Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

ООН: Нито една от целите за опазване на природата не е постигната

ООН: Нито една от целите за опазване на природата не е постигната

© ReutersНито едно от правителствата по света не е изпълнило обещанията, дадени преди десетилетие, за защита на дивата природа, въпреки че някои примери показват, че унищожаването на природата може да бъде забавено и дори тенденцията да бъде обърната, според доклад на ООН, публикуван във вторник.


Докладът очертава препоръки за мащабни промени в секторите от земеделие до градско планиране и прекратяването на употребата на изкопаемите горива, движещи климатичните промени, за да помогне за спасяването на над милион животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване.


"Няма съмнение, че перспективите, ако продължаваме по стария начин, са ужасяващи", каза водещият автор Дейвид Купър, заместник изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, пред "Ройтерс".
Изследването "Глобална перспектива за биологичното разнообразие 5", публикувано преди ключова среща на върха на ООН по въпроса по-късно този месец, установи, че въпреки напредъка в някои области естествените местообитания продължават да изчезват, огромен брой видове остават застрашени от изчезване от човешки дейности и 500 млрд. долара вредни за околната среда държавни субсидии не са премахнати.


Организацията на обединените нации настоява правителствата да отделят колективно 30% от сушата и морските зони на планетата за опазване, когато се срещнат догодина в Китай, за да договорят нов пакт за дивата природа. В момента около 17% от сушата попада в зони, които получават някаква форма на защита. Според учените светът може да се нуждае от повече от 30%, за да оцелее.


Загрижеността за въздействието на индустриалното общество върху природата ескалира на фона на пандемията от коронавирус, за който се смята, че произхожда от пазара на диви животни в китайския град Ухан. Унищожаването на дивите пространства увеличава риска от прескачане на болести от животни на хора, казват учените.


Докладът оценява 20 цели, известни като "Цели за биоразнообразието от Аичи", постигнати в рамките на глобален пакт, подписан в Япония през 2010 г. Сред целите са забавяне на обезлесяването, опазване на влажните зони и повишаване на обществената информираност за важността на природата.


Нито една от основните цели не е била изпълнена, се казва в доклада. Има обаче признаци на напредък. Например, докато глобалното обезлесяване не е било намалено с 50%, то се забавило с около една трета през последните 10 години спрямо предходното десетилетие.


ООН: Нито една от целите за опазване на природата не е постигната

© Reuters


И докато една трета от морските рибни запаси са били подложени на прекомерен улов, по-голям дял от преди десетилетие, запасите бързо са се възстановили в районите, където са били въведени защити.


Шест цели са постигнати частично, включително тези за защитени територии и инвазивни видове. Докато правителствата не са успели да защитят 17% от сухоземните и вътрешноводните зони и 10% от морските местообитания, 44% от жизненоважните биоразнообразни зони сега са под защита, увеличение с 29% през 2000 г. Имало е около 200 успешни премахвания на инвазивни видове от острови.


Според ООН състоянието на природата се влошава и бездействието може да подкопае целите на Парижкото споразумение за климата и целите за устойчиво развитие.


Живите системи на Земята като цяло са компрометирани. И колкото повече човечеството експлоатира природата по неустойчиви начини и подкопава нейния принос към хората, толкова повече ние подкопаваме собственото си благосъстояние, сигурност и просперитет.


Елизабет Мрема,

изпълнителен секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН


Водещата цел за намаляване наполовина на загубата на естествени местообитания, включително гори, не е постигната. Докато темповете на обезлесяване в световен мащаб са намалели, деградацията и фрагментацията на богатите на биологично разнообразие екосистеми в тропиците остават високи. Дивите зони и влажните зони продължават да изчезват, а сладководните екосистеми остават критично застрашени.


Половин трилион долара вредни държавни субсидии за селското стопанство, изкопаемите горива и риболова са изтъкнати в доклада като особена област на безпокойство.


"Все още виждаме много повече публични средства, инвестирани в неща, които вредят на биологичното разнообразие, отколкото в неща, които поддържат биологичното разнообразие", казва Купър.


Според доклада пластмасовите отпадъци и излишните хранителни вещества не са доведени до нива, които да не увреждат функциите на екосистемата и биологичното разнообразие. Около 260 000 тона пластмасови частици са се натрупали в океаните със сериозни въздействия върху морските екосистеми, често с неизвестни последици. Замърсяването с електроника също е подчертано като нарастващ проблем, подхранван от високите нива на потребление.


ООН: Нито една от целите за опазване на природата не е постигната

© Reuters


Повече от 60% от кораловите рифове в света са застрашени, особено поради прекомерен риболов и разрушителни практики, а целта за намаляване на заплахата от 2015 г. е пропусната. Целта е пропусната и през 2020 г., като климатичната криза, окисляването на океана и развитието на бреговете са обвинени за лошото състояние на рифовете.


Целта за защита на поддържащите живота екосистеми, като същевременно се вземат предвид нуждите на жените, коренните общности и бедните, не е били постигната. Оценката на състоянието на природата на Земята установява, че екосистемите, които осигуряват чиста вода, лекарства и поддържат поминъка, не са защитени, като непропорционално засягат жените и уязвимите общности.


Авторите на доклада посочват и някои практики, които доведоха до спасяването на 48 биологични вида от изчезване през последните десетилетия, като знак на надежда.


Миналата година международната група от учени на IPBES заяви, че един милион вида са изложени на риск от изчезване, освен ако страните не могат да дадат приоритет на опазването им.


Около две трети от животните в света - бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги - са изчезнали през последните 50 години, се казва в доклад на Световния фонд за дивата природа, публикуван миналата седмица.


"Оптимистични сме, че шокиращите констатации, излезли от редица неотдавнашни доклади, наистина ще дадат възможност на всички да преосмислим действията си, смята Мрема. Това също ще окаже натиск върху правителствата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  ООН е като СЗО- само голи, общоизвестни констатации и ефективност - в ляво от нулата!!!

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  "Нито едно от правителствата по света не е изпълнило обещанията, дадени преди десетилетие, за защита на дивата природа"..........

  Но за сметка на това ВСИЧКИТЕ пари заделени за това са похарчени и сега ЕС например гласува нови и нови пачки за зеленото пролетариат 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Еми това е над-държавна организация, ефективността се очаква от държавите членове. Ако те се барат за членовете няма ефективност ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  "Няма съмнение, че перспективите, ако продължаваме по стария начин, са ужасяващи", каза водещият автор Дейвид Купър,
  ========
  Докато световния икономическя модел е про западен , никой да не очаква чудеса.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  как е цената на лука?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Не е верно -- биологичният вид "експерт на ООН" процъфтява.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  "Около две трети от животните в света - бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги - са изчезнали през последните 50 години, се казва в доклад на Световния фонд за дивата природа, публикуван миналата седмица."

  Това е УЖАСНО много! :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#3] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Фундаментално "мъдро" съждение на удивително високо интелектуално ниво!

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  "Докладът очертава препоръки за мащабни промени в секторите от земеделие до градско планиране и прекратяването на употребата на изкопаемите горива, движещи климатичните промени, за да помогне за спасяването на над милион животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване"

  Всичките им препоръки на ООН са за стопиране на развитието на бедните държави и нищо друго - точно преминаването от дърва за горене към въглища през 20век е причината през 2020 в северното полукулбо да има повече гори отколкото 1920.

 10. 10 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Опазването на природата е либерастия и болшевизъм! В основата на здравия консерватизъм е, природата да се използва от всяка нация, както и доколкото може. А Господ си знае работата...

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ruse_Island":

  Надявам се, че коментара ти е ироничен и шеговит. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ruse_Island":

  Точно. Разходи се до Хаити, ако не те е страх. Там от такова използване вече нямат гори. Изсечени са. Господ явно не се е намесил.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Любопитно

  Защо така срамежливо мълчите, че именно демографският взрив в бедните държави е причина за унищожаване на горите с цел освобождаване на площи за земеделие?
  В развитите държави унищожаване на гори няма. Държавите оказват контрол и изсеченото по някакъв начин се възстановява.
  Ако искате човечеството да не доунищожи прородата изходът е строг контрол над раждаемостта. Това е, което трябва да се направи на първо място, а след това да се работи за възстановяване на горите и зелените площи.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  На същото мнение съм!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Защо така срамежливо мълчите, че именно демографският взрив в бедните държави е причина за унищожаване на горите с цел освобождаване на площи за земеделие? В развитите държави унищожаване на гори няма. Държавите оказват контрол и изсеченото по някакъв начин се възстановява. Ако искате човечеството да не доунищожи прородата изходът е строг контрол над раждаемостта. Това е, което трябва да се направи на първо място, а след това да се работи за възстановяване на горите и зелените площи.
  —цитат от коментар 13 на pamela


  Не, че нещо, ама в "Развития свят" няма изсичане, защото изкупуват изсеченото в Третия ...

 16. 16 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Ние сме само бедни без демографски взрив и с сече като за последно. Добре дошли в клуба на мърлячите...

 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Какво е съществото което унищожава средата, в която живее? Интелигентно ли е или е паразит?

 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  Какво е съществото което унищожава средата, в която живее? Интелигентно ли е или е паразит?
  —цитат от коментар 17 на falkoneti


  Няма значение какво е, просто в един момент настъпва баланс същества/ресурси, на който хич не му пука нито за разума, нито за бройката на оцелелите индивиди. А да, и съществото се променя след няколко балансирания така, че да измести равновесната точка в своя полза. Дори вирусите го постигат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Констатациите не са изненада за никой нормално информиран човек. Бьорн Ломборг обяснява от години, че подходът към проблема е дълбоко погрешен и откровено контрапродуктивен. Обяснява го като на идиоти, но пак няма кой да чуе.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 21. 21 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":

  Това за намаляването на популацията е мантра, която повтаря всеки повърхностно запознат с темата. Елементарен пример: в най-големият замърсител, Китай, има контрол над раждаемостта. Китайското население не расте, а съвсем скоро ще започне да намалява значително. Необратим тренд е да намалее с между 300 и 500 милиона до края на века. Но Китай строи по един въглищен тец на седмица от подписването на парижкото споразумение насам. https://unfccc.int/node/180417
  Та на друго място е заровен ключът от палатката.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 22. 22 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Защо така срамежливо мълчите, че именно демографският взрив в бедните държави е причина за унищожаване на горите с цел освобождаване на площи за земеделие?
  —цитат от коментар 13 на pamela


  Тц. Нищо вярно няма в това. Изсичането на южноамериканскате джунгли не е за да освободи места за живеене, а за да направи още по-богати тези, които засаждат там палми за масло или строят развъдници за добитък.

  Повишената раждаемост в африканските страни се дължи на високата детска смъртност там. Затова са и усилията за ваксиниране. Развитите държави, които сега са с отрицателен прираст също са минали през такива периоди, когато населението е било бедно и медицинското обслужване е било на ниско ниво.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#13] от "pamela":Това за намаляването на популацията е мантра, която повтаря всеки повърхностно запознат с темата. Елементарен пример: в най-големият замърсител, Китай, има контрол над раждаемостта. Китайското население не расте, а съвсем скоро ще започне да намалява значително. Необратим тренд е да намалее с между 300 и 500 милиона до края на века. Но Китай строи по един въглищен тец на седмица от подписването на парижкото споразумение насам. https://unfccc.int/node/180417 Та на друго място е заровен ключът от палатката.
  —цитат от коментар 21 на motochristo


  Никаква мантра не е,че като намалява населението и се увеличават дивите животни и растителността.Аз обичам в свободното си време да обикалям по селски пътища с автомобила.И все по-често виждам обезлюдени села,а на дърветата край пътищата гнездят все повече птици,а много често виждам убити животни на пътя-белки,порове,лисици, зайци,язовци,дори и видра съм виждал. Това означава, че броят им се увеличава.А пък е пълно с яребици и фазани .

 24. 24 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Около две трети от животните в света - бозайници, птици, риби, земноводни и влечуги - са изчезнали през последните 50 години, се казва в доклад на Световния фонд за дивата природа, публикуван миналата седмица.
  =========================
  Тези имат ли представа колко са 2/3?!?!?!/

 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#22:"Petko Boukov"][/quote]

  Точно обратното-африканският демографски бум се дължи на достиженията на медицината. Нигерия през 1950г е била 40 милиона, през 2050г ще е 400 милиона. Десетократно увеличение само за 100 години.Населетието на държави като Уганда пък за 100 години се увеличава двайсет пъти.

 26. 26 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  ООН говори за унищожаване на екосистеми, а не за гнездата на лястовичките. Държиш си на обичайната линия нямаш един коментар по същество.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 27. 27 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Браво, целите на тази терористична организация не трябва да се постигат. Те трябва да се осветляват. А те са глобализъм, централно глобално правителство, поробване на индивида, убиване на дребния и средния бизнес, обогатяване на 1% от обществото от останалите 99%.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Човек като чете коментарите му иде да се застреля ...

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Защо така срамежливо мълчите, че именно демографският взрив в бедните държави е причина за унищожаване на горите ..
  —цитат от коментар 13 на pamela


  А амазонската джунгла се унищожава заради Екологията.

  Нисковъглеродно гориво за колите!
  Зелената сделка!

  Какво искаме, гори или екология?

  Екологията ни е по-важна, нали?

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Какво е съществото което унищожава средата, в която живее? Интелигентно ли е или е паразит?
  —цитат от коментар 17 на falkoneti


  Зеленисти, сър ..

  Ето , да не съм голословен ..

  https://news.mongabay.com/2007/05/u-s-ethanol-may-drive-amazon-deforestation/
  U.S. ethanol may drive Amazon deforestation ..
  Ethanol production in the United States may be contributing to deforestation in the Brazilian rainforest said a leading expert on the Amazon.  Dr. Daniel Nepstad of the Woods Hole Research Center said the growing demand for corn ethanol means that more corn and less soy is being planted in the United States. Brazil, the world’s largest producer of soybeans, is more than making up for shortfall, by clearing new land for soy cultivation. While only a fraction of this cultivation currently occurs in the Amazon rainforest, production in neighboring areas like the cerrado grassland helps drive deforestation by displacing small farmers and cattle producers, who then clear rainforest land for subsistence agriculture and pasture."
  ------------------------

  Този биофюел бил необходим, викат, заради климатичните промени.
  Да се намалявало било СО2.

  Грета Тунберг форевър.
  А на нас кое ни е по-важно, горите или Екологията и Климатичните промени?

 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#30] от "simChо":
  Няма нужда да си ходи чак до там.
  Достатъчно е да се погледнат жълтеещите поля с рапица, за които всеки плаща 7% отгоре на дизела във всичко всеки ден за да се унищожава плодородните почви в България.
  И горите които се секат за да ги горят и правят субсидиран ток щото бил еко.
  Едни пичове правят кинти от това.
  Тъпото в цялата история е чи няма и зародиш на политически агент да се опита да спре тая простотия и наистена ще превърнат това целунато от Бога място в пустиня.
  Всички, буквално всички - леви, десни, умнокрасиви, кухи геребери, Мая Манолова и Слави дори не смеят да пипнат там, защото - айде да ни казвам какво...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK