Следи от "Новичок" са открити по бутилка от хотела на Навални

Следи от "Новичок" са открити по бутилка от хотела на Навални


Бутилка със следи от бойното отровно вещество "Новичок", с което според три европейски лаборатории е бил отровен Алексей Навални, е изнесена от хотелската му стая в Томск. Това са направили негови съратници скоро след като се е разбрало за инцидента на борда на самолета, с който руският опозиционер пътуваше за Москва.


Изводът от тази информация е, че отравянето е станало в хотела, а не на летището или в самолета. Местното издание "Тайга.инфо" обясни преди време, че хотелът е свързан с високопоставени регионални служители на силовите структури и административни ръководители.


Това съобщава профилът на Навални в "Инстаграм", където е публикуван кратък видеозапис на събирането на вещи, включително поне 3 бутилки за минерална вода "Свят извор", от хора с латексови ръкавици. В текста е описано още, че вещите са събрани час след новината и в присъствието на адвокат.
Изданието "Проект", което разследва на място и минута по минута движението на Навални, казва, че във водата в бутилката не е открит "Новичок". Тя е изнесена в Берлин от Мария Певчих, една от сътрудничките на Фонда за борба с корупцията. След това тя бе подложена на яростна очерняща атака от близки до руските власти медии и канали в социални мрежи, където твърдяха, че тя имала интимна връзка с Навални и именно тя може да го е отровила.


Според един от разработвалите "Новичок" вероятно отравянето е станало през кожата, но в контакт с какво точно още не е известно. Ако Навални беше пил отровена вода, след броени минути щеше да се гърчи, допълва той.


Навални не помни кога е пил вода във въпросната сутрин на 20 август. Не се съобщава дали следи от "Новичок" са открити по други предмети от стаята. Кой е имал достъп до нея може лесно да се види от видеозаписи на две камери, но те са иззети от органите на реда в Русия.


От щаба на ФБК в Томск разказват за "Проект", че след като изпратили Навални, останали да закусят в хотела. Когато чули за случилото се, веднага поставили пост пред №239, извикали адвокат и събрали каквото според тях би могло да е някаква улика. Помогнало им и това, че стаите се чистят след 10-11 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK