Бавните урагани са най-новата опасност от изменението на климата

Бавните урагани са най-новата опасност от изменението на климата

© ReutersУраганът "Сали", който удари крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив, за момента е класифициран като мощна буря от категория 2, но се отличава с постоянната си бавна скорост на придвижване.


Това не е най-мощната буря, която е поразила региона в последните години, но все повече от тях забавят скоростта си, което много учени отдават на промените в климата. "Сали" е изсипала повече от 46 см дъжд за последните 24 часа, като предстоят още валежи, съобщи Националният център за урагани на САЩ.


В един момент по време на приближаването си "Сали" се движеше с едва 3.2 км/ч, напомняйки ураганите "Харви" в Хюстън през 2017 г., "Флорънс" в Северна и Южна Каролина през 2018 г. и "Дориан" на Бахамите през 2019 г. - масивни метеорологични системи, които се спират над сушата, а съпътстващите дъждове се измерват в метри, а не очакваните десетки сантиметри.
Проучване от 2018 г. установи, че скоростта на тропическите циклони е намаляла в световен мащаб с 10% от 1949 г. насам със затоплянето на атмосферата, което увеличава шансовете проливни дъждове да наводнят бреговата ивица, каза Дженифър Колинс, професор в Института по геология в Университета на Южна Флорида, пред "Ройтерс".


"Тези урагани в Северния Атлантик са все по-склонни да спират близо до брега в продължение на много часове", каза Колинс.


Бавните урагани са най-новата опасност от изменението на климата

© Reuters


Връзката с изменението на климата не е напълно ясна, но има доказателства, че затоплянето на Арктика отслабва ветровете, които могат да преместят един ураган или да го отблъснат от сушата в Атлантическия океан, каза Джим Косин, климатолог от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) на САЩ.


Резултатът може да бъде буря като "Сали", "която се установява в една тиха зона и просто няма ветрове, които да я преместят", каза Косин.


Бавните бури тревожат учените, имайки предвид натовареността на сезона на урагани през 2020 г. В Атлантическия басейн вече имаше осем урагана, което е постигнато на този етап само три пъти в миналото - през 1893 г., 2005 г. и 2012 г., каза Фил Клоцбах, климатолог в Университета в Колорадо.


В момента Националният център за урагани наблюдава четири бури - "Сали", "Полет", "Теди" и "Вики", както и пета система в югозападния Мексикански залив, която може да се превърне в ураган през следващите няколко дни.


Бавните урагани са най-новата опасност от изменението на климата

© Reuters


Популярният фокус върху скалата на Сафир-Симпсън, която класира ураганите от 1 до 5 въз основа на постоянна скорост на вятъра, "не взема предвид внезапните усилвания и наводненията от валежи", каза Колинс, които обикновено са по-смъртоносни от силните ветрове.


Въпросите за връзката между бурите и изменението на климата започнаха да излизат на преден план преди 15 години по време на урагана "Катрина" в Ню Орлиънс и хората са "изключително уклончиви по отношение на тези отговори", казва Ким Коб, климатолог от Georgia Tech.


Ураганът "Харви" засипа Хюстън с дъжд в продължение на няколко дни, превърна магистралите в приливни реки и стана най-влажният досега тропически циклон, който удари Съединените щати. Макар "Сали" да не е толкова силен, количествата валежи все пак изненадаха жителите.


"Никой не очакваше, че ще бъде толкова лошо", каза Коди Филипс, управител на заведение в Гълф Шорс, Алабама. "Това стана, защото бурята спря тук. Ако беше подминала малко, щяхме да сме добре."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK