своите специални полицейски части. За медицинското обслужване и прехраната в новия лагер ще отговарят гръцките власти.


Изгражда се нов лагер. Как реагират на това местните хора на Лесбос?


Николас Фишер: Все още има много местни хора, които искат да помагат. Но се увеличава делът на недоволните от това, че за 5 години нищо не се е подобрило. За съжаление техният гняв вече прераства в насилие. Има и фашисти, които организират лов на бежанци, а полицията не се намесва и, изглежда, добре се разбира с някои от тези хора.


Новият лагер на Лесбос - "повече като затвор"

© Associated Press


По какво се познава, че става дума за фашисти?


Николас Фишер: Те са познати на местните. Обикалят с моторите си и са въоръжени с дървени колове и бейзболни бухалки. Аз съм от известно време тук и вече различавам някои от тях по физиономия. Като цяло се усеща огромно напрежение и раздразнение, включително сред жителите на острова.


35 бежанци са с положителни проби за коронавирус. Къде се намират сега тези хора?


Николас Фишер: Някои от тях бяха открити и се намират в карантина. Но никой не знае действителния брой на заразените. Най-вероятно той е в пъти по-висок, тъй като от доста време насам не са били правени нови тестове. Но пандемията е по-малкият проблем за бежанците в момента. Мнозина от тях мислят точно така.


Какви мерки предприемат властите срещу разпространението на коронавируса в новия лагер?


Николас Фишер: В него засега настаняват предимно жени и деца. На всички им правят тестове, проверява се и температурата им. Този лагер е опасан с бодлива тел и който веднъж влезе вътре, повече не може да го напуска. Той е по-скоро затвор, отколкото лагер. Не мисля, че има бежанци, които доброволно да искат да влязат там.


Как очаквате да се развият нещата?


Николас Фишер: Имам чувството, че всичко това се прави нарочно, за да се сплашат бежанците. Просто се опитват да ги сломят. Никой не може да ме убеди, че за да се уреди снабдяването, е необходима цяла седмица. Но за мен е необяснимо и поведението на Европа, която безучастно наблюдава случващото се и изявява готовност да приеме смешно малък брой бежанци. Всичко това се прави с цел да бъдат сплашени хората, замислено е като възпираща мярка.


*Николас Фишер ръководи хуманитарната организация Mission Lifeline на остров Лесбос.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Хората били отчаяни и нещастни ,ами който не му харесва ,да го качват на парахода и обратно към къщи , плодят се като мухи , после искат някой да ги изхранва и да живеят поне като Тръмп .

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Според други източници клетниците са отказали да влязат в новия лагер и заявили, че са всичките за Германия. Там пък левите и зелените настояли да бъдат приети до един, а останалите партии изръмжали на канцлерката да не прави импровизации. И тя казала, че няма. Засега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Има един кръг, в който са бежанците. Има един друг кръг, в който са хората с претенции. Тези два кръга не се пресичат. Това от гледна точка на условията. Ако някой тръгне да ги бие с бухалка просто ей така, тогава вече има проблем и трябва да се обърне внимание.

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  "Ситуацията в новия лагер на Лесбос прилича повече на затвор, отколкото на лагер. Няма нито вода, нито тоалетни. Положението е направо неописуемо"

  Ама да - каква наглост от страна на гърците, че не са подготвили 5 звезден ол-инклузив за момента, в който клетите мигранти ще решат да запалят стария си лагер...

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  "Ситуацията в новия лагер на Лесбос прилича повече на затвор, отколкото на лагер. Няма нито вода, нито тоалетни. Положението е направо неописуемо, твърди Николас Фишер, който от няколко месеца е на гръцкия остров"

  Навлеците след като си запалиха лагера какво очакваха че ще ги настанят в някой луксозен курорт?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  "Ситуацията в новия лагер на Лесбос прилича повече на затвор, отколкото на лагер. Няма нито вода, нито тоалетни. "

  Не е вярно. В затворите има вода има и тоалетни.

  подпис
 7. 7 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Защо наричате тези хора бежанци? От какво и от къде бягат? Така или иначе в съседни на Гърция държави война няма, тези хора са икономически мигранти, поредните, които искат да бъдат дундуркани от наивните германци.

  А соц медиите постоянно ни внушават, че едва ли не сме длъжи да ги приемаме ...

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 8. 8 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Имам предложение - като им харесва, ЕС/ЕК да върне обратно от къде твърдят че са. Честно и правилно

  'progressives' is the politically correct word for communists
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Ми така работят нещата :)

  Ако нямаше правителства да натискат за миграция, хората сами да са решили проблема отдавна. :)

 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Този господин от "хуманитарната организация Mission Lifeline" каквато и да е тя (не искам да лепя етикети соросоиди и тем подобни без да знам фактологията) защо не покани някой бежанец у дома си, в Западна Европа? Щом лагерите му се виждали като затвори, може да осигури домашни условия на едно-две семейства, с чаветата барабар. Ще им даде и тоалетната си, и храната си... само не знам мигра-... пардон, бежанците - дали знаят как се ползва тоалетна, или им е по-добре в храстите?
  Защото из Западна Европа взеха да се виждат много шарени, които се облекчават в градинките - културни особености, какво да правиш, трябва да свикнем.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Ми сами си запалиха стария лагер.
  Като не им изнася - моля, откъдето са дошли.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Значи описанието на фашист е "караш мотор и носещ дървен кол". За пръв път в живота си виждам подобно определение за фашизъм.

  Иначе целият бълвоч представлява само лъжи и лъжи. Отново нашествениците са изкарани невинни жертви, жени и деца, а всичко останало са зли "фашисти" - местните, властите .... просто ти се повръща като четеш подобна платена "журналистика".

 13. 13 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Ами обратно по домовете, това не е ол унклузив хотел. Правилната политика е недопускане на незаконно преминаване и всички молби за статут на бежанец да се подават извън ЕС. При преминаване на границата незаконно да се бие черен печат и 10 години забрана за влизане в ЕС. При повторно нарушение -още 30 години.
  И престанете да наричате кандидатите за убежище бежанци. Тези хора нямат одобрен статут на убежище и на практика са незаконни имигранти.

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Винаги могат да се върнат към предишния безгрижен живот на палмите

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  "която безучастно наблюдава случващото се и изявява готовност да приеме смешно малък брой бежанци. "
  Ми те не са бежанци.
  Незаконно нахлули на територията на ЕС са.
  А и поведението им в никакъв случай не вдъхновява нормалните хора към топъл прием.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  То те нямат край. Соломон Пасе трева каза, че от Африка щели да дойдат 1 млрд. души еимгранти и Европа трябвало да ги приеме. Защо Израел не ги приеме Пасе?

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Мохамеданите искат да изцоцат богата Европа и след това да емигрират другаде, където ще има за цоцане.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Всички коментари до тук заклеймяват злите икономически мигранти. Сякаш не беше до преди по-малко от 15 години когато се чудехме как да проникнем на запад, но злите европейци/американци/канадци ни биеха черни печати в паспортите и ни гонеха като мръсни псета. Сега същото се случва малко по-на изток. Хората търсят по-добро място под слънцето, пък на нас много бързо ни почерня гъза.
  А пък германците, на чело с Меркел хич не са тъпи - на тях им трябва работна ръка, за да се подържа безумния и унищожителен икономически растеж който се гони като някаква свръх цел.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Приканвам към мнение някои от критиците на "ограничаването притока на мигранти" не само в Европа, обикновено са много активни ако заглавието беше за САЩ.
  По мое мнение имиграционен контрол трябва да има по качествени показатели, подобни на тези на Канада и Австралия. И в Европа, и в САЩ имиграционното законодателство има сериозна нужда от прецизиране и преработка която да отразява съвременните нужди и ценности на системите.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Значи описанието на фашист е "караш мотор и носещ дървен кол". За пръв път в живота си виждам подобно определение за фашизъм.Иначе целият бълвоч представлява само лъжи и лъжи. Отново нашествениците са изкарани невинни жертви, жени и деца, а всичко останало са зли "фашисти" - местните, властите .... просто ти се повръща като четеш подобна платена "журналистика".
  —цитат от коментар 12 на Alex Ivanov


  То не е журналистика, а пощенска кутия на другаря от дедовото НПО.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Канада и Австралия са облекчени географски да си провеждат политиката.А в Австралия има и воля за това

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Когато поискат, немците са абсолютни полезни идиоти.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Какво се очаква да направят гърците с тия незаконни мигранти? Да ги дундуркат? Това какъв сигнал ще изпрати към милионите африканци и азиатци на нисък старт?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Всички коментари до тук заклеймяват злите икономически мигранти. Сякаш не беше до преди по-малко от 15 години когато се чудехме как да проникнем на запад, но злите европейци/американци/канадци ни биеха черни печати в паспортите и ни гонеха като мръсни псета. Сега същото се случва малко по-на изток. Хората търсят по-добро място под слънцето, пък на нас много бързо ни почерня гъза.А пък германците, на чело с Меркел хич не са тъпи - на тях им трябва работна ръка, за да се подържа безумния и унищожителен икономически растеж който се гони като някаква свръх цел.
  —цитат от коментар 18 на ekim


  Нищо общо няма с тогава. Мен като университетски професор са ме арестували за просрочена виза с цели 6 часа, а на тази паплач се дават права, които нормалните немски граждани нямат. Немецът бива наказван по-сурово за неправилно паркиране или неплатена такса за казионните радио и телевизия, отколкото клетникът за изнасилване. Просто светът се сбогува с разума, и то заради политическите мераци на някакви неясни типове.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Има хора, родени в емигрантски лагери, които прекарват целия си живот като емигранти без да успеят да достигнат целта си. Никое човешко същество не заслужава такъв безсмислен живот.
  Причината са щедрите емигрантски политики за добралите се единици до обетования Запад.

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Същото е и с Burn-Loot-Murder: някакви обитатели на добре охранявани и оградени резиденции, загорели за власт, отпушват някакви бутилки и освобождават някакви духове, които след това няма да могат да озаптят. Докато обикновените хорица, изложени на престъпността, включително чернокожи, не щат -- да им се чуди човек защо. Толкова хубав нов живот им готвят. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Аз пък си мисля, че в най-скоро време ще си имаме проблеми с циганите. Те са като чужденци в страната ни, правилата и законите са без значение, защото си имали "културни особености", на детска градина не ходят, на училище не ходят, деца на невръстна възраст се скитат сами, и като пораснат - готови проблемни!

 28. 28 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 234 Неутрално


  Нищо общо няма с тогава. Мен като университетски професор са ме арестували за просрочена виза с цели 6 часа, а на тази паплач се дават права, които нормалните немски граждани нямат.
  —цитат от коментар 24 на Един вампир броди из Европа

  Нищо общо няма - съгласен съм. Вас са ви арестували, докато тези са директно затворени в концлагер.
  Но на Вас така като гледам ви допада пропагандата за несправедливостта към белите и пухкави немци онеправдани спрямо източните изнасилвачи. Пък аз си признавам - не ми харесват нито едните - нито другите, но някак си проблемът на имигрантите съм го изживявал, а на другите - само мога да си мечтая хора да напират да имигрират в България...

 29. 29 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  По един як бой и всичките обратно от където са дошли. Тия от друго не разбират.

  Аз пък си мисля, че в най-скоро време ще си имаме проблеми с циганите. Те са като чужденци в страната ни, правилата и законите са без значение, защото си имали "културни особености", на детска градина не ходят, на училище не ходят, деца на невръстна възраст се скитат сами, и като пораснат - готови проблемни!
  —цитат от коментар 27 на historama


  О край време имаме проблеми с циганите. Навсякъде, не само в България е така. Проблемите с тях ще стават все по-сериозни. Ще се оправят, само ако бъдат притиснати да спазват стриктно законите, но това няма да се случи. Създават големи проблеми, но гласуват както им кажат! И гласоподавателите са като парите - не миришат.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 30. 30 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#28] от "ekim":

  Явно не знаеш,какво е концлагер

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1122 Весело

  Николас Фишер да си ги вземе сите у тях, като толкова е загрижен.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ами аз гледам лагерите Какума и Дадааб в Кения, Танзания, Ливан. На снимки , естествено. Голяма мизерия, а там живеят стотици хиляди. Няма как да устроиш толкова много бежанци, когато и самия ти си беден.

 34. 34 Профил на ekim
  ekim
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#31] от "quatro_4x3":

  Айде първо ти се научи да четеш преди да пишеш, а? Много ясно пише, че веднъж влязал, излизане няма.

 35. 35 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#28] от "ekim":

  Ако беше концлагер гърчолята щяха да си приложат всички византийски номера и да не ги пускат докато не си осребрят външният дълг на чужд гръб. Ма не е концлагер а нормален бежански, ма не от тия обещаните с разкрепостени европейки и за всеки апартаментче ами като тия които се намират в останалите 95% от територията на планетата Земя, където ти дават необходимото да живееш и дотам.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Междувременно германците кандисаха да приберат още 1550 парчета. Един ден ще трябва да строим стена около тази страна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#31] от "quatro_4x3":Айде първо ти се научи да четеш преди да пишеш, а? Много ясно пише, че веднъж влязал, излизане няма.
  —цитат от коментар 34 на ekim


  А някой карал ли ги е да идват ??!

  Тези престъпници са пресекли незаконно границите на ЕС, а ти ми пищиш, че трябвало да им осигурим удобства ..... даже и това им е много на тези престъпници. Има си начини да отидеш в друга държава, като искаш, кандидатстваш. Това не са бежанци, това са чисти престъпници.

 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Ето, сигурен бях - и на Лесбос изпълзяли фашаги... тц ,тц . От войната още се крият там и смучат Барбаяни гадовете, причаквайки мигриращите инженери !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Ето, сигурен бях - и на Лесбос изпълзяли фашаги... тц ,тц . От войната още се крият там и смучат Барбаяни гадовете, причаквайки мигриращите инженери !
  —цитат от коментар 38 на schwimmwagen


  Виж само какво е определението за фашист, според тези същества:

  "По какво се познава, че става дума за фашисти?

  Николас Фишер: Те са познати на местните. Обикалят с моторите си и са въоръжени с дървени колове и бейзболни бухалки."

  Значи фашист е този, който кара мотор и носи дървен кол. Ха ха ха .....

 40. 40 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  ...били третирани като престъпници.Те са престъпници и освен това запалили лагера, построен с пари от нашия джоб.Затова сега трябва да живеят на земята,какро са живели германските военнопленници в американските лагери по Рейн,след края на войната.А тук един джентълмен сравнява българите, тръгнали на Запад, с тези там.Ако той се сравнява с тях,това си е негов проблем.Аз също живея на запад,само че съм добре образован и не съм си палил квартирите досега. И въобще тази статия е за западняци с промити мозъци, не за нас.Видно е,българина стои зздраво на земята и не вярва на гьобелсова пеопаганда.Засега.

 41. 41 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А как са попаднали там? Те най-спокойно разказват пред журналистите по какви канали и по какви тарифи са се промъкнали, и къде искали да отидат! А журналята свенливо не питат защо така нагло нарушават законите, защо дават пари на каналджии и после искат тия при които са се домъкнали неканени да ги хрантутят! Много е важен профила на тия "бежанци" - основно млади пръчове! Армия от сърдити и неудовлетворени младежи, потенциални престъпници!
  Всички тия периодични проблеми из "бежанските" лагери показват само едно - така не става! Дори и всички "бежанци" да се уредят из Европа, следващата партида е въпрос на няколко месеца - и после пак! Връщането няма алтернатива - нито има желание, нито има реална възможност да се поеме този човешки поток!

 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един вампир броди из Европа":

  най-стойностния коментар по темата от месеци насам хиляда плюса от мен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK