Чернокоси и мургави - "викинг" е повече описание на работа, а не етнос

Чернокоси и мургави - "викинг" е повече описание на работа, а не етнос

© Pixabay.comМакар никой да не оспорва репутацията им за търговия, страховити набези и плитки в косите, викингите далеч не са били хомогенна група от руси скандинавци, които са владеели моретата по своето време.


Генетично проучване на човешки останки от ерата на викингите не само потвърди, че викинги от различни части на Скандинавия са плавали към различни части на света, но разкри, че тъмната коса и мургава кожа е била по-често срещана сред викингите, отколкото сред скандинавците днес.


Нещо повече, докато някои да са били родени викинги, други са възприели културата - или може би им е била наложена.
"Викингите не са били ограничени до руси скандинавци", каза проф. Еске Вилерслев, съавтор на изследването и еволюционен генетик към университетите в Кеймбридж и Копенхаген.


Изследването, публикувано в списание Nature, е разкрило напълно генома на 442 души, живели в цяла Европа между около 2400 г. пр.н.е. и 1600 г., като по-голямата част са от епохата на викингите - период, който се простира от около 750 г. до 1050 г.


Изследването, което е и най-голямото секвениране на викингска ДНК до момента, се основава и на съществуващи данни от повече от 1000 древни индивиди извън периода на викингите и 3855 души, живеещи днес.


Екипът установява, че през Желязната епоха южноевропейските гени навлизат в Дания и след това се разпространяват на север, докато в по-малка степен гени от Азия влизат в Швеция.


Викингите генетично не са чисто скандинавци.


проф. Еске Вилерслев,

еволюционен генетик и палеоантрополог


Скандинавците от викингската епоха не са едно хомогенно население, а са групирани в три основни групи - констатация, която предполага, че викингите от различни части на Скандинавия не са се смесвали помежду си особено много.


Екипът установи, че тези групи приблизително съответстват на днешните скандинавски страни, въпреки че викингите от Югозападна Швеция са генетично подобни на своите връстници в Дания. Генетичното разнообразие е било най-голямо в крайбрежните региони.


Над 50 обезглавени викинги, погребани в Дорсет. Великобритания

© Dorset County Council/Oxford Archaeology

Над 50 обезглавени викинги, погребани в Дорсет. Великобритания


Резултатите също уреждат спора за географията на набезите. Саги, записани векове след първите експедиции, предполагат, че викингите от определени региони са предпочитали конкретни дестинации, но други учени предполагат, че повечето набези са били без определена цел.


Чрез ДНК анализа изследователите за първи път могат категорично да проследят произхода на хората от далечните краища на викингската диаспора до техните корени в Скандинавия. "Можем да следваме моделите на контакт, предложени от писмени източници, но оспорвани от историците в продължение на десетилетия", казва съавторът Серен Синдбек, археолог от Университета в Орхус, пред списание Science.


По-нататъшен анализ потвърждава дългогодишното мнение, че повечето викинги в Англия идват от Дания, както е отразено в имената на места и исторически записи, докато Балтийският регион, Полша и реките на Русия и Украйна са доминирани от шведски викинги, а викинги от Норвегия стигат до Ирландия, Исландия, Гренландия и остров Ман.


"Това е детайл, който човек не би могъл да разкрие само въз основа на археологията", казва Вилерслев.


Чернокоси и мургави - "викинг" е повече описание на работа, а не етнос

© Nature


Екипът обаче твърди, че останките от Русия разкриват, че някои викинги от Дания също така са пътували на изток.


Проучването също така разкрива, че набезите вероятно са били организирани на местно и даже семейно ниво - екипът е намерил останките на четирима братя и друг техен роднина в Салме, Естония, като за тях се смята, че са починали по време на рейд около 750 г.; други членове на групата вероятно са били от същите части на Швеция.


Двама души от Оркни, които са били погребани с мечове на викинги, въобще нямат скандинавски генетичен произход. Няколко индивиди в Норвегия също са били погребани като викинги, но техните гени ги идентифицират като саами - местна група, генетично по-близка до източните азиатци и населението на Сибир, отколкото до европейците.


"Да бъдеш викинг не е чисто етническо явление, това е начин на живот, който можеш да възприемеш, независимо дали си скандинавец", обяснява Вилерслев пред списание Science и добавя, че генетичните влияния от чужбина както преди, така и по време на ерата на викингите могат да помогнат за обяснението защо генетичните варианти за тъмна коса са относително често срещани сред викингите.


Викингско погребение на жена в Швеция

© VÄSTERGÖTLANDS MUSEUM

Викингско погребение на жена в Швеция


Изследването потвърждава предишни идеи за движението на хора и стоки през епохата на викингите, но също така дава нови детайли, като доказателствата за притока на гени от Южна Европа и Азия и нивата на контакт в самата Скандинавия.


Джудит Джеш, специалист по викингите от Университета в Нотингам, коментира пред британския в. "Гардиън", че е малко вероятно изследването да пренапише книгите по история.


"Ние отдавна се отказахме от най-колоритните популярни митове за викингите и неотдавнашните изследвания се фокусираха върху епохата на викингите като период на мобилност, когато хората от Скандинавия мигрират в различни посоки и често се завръщат след взаимодействия с други народи, езици и култури в процес, който аз и други смятаме за една истинска диаспора", каза тя.


Въпреки това Джеш каза, че изследването предлага храна за размисъл. "Археолозите отдавна предполагат, че много културни идеи са достигнали до Скандинавия през датските територии, така че ще бъде интересно да видим по-нататък какво означава този генетичен поток от Дания до Норвегия и Швеция по отношение на начина на разпространение на културата. Дали е в резултат на движенията на хора или от някакъв друг процес", казва тя.


Остава много неизвестни около ерата на викингите. Във викингските селища в Америка не са намерени кости за секвениране на генома, оставяйки загадката за самоличността на първите европейски заселници в Америка. А на изток повече изследвания могат да помогнат за разкриване на ролята на викингите в произхода на ранната руска държава - тема, която остава "изключително политически натоварена", казва Синдбек. "Такива данни имат потенциала да разрешат някои от тези дебати."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK