България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата

България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата

© Анелия НиколоваБългария се изкачи с 3 позиции в Глобалния индекс за иновации до 37-а позиция от 131 държави. Четвърта поред година страната е на трето място (след Китай и Малайзия) в групата държави със средни доходи (БВП като покупателна способност на глава от населението за България 21 472 долара). Но от подробните показатели се вижда, че заслугата за това на правителството и държавата са малки.


Докладът се съставя от Световната организация за интелектуална собственост в сътрудничество с две от най-авторитетните световни висши училища по икономика - университетът "Корнел" и INSEAD. Заключенията им бяха използвани например в годишния доклад на САЩ за бизнес средата в България, публикуван преди седмица.


Индексът се изчислява на базата на повече от 80 параметъра, събрани в два подиндекса:
- условия за иновации (т.е. приносът на институтите, инфраструктурата, човешкия капитал и т.н.)


- резултати от иновациите (технологически напредък, развитие на научната и предприемаческата дейност)


Крайната позиция на всяка държава се определя от средните ѝ показатели в тези подиндекси.


България попада сред държавите, които се представят над нивото на очакване, но пък се намира в европейската среда на голяма конкуренция. Поради това в световната класация страната е на 37-о място от над 130 държави, но в района си е на 24-о от 39 страни.


Европа е след Северна Америка по водещи позиции в света на иновациите, като 16 местни икономики са в Топ 25, а 7 от тях са в Топ 10.


Регионални клъстъри за иновации в Европа.

Регионални клъстъри за иновации в Европа.


Проблеми, силни и слаби страни


За България има покачване с 3 позиции от миналогодишното 40 място. Но авторите обръщат внимание, че от споменатата тройка Китай е световно изключение, а системната разлика между групите държави по отношение нивото на доходи си остава - богатите са в челото. За страни като България е валидно правилото, че иновационните им системи се борят с:


- ниското ниво на образование,
- недостатъчно инвестиции в наука и технологии,
- слаби връзки между научните среди и бизнеса
- ограничени потоци на познание
- нисък капацитет на местните фирми да са иновативни и да възприемат иновации
- трудна среда за бизнес с ограничен достъп до финансови ресурси
- недоразвит рисков капиталов пазар
- ограничено използване на интелектуалната собственост


Класирането на България по отделни показатели разкрива къде са силните и слабите ѝ страни:


- 29 място по принос на технологични умения и познания
- 30 място по инфраструктура


но също така


- 37 място по креативност
- 40 място по развитост на бизнеса
- 48 място по институции
- 64 място по човешки капитал
- 97 място по по развитост на пазара


Къде е България по съотношение между вложени инвестиции в иновации и постигнати от тях резултати. Групата, включваща като изключение и Малайзия, е на държави с високи доходи като Норвегия и Австралия.

Къде е България по съотношение между вложени инвестиции в иновации и постигнати от тях резултати. Групата, включваща като изключение и Малайзия, е на държави с високи доходи като Норвегия и Австралия.


Там, където нещата зависят от управляващите


Нещата не изглеждат много добре по показатели, зависещи в значителна степен от управляващите и държавата. Така зад 48 място по инститции стоят 70-о място по политическа и оперативна стабилност и 56-о място по ефективност на правителството. Качеството на регулациите е оценено с 43-о място, но по вървовенство на закона България е поставена на 65-о място. Цената да се разделиш със служител е ниска (поради това страната е на 16-о място), но не е лесно да започнеш бизнес (86 място в света) или да го закриеш чрез процедура за несъстоятелност (56).


Място 64 за човешки капитал се обяснява с такива - отново зависещи в значителна степен от държавата - позиции като образование (73-о място в света), разходи за образование като част от БВП (70), дипломиращи се в точни и инженерни науки (70), унивеститети в авторитетни класации (68).


По достъп до информационни и компютърни технологии България е на 58-о място, а по онлайн услуги на електронното правителство е на 55-о. Оценката за екологична устойчивост изглежда впечатлявао със своето 6-о място, но в детайлите има такива показатели като 92-о място в света по БВП, създаван от енергийна единица, т.е. производството в България е изключително енергоемко.


Микрофинансирането за български компании като процент от БВП е практически символично.Най-лошата (97) групова позиция - по развитост на българския пазар - отново съдържа недостатъци, създадени предимно от управлението. Достъпът до кредитиране например е на нивото на държава за 91-о място в света. Банките са в правото си да търсят обезпечение на отпусканите средства, но фактът, че България е на 67-о място по кредитиране на частния бизнес, разкрива до каква степен те предпочитат да работят с държавата. Микрофинансирането за български компании (а за това дори бе създадена специална държавна банка) като процент от БВП е практически символично и затова на страната е отредено 81-о място.


По инвестиции България е още по-назад - на 102 място, а едно от възможните обяснения се вижда в показателя колко интензивна е конкуренцията на местния пазар (81). Последното обикновено се тълкува като доминиране на определени играчи върху отделни видове бизнес или сегменти от икономиката, поради което влизането на нови инвестиции и имена в тях е трудно.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Слабото място на България е, че е прикрита феодална кочина.
  Между другото сникмаката НЕ отговаря на съдържанието на статията.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Само дето не разбрахме заради кои точно иновации България се е изкачила в индекса. Ама то и по света е така: има пари за харчене, и някои ги харчат за ежегодно изчисляване на индекси. Нещо като ежегодната поддръжка на БГ магистрали.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Крещяща е липсата на пазарна икономика и доминирането на монополите в страната .

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Всеки успех, който не е постигнат от ДеБъ /то няма такъв/, не е на държавата а на някои извънземни!
  /Из сънищата на Радан и Ристу/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Тази класация-по паритет на покупателната способност,дето е определила на България 60-то място в света с $ 21000,в същността си е заблуждаваща. Ако средно,на глава от населението,доходът е около 7000 лв годишно,приравняването му към $ 21000 е смешно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Така, най-силно впечатление ми направи ниската позиция в енергийния индекс. За да е енергоемко производството, значи енергията се ползва неефективно и/или инвестициите за ново и модерно оборудване, са минимални. Изненада ме изключително доброто представяне по отношение на екологичната устойчивост. За образование, бизнес среда, кредитиране и прочее, не смятам че е необходимо да се коментира. Тук, в това форумче, ежеседмично водим диалози за споменатите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#2] от "john_3volta":

  На първо място сме в отношението ISO 9001 quality certificates/bn PPP$ GDP
  и на 2 ро в ISO 14001 environmental certificates/bn PPP$ GDP.......

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Това да не е заради Ицето и Раданч?
  😎🐮😎🐮😎

  Много съм прост
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":Абе трапезоиден-тролоид, статията за ДБ или друга партия ли е? Коментирай по темата.
  —цитат от коментар 7 на tsyrvulan


  Как статията да не е на ДеБъ?! Дневник на кого е официоз?!?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 713 Любопитно

  До коментар [#2] от "john_3volta":На първо място сме в отношението ISO 9001 quality certificates/bn PPP$ GDPи на 2 ро в ISO 14001 environmental certificates/bn PPP$ GDP.......
  —цитат от коментар 8 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Може, ама това брои ли се за иновация? Говориш за международни стандарти: ние нито сме ги измислили, нито сме ги въвели първи.

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#11] от "john_3volta":

  говоря за данните по който се смята индекса това е от страницата за България, понеже попита какво ни изкарва напред :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Това уточняващо заглавие на Дневник е като вица дето Хрушчов се класирал на почетното второ място, а Кенеди завършил предпоследен. Случайно да не вземе да спадне с 1 градус елемента на хистерия из форума. Жалки сте!

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Състезание - как да предстатвим една положителна новина като отрицателна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Ние сме държавата, Дневник. Ние сме държавата. А вие се превръщате все повече в мрънкащи маргинали - комунисти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1779 Весело

  Благодарение на извънземните нали! 😉

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Аз веднага мога да дам пример за иновация, която съм направил лично АЗ. B2C и C2B логистична мрежа, която е без аналог в Европа. И която по думите на вицепрезидента на Deutsche Post работи като швейцарски часовник.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  "България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата"

  Като си спомня колко се беше изкачила при Виденов, при Тройната, че и при Орешарски, май си е точно заради държавата...

 19. 19 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  “Но не заради държавата” 😂😂😂😂😂 Бойко друго ще каже

 20. 20 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Състезание - как да представим една положителна новина като отрицателна.
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  +++++++++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Ние сме държавата, Дневник. Ние сме държавата. А вие се превръщате все повече в мрънкащи маргинали - комунисти.
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  Имаш предвид комунисти като другарката Цола Драгойчева или комунисти като другаря Сергей Станишев?

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4150 Весело

  Много важно е да се подчерта, "но без държавата"!? Ами що не ходят в Русия или Беларус?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 969 Неутрално

  37- мо място от 131 държави.
  Абе, расипаха я тая държава!
  Нал тъй, псевдо- десни талибанчета?!

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Това уточняващо заглавие на Дневник е като вица дето Хрушчов се класирал на почетното второ място, а Кенеди завършил предпоследен. Случайно да не вземе да спадне с 1 градус елемента на хистерия из форума. Жалки сте!
  —цитат от коментар 13 на emil


  Наистина много жалки. Но това е защото в България има цензура и се на 111 място по свобода на словото...

 25. 25 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":Абе трапезоиден-тролоид, статията за ДБ или друга партия ли е? Коментирай по темата.
  —цитат от коментар 7 на tsyrvulan
  Как статията да не е на ДеБъ?! Дневник на кого е официоз?!?!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  Всички статии в "Дневник" са за ДеБъ. "За каквото и да ми говориш, става сдума за пари."

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Дневник на кого е официоз?!?!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  На храненика Бойкикев.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  37- мо място от 131 държави. Абе, разсипаха я тая държава! Нал тъй, псевдо- десни талибанчета?!
  —цитат от коментар 23 на Северозападнал


  Я на тебе да ти вземат ПРИВИЛЕГИИТЕ, дето са ти от тате и мама, та да те видим, няма ли да станеш талибан!

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Исус отишъл на Панчаревското езеро и преминал от единия бряг до другия по водата. На другия ден журналистите написали "Исус не може да плува".

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Дневник на кого е официоз?!?!
  —цитат от коментар 10 на lz2
  На храненика Бойкикев.
  —цитат от коментар 27 на emil


  Хм.... Пишеш блестящи текстове, чета ги с огромно удоволствие, но тук-там ти се губят конотациите, а оттам - страда и подборът на точната дума. В случая тя е "хрантутникът".

  Както пише Барт "смислите са начала на кодове"....

 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Вчера тук пуснаха снимка от дрон над Южната дъга на Околовръстното. И вместо да напишат - вижте напредъка на нещо хубаво, заглавието беше - поредната тапа на Околовръстното. Жалка история.

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#32] от "EU defender":

  Скъпи приятелю, вместо да поръчва снимки на Южната дъга на Околовръстното Бойко Борисов да вземе да се хвърли от дрона. Цялата Южна дъга трябваше да бъде завършена още в 2012 г. ама все още не е поради неговата некадърност. Да се разкарва по-бързо та да се свърши някаква работа.

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  Аз лично не мрънкам и не хленча. Когато видя нещо положително, се радвам. И затова винаги успявам. Психологията "ама то трябваше да бъде еди как си, еди кога си" е психология на лузъра.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 522 Неутрално

  В България всичко хубаво се случва въпреки държавата, а не заради нея.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Странна логика :)

  Начи всички лошо е заради държавата, а всичко хубаво въпреки държавата. :)

 38. 38 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 331 Любопитно

  Дневник, дайте ми вашата дефениция за държава, защото нещо се разминаваме в разбирането що е то ържава.

 39. 39 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1663 Любопитно

  Ако сметката е възвръщане спрямо инвестиция, дали не е заради иновации, а поради ниската цена на труда?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4150 Неутрално

  До коментар [#19] от "#ОСТАВКА":

  Много издишаш, бе човек, особено в последните 3 месеца. Дай си малко почивка

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 41. 41 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#28] от "uye41676149":

  Бот ли, трол ли, или и двете, но явно сдаващата багажа власт знае, че Дневник (заедно с Медиапул, Дойче веле и Свободна Европа) е алтернативта на пеевската ИМ преса, та хърлят тук все повече отряди от бойци на "тихия фронт".

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Има резон донякъде във възражението за израза "но без държавата" дори по следната причина, че държавата не пречи активно на някой, който му идва на акъла нещо ново и е решил да се опита да го прави. Под този израз вероятно се подразбира, че държавата няма да си счупи краката да помага на всеки, който мисли че е открил нещо.
  Аз не знам дали въобще по света има такива държави и затова вероятно се разглеждат средствата които държавата влага в различните университети и специализирани научни организации и е съвсем нормално ние с нашите доходи да не влагаме кой знае колко.
  По интересно е друго, че ние и Китай сме в една група погледнато като доходи на глава - не че съм изненадан, но просто обръщам внимание на не малкото фенове на тази страна и нейните велики постижения.
  И ние имаме една иновационна страна, където вероятно нямаме равни - добре да си крием доходите и силно да се оплакваме - тука сме №1.

 43. 43 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 729 Неутрално

  България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата, а благодарение на Христо Иванов, Мая Манолова и отровното трио!

 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  Всеки може да отвори доклада от първия линк, да натисне бутона "Download full report",
  на 232 страница е детайлна разбивка за България, за формирането на този индекс...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 45. 45 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Чакайте, България е най напред във инфраструктура (кой ако не правителството финансира суперкомпютрите на България), развитие на човешките ресурси (правителството определя политиките в образованието което правят това възможно), и развитие на бизнес средата (абе нали бб ма4каше и задушаване бизнеса, кво стана?). С две думи поредната необективна статия на дневник. Правителство, и прогресивните и разумни политики които води, плюс жизнено важното финансиране на науката от страна на държавата помагат България да се изкачи на 37 място

 46. 46 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Добре, че е пояснението в заглавието. Ей, за малко да си помисля, че нещо хубаво се е случило, благодарение на Държавата, добре, че ме отрезвихте!
  Нали обещавате, че като я вземете тая власт през март, ще започнете да пишете добри неща за Държавата?!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на genius777
  genius777
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Как да не е заради държавата,нали ББ направи копка за ултра мега свръхкомпютър?

 49. 49 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Пак по-добре от скорошната новина, че България се представи добре в сравнение със света и дори с ЕС в икономическа свобода според индекса на канадския Фрейзър и Дневник дори не си направи труда да отрази това.

 50. 50 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Опа, това трябваше да бъде към коментар 13.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Значи, ако се рзчиташе само на държавата, пак щяхме да делим последното място с някоя африканска държава.

 52. 52 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  България се изкачва, но една групировка, не се изкачва и затова е виновна държавата. Много малки иновативни фирми повишават общото ниво, но назначените капиталисти завиждат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 53. 53 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 585 Неутрално

  България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата, а благодарение на Христо Иванов, Мая Манолова и отровното трио!
  —цитат от коментар 43 на silverman


  Забравяш Радев.

 54. 54 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Значи, ако се рзчиташе само на държавата, пак щяхме да делим последното място с някоя африканска държава.
  —цитат от коментар 51 на Роси


  ===
  Така щеше да е. Вие, лилавите болшевики, нали това искате - всичко да зависи от държавата. Подзглавието го доказва. Очаквате и искате държавата да се грижи за всичко, да ви дундурка, да ви компенсира за това, че сте едни лузъри, да е вечното оправдание за вродената ви некадърност.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 55. 55 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Весело

  Разбира се, че без държавата - успеха се дължи по подразбиране на Дневник и на ДБ.
  Еееех!...

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 56. 56 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Иновациите, благата и приходите в хазната винаги се създават от частния сектор.

  Държавата единствено може да харчи!

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#35] от "EU defender":

  И аз се радвам, че Борисов скоро ще бъде разкаран та Околовръстното шосе на София да бъде завършено. Заедно с всичките му недовършени работи. Какво лузърско има в това?

 58. 58 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Хаахахаха, как са написали по-задните позиции с удебелен шрифт :), за да е по-лесно на плоскоглавите хейтъри от ДемБГ. Въпреки всичко нямаме нито едно послено място, като даже не сме и накрая, а в средата.


  "Място 64 за човешки капитал се обяснява с такива - отново зависещи в значителна степен от държавата - позиции като образование (73-о място в света), разходи за образование като част от БВП (70), дипломиращи се в точни и инженерни науки (70), унивеститети в авторитетни класации (68)."


  Интересно защо в класацията влизат точни и инженерни науки, а никой не брои социолозите и политолозите, които завършват НБУ при Дайнов...

 59. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2664 Весело


  "България се изкачва в световен индекс за иновации, но не заради държавата"

  Абе, въобще България е България не заради държавата, а заради лумпенизирания "народ" на Радев и лодкаря Бойкикев..
  Всичко в България пада от небето,благодарение на титаническите усилия на умнокресливата клоака и въпреки противодействието на властите.
  Жалки, скапани некадърници!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK