България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата

България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата

© Анелия НиколоваБългария се изкачи с 3 позиции в Глобалния индекс за иновации до 37-а позиция от 131 държави. Четвърта поред година страната е на трето място (след Китай и Малайзия) в групата държави със средни доходи (БВП като покупателна способност на глава от населението за България 21 472 долара). Но от подробните показатели се вижда, че заслугата за това на правителството и държавата са малки.


Докладът се съставя от Световната организация за интелектуална собственост в сътрудничество с две от най-авторитетните световни висши училища по икономика - университетът "Корнел" и INSEAD. Заключенията им бяха използвани например в годишния доклад на САЩ за бизнес средата в България, публикуван преди седмица.


Индексът се изчислява на базата на повече от 80 параметъра, събрани в два подиндекса:
- условия за иновации (т.е. приносът на институтите, инфраструктурата, човешкия капитал и т.н.)


- резултати от иновациите (технологически напредък, развитие на научната и предприемаческата дейност)


Крайната позиция на всяка държава се определя от средните ѝ показатели в тези подиндекси.


България попада сред държавите, които се представят над нивото на очакване, но пък се намира в европейската среда на голяма конкуренция. Поради това в световната класация страната е на 37-о място от над 130 държави, но в района си е на 24-о от 39 страни.


Европа е след Северна Америка по водещи позиции в света на иновациите, като 16 местни икономики са в Топ 25, а 7 от тях са в Топ 10.


Регионални клъстъри за иновации в Европа.

Регионални клъстъри за иновации в Европа.


Проблеми, силни и слаби страни


За България има покачване с 3 позиции от миналогодишното 40 място. Но авторите обръщат внимание, че от споменатата тройка Китай е световно изключение, а системната разлика между групите държави по отношение нивото на доходи си остава - богатите са в челото. За страни като България е валидно правилото, че иновационните им системи се борят с:


- ниското ниво на образование,
- недостатъчно инвестиции в наука и технологии,
- слаби връзки между научните среди и бизнеса
- ограничени потоци на познание
- нисък капацитет на местните фирми да са иновативни и да възприемат иновации
- трудна среда за бизнес с ограничен достъп до финансови ресурси
- недоразвит рисков капиталов пазар
- ограничено използване на интелектуалната собственост


Класирането на България по отделни показатели разкрива къде са силните и слабите ѝ страни:


- 29 място по принос на технологични умения и познания
- 30 място по инфраструктура


но също така


- 37 място по креативност
- 40 място по развитост на бизнеса
- 48 място по институции
- 64 място по човешки капитал
- 97 място по по развитост на пазара


Къде е България по съотношение между вложени инвестиции в иновации и постигнати от тях резултати. Групата, включваща като изключение и Малайзия, е на държави с високи доходи като Норвегия и Австралия.

Къде е България по съотношение между вложени инвестиции в иновации и постигнати от тях резултати. Групата, включваща като изключение и Малайзия, е на държави с високи доходи като Норвегия и Австралия.


Там, където нещата зависят от управляващите


Нещата не изглеждат много добре по показатели, зависещи в значителна степен от управляващите и държавата. Така зад 48 място по инститции стоят 70-о място по политическа и оперативна стабилност и 56-о място по ефективност на правителството. Качеството на регулациите е оценено с 43-о място, но по вървовенство на закона България е поставена на 65-о място. Цената да се разделиш със служител е ниска (поради това страната е на 16-о място), но не е лесно да започнеш бизнес (86 място в света) или да го закриеш чрез процедура за несъстоятелност (56).


Място 64 за човешки капитал се обяснява с такива - отново зависещи в значителна степен от държавата - позиции като образование (73-о място в света), разходи за образование като част от БВП (70), дипломиращи се в точни и инженерни науки (70), унивеститети в авторитетни класации (68).


По достъп до информационни и компютърни технологии България е на 58-о място, а по онлайн услуги на електронното правителство е на 55-о. Оценката за екологична устойчивост изглежда впечатлявао със своето 6-о място, но в детайлите има такива показатели като 92-о място в света по БВП, създаван от енергийна единица, т.е. производството в България е изключително енергоемко.


Микрофинансирането за български компании като процент от БВП е практически символично.Най-лошата (97) групова позиция - по развитост на българския пазар - отново съдържа недостатъци, създадени предимно от управлението. Достъпът до кредитиране например е на нивото на държава за 91-о място в света. Банките са в правото си да търсят обезпечение на отпусканите средства, но фактът, че България е на 67-о място по кредитиране на частния бизнес, разкрива до каква степен те предпочитат да работят с държавата. Микрофинансирането за български компании (а за това дори бе създадена специална държавна банка) като процент от БВП е практически символично и затова на страната е отредено 81-о място.


По инвестиции България е още по-назад - на 102 място, а едно от възможните обяснения се вижда в показателя колко интензивна е конкуренцията на местния пазар (81). Последното обикновено се тълкува като доминиране на определени играчи върху отделни видове бизнес или сегменти от икономиката, поради което влизането на нови инвестиции и имена в тях е трудно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK