Европарламентът подкрепи набирането на собствени ресурси за бюджета на ЕС

Европарламентът подкрепи набирането на собствени ресурси за бюджета на ЕС

© Associated PressЕвропарламентът проправя пътя за ратификация на собствените ресурси от държавите членки в подкрепа на икономиката на ЕС и набирането им поне за целите на плана за възстановяване след COVID-19. Това съобщи представителството на ЕП в София.


Евродепутатите обаче искат правно обвързващ график за въвеждане на нови източници на приходи, тъй като по-нататъшно забавяне би навредило на социалното и икономическото възстановяване.


С действията си евродепутатите ускоряват процедурата, позволяваща на ЕС да вземе заеми в размер на 750 млрд. евро за плана за възстановяване Next Generation EU. На септемврийската пленарна сесия евродепутатите гласуваха чрез ускорена процедура законодателно становище по Решението за собствените ресурси (РСР). Така отпада важна пречка и се ускорява процедурата за прилагане на ключовото законодателство на ЕС. То ще даде тласък на икономиката, тъй като ще позволи на комисията да набере на финансовите пазари 750 млрд. евро за фонда за възстановяване.
Гласуването на законодателното становище от парламента е ключова стъпка, която ще позволи Решението за собствените ресурси да бъде прието от Съвета на ЕС и да бъде внесено за ратификация от парламентите на държавите членки. РСР е правното основание за източниците на приходи в бюджета на ЕС. Освен това новото РСР ще представлява правното основание за набиране на средства от финансовите пазари за финансиране на Инструмента на ЕС за възстановяване Next Generation EU. Съветът на ЕС приема решението с единодушие след консултация с Европейския парламент. Преди влизането в сила, предвидено за януари 2021 г., заедно с новата МФР РСР трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички държави членки.


Поне за плана за възстановяване


Гласуването в сряда дава възможност на Съвета на ЕС бързо да приеме РСР и да започне процес на ратификация в 27 държави от ЕС. Така планът за възстановяване ще може да бъде приложен възможно най-скоро.


В становището си, прието с 445 гласа "за", 146 гласа "против" и 88 гласа "въздържал се", парламентът поддържа позицията си относно необходимостта от въвеждане на нови източници на приходи в бюджета на ЕС, които следва да покриват поне разходите, свързани с плана за възстановяване.


Парламентът иска правно обвързващ график за въвеждане на новите собствени ресурси. Финансирането на възстановяването трябва да бъде устойчиво чрез въвеждане например на данъци за транснационалните замърсители и мултинационалните корпорации, за да не се прехвърлят финансови тежести на следващото поколение, настоява парламентът.


"Исторически ден"


"Днешният ден е исторически за Европейския парламент. През последните 32 години ЕС не е въвеждал нови собствени ресурси. Европейската комисия никога не е прибягвала до пазарите за заеми в такъв мащаб, заяви Жузе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), съдокладчик. "Този доклад проправя пътя към одобряване на решението за собствените ресурси от Съвета и до процес на ратификация в националните парламенти. Важно е да имаме Фонд за възстановяване след 1 януари 2021 г. Какво чака Съветът?"


Според Валери Айе ("Обнови Европа") от Франция, също съдокладчик, "заемните средства за възстановяването са вече на път благодарение на зелената светлина, предоставена днес от евродепутатите. Ще гарантираме, че дългът ще бъде погасен от технологичните гиганти, данъчните измамници, големи чуждестранни замърсители и други, които се възползват от нашия единен пазар, но не допринасят по справедлив начин за нашия просперитет и за защитата на нашата планета".

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Никой не знае какви са досегашните източници на приходи в бюджета на ЕС

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Заеми, които да се усвояват от чиновниците!?

 3. 3 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Това с прости думи да се чете. Ние издухахме колкото можахме, натрупахме 13 трилиона дългове сега е време на държавите да натрупат малко. Ооопс... ами те и те са затънали до гуша в дългове 😂😂😂

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  Интересно че ние изтеглихме вече едни 2,5 млд евро, а имаме и предвидени до 4,5 млд/ако желаем/ от общия 750 милиарден кредит който ще тегли ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK