На живо

Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.euПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнася днес първата си годишна реч "За състоянието на съюза" пред евродепутатите. "Дневник" проследи на живо най-важните моменти от събитието и основните коментарите в ЕП след думите ѝ.


Защо то е важно и за България, четете тук.


Видео можете да гледате тук.
Към края на дебата

"Всички сме изправени пред период на несигурност. Изслушах думите ви с тревога," каза Фон дер Лайен след още един кръг коментари на евродепутатите.


Тя увери, че заедно с германското председателство ще се работи по резултати за миграцията, след като бъде представена новата стратегия. За климата тя започна с цитат от китайска поговорка: "Изисквай много от себе си, очаквай малко от другите," но обяви, че не е съгласнас с втората част; други държави трябва така да усъвършенстват търговията с емисии, че да не се налага да бъде въвеждан механизмът за справедлив преход, "а това не е така".


"Това, което чух в повечето изказвания, беше окуражително. Искам да ви поканя на това историческо пътешествие. Нека вървим заедно. Мисля, че имаме план, имаме средствата и това ще бъде годината на прилагане, прилагане, прилагане. Това е най-важното за момента... Искам да започна това пътуване заедно с вас, благодаря ви."

Още коментари за България

Хората в България протестират от месеци срещу безнаказаността и корупцията, а Европейската комисия не забелязва нищо, каза евродепутатът от Европейската зелена партия Свен Гиголд. Наблюдаваме нарушаване на човешките права на много места в Европейския съюз. Моля ви, "бъдете по-чувствителна към нарушаването на права в ЕС... започнете наказателни процедури" за справяне със случаите на нарушаване на закони, каза той.


Примерът в подкрепа на тезата за недостатъчна защита да ценности, всъщност започна с лагера в "Мория". "Виждаме, че не само лагерът горя в пламъци, но горят в пламъци и европейските закони. Европа нарушава собствените си правила, същото важи и за България."


Страната бе спомената и от холандския евродепутат от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд, макар и по-лаконично, във връзка със защитата на европейските ценности:


"Дали българските журналисти могат да разчитат на вашата подкрепа? Дали унгарските научни работници могат да разчитат на вас? Трябва да се действа."


Софи ин'т Велд,

евродепутат

Джамбазки с остра атака срещу Фон дер Лайен

"Със съжаление трябва да отчета, че вашата реч беше пълна с неистини," каза евродепутатът от ВМРО/Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, който остро нападна Фон дер Лайен.


Той изтъкна "силово налагане на пакети като мобилност", "зеленото безумие" и "теглене на заеми за налудни проекти", както и отказа да се изрече името на "диктатора (президента на Турция Реджеп Тайип) Ердоган" и "комунистически Китай".


Той нападна политиката към Северна Македония и милиони мигранти, които "ще променят идентичността на европейските нации". По думите на Джамбазки Фон дер Лайен трябва да погледне "живота такъв, какъвто е".

В социалните мрежи се появиха и коментари, че в сегашната ситуация и технологична надпревара, въпреки амбицията за технологично развитие, твърде малко се е говорило за свързаността и за мобилните мрежи от пето поколение (5G), макар развитието на много други сектори да зависи тъкмо от него.

Станишев: Хиляди българи протестират за ценностите на Европа

Орязани бюджети за следващите години не са начин за глобално лидерство, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. "Чудесно е, че след първоначалния шок ЕС взе важни решения за икономически план за пандемията," от които тегленето на общ дълг е най-важното, но скоростта е ключова и икономиите няма да помогнат, продължи той.


"Искам да обърна Вашето внимание към това, че вече повече два месеца хиляди граждани протестират за тези ценности, за които говорите - за подотчетно правителство, за прозрачност и демокрация. Те очакват гласът им в европейския съюз да бъде чут в Европейския съюз и да има реакция. Призовавам ви да действате по този начин. Благодаря."


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

България рискува да изостане от задаващата се Европа на две скорости, а обвързването на върховенството на закона с достъпа до еврофондове ще е от полза за страната.


Това бяха част от изводите на експерти, обсъждили първата реч За състоянието на съюза на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на дебат в Дома на Европа в София.

Вече не се говори за "геополитическа комисия"

"Глобална Европа" остава стратегически приоритет, но понятието "геополитическа комисия" не се спомена изобщо в последната реч. Това забелязаха няколко изследователи в "Туитър". Това бе заявка още при изслушването на Фон дер Лайен, която обаче сега действително отсъстваше от изявлението ѝ.


Независимо от това Фон дер Лайен обърна внимание на всички основни за европейския съюз държави и ставащото в тях в момента - Русия, Китай, Турция, Беларус, отношенията със САЩ и Великобритания, партньорствата в Африка и Азия.

Речта на Фон дер Лайен накратко:

- въвеждане на по-амбициозни климатични цели, реформа в енергетиката;


- създаване на европейски закон "Магнитски" срещу нарушители на човешките права и гаранции за върховенството на закона в държави членки;


- нужда от правна уредба за минимална работна заплата;


- повече здравни разходи, укрепване на снабдителните вериги и научноизследователската дейност във фармацевтичната сфера; ще бъде свикана и световна здравна среща съвместно с италианското председателство на съвета на ЕС догодина;


- фокус върху защита на данните и по-рационалното им използване;


- усилие за реформа на световната система на международни отношения с акцент върху многостранния подход;


- открит подход към държави като Русия, Турция и Китай, "Северен поток-2" няма да подобри връзките с Москва;


- нужда от ясна визия за отношенията със САЩ и Великобритания.

С върховенството на закона комисията за пръв път в историята си възприема толкова методологически обоснован похват - не само към съдебната система, а и за цялото конституционно устройство на ЕС, каза Фон дер Лайен в отговор на коментари за състоянието на върховенството на закона в ЕС и нуждата да се вземат мерки срещу нарушителите му. Тя имаше предвид докладите за всяка страна, които ще излязат в другата седмица.

Честота на използване на думи в речта на Урсула фон дер Лайен (разполагането им върху картата на Европа е по случаен принцип).


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© twitter.com/VilijaSysaite

Трябва да имаме ясна представа за всички, които направиха състояние за сметка на милиони други. Продължава да има данъчни убежища. Европейският съюз не може да бъде това, което трябва да бъде, ако страни като Полша и Унгария са против солидарността като принцип, каза Обри Манон от Европейската зелена левица. "Основната ни цел трябва да е борбата за екологичните промени, трябва да работим за устойчивост във всяко отношение."

Пълен текст на речта

Пълния текст на словото на Урсула фон дер Лайен можете да прочетете тук (на англ.) или в прикачения файл (на български).Ска Келер: Подкрепа за протестите в България

Що се отнася за онези, които се борят за демокрацията в България и другаде, всичко това трябва да бъде подкрепено, каза Ска Келер от името на групата на Зелените. "Искам да подкрепя куража на хората в Беларус, които протестират тази седмица в страната си, особено на жените. Куражът ви е вдъхновяващ."


Европа се провали на външната си граница и миграцията сочи това, а ситуацията с Мория е само пример за това,продължи Келер. Нужни са мерки във върховенството на закона - не само за Полша и за Унгария, но и за всички други, които го правят - и да се използват процедури за върховенството на закона, защото "другото не може да бъде прието."

"Силни, конкретни думи от Дачиан Чолош за върховенството на закона. Защитата на всичи и достъпът до правосъдие е фундаментален въпрос. Общите ни европейски фондове трябва да бъдат защитени от корупция и конфликт на интереси", написа в "Туитър" Маргрете Вестагер, зам.-председател на ЕК.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

"Жалкото" състояние на Европа

Състоянието на Европа е "жалко", изключително е отчаянието и недоволството на хората, включително от здравната и санитарната обстановка, каза Никълъс Бей от групата "Идентичност и демокрация". Трябва да се обърне внимание на "цената, която трябва да се плати" за изход от кризата. Собствените източници на приходи, споменати от Фон дер Лайен като "чудодейно лекарство и средство", всъщност са един допълнителен данък, без "график и метод за събиране на тези средства."


Той коментира критично подхода към зелената сделка и миграцията, отношенията с Китай, "войнствения" подход на Турция, получаваща "милиарди" и стъпка към европейския пазар въпреки поведението си, и други проблеми. "Европа ще има по-добро място на световната сцена, ако има по-голяма амбиция."

Втора група в ЕП акцентира върху върховенството на закона

Не може да има дилема между Европа на инвестициите и тази на ценностите - Европа може да бъде и двете, каза председателят на групата на "Обнови Европа" Дачиан Чолош. Както и говорещата преди него обаче, той не навлезе в подробности за случаи или за конкретни държави.


Върховенството на закона не е по желание, а е фундаментален принцип за всеки. "Какво ще стане, ако чуем, че средствата за възстановяване са стигнали до джобовете онези, които желаят да бъдат новите автократи? Когато съдебната система в една единствена страна членка създава проблеми, това е проблем за целия ЕС. Върховенството на закона не е абстракция."


Той приветства климатичните цели и поиска устойчива Европа, която "не се поклаща", и изреди като предизвикателства в едно изречение поведението на Великобритания, Русия и Турция.

Социалисти и демократи: Трябва да има последици за правовата държава

Време е да се укрепи върховенството на закона навсякъде в ЕС - не може едни граждани да бъдат заклеймявани заради възгледи и ориентация, каза Ираче Гарсия Перес от името на групата си, Прокресивния алианс на социалистите и демократите. Тя обаче не навлезе в подробности по темата-


Състоянието на съюза не е добро, но няма другаде в съюза, където бих искала да живея днес, продължи тя. Миграцията, коронавирусът, трудността за договаряне на собствени ресурси в бюджета и други подобни предизвикателства показват, че иска съвсем нов подход към кризата в ЕС.


"Предизвикателствата, свързани със зеления и цифровия преход, се усложняват в контекста на здравната обстановка при пълна неопределеност. Предстои конференция за бъдещето на Европа, но не можем да се осланяме само на нея, трябва да работим ежедневно." Нужни са изкореняване на детската бедност, минимална работна заплата, защита на културата (включително с европейски облигации за културата) и устойчиви капиталовложения.

Вебер - заетостта, Китай, Русия, Турция и Брекзит

Първи коментира речта на Фон дер Лайен председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер. Нужни са "цифров закон" и "реалистичен зелен курс", за да се стимулират заетостта; за същата цел да се прегледа цялото европейско законодателство, както и да се намали бюрокрацията, каза той. Освен това парите на европейските данъкоплатци "не могат да стигат до джобовете на богаташи в Китай", каза още Вебер, имайки предвид вероятно сделките в Европа на компании, ползващи държавна помощ.


За Навални Вебер каза, че след случая "всякакви санкции трябва да бъдат на масата, включително и спиране на "Северен поток-2"."


Вебер попита и "можем ли все още да смятаме, че Турция е страна, която може да се присъедини към ЕС? Отговорът ми е "не". И когато Ердоган посяга на интереси на страни в ЕС... трябва да защитим своите."


"Великобритания, губите авторитет на световната арена. Европейският парламент никога няма да гласува за споразумение, ако нямаме доверие в своя партньор."

Край на речта

Речта на Фон дер Лайен, завършила с думите "Да живее Европа!", бе последвана от аплодисменти на слушащите я в залата, а веднага след нея тя сложи маската си се оттегли на втория ред.


Следват лидерите на политическите групи в ЕП.

Престъпленията от омраза

Трябва да се разшири списъкът с престъпленията от омраза в Европейския съюз, обяви председателят.


Изключването на роми или други поради цвета на кожата им от обществата, антисемитки шествия, насилие пред очите на деца остават проблем в Европа. "Гордея се, че живея в Европа, но дори в тази Европа има нарушения ежедневно. Проблемът с расизма и омразата е много крехък. Европа трябва да премине от заклеймяване към действие."


Фон дер Лайен осъди и идеята в няколко европейски града за "зони, свободни от ЛГБТ" - такава практика "няма място в Европа", каза тя.

Първи коментар за върховенството на закона

Върховенството на закона се появи в речта един час след началото: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще осигурим парите от бюджета и от NextGenerationEU да бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."


"Миналият месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме интегритета на европейските институции, независимо дали става дума за закони... или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан," каза още тя.


Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", каза Фон дер Лайен.

Пакт за миграция

Следващата седмица комисията ще предложи пакта си за миграция с няколко принципа, които Фон дер Лайен сега обобщи: да се спасява живот в морето ("това не е въпрос на желание или избор, то не подлежи на съмнение"); по-силно изложените от другите страни да могат да разчитат на другите; по-тясна връзка между убежището и правото на оставане; борба с контрабандистите; укрепване на външните граници и на партньорството с трети страни; също така да могат хората, които имат право да останат, да могат да се чувстват добре дошли и да имат бъдеще.


Повече по темата четете тук.


"Ако ние действаме енергично, очакваме от всички държави членки да направят същото. Миграцията е европейска тема и очакваме всички държави да поемат своя дял."

Липсва темата за върховенството на закона

Близо 50 минути след началото на словото Урсула фон дер Лайен не е споменала проблема с върховенството на закона вътре в Европейския съюз.

"Справедлива глобализация"

"Ще работим за справедлива глобализация," но не можем да я приемаме за даденост - трябва да настояваме за равнопоставеност между страните. Новата стратегия за Африка и готовността за работа с азиатските демокрации, с Австралия и със страни, с които наскоро бяха подписани търговски споразумения като Виетнам, са примери за това, продължи Хон дер Лайен.


Европа трябва да играе изключително важна роля в света и да изгради своя собствена вътрешна виталност.

Подкрепа на климатичните цели от бизнеса

Ден преди речта на Урсула фон дер Лайен над 150 изпълнителни директори на компании от цяла Европа призоваха ЕС да повиши до поне 55% съкращаването на вредните за климата емисии до 2030 г. - това, което тя предложи днес. Ето само част от компаниите, които подкрепят Европейската комисия в тази амбициозна цел.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Разширяването

Скоро ще бъде обявен план за възстановяване на Западните Балкани, обяви Фон дер Лайен. Решението за преговори с Албания и Северна Македония бе "историческо", споделяме обща съдба, а и Западните Балкани не са просто спирка по Пътя на коприната, каза председателят, вероятно имайки предвид плановете на Китай.

Европейски закон "Магнитски"

Европа ще предложи собствен закон "Магнитски", обяви Фон дер Лайен, докато излагаше случаи на нарушение на права в Беларус, Китай и Русия.


Фон дер Лайен също поиска санкции за хора, нарушаващи човешки права, да могат да се прилагат с квалифицирано мнозинство, а не със затрудняващото процедурата единодушие, както е сега. Идеята бе посрещната с продължителни аплодисменти.


Дали в Хонконг, Москва или Минск, ЕС трябва да има позиция и "искам да заявя ясно" - ЕС е на страната на хората в Беларус, каза Фон дер Лайен. "Хората в Беларус" не са пионки на нечия шахматна дъска.


ЕС възприема Китай и като партньор, и като конкурент, и отнема много труд да се работи за достъп до реципрочност до пазара на страната. Същевременно "вярваме в универсалната ценност на свободата и демокрацията и правата на хората." И в Европа има много проблеми - да помислим за нарастващия антисемитизъм - но работим по тези проблеми. Така че трябва винаги да говорим при нарушение на човешките права, независимо дали става въпрос за Хонконг или уйгурите.

ЕС да води в реформите на системата

ЕС трябва да води в реформите на Световната здравна организация и Световната търговска организация и бързо да действа в световните събития, обяви Фон дер Лайен:


"Никога не е било толкова спешно да се реформира многостранната система. Големите сили или се изтеглят от организации, или ги правят заложници на интересите си и тези пътища не ни водят доникъде. Искаме промяна, но тя трябва да бъде програмирана, а не да води до унищожението на международната система."

Национализмът на тема ваксина поставя на риск човешкия живот и само сътрудничеството по въпроса може да реши кризата. Не можем да сме в безопасност, докато всички не са в безопасност, затова самолети летяха до различни точки и с доставки на продукти в началото на кризата, каза Фон дер Лайен.

От София до Лисабон и Катовице

Инвестиция от 8 млрд. в следващото поколние суперкомпютри има в следващия бюджет. "Искаме европейският производител да развие микропроцесори от следващото поколение," продължи тя.


Освен това никога не е бил по-подходящият момент технологичните предприятия да инвестират навсякъде - от София до Лисабон и Катовице - да отидат за технологични клъстери. Затова 20% от NextGeneratio EU ще отидат за цифрови технологии, продължи Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен изрежда една след друга много амбициозни и конкретни цели, но засега само веднъж словото ѝ бе прекъснато с аплодисменти в залата и то доста вяли.

"Европейски облак"

Няколко са нужните акценти. Единият е върху данните - включително индустриалните данни, от които обаче 80% се пропиляват, като никога не се използват. Използването им ще бъде "истински двигател към иновации" и е нужен широк достъп до нея - общи информационни пространства, които да дадат тласък на изследователски клъстъри и центрове.


Освен това Европейската комисия ще предложи единна цифрова идентичност, която в Европа ще може да се използва за всякакви услуги. Акцент тук ще е в обмен на данни.


Близо 40% от хората в селските райони обаче нямат достъп до бърз интернет, а свързаността е изключително важна за живота на хората във всяко отношение. Бързият обмен на информация е нещо сложно, защото създава възможност за съживяването на селските рейони.

"За постигане на изброеното от Урсула фон дер Лайен и нейната Комисия трябва повече внимание към това за кого гласуваме на национални избори за депутати, премиери и президенти. Националното и европейското нива са свързани взаимно. Така че гласувайте разумно!", коментира в "Туитър" marcusoloc.

Зелена енергия и водород

Няколко конкретни "зелени" стъпки, които обяви Фон дер Лайен:


Поне 30% от програмата NextGeneration EU да отидат за зелено финансиране и "то да бъде изведено до нов хоризонт". "Ние сме лидери по зелени облигации в световен мащаб и по инвестиционен стандарт. Ние ще въведем показател 30% от 750-те млрд. евро за NextGeneration EU да бъдат мобилизирани чрез зелени облигации," каза Фон дер Лайен


NextGeneration EU ще инвестира и в ключов европейски проект за водородна енергия, каза Фон дер Лайен. Тя даде пример за действащ амбициозен проект за замяна на въглищата с водорон в произвоство на стомата. Програмата "трябва да допринесе за създаване на водородни новини" - за промишлеността, автотранспорта и други. Повече за водородната стратегия четете тук.


Нужен е и фокус върху сградния фонд, който трябва да "прахосва по-малко, да бъде по-устойчив... и знаем, че строителството може да се превърне от въглероден източник във въглероден депонент, ако се прегне изкуственият интелект."

Еврокомисията завишава климатичните цели

Еврокомисията предлага да завиши показателите за намаляване на емисиите до не по-малко от 55%, каза Фон дер Лайен. За целта ще трябва да се укрепят търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до "системна модернизация на цялата икономика и общество".


"Целта ни е климатично неутрален ЕС към 2050 г. и предлагаме увеличаване от 40 на поне 55 проента на ограничаването на вредните емисии към 2030 г... Давам си сметка, че това ще се окаже недостатъчно за някои и прекалено за други... но нашите икономики могат да се справят с това." Това е далеч над предишната обявена цел (изчислявана спрямо 1990 г.), но бе предварително обявено от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и други издания.


Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. Климатът става все по-топъл. "Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашият план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент."


Последната цел е заложена в основната програма на Фон дер Лайен още отпреди да встъпи в длъжност.

Индустриалната стратегия ще се адаптира

През март внесохме нова индустриална стратегия така, че промишлеността да води в двойния зелен и цифров преход, "но ще я адаптираме" в хода на следващите месеци, продължи Фон дер Лайен. "По време, когато икономиката търпи фундаментални промени, ние не бива да изоставаме."

Какво постигна Фон дер Лайен за година

Какво постигна комисията на Фон дер Лайен от началото на мандата си досега, вижте тук.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

Равновесие между финансова подкрепа и устойчивост

Икономиките трудно ще се оживят след 12% спад на БВП през първото тримесечие и "сега не е моментът да се оттегли подкрепата" за европейските икономики. Нужни са обаче както баланс между финансова подкрепа и устойчивост, така и по-силен икономически съюз помежду ни, "продължи тя".


Нужда е "структурна реформа в съюза на капиталовите пазари и банковия сектор."

Национална нормативна уредба за минимална заплата

Всеки трябва да има достъп до минимална заплата и комисията ще предложи всички страни членки да изработят национална нормативна уредба за това, каза Фон дер Лайен. Комисията заяви, че Брюксел ще се съобрази с националното законодателство, но с желание да гарантира, че трудът може да носи пълноценен живот. "Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи."

Ако досега избегнахме голяма криза, то е, защото 40 млн. души са кандидатствали по програма за временна заетост и няколко страни в ЕС ще получат средства по програмата SURE - "европейска солидарност в действие... доказателство, че в нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност", каза още председателят на ЕК.

Ново проучване на BDI, голямото работодателско сдружение на Германия, показва, че средният и семеен бизнес (т.нар. Mittelstand) иска по-малко бюрокрация, свобода на придвижването и отворени граници в ЕС.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

По-силен европейски здравен съюз

"Главният приоритет е да се озовем в помощ на онези, които се нуждаят от нас. Благодарение на уникалната ни пазарна социална икономика Европа може да направи тъкмо това. Никога не е било толкова важно да изявим предимствата ѝ," каза Фон дер Лайен. През последните шест месеца "здравните работници сътвориха чудеса... и Европа стори повече, отколкото когато и да било, сега."


Тя даде като пример създаването на зелени коридори при затварянето на границите, работата по снабдяване на медицински изделия и апарати за обдишване, "без впрочем Европейската комисия да разполата с пълни правомощия... Нужно е да създадем един по-силен европейски здравен съюз, крайно време е."

Речта започна

"Сега е моментът Европа да поведе напред" към нова жизнеспособност след уязвимостта на континента и света, която показа коронавирусът, каза Фон дер Лайен в началото.


Речта започва малко преди обявения час. Фон дер Лайен започна с изразяване на почит към специалистите по здравни грижи и към всички, засегнати от кризата с коронавируса, "тежко изпитание" за Европа и света. "Един вирус, който е сто пъти по-малък от прашинка, може да застраши целия човешки род," каза тя. "Вижда се колко уязвими са нашите ценности и колко лесно те могат да бъдат поставени под въпрос." Въпреки това европейците показаха, че е възможно, с вяра в европейските институции и сътрудничество, макар и с жертване на суверенитет, може да се подготви съюза за бъдещето и за идното поколение.

Мария Габриел за речта на Фон дер Лайен

"Тази година показа, повече от всякога, че научноизследователската дейност и иновациите са ключови за справяне със съвременните предизвикателства," написа в "Туитър" еврокомисарят Мария Габриел преди речта. "Време е да изложим стремежите си като европейци, да гледаме към бъдещето и да изпълним ангажиментите си."

Основните теми

Речта за състоянието на съюза се произнася от 2010 г. насам, като първата бе на председателя на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу. Според "Зюддойче цайтунг" днес големите теми ще са кризата с коронавируса, климатичните политики, миграцията и инвестирането в бъдещето.

Програмата

Според първоначално предвидената програма се очаква речта на Фон дер Лайен да продължи 30 минути, а след това да има обръщения на председателите на всяка една от групите в Европарламента.

Очакванията на Зелените

Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс: "Надявам се тя да не говори само за намеренията си и за коронавируса, но и за случващото се по границите на ЕС. Бежанците, бягащи от мизерия и войни, които сега спят по улиците ни. Надявам се да говори за климатичната криза, защото точно сега трябва да се говори за нея. Също така проблемът с върховенството на закона, което е фундаментален принцип за ЕС."


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

Очакванията на ЕНП за речта

Работа, работа, работа - това е основният ни приоритет. Хората имат нужда от работни места и сигурност в кризата, предизвикана от пандемията, заяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер при влизане в залата.


Фон дер Лайен обеща защита на парите на ЕС от измами, евродепутати ѝ напомниха за България (хронология)

© Скрийншот europarl.europa.eu

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 935 Разстроено

  И тая женица ще защитава интересите на ЕС в преговорите с Великобритания. Смехотворно.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4387 Весело

  Айде, споменавай България още в началото, че на някои ще им се изчака чакането...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  Туй бетер Работническо дело и КПСС бе :)

  Речта на другаря Брежнев пред асамблеята на комунистическия интернационал :)

 4. 4 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 279 Неутрално

  С лидери като настоящите, на Европа врагове не и трябват.

 5. 5 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Да вземе да покаже "построеното от ГЕРБ", но със снимки от Китай, че да се изкефите и вие- герберастите.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#5] от "foreverman77":

  Другарю, поне има какво да покажем...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Състоянието на съюза, за съжаление е драма и комедия в едно. Тотална щета!

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2489 Весело

  Най-готиното е, че германката, председателстваща ЕС, от който Великобритания излезе с кеф, държи годишна реч на английски!

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3560 Весело

  Европарламентът и той почна с дийп фейка и подкрепа за мафиотските протести. Пращат разни писма до Боекоо, ГешеФФ и данитата, с питания за Барселона и прочее фалшиви новини:
  https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/211284/DRFMG questions to Bulgarian authorities.pdf
  Тия брюкселски чиновници не знаят ли, че трябва да се информират от ПИК, Блиц, ТВ Европа, Фактор и др. сериозни издания?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Другарите сте вие от ГЕРБ- пълно с ченгета и комунисти- начело с тиквата- псевдо антикомунист.

  Ние, от 89г. се борим с такива като тях/вас, за съжаление.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Избрана за председател без изобщо да е участвала в избори!

 14. 14 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Ако затворим няколко "отровни" сайта, може и да намалим емисиите до 55%.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 15. 15 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 801 Весело

  Мамма миа, не са от тая планета тези същества! Те си пре**аха икономиките, сега водород...

 16. 16 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Покажете Графа и пътния възел във Варна- ако не ви е срам.

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1704 Гневно

  "Еврокомисията предлага да завиши показателите за намаляване на емисиите до не по-малко от 55%, каза Фон дер Лайен. За целта ще трябва да се укрепят търговията с въглеродните емисии, да се реформира енергийното данъчно облагане и редица други стъпки, но това ще доведе до "системна модернизация на цялата икономика и общество"

  Айде каже ми пак, че тая женица не е просто една марионетка на ултраглобалистите сложена там за да прокара тяхната адженда. В годината с пандемия и епохален срив на икономиките тя тръгнала пак да ни убеждава как най-първо сме трябвало да орежем емисиите, докато Турция, Китай, Индия, Русия нищо нямало да правят...

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  До коментар [#5] от "foreverman77":Другарю, поне има какво да покажем...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Тъй, тъй - доста неща видяхме. Че не малко и чухме.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 705 Неутрално

  https://www.capital.bg/
  17 август 2020 14:48
  Част от Калифорния остана без електричество в петък и в събота вечер, а очакванията са прекъсвания на захранването да има и в следващите дни.

  Горещата вълна, която удари щата през уикенда, доведе до свръхконсумация на електрическа енергия, най-вече за охлаждане. След няколко апела към потребителите да намалят потреблението си в крайна сметка в петък вечерта местните власти бяха принудени да въведат временен режим, който остави милиони домакинства без ток с часове при температури от над 40 градуса. Същото се случи и на следващия ден, в събота.

  Причината за това обаче не е техническа, а по-скоро резултат от опитите на щата да бъде лидер в неутрално въглеродната икономика и липсата на резервни мощности.

  РЕКЛАМА
  Как се стигна дотук
  Калифорния от години е пример за преход към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като през 2018 над 30% от производството на ток там е дошло от тях. Паралелно с това върви масово затваряне на въглищни централи. Това обаче има своята цена. От 2011 насам цената на тока в щата нараства 6 пъти по-бързо спрямо останалата част на САЩ. И именно за да не повишат още повече сметките на потребителите, местният електропреносен оператор държи твърде малък резерв от мощности, който да се включва в ситуации като тази от уикенда.

  Така горещото, но облачно време в комбинация с липсата на вятър доведе до недостатъчно електропроизводство от соларните и вятърните паркове в региона. Обикновено когато се появи липса на електроенергия в Калифорния, съседните щати й помагат да се справи, но в случая тази помощ бе в пъти по-малка, защото всички западни щати бяха ударени от горещата вълна и нямаха особено големи резерви на електричество. Така в 18:30, когато слънцето започна да залязва, а потреблението остана високо, властите се принудиха да спрат електричеството.

  По-малко разходи - повече проблеми
  По-голямата част от инвестициите в електромрежата в региона се използва за изграждане на връзки между новите соларни и вятърни паркове, които често са във вътрешността на щата, и големите градове, които са по крайбрежието. Така не остават средства, с които да бъде поддържана и подменяна старата част от електрическата мрежа. По този начин се получават аварии, които се оказват една от най-честите причини за възникване на горски пожари в Калифорния. Именно този риск от аварии, най-вече при силен вятър, стана причина миналата есен да се спре електроснабдяването към определени региони, понякога в продължение на дни.

 21. 21 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 13 Неутрално

  О, сега да няма разочаровани, че протестите в България няма да бъдат споменати! Някои си мислеха, че светът се върти около тези протести, пък то не било така....

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stargate":

  Състоянието на съюза, за съжаление е драма и комедия в едно. Тотална щета!
  —цитат от коментар 7 на Stargate


  Разбиращите от ЕС сте на път да станете повече от разбиращите от футбол.

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Мачкай, Урсула!!!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  "Еврокомисията предлага Закон "Магнитски"

  С тази разлика, че нашият европейски закон ще се казва Навални.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  "Еврокомисията предлага Закон "Магнитски"С тази разлика, че нашият европейски закон ще се казва Навални.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  И нема да работи :)

  Ще се налагат санкции само на приказки. А Германия ще продължи да купува руска газ. :)

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  "NextGeneration EU ще инвестира и в ключов европейски проект за водородна енергия, каза Фон дер Лайен. Тя даде пример за действащ амбициозен проект за замяна на въглищата с водорон в произвоство на стомата. Програмата "трябва да допринесе за създаване на водородни новини" - за промишлеността, автотранспорта и други."

  Звучи много обещаващо! Браво на ЕС за тази нейна инициатива!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  "Когато светът е в застой поради пандемията, е най-добрият момент за ускорение. Климатът става все по-топъл. "Виждаме как природата се връща в нашето ежедневие, жадуваме за чист въздух. Знаем, че промяната е възможна. Европейският зелен курс е нашият план и в неговата сърцевина е нашето желание към 2050 г. да станем първият климатично неутрален континент."

  Амбициозен европейски план, който също подкрепям!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  До коментар [#7] от "Stargate":
  —цитат от коментар 22 на Един препатил


  То вие защото сте много разбиращи. Помним как натискахте за стамбулския ферман. Мне мерси, от такива разбиращи като Вас. Точно заради такива ЕС е пълна драма! Китайците и американците ни правят за смях където ни хванат!

 30. 30 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Псевдо- десните душици тръпнат в очакване . А де, Б.......

 31. 31 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тая пълна лелка и марионека. Става макс за дружинна. Ясно е защо си я избраха

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#7] от "Stargate":

  чемодан, вокзал, мАЦква!!!

 33. 33 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Тая женица май ншма да покани Радан на сцената

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 34. 34 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Па и лоши новини за Нинова

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 35. 35 Профил на Търтей Боби на трудовата борса
  Търтей Боби на трудовата борса
  Рейтинг: Неутрално

  Другарю, поне има какво да покажем...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf


  Да, снимки от Китай 😁😁😁

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#32] от "selqnin":

  До коментар [#7] от "Stargate":чемодан, вокзал, мАЦква!!!
  —цитат от коментар 32 на selqnin


  Нали, а на мое място да се настанят афроафриканци и араби нали. Еми няма да стане другарю, колкото и да ви се иска на вас болшевиките! Другарите в Брюксел усилено са се заели да съсипят ЕС и вече дори не крият, че работят за чужди интереси, а не за тези на гражданите на ЕС.

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#32] от "selqnin":


  До коментар [#7] от "Stargate":чемодан, вокзал, мАЦква!!!
  —цитат от коментар 32 на selqnin


  Вие се пишете антикомунист, ама точно като комунистите искате да изпращате инакомислещите в Сибир. Замислете се. Язък, че сте завършили политология, дори елементарни неща не осъзнавате.

 39. 39 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Не каза нищо за ХБ Пфу!

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 40. 40 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Ако се ограничи краденето смятай и управляващите и опозицията ще повикат Путин да ги освободи от европейско робство

 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Най-готиното е, че германката, председателстваща ЕС, от който Великобритания излезе с кеф, държи годишна реч на английски!
  —цитат от коментар 8 на ivanpopov


  Е на албански ли да я държи тази реч? Бюрокртите в Брюксел като се съберат на какъв езим мислиш че си говорят? Чешки, Холандски?
  Не свързвайте Английският език непременно с Британия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Южна Африка, Сингапур, Индия ... Английският език не се е наложил като международен заради някоя си държава а защото е лесен и позволява със 100 думи да водиш разговор и да бъдеш разбираем. На никой друг език не можеш да го направиш това.
  Прав си обаче че иронията не е убягнала на много хора.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#21] от "nickbg":

  По-интересното господине, е пламът, с който се подкрепят протестите в Беларус, но се мълчи за българските. Значи, когато ни изнася подкрепяме, иначе не. Ценностите отдавна са ги изхвърлили на боклука.
  Та тоя съюз ще се разпада още при толкова ,много зеленчуци начело.
  А правителството на Борисов все едно пада до няколко месеца. Освен, ако здраво не се надупят на ДПС. Тогава следва ВНС и ще ги гоним с камъни от МС.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1018 Весело

  Ех, горките умнокрасивци, не случиха не само на народ, ами и на Европейски Съюз.
  Сал едни младоженци Ленче и Ръдан Йончеви и една ирландска революционерка им капят мехлем на изстрадалите душички.

  Знанието е сила, информацията - власт
 45. 45 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Остана надеждата червените или зелените да се оплачат.
  Радане, къде си?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#35] от "Търтей Боби на трудовата борса":


  Да, снимки от Китай
  —цитат от коментар 35 на Търтей Боби на трудовата борса


  На вас пишмандемократите китайците нали са ви първи дружки? Какво се кривите тогава. :-) хахах :-)

 47. 47 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  "NextGeneration EU ще инвестира и в ключов европейски проект за водородна енергия, каза Фон дер Лайен. Тя даде пример за действащ амбициозен проект за замяна на въглищата с водорон в произвоство на стомата. Програмата "трябва да допринесе за създаване на водородни новини" - за промишлеността, автотранспорта и други."Звучи много обещаващо! Браво на ЕС за тази нейна инициатива!
  —цитат от коментар 27 на Иво


  Няма да е лошо хората да се образоват малко по въпроса за Водорода. Той е толкова скъп и за добива му се използва толкова енергия че това го прави безсмислен за такива проекти. Света е удавен в Природен Газ, който може да се използва и сега вместо въглища. От поне 50 години навлизането на Водорода се очаква след 5 до 10 години. Всеки политик като няма какво да каже започва да каканиже за Водород и за "Втората" Силикон Вали, която до сега е строена от поне 50 нации на поне 80 места, включително и на 2, 3 пъти в България,

  California Über Alles
 48. 48 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Голяма загриженост за хората в Беларус и нито дума какво се случва в България

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 49. 49 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Имам усещането за дежа вю - СССР ми изплува от миналото.

 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Европейските пари ще бъдат защитени от корупция и измами - засега само пожелания

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  "Парите на ЕС ще бъдат защитени от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси"

  Ще, ще...ама защо мутрите у нас са докопали всички еврофондове с измама, корупция и т.н ? И какво правят еврочиновницте срещу това явление, освен приповдигнати речи в залата ?

 52. 52 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ееех, на Дневник сигурно им стана много гадно, че България не беше спомената, както толкова се надяваха.

 53. 53 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  смеят се на лъжите ви ве самоединия

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 54. 54 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#28] от "Иво":

  А шесткратно увеличение на цената на енергията и трикратно на храните подкрепяте ли? + Трикратно увеличение на цените на автомобилите. Защото това е Зелената сделка - дране на по три кожи от населението. Ако не ми вярвате, прочетет нещо за митата, които ще налагат при внос на храни от трети държави, които не спазват в земеделието стандартите за опазване на климата.
  https://www.bcg.com/publications/2020/how-an-eu-carbon-border-tax-could-jolt-world-trade

 55. 55 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Ето ги червените, таман да подкрепят Радан и им дръпнаха килимчето

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 56. 56 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Останаха зелен0-кафявите рецидивисти, Ска и Дейли-Найтли

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 57. 57 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Парите на ЕС ще бъдат защитени от всякакви измами, корупция и конфликт на интереси

  И те самите не си вярват. И децата дори не им вярват.
  Жалки европейски лидери.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Весело

  И тая женица ще защитава интересите на ЕС в преговорите с Великобритания. Смехотворно.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  На който му звучи "смехотворно", може да напусне ЕС!
  ЕС, не е Съветския съюз.
  В ЕС всеки е влязъл по собствено желание и може да напусне, когато си пожелае.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3516 Весело

  Па и лоши новини за Нинова
  —цитат от коментар 34 на xyi25666099


  Ти си мислиш!

  Щяха да са лоши, ако речта на социалистите я държеше СерГеят, а не Ираче.
  Нинова с Ираче са на един акъл ...

 61. 61 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Лоши са, новините за Нинова.
  Гейовете бяха споменатите измежду темите за развитие.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 62. 62 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Така се надявах да спомене др.Бабикян, най-големият борец за демокрация в ЕС!

 63. 63 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Келер! Айде нашите!

  Поне АджиГеня да спомент, като борец или Мая

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 64. 64 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Ех, горките умнокрасивци, не случиха не само на народ, ами и на Европейски Съюз.Сал едни младоженци Ленче и Ръдан Йончеви и една ирландска революционерка им капят мехлем на изстрадалите душички.
  —цитат от коментар 44 на pag


  Не съм видял някой от Демократична България да пише или да работи против ЕС!
  Но срещу корупцията в ЕС, носител на която в България са мутрите от "герб" ще работим денонощно както се вика!
  И очевидно добре работим защото в партията на мутрите и корупцията герб, тече разпад...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 65. 65 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Хехехе Хънгъри и Поланд споменати

  Пфу, предатели

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 66. 66 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Аййй най после!

  Цитирайййй

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Ееех, на Дневник сигурно им стана много гадно, че България не беше спомената, както толкова се надяваха.
  —цитат от коментар 52 на nodamncat


  Мониториговата група на ЕС е изпратила конкретни въпроси до "Главния прокурор" във връзка с прането на пари в Барселона от българската мутра-премиер Борисов!
  Тепърва ще се задават още въпроси от страна на ЕС!
  Гласувал съм за Радан и искам от него да продължава да работи така, както и до сега!
  Мутрите от герб не трябва да имат нито миг спокойствие...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Братска помош за Румен, Мая, Бозков и ХБ пристигна със гръм от Зелено-Кафевия ъгъл

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Туй бетер Работническо дело и КПСС бе :)Речта на другаря Брежнев пред асамблеята на комунистическия интернационал :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Вие не бяхте ли герберунгел бе?
  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като Леонид Брежнев ли ви звучи?

  Ако е така, значи партията на мутрите герб наистина е обсебена от прокремълски комунисти...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  С лидери като настоящите, на Европа врагове не и трябват.
  —цитат от коментар 4 на foreverman77


  Не бяхте ли и вие герберунгел бе?
  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен враг ли е за мутрите от герб?
  Защо от партията на мутрите герб, не вземат официално да я обявят за враг на разпадащата се герберунгелска селищна система...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Не им вярвам, тази жена няма властта да превърне думите си в нещо истинско.

  ... с двеста...
 72. 72 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Да не се радваме. България, в която Цацаров беше главен прокурор почти пребори мпниторинга и почти беше призната за правова държава, в която е налице върховенство на закона. Така че, управляващата десарска мафия ще мимикрира,ще лъже и ще маже, колкото да не ги изгонят европейците. А самата власт в България им гарантира 25-30 милиарда евро годишно, които те делят с големите началници в Москва.

 73. 73 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Ей призна си, явно вече не се срамуваш като другите.

 74. 74 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Състоянието на съюза, за съжаление е драма и комедия в едно. Тотална щета!
  —цитат от коментар 7 на Stargate


  Глупости!
  След САЩ Европеския съюз е най-мощната икономика в света и най- доброто място за живеене!
  Така е било, така е днес, така и ще бъде!
  Точно заради това, руснаците и комунистите изпитват омраза към нашата общност!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 75. 75 Профил на sbe56604009
  sbe56604009
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Време е да се покани Пътлер за Върховен Ръководител на Европа !

 76. 76 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  любопитно ми е гаджето на валери, как би коментирала частта за дигитализацията от речта.

 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5145 Любопитно

  До коментар [#51] от "samoedin":

  ЕС нещо взе да не ти харесва, а? Не, че някога ти е харесвал, де.

 78. 78 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е как не споменахте България, бе г-жо Фон дер Лайен? Знаете ли на колко хора секнахте ерекцията?

 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#73] от "falkoneti":

  Сега минаваме към към "Зелените", там е голямата лапаница за години напред, стига само сме давали пари на приятели да спасяват щъркели, кучета, лъвчета и какво ли не още, вкл. и три плъха...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 80. 80 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#74] от "Рим":

  България в ЕС ли е?
  Защо българите бягат на Запад?

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Мъка, мъка протестърска, речта свърши, а не заклеймиха нито България, нито тиранина ББойко..... мъка! Ся ко прайм?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 82 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#79] от "hamiltonf":

  Що бе при вас спря ли?

 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  [quote#67:"Рим"][/quote]

  Ама ти Радан и Елена за ЕП ли ги броиш? Или техните клевети са по-важни от решенията на ЕК?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#82] от "falkoneti":

  Мен пари не ми трябват, но като ще хвърлят подобно на дъжд стотици мириарди, нека и по нас да "повали"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 85. 85 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Веднага да блокираме Орлов мост и да искаме оставка на Урсула фон дер Лайен!

 86. 86 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#74] от "Рим":

  Глупости!
  След САЩ Европеския съюз е най-мощната икономика в света и най- доброто място за живеене!
  Така е било, така е днес, така и ще бъде!
  Точно заради това, руснаците и комунистите изпитват омраза към нашата общност!
  —цитат от коментар 74 на Рим


  Именно, ЕС е добро място за живеене, което лилявите болшевики се опитвате да прецакате всячески. Мигранти, зелени сделки, ужасни регулации, джендър стратегии. Не съм убеден, че след 20 години ЕС ще е добро място за живеене! За комунистите от Китай не съм сигурен че мразят ЕС. Даже напротив, така сме им клекнали, че ни "обичат" отвсякъде и ни се смеят!

 87. 87 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Съветско събитие. Колкото повече проблеми, толкова повече протоколни приказки. Тази закономерност сме я гледали вече.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 88. 88 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4387 Любопитно

  Кво стана, че ме нямаше два-три часа, тази спомена ли ни?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 89. 89 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#74] от "Рим":България в ЕС ли е?Защо българите бягат на Запад?
  —цитат от коментар 80 на anonim440


  Българите бягат от мутрите в герб!
  Но през последните месеци нещата се обърнаха. Българите започнаха да се връщат, за да прогонят мутрите от герб...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  До коментар [#54] от "Vassil Stoychev":

  Чак толкова много цената на енергията няма да се вдигне. Бъдещето на енергетиката принадлежи на ВЕИ. В бъдеще и АЕЦ действащи на принципа за термоядрен синтез, в разработването на които ЕС също има водеща роля. Колкото по-рано ЕС внедри тези технологии, толкова по-добре за съюза и неговите граждани като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  ЕС, не е Съветския съюз. В ЕС всеки е влязъл по собствено желание и може да напусне, когато си пожелае.
  —цитат от коментар 59 на Рим


  Абсолютно вярно, това и аз често повтарям на форумните еврофоби. На който не му харесва живота в ЕС може спокойно да имигрира някъде другаде... кеф му САЩ, кеф му Русия, Индия, Австралия, Канада, избора е много богат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  До коментар [#86] от "Stargate":

  В ЕС, разделение по расови и полови признаци никога не е имало!
  И запомнете - никога няма да има, защото расистите, нацистите и националистите са нищожно, пренебрежимо малко на брой и нямат никаква тежест в обществата в които живеят!
  След кризата с бежанците, комунета и нацистчета се надяваха на някаква ксенофобска вълна. Вълната дойде, но помете най-вече тях.
  Дори в България националистите се срутиха само за няколко години до 3%!
  И така трябва да бъде.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  ...............Ска Келер: Подкрепа за протестите в България...................

  Зелените са като прокажените. Личат си.
  И целта на зелените е ясна. Промяна на нашата конституция с цел узаконяване на гей браковете и ИК.
  Е няма да стане.

  Впрочем някой знае ли защо тия се наричат "зелени"?
  Звучи ми така сякаш искат природните закони да се спазват, а в същото време искат да ги променят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#47:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  За водорода не съм съгласен.
  В Африка може да се добива огромно количество енергия от слънцето.
  Единственият засега смислен начин, да се пренесе към Европа е водородът.
  Или да зареждаме масиви с акумулатори, и да ги караме по море до Европа.

 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Весело

  До коментар [#88] от "hamiltonf":


  Кво стана, че ме нямаше два-три часа, тази спомена ли ни?!
  —цитат от коментар 88 на hamiltonf


  Не ни прости. Една СКа де, колежка дет се вика на тая горе.
  Иска подкрепа за Резидента и хаджигенчовци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#47] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Да, а природният газ поскъпва при нас с 20%.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 97 Неутрално

  ЕС трябва първо да реформира себе си преди да сочи държавите-членки с пръст.
  Съюзът страда от демократичен дефицит, паразитираща бюрокрация и много безмислени регулации.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#20] от "reply":
  Ще оцелеят тези, които се адаптират към новите условия на средата. А средата се изменя много бързо в резултат от глобалното изменене на климата и дейността на човека. Преминаването към ВЕИ е неотменимо.

 100. 100 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  [quote#67:"Рим"]
  —цитат от коментар 83 на chichka
  Ама ти Радан и Елена за ЕП ли ги броиш? Или техните клевети са по-важни от решенията на ЕК?[/quote]

  Няма клевети.
  Прането на борисови мутренски пари в Барселона е факт.
  Липсата на 700 милиона в държавната хазна и рекета който мутрата Божков е плащала на мутрите Борисов и Горанов също е факт.
  ТЕЦ Варна на Доган и сарая Росенец, също са факт.
  Отказът на каскета да разследва мутрите от върхушката на герб също е факт.
  Факт е че през годините на управление на мутрата Борисов, България е най-корумпираната страна в ЕС!
  Следователно и Радан и Елена, макар и от различни политически семейства, говорят истината.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK