На живо

Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.euПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнася днес първата си годишна реч "За състоянието на съюза" пред евродепутатите. "Дневник" проследи на живо най-важните моменти от събитието и основните коментарите в ЕП след думите ѝ.


Защо то е важно и за България, четете тук.


Видео можете да гледате тук.
Към края на дебата

"Всички сме изправени пред период на несигурност. Изслушах думите ви с тревога," каза Фон дер Лайен след още един кръг коментари на евродепутатите.


Тя увери, че заедно с германското председателство ще се работи по резултати за миграцията, след като бъде представена новата стратегия. За климата тя започна с цитат от китайска поговорка: "Изисквай много от себе си, очаквай малко от другите," но обяви, че не е съгласнас с втората част; други държави трябва така да усъвършенстват търговията с емисии, че да не се налага да бъде въвеждан механизмът за справедлив преход, "а това не е така".


"Това, което чух в повечето изказвания, беше окуражително. Искам да ви поканя на това историческо пътешествие. Нека вървим заедно. Мисля, че имаме план, имаме средствата и това ще бъде годината на прилагане, прилагане, прилагане. Това е най-важното за момента... Искам да започна това пътуване заедно с вас, благодаря ви."

Още коментари за България

Хората в България протестират от месеци срещу безнаказаността и корупцията, а Европейската комисия не забелязва нищо, каза евродепутатът от Европейската зелена партия Свен Гиголд. Наблюдаваме нарушаване на човешките права на много места в Европейския съюз. Моля ви, "бъдете по-чувствителна към нарушаването на права в ЕС... започнете наказателни процедури" за справяне със случаите на нарушаване на закони, каза той.


Примерът в подкрепа на тезата за недостатъчна защита да ценности, всъщност започна с лагера в "Мория". "Виждаме, че не само лагерът горя в пламъци, но горят в пламъци и европейските закони. Европа нарушава собствените си правила, същото важи и за България."


Страната бе спомената и от холандския евродепутат от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд, макар и по-лаконично, във връзка със защитата на европейските ценности:


"Дали българските журналисти могат да разчитат на вашата подкрепа? Дали унгарските научни работници могат да разчитат на вас? Трябва да се действа."


Софи ин'т Велд,

евродепутат

Джамбазки с остра атака срещу Фон дер Лайен

"Със съжаление трябва да отчета, че вашата реч беше пълна с неистини," каза евродепутатът от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който остро нападна Фон дер Лайен.


Той изтъкна "силово налагане на пакети като мобилност", "зеленото безумие" и "теглене на заеми за налудни проекти", както и отказа да се изрече името на "диктатора (президента на Турция Реджеп Тайип) Ердоган" и "комунистически Китай".


Той нападна политиката към Северна Македония и милиони мигранти, които "ще променят идентичността на европейските нации". По думите на Джамбазки Фон дер Лайен трябва да погледне "живота такъв, какъвто е".

В социалните мрежи се появиха и коментари, че в сегашната ситуация и технологична надпревара, въпреки амбицията за технологично развитие, твърде малко се е говорило за свързаността и за мобилните мрежи от пето поколение (5G), макар развитието на много други сектори да зависи тъкмо от него.

Станишев: Хиляди българи протестират за ценностите на Европа

Орязани бюджети за следващите години не са начин за глобално лидерство, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. "Чудесно е, че след първоначалния шок ЕС взе важни решения за икономически план за пандемията," от които тегленето на общ дълг е най-важното, но скоростта е ключова и икономиите няма да помогнат, продължи той.


"Искам да обърна Вашето внимание към това, че вече повече два месеца хиляди граждани протестират за тези ценности, за които говорите - за подотчетно правителство, за прозрачност и демокрация. Те очакват гласът им в европейския съюз да бъде чут в Европейския съюз и да има реакция. Призовавам ви да действате по този начин. Благодаря."


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости, а обвързването на върховенството на закона с достъпа до еврофондове ще е от полза за страната.


Това бяха част от изводите на експерти, обсъждили първата реч За състоянието на съюза на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на дебат в Дома на Европа в София.

Вече не се говори за "геополитическа комисия"

"Глобална Европа" остава стратегически приоритет, но понятието "геополитическа комисия" не се спомена изобщо в последната реч. Това забелязаха няколко изследователи в "Туитър". Това бе заявка още при изслушването на Фон дер Лайен, която обаче сега действително отсъстваше от изявлението ѝ.


Независимо от това Фон дер Лайен обърна внимание на всички основни за европейския съюз държави и ставащото в тях в момента - Русия, Китай, Турция, Беларус, отношенията със САЩ и Великобритания, партньорствата в Африка и Азия.

Речта на Фон дер Лайен накратко:

- въвеждане на по-амбициозни климатични цели, реформа в енергетиката;


- създаване на европейски закон "Магнитски" срещу нарушители на човешките права и гаранции за върховенството на закона в държави членки;


- нужда от правна уредба за минимална работна заплата;


- повече здравни разходи, укрепване на снабдителните вериги и научноизследователската дейност във фармацевтичната сфера; ще бъде свикана и световна здравна среща съвместно с италианското председателство на съвета на ЕС догодина;


- фокус върху защита на данните и по-рационалното им използване;


- усилие за реформа на световната система на международни отношения с акцент върху многостранния подход;


- открит подход към държави като Русия, Турция и Китай, "Северен поток-2" няма да подобри връзките с Москва;


- нужда от ясна визия за отношенията със САЩ и Великобритания.

С върховенството на закона комисията за пръв път в историята си възприема толкова методологически обоснован похват - не само към съдебната система, а и за цялото конституционно устройство на ЕС, каза Фон дер Лайен в отговор на коментари за състоянието на върховенството на закона в ЕС и нуждата да се вземат мерки срещу нарушителите му. Тя имаше предвид докладите за всяка страна, които ще излязат в другата седмица.

Честота на използване на думи в речта на Урсула фон дер Лайен (разполагането им върху картата на Европа е по случаен принцип).


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© twitter.com/VilijaSysaite

Трябва да имаме ясна представа за всички, които направиха състояние за сметка на милиони други. Продължава да има данъчни убежища. Европейският съюз не може да бъде това, което трябва да бъде, ако страни като Полша и Унгария са против солидарността като принцип, каза Обри Манон от Европейската зелена левица. "Основната ни цел трябва да е борбата за екологичните промени, трябва да работим за устойчивост във всяко отношение."

Пълен текст на речта

Пълния текст на словото на Урсула фон дер Лайен можете да прочетете тук (на англ.) или в прикачения файл (на български).


Ска Келер: Подкрепа за протестите в България

Що се отнася за онези, които се борят за демокрацията в България и другаде, всичко това трябва да бъде подкрепено, каза Ска Келер от името на групата на Зелените. "Искам да подкрепя куража на хората в Беларус, които протестират тази седмица в страната си, особено на жените. Куражът ви е вдъхновяващ."


Европа се провали на външната си граница и миграцията сочи това, а ситуацията с Мория е само пример за това,продължи Келер. Нужни са мерки във върховенството на закона - не само за Полша и за Унгария, но и за всички други, които го правят - и да се използват процедури за върховенството на закона, защото "другото не може да бъде прието."

"Силни, конкретни думи от Дачиан Чолош за върховенството на закона. Защитата на всичи и достъпът до правосъдие е фундаментален въпрос. Общите ни европейски фондове трябва да бъдат защитени от корупция и конфликт на интереси", написа в "Туитър" Маргрете Вестагер, зам.-председател на ЕК.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

"Жалкото" състояние на Европа

Състоянието на Европа е "жалко", изключително е отчаянието и недоволството на хората, включително от здравната и санитарната обстановка, каза Никълъс Бей от групата "Идентичност и демокрация". Трябва да се обърне внимание на "цената, която трябва да се плати" за изход от кризата. Собствените източници на приходи, споменати от Фон дер Лайен като "чудодейно лекарство и средство", всъщност са един допълнителен данък, без "график и метод за събиране на тези средства."


Той коментира критично подхода към зелената сделка и миграцията, отношенията с Китай, "войнствения" подход на Турция, получаваща "милиарди" и стъпка към европейския пазар въпреки поведението си, и други проблеми. "Европа ще има по-добро място на световната сцена, ако има по-голяма амбиция."

Втора група в ЕП акцентира върху върховенството на закона

Не може да има дилема между Европа на инвестициите и тази на ценностите - Европа може да бъде и двете, каза председателят на групата на "Обнови Европа" Дачиан Чолош. Както и говорещата преди него обаче, той не навлезе в подробности за случаи или за конкретни държави.


Върховенството на закона не е по желание, а е фундаментален принцип за всеки. "Какво ще стане, ако чуем, че средствата за възстановяване са стигнали до джобовете онези, които желаят да бъдат новите автократи? Когато съдебната система в една единствена страна членка създава проблеми, това е проблем за целия ЕС. Върховенството на закона не е абстракция."


Той приветства климатичните цели и поиска устойчива Европа, която "не се поклаща", и изреди като предизвикателства в едно изречение поведението на Великобритания, Русия и Турция.

Социалисти и демократи: Трябва да има последици за правовата държава

Време е да се укрепи върховенството на закона навсякъде в ЕС - не може едни граждани да бъдат заклеймявани заради възгледи и ориентация, каза Ираче Гарсия Перес от името на групата си, Прокресивния алианс на социалистите и демократите. Тя обаче не навлезе в подробности по темата-


Състоянието на съюза не е добро, но няма другаде в съюза, където бих искала да живея днес, продължи тя. Миграцията, коронавирусът, трудността за договаряне на собствени ресурси в бюджета и други подобни предизвикателства показват, че иска съвсем нов подход към кризата в ЕС.


"Предизвикателствата, свързани със зеления и цифровия преход, се усложняват в контекста на здравната обстановка при пълна неопределеност. Предстои конференция за бъдещето на Европа, но не можем да се осланяме само на нея, трябва да работим ежедневно." Нужни са изкореняване на детската бедност, минимална работна заплата, защита на културата (включително с европейски облигации за културата) и устойчиви капиталовложения.

Вебер - заетостта, Китай, Русия, Турция и Брекзит

Първи коментира речта на Фон дер Лайен председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер. Нужни са "цифров закон" и "реалистичен зелен курс", за да се стимулират заетостта; за същата цел да се прегледа цялото европейско законодателство, както и да се намали бюрокрацията, каза той. Освен това парите на европейските данъкоплатци "не могат да стигат до джобовете на богаташи в Китай", каза още Вебер, имайки предвид вероятно сделките в Европа на компании, ползващи държавна помощ.


За Навални Вебер каза, че след случая "всякакви санкции трябва да бъдат на масата, включително и спиране на "Северен поток-2"."


Вебер попита и "можем ли все още да смятаме, че Турция е страна, която може да се присъедини към ЕС? Отговорът ми е "не". И когато Ердоган посяга на интереси на страни в ЕС... трябва да защитим своите."


"Великобритания, губите авторитет на световната арена. Европейският парламент никога няма да гласува за споразумение, ако нямаме доверие в своя партньор."

Край на речта

Речта на Фон дер Лайен, завършила с думите "Да живее Европа!", бе последвана от аплодисменти на слушащите я в залата, а веднага след нея тя сложи маската си се оттегли на втория ред.


Следват лидерите на политическите групи в ЕП.

Престъпленията от омраза

Трябва да се разшири списъкът с престъпленията от омраза в Европейския съюз, обяви председателят.


Изключването на роми или други поради цвета на кожата им от обществата, антисемитки шествия, насилие пред очите на деца остават проблем в Европа. "Гордея се, че живея в Европа, но дори в тази Европа има нарушения ежедневно. Проблемът с расизма и омразата е много крехък. Европа трябва да премине от заклеймяване към действие."


Фон дер Лайен осъди и идеята в няколко европейски града за "зони, свободни от ЛГБТ" - такава практика "няма място в Европа", каза тя.

Първи коментар за върховенството на закона

Върховенството на закона се появи в речта един час след началото: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще осигурим парите от бюджета и от NextGenerationEU да бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."


"Миналият месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони... или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан," каза още тя.


Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен.

Пакт за миграция

Следващата седмица комисията ще предложи пакта си за миграция с няколко принципа, които Фон дер Лайен сега обобщи: да се спасява живот в морето ("това не е въпрос на желание или избор, то не подлежи на съмнение"); по-силно изложените от другите страни да могат да разчитат на другите; по-тясна връзка между убежището и правото на оставане; борба с контрабандистите; укрепване на външните граници и на партньорството с трети страни; също така да могат хората, които имат право да останат, да могат да се чувстват добре дошли и да имат бъдеще.


Повече по темата четете тук.


"Ако ние действаме енергично, очакваме от всички държави членки да направят същото. Миграцията е европейска тема и очакваме всички държави да поемат своя дял."

Липсва темата за върховенството на закона

Близо 50 минути след началото на словото Урсула фон дер Лайен не е споменала проблема с върховенството на закона вътре в Европейския съюз.

"Справедлива глобализация"

"Ще работим за справедлива глобализация," но не можем да я приемаме за даденост - трябва да настояваме за равнопоставеност между страните. Новата стратегия за Африка и готовността за работа с азиатските демокрации, с Австралия и със страни, с които наскоро бяха подписани търговски споразумения като Виетнам, са примери за това, продължи Хон дер Лайен.


Европа трябва да играе изключително важна роля в света и да изгради своя собствена вътрешна виталност.

Подкрепа на климатичните цели от бизнеса

Ден преди речта на Урсула фон дер Лайен над 150 изпълнителни директори на компании от цяла Европа призоваха ЕС да повиши до поне 55% съкращаването на вредните за климата емисии до 2030 г. - това, което тя предложи днес. Ето само част от компаниите, които подкрепят Европейската комисия в тази амбициозна цел.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Разширяването

Скоро ще бъде обявен план за възстановяване на Западните Балкани, обяви Фон дер Лайен. Решението за преговори с Албания и Северна Македония бе "историческо", споделяме обща съдба, а и Западните Балкани не са просто спирка по Пътя на коприната, каза председателят, вероятно имайки предвид плановете на Китай.

Европейски закон "Магнитски"

Европа ще предложи собствен закон "Магнитски", обяви Фон дер Лайен, докато излагаше случаи на нарушение на права в Беларус, Китай и Русия.


Фон дер Лайен също поиска санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство, а не със затрудняващото процедурата единодушие, както е сега. Идеята бе посрещната с продължителни аплодисменти.


Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и "искам да заявя ясно" - ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Фон дер Лайен. "Хората в Беларус" не са пионки на нечия шахматна дъска.


ЕС възприема Китай и като партньор, и като конкурент, и отнема много труд да се работи за достъп до реципрочност до пазара на страната. Същевременно "вярваме в универсалната ценност на свободата и демокрацията и правата на хората." И в Европа има много проблеми - да помислим за нарастващия антисемитизъм - но работим по тези проблеми. Така че трябва винаги да говорим при нарушение на човешките права, независимо дали става въпрос за Хонконг или уйгурите.

ЕС да води в реформите на системата

ЕС трябва да води в реформите на Световната здравна организация и Световната търговска организация и бързо да действа в световните събития, обяви Фон дер Лайен:


"Никога не е било толкова спешно да се реформира многостранната система. Големите сили или се изтеглят от организации, или ги правят заложници на интересите си и тези пътища не ни водят доникъде. Искаме промяна, но тя трябва да бъде програмирана, а не да води до унищожението на международната система."

Национализмът на тема ваксина поставя на риск човешкия живот и само сътрудничеството по въпроса може да реши кризата. Не можем да сме в безопасност, докато всички не са в безопасност, затова самолети летяха до различни точки и с доставки на продукти в началото на кризата, каза Фон дер Лайен.

От София до Лисабон и Катовице

Инвестиция от 8 млрд. в следващото поколние суперкомпютри има в следващия бюджет. "Искаме европейският производител да развие микропроцесори от следващото поколение," продължи тя.


Освен това никога не е бил по-подходящият момент технологичните предприятия да инвестират навсякъде - от София до Лисабон и Катовице - да отидат за технологични клъстери. Затова 20% от NextGeneratio EU ще отидат за цифрови технологии, продължи Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен изрежда една след друга много амбициозни и конкретни цели, но засега само веднъж словото ѝ бе прекъснато с аплодисменти в залата и то доста вяли.

"Европейски облак"

Няколко са нужните акценти. Единият е върху данните - включително индустриалните данни, от които обаче 80% се пропиляват, като никога не се използват. Използването им ще бъде "истински двигател към иновации" и е нужен широк достъп до нея - общи информационни пространства, които да дадат тласък на изследователски клъстъри и центрове.


Освен това Европейската комисия ще предложи единна цифрова идентичност, която в Европа ще може да се използва за всякакви услуги. Акцент тук ще е в обмен на данни.


Близо 40% от хората в селските райони обаче нямат достъп до бърз интернет, а свързаността е изключително важна за живота на хората във всяко отношение. Бързият обмен на информация е нещо сложно, защото създава възможност за съживяването на селските рейони.

"За постигане на изброеното от Урсула фон дер Лайен и нейната Комисия трябва повече внимание към това за кого гласуваме на национални избори за депутати, премиери и президенти. Националното и европейското нива са свързани взаимно. Така че гласувайте разумно!", коментира в "Туитър" marcusoloc.

Зелена енергия и водород

Няколко конкретни "зелени" стъпки, които обяви Фон дер Лайен:


Поне 30% от програмата NextGeneration EU да отидат за зелено финансиране и "то да бъде изведено до нов хоризонт". "Ние сме лидери по зелени облигации в световен мащаб и по инвестиционен стандарт. Ние ще въведем показател 30% от 750-те млрд. евро за NextGeneration EU да бъдат мобилизирани чрез зелени облигации," каза Фон дер Лайен


NextGeneration EU ще инвестира и в ключов европейски проект за водородна енергия, каза Фон дер Лайен. Тя даде пример за действащ амбициозен проект за замяна на въглищата с водорон в произвоство на стомата. Програмата "трябва да допринесе за създаване на водородни новини" - за промишлеността, автотранспорта и други. Повече за водородната стратегия четете тук.


Нужен е и фокус върху сградния фонд, който трябва да "прахосва по-малко, да бъде по-устойчив... и знаем, че строителството може да се превърне от въглероден източник във въглероден депонент, ако се прегне изкуственият интелект."

Еврокомисията завишава климатичните цели

Еврокомисията предлага да завиши показателите за намаляване на емисиите до не по-малко от 55%, каза Фон дер Лайен. За целта ще трябва да се укрепят търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до "системна модернизация на цялата икономика и общество".


"Целта ни е климатично неутрален ЕС към 2050 г. и предлагаме увеличаване от 40 на поне 55 проента на ограничаването на вредните емисии към 2030 г... Давам си сметка, че това ще се окаже недостатъчно за някои и прекалено за други... но нашите икономики могат да се справят с това." Това е далеч над предишната обявена цел (изчислявана спрямо 1990 г.), но бе предварително обявено от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и други издания.


Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. Климатът става все по-топъл. "Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашият план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент."


Последната цел е заложена в основната програма на Фон дер Лайен още отпреди да встъпи в длъжност.

Индустриалната стратегия ще се адаптира

През март внесохме нова индустриална стратегия така, че промишлеността да води в двойния зелен и цифров преход, "но ще я адаптираме" в хода на следващите месеци, продължи Фон дер Лайен. "По време, когато икономиката търпи фундаментални промени, ние не бива да изоставаме."

Какво постигна Фон дер Лайен за година

Какво постигна комисията на Фон дер Лайен от началото на мандата си досега, вижте тук.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Равновесие между финансова подкрепа и устойчивост

Икономиките трудно ще се оживят след 12% спад на БВП през първото тримесечие и "сега не е моментът да се оттегли подкрепата" за европейските икономики. Нужни са обаче както баланс между финансова подкрепа и устойчивост, така и по-силен икономически съюз помежду ни, "продължи тя".


Нужда е "структурна реформа в съюза на капиталовите пазари и банковия сектор."

Национална нормативна уредба за минимална заплата

Всеки трябва да има достъп до минимална заплата и комисията ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това, каза Фон дер Лайен. Комисията заяви, че Брюксел ще се съобрази с националното законодателство, но с желание да гарантира, че трудът може да носи пълноценен живот. "Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи."

Ако досега избегнахме голяма криза, то е, защото 40 млн. души са кандидатствали по програма за временна заетост и няколко страни в ЕС ще получат средства по програмата SURE - "европейска солидарност в действие... доказателство, че в нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност", каза още председателят на ЕК.

Ново проучване на BDI, голямото работодателско сдружение на Германия, показва, че средният и семеен бизнес (т.нар. Mittelstand) иска по-малко бюрокрация, свобода на придвижването и отворени граници в ЕС.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

По-силен европейски здравен съюз

"Главният приоритет е да се озовем в помощ на онези, които се нуждаят от нас. Благодарение на уникалната ни пазарна социална икономика Европа може да направи тъкмо това. Никога не е било толкова важно да изявим предимствата ѝ," каза Фон дер Лайен. През последните шест месеца "здравните работници сътвориха чудеса... и Европа стори повече, отколкото когато и да било, сега."


Тя даде като пример създаването на зелени коридори при затварянето на границите, работата по снабдяване на медицински изделия и апарати за обдишване, "без впрочем Европейската комисия да разполата с пълни правомощия... Нужно е да създадем един по-силен европейски здравен съюз, крайно време е."

Речта започна

"Сега е моментът Европа да поведе напред" към нова жизнеспособност след уязвимостта на континента и света, която показа коронавирусът, каза Фон дер Лайен в началото.


Речта започва малко преди обявения час. Фон дер Лайен започна с изразяване на почит към специалистите по здравни грижи и към всички, засегнати от кризата с коронавируса, "тежко изпитание" за Европа и света. "Един вирус, който е сто пъти по-малък от прашинка, може да застраши целия човешки род," каза тя. "Вижда се колко уязвими са нашите ценности и колко лесно те могат да бъдат поставени под въпрос." Въпреки това европейците показаха, че е възможно, с вяра в европейските институции и сътрудничество, макар и с жертване на суверенитет, може да се подготви съюза за бъдещето и за идното поколение.

Мария Габриел за речта на Фон дер Лайен

"Тази година показа, повече от всякога, че научноизследователската дейност и иновациите са ключови за справяне със съвременните предизвикателства," написа в "Туитър" еврокомисарят Мария Габриел преди речта. "Време е да изложим стремежите си като европейци, да гледаме към бъдещето и да изпълним ангажиментите си."

Основните теми

Речта за състоянието на съюза се произнася от 2010 г. насам, като първата бе на председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу. Според "Зюддойче цайтунг" днес големите теми ще са кризата с коронавируса, климатичните политики, миграцията и инвестирането в бъдещето.

Програмата

Според първоначално предвидената програма се очаква речта на Фон дер Лайен да продължи 30 минути, а след това да има обръщения на председателите на всяка една от групите в Европарламента.

Очакванията на Зелените

Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс: "Надявам се тя да не говори само за намеренията си и за коронавируса, но и за случващото се по границите на ЕС. Бежанците, бягащи от мизерия и войни, които сега спят по улиците ни. Надявам се да говори за климатичната криза, защото точно сега трябва да се говори за нея. Също така проблемът с върховенството на закона, което е фундаментален принцип за ЕС."


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

Очакванията на ЕНП за речта

Работа, работа, работа - това е основният ни приоритет. Хората имат нужда от работни места и сигурност в кризата, предизвикана от пандемията, заяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер при влизане в залата.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK