Китайските фирми залагат на "растително месо" след короновируса

Китайските фирми залагат на "растително месо" след короновируса

© Reuters



Малка, но нарастваща група от китайски компании залага на светло бъдеще за "месни" продукти на растителна основа, тъй като потребителите се отнасят по-сериозно към здравето си след пандемията от COVID-19, съобщава "Ройтерс".


Въпреки че все още е нишов бизнес в сравнение с гигантската верига за доставки на месо в Китай, вегетарианските алтернативи на месото се налагат все повече след уплахата от новия коронавириус и африканската чума по свинете, твърдят анализатори и запознати с бранша.


Базираната в САЩ Beyond Meat Inc заяви миналата седмица, че е подписала сделка за откриване на производствено съоръжение близо до Шанхай и по-рано тази година стартира партньорство със "Старбъкс" за своите месни продукти на растителна основа, които да се продават от веригата в Китай.




Базираната в Пекин стартираща компания Zhenmeat, чиито продукти включват кюфтета на растителна основа, говеждо месо, пържола, свинско филе, раци и кнедли, е една от многото малки китайски компании, които излизат на пазара. Нейните продукти вече се предлагат пробно във вериги за хранене в Пекин като Hope Tree.


Китайските фирми залагат на "растително месо" след короновируса

© Reuters


"Сега, след COVID-19, потребителите са по-загрижени за здравето си, а ресторантските марки реагират на това", заяви основателят и главен изпълнителен директор на Zhenmeat Винс Лу в интервю за "Ройтерс", като добави, че продажбите са "нараснали значително" от юни насам.


Месото на растителна основа обикновено е базирано на смес от грах и соев протеин.


"Всъщност можете да разберете, че това не е месо, но усещането в устата ви е много подобно на говеждото. И предполагам, че месото на растителна основа е малко по-здравословно от говеждото", споделя Одри Джианг, един от посетителите в пекински Hope Tree.


Директорът на China Market Research Group Бен Кавендър казва, че от вкуса на продуктите зависи бъдещето на пазара за месо на растителна основа.


Китайските фирми залагат на "растително месо" след короновируса

© Reuters


"Когато интервюираме потребителите, по-голямата част казват, че са готови да опитат тези продукти веднъж", каза той. "Но големият въпрос е до каква степен им харесва? Виждат ли как могат да го впишат ежедневно в диетата си, независимо дали това е готвене у дома или в ресторанти? Но ако им хареса, ще продължат да го купуват."


Лу от Zhenmeat споделя, че има голяма конкуренция на пазара, но истинският конкурент е самата месна индустрия.


"Най-важното е, че истинските ни конкуренти не са онези световни гиганти, които вече са постигнали големи успехи, като Beyond Meat или Impossible Foods", каза той. "Нашият истински конкурент е целият животновъден сектор. Това е индустрията на животинските протеини."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на НеКой
    НеКой
    Рейтинг: 1283 Неутрално

    Глад иде след короната.
    Китайците не дават смъртност от Ковид 19, но интересно как стоят нещата с недохранването. Естествено партията майка няма да ни информира.

  2. 2 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    "Базираната в САЩ Beyond Meat Inc заяви миналата седмица, че е подписала сделка за откриване на производствено съоръжение близо до Шанхай и по-рано тази година стартира партньорство със "Старбъкс" за своите месни продукти на растителна основа, които да се продават от веригата в Китай."

    Американците се опитват на нaправят китайците вегани. Aма няма да успеят. Китайците не са толкова глупави.

  3. 3 Профил на danvan
    danvan
    Рейтинг: 1507 Весело

    Поне 10 години няма да посмеят да хапват прилепи :)

    Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  4. 4 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    Глад иде след короната.Китайците не дават смъртност от Ковид 19, но интересно как стоят нещата с недохранването. Естествено партията майка няма да ни информира.
    —цитат от коментар 1 на НеКой


    В Китай глад отдавна няма. Хранят се добре. И аз съм си хапвал там с удоволствие.

  5. 5 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Весело

    Поне 10 години няма да посмеят да хапват прилепи :)
    —цитат от коментар 3 на danvan


    На супа може, вирусът умира при варенето. :)

  6. 6 Профил на 1 1 1
    1 1 1
    Рейтинг: 767 Неутрално
  7. 7 Профил на limbize
    limbize
    Рейтинг: 1326 Любопитно

    До коментар [#4] от "Dimiter Monev":

    Крилце или кълка от Прилеп?

  8. 8 Профил на limbize
    limbize
    Рейтинг: 1326 Весело

    Новата линия на Партията, хахаххаха. Почнаха да изкарват фуража за добичетата като супер дупер мръвки

  9. 9 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    Не сте ли яли вегански хамбургер? Вкусно е.

  10. 10 Профил на Тангра
    Тангра
    Рейтинг: 900 Неутрално

    Растително месо с вкус на говеждо правят.

    А растително месо с вкус на прилеп, кога!?

  11. 11 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    Не сте ли яли вегански хамбургер? Вкусно е.
    —цитат от коментар 9 на half truth


    Никога не бих пробвал. Някои с нормално хранене са ми казвали, че е голяма гадост.

  12. 12 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Весело

    Новата линия на Партията, хахаххаха. Почнаха да изкарват фуража за добичетата като супер дупер мръвки
    —цитат от коментар 8 на limbize


    На кой партия, републиканци или демократи? Защото не знам Beyond Meat Inc и Старбъкс към кои са.

  13. 13 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Весело

    До коментар [#4] от "Dimiter Monev":Крилце или кълка от Прилеп?
    —цитат от коментар 7 на limbize


    До този деликатес не успях да достигна. :)

  14. 14 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Любопитно

    "Базираната в Пекин стартираща компания Zhenmeat, чиито продукти включват кюфтета на растителна основа, говеждо месо, пържола, свинско филе, раци и кнедли, е една от многото малки китайски компании, които излизат на пазара."

    Стотици подобни фирми произвеждащи месо заместващи продукти (ако мога да нарека така техните продукти) има и в Европа и в Северна Америка. Желая им успешно развитие. Намаляването консумацията на месо ще се отрази добре на планетата и околната среда.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  15. 15 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Любопитно

    До коментар [#4] от "Dimiter Monev":

    Абсолютно вярно. И аз мислех да напиша същото, но вие сте ме изпреварил. Китайците обичат да ядат и едва ли има друга държава с по-голямо разнообразие от китайската кухня.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  16. 16 Профил на tri
    tri
    Рейтинг: 532 Неутрално

    Тук не става въпрос за ползи и вреди, а за изхранването на огромната човешка популация и по-големи печалби в хранително-вкусовата промишленост.
    Измислиците за вредите от месото и холестерола, както и заместването на месото и животинските мазници с растително-въглехидратни боклуци стартирало от средата на миналият век, съвпадат с началото на световното освинване и бум на хронични болести.
    Хората обаче масово започнаха да се осъзнават и да си търсят месото.

  17. 17 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 785 Неутрално

    До коментар [#2] от "Dimiter Monev":

    Класичското китайско местно ястие съдържа между 70 и 80 % растителна храна. В продължение на столетия протеина е бил в недостиг в Китай.
    За сравнение в България класическите месни ясти съдържат преобладаващо месо.
    Та ниша там има, въпросът тук е ние как ще се приспособим към месото от завода?

  18. 18 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4496 Неутрално

    Това е бъдещето. Миналата година британски концерн, един от световните лидери при производство и продажба на фуражи, решили да наемат външна фирма, да направи одит, защо 2 години подред имат продължаващ спад в продажбите. Одитът съдържал точно това, все повече се увеличават хората, отказващи се от месни продукти от животински произход, и замествайки ги с рецепти, които съдържат само растителни продукти и с вкус на месо. Една сериозна ямболска фирма в момента изготвя рецептурник за бургери, състава на продуктите ще са изцяло био, и наистина са био, защото изнасят от години за САЩ.

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  19. 19 Профил на Vassil Stoychev
    Vassil Stoychev
    Рейтинг: 785 Неутрално

    До коментар [#5] от "Dimiter Monev":

    А знаете ли защо ядат диви животни ? Проверете колко лицензирани болници в Китай сега използват традиционна китайска медицина за лечение? Подсказвам - числото е четирицифрено.

  20. 20 Профил на magnas
    magnas
    Рейтинг: 818 Весело

    Оцеляват и побеждават най-приспособимите, не най-силните в природата.
    При хората има и временни изключения.

  21. 21 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1698 Неутрално

    Суровините за това "месо" ,от къде мислите , че идват ? ! Имате ли представа , колко дървета трябва да се изрежат , за да се засади соя на мястото им !? По полека с еко интусиазма , всичко е за пари .

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  22. 22 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 788 Неутрално

    Поне са честни като го наричат растително месо.Това което се предлага за месо по нашите магазини не се знае какво съдържа.

  23. 23 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 809 Весело

    [quote#5:"Dimiter Monev"][/quote]

    Стига готвещия да не си облизва пръстите по време на готвене :)
    Ама като знаем колко трудно е това....

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  24. 24 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    До коментар [#2] от "Dimiter Monev":Класичското китайско местно ястие съдържа между 70 и 80 % растителна храна. В продължение на столетия протеина е бил в недостиг в Китай. За сравнение в България класическите месни ясти съдържат преобладаващо месо.Та ниша там има, въпросът тук е ние как ще се приспособим към месото от завода?
    —цитат от коментар 17 на Vassil Stoychev


    Китайските кухни са много и разнообразни. Поне последните 15 години (преди това не съм ходил в Китай) нямат липси на протеини. Много разнообразни месни и морски храни. Напук на стереотипите в България, в северен Китай почти не употребяват ориз, но много зеленчуци и плодове ядат. На юг вече има ориз, но не колкото в Тайланд или Виетнам.

  25. 25 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Весело

    [quote#5:"Dimiter Monev"]
    —цитат от коментар 23 на traveler1
    Стига готвещия да не си облизва пръстите по време на готвене :)Ама като знаем колко трудно е това....[/quote]

    Аз лично го правя понякога. :)

  26. 26 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Весело

    До коментар [#2] от "Dimiter Monev":Класичското китайско местно ястие съдържа между 70 и 80 % растителна храна. В продължение на столетия протеина е бил в недостиг в Китай. За сравнение в България класическите месни ясти съдържат преобладаващо месо.Та ниша там има, въпросът тук е ние как ще се приспособим към месото от завода?
    —цитат от коментар 17 на Vassil Stoychev


    В България месото по магазините е едно от най-безвкусните в Европа. И свинското, и телешкото. Ама който не е опитвал другаде, му се струва добро.

  27. 27 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1524 Весело

    А кога ще спрат да осир@ат градинките?

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  28. 28 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Рейтинг: 2462 Весело

    Ето това е завръщане към корените.

    Пържола от ориз с гарнитура ориз, а за десерт сухо мляко с ориз.
    Колко му трябва на китаеца за да е щастлив.

    Вдигна се цената на свинското с над 30%, заради китайският внос на свинско месо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
    Рейтинг: 2462 Неутрално

    До коментар [#26] от "Dimiter Monev":

    Някога свинете за колене имаха по десет сантиметра сланина, но месото беше чудо.
    Сега имат по три сантиметра сланина, но цялото месо е безвкусно.

    Опитвам се да променя вкуса поне на кюфтетата. Една част свинско от плешката, една част конско месо и една част петелски бут + много лук. Става много добре и на скара, и на пържене, и за пълнени пиперки.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  30. 30 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4313 Неутрално

    А кога ще спрат да осир@ат градинките?
    —цитат от коментар 27 на venci4


    Осирането на градинките е част от културните особености на гкитайците

  31. 31 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4313 Неутрално

    В България месото по магазините е едно от най-безвкусните в Европа. И свинското, и телешкото. Ама който не е опитвал другаде, му се струва добро.
    —цитат от коментар 26 на Dimiter Monev


    Аман от глупостите ти! В България се продава същото месо като в другите страни на Европа. Само малоумник би сравнявал говеждото от Кауфланд за 7 евро с говеждо от Аржентина, Бразилия или САЩ продавано в специализиран магазин за над 30 евро кг. Дори в Метро има меса с цени от 3,5 евро кг (замразено свинско) до за по 30-40 лв.

  32. 32 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Любопитно

    До коментар [#26] от "Dimiter Monev":Някога свинете за колене имаха по десет сантиметра сланина, но месото беше чудо.Сега имат по три сантиметра сланина, но цялото месо е безвкусно.Опитвам се да променя вкуса поне на кюфтетата. Една част свинско от плешката, една част конско месо и една част петелски бут + много лук. Става много добре и на скара, и на пържене, и за пълнени пиперки.
    —цитат от коментар 29 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


    Интересна рецепта. Ще пробвам при възможност. Най-вкусните кюфтета, които съм ял, са били от смес младо магаре и свинско. Ама не от магазина. :)

  33. 33 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4313 Неутрално

    До коментар [#30] от "historama":

    В Париж и Прага са пропищели от културните особености на китайците.

  34. 34 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4313 Неутрално

    "Някога свинете за колене имаха по десет сантиметра сланина, но месото беше чудо...."

    Зависи с какво се хранят. Чел съм за испанските прасета за "хамон", че ги хранели с жълъди. Надали през цялотото време, вероясно няколко седмици преди да им теглят ножа. но със сигурност храната на животните определя вкуса им.

  35. 35 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 832 Неутрално

    До коментар [#15] от "Иво":

    Изключително разнообразна и вкусна кухня,само италиянската може да се мери с китайците по тези показатели въпреки че Италия е 300 000 кв.км а Китай 9.5млн.кв км.

  36. 36 Профил на bnc59488372
    bnc59488372
    Рейтинг: 832 Неутрално

    До коментар [#14] от "Иво":

    АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ МОЖЕ БИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГРЯХ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ИНДУСТРИАЛНОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО

  37. 37 Профил на Sar
    Sar
    Рейтинг: 371 Неутрално

    [/quote]

    В България съвсем спокойно можеш да си купиш телешко от цял свят: Уруграй, Аржентина, САЩ, Австралия, Япония, Ирландия и т.н. И нашето далеч не е най-лошото, пък е 2-3 пъти по-евтино.

    [quote#34:"historama"]"Някога свинете за колене имаха по десет сантиметра сланина, но месото беше чудо...."Зависи с какво се хранят. Чел съм за испанските прасета за "хамон", че ги хранели с жълъди. Надали през цялотото време, вероясно няколко седмици преди да им теглят ножа. но със сигурност храната на животните определя вкуса им.
    —цитат от коментар 26 на Dimiter Monev


    Не точно. Месето е толкова по-вкусно, колкото повече мазнина има. За това всеки търси Кобе и Уагю. Но като си вземеш Кобе или Уагю от Австралия няма никакъв вкус, защото самото теле няма никакви мазнини. Японското телешко и говеждо е вкусно, не заради самите породи, а защото японците знаят как да си хранят кравите, така че да не спират да ядат и да дебелеят. За това храната има значение. Противно на повечето митове животните имат насищане и особено за кравите е трудно да ги накараш да ядат повече, отколкото имат нужда.

  38. 38 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    [quote#31:"historama"][/quote]

    "В България се продава същото месо като в другите страни на Европа."

    Да, ама не. Иди само до Сърбия да видиш за какво става въпрос. Половин София ходи до Димитровград (сръбския) и Пирот да пазарува. Повечето време прекарвам в Германия и знам какво продават в местния Кауфланд. Само който не е ходил по Европа или не обича вкусна храна, не прави разлика.

  39. 39 Профил на Danail Mindov
    Danail Mindov
    Рейтинг: 430 Неутрално

    След Короната Човешката Глупост която ще се Изпълни е, че Ще се Храним с Хапчета като Космонавтите щото така ще се Реши Според Големите Организаций в света проблема с Глада. Човека е Неспособен да се Грижи за себе си и Плаче да го Подчинят. Жалко подобие на Мислещо Създание

  40. 40 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    Иначе е вярно, че освен породите, много важно е и храненето на животните. Вкусът на месото идва и от подходящото хранене.

  41. 41 Профил на Sar
    Sar
    Рейтинг: 371 Неутрално

    [quote#31:"historama"]
    —цитат от коментар 38 на Dimiter Monev
    "В България се продава същото месо като в другите страни на Европа."Да, ама не. Иди само до Сърбия да видиш за какво става въпрос. Половин София ходи до Димитровград (сръбския) и Пирот да пазарува. Повечето време прекарвам в Германия и знам какво продават в местния Кауфланд. Само който не е ходил по Европа или не обича вкусна храна, не прави разлика.[/quote]

    Това, че ти не знаеш от къде да си купиш. Тук си се продава Кобе и Уагю. За който има пари, разбира се. А европейското месо по принцип е доста зле.

  42. 42 Профил на ali_ibn_isa
    ali_ibn_isa
    Рейтинг: 875 Неутрално

    Човечеството е сменяло менюто си многократно през цялата си еволюция.
    Както отбеляза един колега - оцеляват приспособимите.
    Дали на някой му се иска или не - бъдещето е в ГМО раститителни култури. Просто, няма да е възможно изхранването по 'традиционния' начин. Пък и да не се заблуждаваме: месото никога не е било преобладаващо 'традиционно' всекидневно ядене за мнозинството от човечеството. Това, че сега живеем в някакъв исторически миг с изобилие на месо не означава, че винаги е било така, а даже напротив.
    Ръстежът и на източните цивилизации, а и на западните се основава върху култивирането на растения - оризът и съответно пшеницата.
    ----

  43. 43 Профил на oppo
    oppo
    Рейтинг: 260 Неутрално

    Човечеството е сменяло менюто си многократно през цялата си еволюция.Както отбеляза един колега - оцеляват приспособимите.Дали на някой му се иска или не - бъдещето е в ГМО раститителни култури. Просто, няма да е възможно изхранването по 'традиционния' начин. Пък и да не се заблуждаваме: месото никога не е било преобладаващо 'традиционно' всекидневно ядене за мнозинството от човечеството. Това, че сега живеем в някакъв исторически миг с изобилие на месо не означава, че винаги е било така, а даже напротив.Ръстежът и на източните цивилизации, а и на западните се основава върху култивирането на растения - оризът и съответно пшеницата.----
    —цитат от коментар 42 на ali_ibn_isa


    Това изобщо не е вярно.

    През много голяма част от съществуването си хомо сапиенс сапиенс се е изхранвал основно с месо. Става дума за десетки хиляди години, преди земеделието. Еволюирали сме да ядем месо, не пшеница. Въглехидратите се оказват страшно вредни. Можеш да потърсиш за връзката между инсулинова чувствителност и сърдечни проблеми, например.
    А за ГМО-то. Точно повишената производителност на храна причинява глад. Винаги когато се увеличи производството, но не се намали раждаемостта, следва глад.

  44. 44 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    [quote#41:"Sar"][/quote]

    "Това, че ти не знаеш от къде да си купиш. Тук си се продава Кобе и Уагю. За който има пари, разбира се. А европейското месо по принцип е доста зле."

    Знам какво и откъде да си купувам. Но става въпрос за ежедневно хранене, не за японски деликатеси с цени от 400 евро за кг и нагоре.
    Иначе свинското в Централна Европа е доста по-добре от България.

  45. 45 Профил на oppo
    oppo
    Рейтинг: 260 Неутрално

    [quote#12:"Dimiter Monev"][/quote]

    Какво се правиш на ударен, става дума за партията на мечо пух, тази, която ти плаща да тролиш тук, след като другия трол се скри.

  46. 46 Профил на Sar
    Sar
    Рейтинг: 371 Неутрално

    [quote#41:"Sar"]
    —цитат от коментар 44 на Dimiter Monev
    "Това, че ти не знаеш от къде да си купиш. Тук си се продава Кобе и Уагю. За който има пари, разбира се. А европейското месо по принцип е доста зле."Знам какво и откъде да си купувам. Но става въпрос за ежедневно хранене, не за японски деликатеси с цени от 400 евро за кг и нагоре. Иначе свинското в Централна Европа е доста по-добре от България.[/quote]

    Явно не знаеш ;) Ако твърдиш, че евтиното месо в Германия става за ядене, не съм съгласен.

  47. 47 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 3168 Весело

    До коментар [#30] от "historama":

    Осирането на градинките е част от културните особености на гкитайците

    И на българите.
    През 1905 г. Попов (Санитарно описание на околия Орхание) отбелязва "селските къщи нямат нужници. Хората ходят по нужда по градините".
    През 1943 година евакуиралите се от София в с. Мърчаево (ок. 25 км) се оказват в село, в което няма нужници. Хазяите започват да копаят ями за софиянци, но нужниците си остават само за евакуираните "никога не сме видели хазяите да ги използват и така и не разбрахме къде те ходят по нужда" (Спомени на кн. Юсупов)
    По статистика от 1939 г. нямат нужници 16% от селските къщи, служещи за жилище на около 1 млн души. Не е ясно обаче в колко от останалите нужниците са построени под натиска на санитарните власти и всъщност не се използват.

  48. 48 Профил на jord bond
    jord bond
    Рейтинг: 2399 Любопитно

    "Базираната в САЩ Beyond Meat Inc заяви миналата седмица, че е подписала сделка за откриване на производствено съоръжение близо до Шанхай и по-рано тази година стартира партньорство със "Старбъкс" за своите месни продукти на растителна основа, които да се продават от веригата в Китай."Американците се опитват на нaправят китайците вегани. Aма няма да успеят. Китайците не са толкова глупави.
    —цитат от коментар 2 на Dimiter Monev


    Това не е важното. По- важно е, че американците явно не могат да се откажат от бизнеса си ви Китай, колкото и да не му се нрави на бат Доньо.

  49. 49 Профил на transvaal
    transvaal
    Рейтинг: 1402 Неутрално

    [quote#12:"Dimiter Monev"][/quote]

    Няма как да са Републиканци. Републиканците са нормални, консервативни хора и не се занимават с дъвките на затоплистите (кравите били допринасяли за глобалното затопляне и пр. тъпотии). Веган - тенденциите са съпроводени с фанатизма на адептите им и затова тях ги класирам в кюпа на еко-идиотите, лгбт-активистите, антифа и блм кресльовците, а бе накратко - умно-красиви мързеливци.

  50. 50 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3223 Неутрално

    ,Нямане искам. Партита каза да викаш грейт.

  51. 51 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 783 Неутрално

    Бъдещето е в месото от лайна! Въобще, скоро повечето в пластмасовата чиния на човека, ще бъде някаква преработена форма на нечии лайна. Вие, ако искате, не ми вервайте.

  52. 52 Профил на Armagedon
    Armagedon
    Рейтинг: 795 Неутрално

    Учените казват,че и от кравешкото лА*й*но могат да направят храна,но тя няма да е хранителна,защото ще засища глада но няма да храни организма.Т.е.,ще е готово лА*й"но.То и затова ще има неизлечими болести.Здравословно хранене означава балансирано хранене,а не тревопасане,защото организмът се нуждае от витамини,които се намират единствено в месото и синтезирани в аптеките.Освен това са му нужни и много други неща за да е "боеспособен" срещу болестите и паразитите.

  53. 53 Профил на Dimiter Monev
    Dimiter Monev
    Рейтинг: 1473 Неутрално

    [quote#46:"Sar"][/quote]

    "Явно не знаеш ;) Ако твърдиш, че евтиното месо в Германия става за ядене, не съм съгласен."

    Никъде не споменавам евтино или скъпо. При еднаква цена, немското е по-добро. Не може да се сравняват евтино в една държава със скъпо в друга или обратно. Трябва да са в една ценова категория.
    Иначе в Германия има по наредба 4 категории свинско месо, според отглеждането на прасетата и всички меса трябва да са категоризирани.
    Отделно има малки специализирани местни производители, където обикновено е по-добро.

  54. 54 Профил на Armagedon
    Armagedon
    Рейтинг: 795 Неутрално

    Фарма-монополите измислят какво ли не за да ни направят редовни техни клиенти. Храната,ако не е балансиране се превръща в отрова,ако е една и съща ежедневно.Затова имаме рецептори,зрение и вкус,за да я различаваме и отбягваме еднообразието,което всъщност е "почвата"за тежки заболявания и слаб имунитет.

  55. 55 Профил на jord bond
    jord bond
    Рейтинг: 2399 Весело

    "Базираната в Пекин стартираща компания Zhenmeat, чиито продукти включват кюфтета на растителна основа, говеждо месо, пържола, свинско филе, раци и кнедли, е една от многото малки китайски компании, които излизат на пазара."Стотици подобни фирми произвеждащи месо заместващи продукти (ако мога да нарека така техните продукти) има и в Европа и в Северна Америка. Желая им успешно развитие. Намаляването консумацията на месо ще се отрази добре на планетата и околната среда.
    —цитат от коментар 14 на Иво


    А ко прайм тогава с ПЛМ(животът на растенията ЗНАЧИ!)? https://t.ly/d5Nx

  56. 56 Профил на transvaal
    transvaal
    Рейтинг: 1402 Неутрално

    Дали на някой му се иска или не - бъдещето е в ГМО раститителни култури. Просто, няма да е възможно изхранването по 'традиционния' начин.
    —цитат от коментар 42 на ali_ibn_isa


    Това пък изобщо не е вярно. За ГМО продуктите съм съгласен - за храна за човека няма проблеми, но не знаем на този етап, дали ГМО не увреждат екосистемите в районите, в които се отглеждат. Нужни са десетилетия за да се види това. Що се отнася до месото, няма абсолютно никакъв проблем при сегашните нива на технологии да се хранят нормално и традиционно дори по-големи населения от сегашното. Мантрите с пренаселената земя и липсата на ресурси са митове и легенди. Хубаво е, че има повече хора, защото колкото повече хора, толкова повече оборот и печалби, толкова повече бизнес и работни места. Над половината от населението на света е концентрирано в големи градове и повечето обитаеми места на планетата всъщност се обезлюдяват. Има друго, по-страшно от пренаселването, а именно, че ако сегашните тенденции се екстраполират, към 2400-та година човечеството ще изчезне поради липса на раждаемост (която тенденция нараства с нарастване благосъстоянието във все повече страни в света). Разбира се, това дали ще ядеш истинско говеждо или синтетично такова ще зависи от ПАЗАРА. Защото пазарът е единственият сериозен критерий за състоятелността на всяко ново нещо. Консумиращите имитации или синтетични храни ще нарастват - модата и стадното обществено мнение са могъщи фактори, но традиционното и нормалното няма как да изчезнат. Аз наблюдавам тук, в ЮАР какво хората пазаруват и е шокиращо, че и бели и черни купуват страшно много модни, да ги наречем храни - полу-готови и готови храни, всякакви неща с консерванти, оцветители и какво ли не, колбаси от всякакъв вид и пр. Аз и семейството ми купуваме само суровини - месо, зеленчуци, плодове и пр. Портокалите в момента, в Бг левове са 5 лева за 10 килограма, е как да си купуваш сок в кутия, като можеш да го пресираш един литър за 5 минути, пресен и нормален. Единственият колбас, ако може така да се нарече, който е по-добър от всяко преработено месо е Билтонг - сушено говеждо или дивечово месо, което също правим в къщи, в специален плексигласов шкаф с вентилатор и пр. - това е по-добро от всеки колбас, а и по-вкусно. Най-важното е, всеки човек да има ИЗБОР, като разнообразие на артикули и като достъпност в цена. Тогава ПАЗАРЪТ и личните виждания определят как човек да се храни, а не някакви предписания, които днес са повечето тенденциозни, защото зад препоръките се крият едни ПАРИ. Поради огромният избор, който имаме, трябва да ви кажа, че поне от 10 години не сме купували чипс. Бисквити - веднъж-дваж на три-четири месеца. Колбаси - още по-рядко (на някого му се прияжда кремвирш, да речем (трябва да се пише креМвирш, а не креНвирш, виж произхода на думата)). Месото също е културна парадигма. След 30 години в ЮАР, мога да ви кажа, че един хубав стейк - рамп стейк, Т-бон стейк и пр. говеждо месо е десет нива над всяко свинско, но това Европейците няма как да разберат, понеже в Европа няма такова говеждо. Да не говорим, че дивечовото месо е още по-добро, но дори и тук не напират за него, а на цена е колкото говеждото, че и по-евтино. Да не ви казвам какво значи хубаво агнешко от полу-пустинните райони Karoo Lamb. Свинското тук по класация на предпочитания идва след говеждото, дивеча и агнешкото. А бе кой както е свикнал. ЮАР е идеалната страна не само за месоядци, но и за вегетарианци - има всичко дето расте, при това, качеството е далеч по-добро от Европейското. Искам да кажа, че при наличие на голям избор при добри цени, хората сами определят поведението си. За съжаление, повечето хора тук и при тези добри условия правят грешен избор и се хранят с неща, които рекламата и пропагандата им набутват. Дори и тези, които търсят здравословен начин на живот, се тъпчат с боклуци - имах някои колеги, които употребяваха заместители на захарта, без да са диабетици, понеже така им препоръчал не знам си кой специалист по хранене! Пълна идиотия. Ами заместителите на захарта са много по-вредни от самата захар. Ако заместваш захарта, замести я с мед или не пий Кола да речем. Кока-кола вероятно изпиваме 2-3 литра в месеца - аз съм против всеки догматизъм, но трябва да се знае, че 1 литър кола, съдържа 110 грама захар. Сред черните има много диабет (то и сред белите хич не е малко), и една от причините е защото пият страшно много количества кола и др. напитки плюс всякакви полу-готови и готови храни от типа на сладки, бисквити и пр. Храненето трябва да е въпрос на добре информиран избор, но ИЗБОРЪТ е най-важен.

  57. 57 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Весело

    До коментар [#27] от "venci4":

    Чакат ти да спреш първо. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  58. 58 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Весело

    До коментар [#36] от "bnc59488372":

    Радвам се, че споделяте моето мнение по темата.

    +++

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  59. 59 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Весело

    До коментар [#55] от "jord bond":

    Игнорираме ги. :-) Хората имат нужда от консумацията на зеленчуци и плодове (растителна храна). Всъщност не само хората, повечето бозайници на тази планета също.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  60. 60 Профил на transvaal
    transvaal
    Рейтинг: 1402 Неутрално

    След Короната Човешката Глупост която ще се Изпълни е, че Ще се Храним с Хапчета като Космонавтите щото така ще се Реши Според Големите Организаций в света проблема с Глада.
    —цитат от коментар 39 на Danail Mindov


    Там, където има глад, проблемът не е от липса на ресурс, а политически. За да няма глад има едно просто условие - земята трябва да е частна собственост, с добре развит пазар на земята. На база ипотека върху земя, иде ред на банката да отпусне кредит - за машини, за семена, торове и каквото се сетиш. Със сегашните нива на технологи и сегашните обработваеми площи и ресурс може да се изхрани поне двойно по-голямо население при много хубав стандарт. Пример е Африка - вижте барелефите от времето на Рамзес 2-ри, изобразяващи глад в Етиопия, хората са като скелети. Такива горе-долу са и в сегашно време. Единственото време, през което тия хора са имали достатъчно храна е времето на Колониите - Италиански, после Британски мандат. Имало е фермерско земеделие, което произвежда десетки пъти повече отколкото след национализации, аграрни реформи и пр. тъпотии на след-колониалните черни правителства. Така е в цяла Африка, виж Зимбабве - сега почнаха да връщат земите на белите фермери, но ще трябва още поне 10 години за да се възстановят всички други системи и пазари, че нещата да се върнат към нормалност. За да има храна за всички на този свят е нужно навсякъде да има частна собственост и отворен пазар.

  61. 61 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 1921 Неутрално

    Сещам се за едни герои на Илф и Петров, които са принудени да ядат фалшив заек и вегетариански наденици, защото в студентския стол няма месо. Но това са 30-те години на 20 век, сега би трябвало да сме решили проблема с недоимъка.

  62. 62 Профил на ivanpopov
    ivanpopov
    Рейтинг: 2935 Неутрално

    А, не! Единственото месо, което признавам, расте на кокал!

  63. 63 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
    Дедов'та Колюуа Унукя!
    Рейтинг: 2176 Весело

    Не сте ли яли вегански хамбургер? Вкусно е.
    —цитат от коментар 9 на half truth


    Всъщност- ядох веднъж. Е- не целия, де (аз да не съм бивол да опаса цяла бала трева! 😂), и тогава се помолих- никога повече да не ми се налага да ям това (толкова беше "вкусно").

    На такова чудо на кулинарията бих разчитал само ако няма дори айран и хляб.

    Лично мнение, де. Китайци, вегани и марсиани- могат да ядат квото си искат, аз оставам с греха си към животните... 😂😂😂😂

    Има един лаф- "Не съм драпал хилядолетия наред- да стигна до върха на хранителната верига, и да паса трева". Ма аз ям месце- не заради лафа, ми щото... ми много е вкусно, бе! 😂😂😂😂

    БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
  64. 64 Профил на Митко Палаузофф
    Митко Палаузофф
    Рейтинг: 783 Неутрално

    До коментар [#52] от "Armagedon":

    Просто не са дегустирали правилното лайно: скоро ще знаем чии лайна е препоръчително да консумираме!

  65. 65 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4561 Весело

    До коментар [#63] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

    За следващия път споделям личен опит: комбинирайте вегетарианския бургер с месен, без хляб или с малко хляб, става много добра комбинация (боб с месо). :-)

  66. 66 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4561 Весело

    До коментар [#47] от "Patsis":

    Защо така реалистично убивате претенциите за изтънчена европейска цивилизация в България. Вярно, не беше толкова отдавна когато по селата се строяха нови къщи с тоялетни които не се ползваха, а се ходеше до клозета на двора, защото "как може да си се@еш в къщата?" :-)
    А за Китай мисля, че младото поколение ще приеме и вегетариански бъргери забързано за работа. Но, това няма да отмени "хот-пот" традицията (във вряща вода на котлон на масата се пускат много тънко нарязани меса, и зеленчуци, основно листни еленчуци, заедно с предпочитани подправки по избор от една много богата гама).

  67. 67 Профил на Веселяк У
    Веселяк У
    Рейтинг: 722 Неутрално

    Веганите ще се на... от кеф! :))

  68. 68 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4413 Весело

    До коментар [#66] от "daskal1":

    Хот пот е любимото ястие на китайците. В това се убедих сам. :-)

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  69. 69 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4561 Неутрално

    До коментар [#68] от "Иво":

    А сеха изглежда "Хуауей" е в "хот пот" с новите разкрития по техните бразилски дъщерни фирми в сделките с Иран. Май назрява ощ по-сериозен скандал
    https://www.reuters.com/article/us-huawei-brazil-probe-exclusive/exclusive-top-huawei-executives-had-close-ties-to-company-at-center-of-u-s-criminal-case-idUSKBN2671XA

  70. 70 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 2867 Весело

    Прилепоядците опитват нов подход. Докато ККП не наложи масова забрана на т.нар. мокри пазари, пандемиите от китайската територия няма да спрат. На всичко отгоре ККП подкрепя финансово хиляди ферми за отглеждане на плъхове. Можем да си представим какво става с отглежданите плъхове.
    Наистина трябва да се приложат международни санкции срещу този антихуманен режим, иначе следващата пандемия е въпрос не на десетилетия, а на няколко години.

    На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
  71. 71 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 996 Неутрално

    "Някога свинете за колене имаха по десет сантиметра сланина, но месото беше чудо...."Зависи с какво се хранят. Чел съм за испанските прасета за "хамон", че ги хранели с жълъди. .....
    —цитат от коментар 34 на historama


    Логично. Както и добрите, вкусните пилета в последните им дни ги хранят със зърна

  72. 72 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Само малоумник би сравнявал говеждото от Кауфланд за 7 евро с говеждо от Аржентина, Бразилия или САЩ продавано в специализиран магазин за над 30 евро кг.
    —цитат от коментар 31 на historama


    Кауфланд е дискаунтър, а в този род магазини се продават стоки с коректно, но не много високо качество. Клиентелата в дискаунтърите е с по-ниски финансови възможности (източно европейските държави са малко по-различни)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK