Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

© Associated PressПрезидентът Доналд Тръмп посочва растящата престъпност и представя чисти статистически данни за предумишлените убийства и стрелбите като част от ударението върху "закона и реда", което поставя в своята кампания и което е намек, че градовете са залети от насилие, което само той може да спре.


В няколко града имаше обезпокоително рязко увеличение на предумишлените убийства това лято, но тези числа са само малка част от престъпността в Съединените щати, а неговата стратегия демонстрира как данните могат лесно да бъдат приспособявани към момента.


На предавана по телевизията проява за колебаещи се избиратели в Пенсилвания Тръмп говореше във вторник в местно кметство как според него престъпността рязко нараства в градовете след обхваналите цялата страна протести срещу полицейската жестокост. Той се опитва да свърже насилието с протестите и се стреми да използва насилието, за да уплаши белите избиратели в предградията и да ги насърчи да подкрепят кампанията за неговото преизбиране.
"Погледнете Ню Йорк", каза Тръмп. "Градът беше безопасен, а после изведнъж се появява кмет, който започва да съкращава полицейските сили, и престъпността нараства със 100 процента, 150 процента. Видях една форма на престъпност да се увеличава с 300 процента."


Тръмп може би говореше за стрелбите. От началото на годината те са се увеличили с около 86 процента в Ню Йорк, но като цяло престъпността е намаляла с около 2 процента и има близо 34 000 униформени полицаи - почти толкова, колкото през последните години. Предумишлените убийства са се увеличили с 35 процента, но е имало 305 непредумишлени убийства в сравнение с 226, което все пак е ниско ниво в сравнение с минали години.


В други големи градове също има увеличение на насилието напоследък, но в огромната си част


то нито е пряко свързано с протестите, нито се придвижва към райони, в които обичайно престъпността е по-малка,


каза криминологът Рик Розенфелд от университета на Мисури.


А насилието често се увеличава през лятото и нямалява в по-студените месеци. "Правилно е хората не само да привличат вниманието, но и да бъдат доста разтревожени от увеличение на насилието, но в момента няма доказателства, за да се твърди, че протестите по някакъв начин са предизвикали това увеличение", каза Розенфелд.


Като цяло престъпността в страната намалява от десетилетия. Още не е ясно дали увеличението напоследък е тревожна тенденция или трагична, но кратка част от почти безпрецедентните времена.


Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

© Associated Press


Публикуван във вторник предварителен доклад на ФБР за престъпността посочи, че макар броят на предумишлените убийства да се е увеличил през последните шест месеца, намаляването на изнасилванията и грабежите означава, че престъпленията с насилие като цяло намаляват, особено в по-малките градове.


Данните са от информация, доброволно предоставена от правоприлагащите агенции в страната. ФБР не е публикувало от 2018 г. окончателен доклад за престъпността, а бюрото винаги предупреждава да не се правят географски сравнения.


Общото усещане за безпокойство, обхванало страната,


обаче може да накара хората да се чувстват в по-малка безопасност, макар данните да показват, че те не са в по-голяма опасност.


"Тъй като това ниво на непредсказуемост навлиза в ежедневния ни живот, то повсеместно увеличава страха", каза изследователката Меган Холис от независимия изследователски институт "Ронин". Тя изучава доколко хората вярват, че са в опасност от престъпността. "За съжаление, мисля, че хората използват създалата се в момента обстановка на страх, обхванала всички аспекти на нашия живот, за да обсъждат евентуалната опасност, която е възможно да съществува или не."


Тя предупреждава да не се правят каквито и да е заключения за престъпността тази година. "Просто има доста предизвикателства, с които се сблъскваме в момента, сравнявайки положението в различните части на страната и тенденциите във времето. Тъкмо сега трябва да се проявява голяма предпазливост, защото може да се допуснат неточности", каза тя.


Междувременно цялостните статистически данни са от почти десет години, поради което е по-трудно да се каже дали честотата на престъпността нараства или просто има по-голяма престъпност, защото в определени градове има повече хора.


Обобщаващите изявления за престъпността в САЩ също така са подвеждащи, защото в страната има 18 000 полицейски управления, а няма единна централна система за управление на архивите, каза преподавателят по криминология Алекс Пикеро от университета на Маями.


Някои управления проследяват престъпленията седмично. Други на тримесечие. Някои годишно. Някои докладват своите данни на ФБР, други - не.


"Ние нямаме нищо стандартно от гледна точка на поддържане на архив", каза той.


Самите полицаи се занимават също така с коронавируса. Много служители на реда са се заразили с вируса, а стотици са починали. Други са под карантина, поради което остават по-малко полицаи да патрулират по улиците, каза Розенфелд.


Неговият анализ на 27 града показва, че убийствата и тежките нападения са се увеличили с около 35 процента от края на май до юни. Повечето от тях са били извършени в квартали, които отдавна са тормозени от насилие и са сериозно засегнати от пандемията и рецесията, каза той.


Насилието на някои места като Чикаго обаче се стабилизира по-късно през лятото, каза той. Както щатските, така и федералните власти предприемат сериозни мерки срещу насилието.


Увеличението, установено от него, наистина съвпада с протестите след смъртта на Джордж Флойд, но проучването му показва, че повечето престъпления са извършени налеч от демонстрациите. В края на май, точно когато започнаха протестите, е имало увеличение на грабежите на търговски обекти, но това е продължило само седмица.


По-скоро Розенфелд смята, че случаите на полицейско насилие и значителното внимание, което предизвикват те, може да влоши сриването на доверието между полицаите и общините, на които служат те.
"Страда легитимността на полицията, т.е. вярата и доверието в полицията", каза той. "Ако тя намалее достатъчно, между обществеността и полицията се отваря пространство, празнина . . . а тази празнина се запълва от уличното насилие." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Тоя е като Боко. Само дето има два мандата макс., докато нашата Мутра гони вече Бай Тошо по дълголетие.

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Бахси....заглавието както винаги ,лошия Тръмпи! На долу цялата боза в статията ,нищо общо с оранжевия! До къде паднахте Дневник....а бяхте един от малкото сайтове които се преглеждаха с удоволствие! Разберете го най-после,ще го търпите оранжевия още 4 години,а както е тръгнало,левундетите ще вият още дъъъъъълго...Независимо от цената,всичко ще си дойде на мястото!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Весело

  Значи факт е че престъпността в САЩ се увеличава,но видите ли Тръмп приспособявал към момента този факт?! Така и не се разбира какво е искал да каже автора на този пасквил?!

 4. 4 Профил на #ОСТАВКА
  #ОСТАВКА
  Рейтинг: 2370 Неутрално
 5. 5 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Колкото и да расте, населението не може да достигне процента престъпност на обкръжението на Тръмп. Той не е чувал, че рибата се вмирисва от главата.

  А и в края на мандата си вместо да си посипва главата с пепел за увеличената престъпност, той щял да я оправи ама някой друг път. Като здравната реформа, която от четири години все й остават още две седмици, преди да я покаже.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 611 Любопитно

  Не е верно!
  Само Байдъня го може тва....,и ше се справи с помоща на Мишел и Барак!

  Много съм прост
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1054 Весело

  Да, ама не може да се отрече, че престъпността нараства в големи градове управлявани от демократи. Факт, който Тръмп и републиканците непременно ще използват. Не е луд, който изяжда баницата, нали?

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1369 Весело

  Тези неща отнемат време! Убеден съм че тръмп ще се справи с престъпността в третия си мандат.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Престъпността расте право пропорцинално на растежа на блм.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Не разбирам защо участваме в изборен дебат на САЩ ?? Нали за това похарчиха 100 милиона долара да разследват ...как ,кой писал и колко много това повлияло на изборите в САЩ( разбира се това е тъпня) , но това са американски работи.

 11. 11 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Престъпността ще расте тепърва, след като разни представители на малцинствата наричат расизъм нормалната полицейска работа. Вадиш оръжие на полицай и почваш да го гониш, след което той те застрелва - расизъм.

  Дневник няма журналисти. Дневник има активисти, преструващи се на журналисти.
 12. 12 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  4 MORE YEARS

  3 ноември Landslide victory for Trump.

  Харесва ви или не... Ще ви спре парите и се ориентирайте в новата реалност от сега. Щото и оня дарт вейдър няма да е вечен. А да ви четем препечатките е дразнещо.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#2] от "angeles":

  Заглавието оборва твърдението на Тръмп, наистина са комични опитите за журналистика.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#2] от "angeles":

  Нямало общо ли? Тръмп лъже и плаши хората за пореден път, статията разглежда данните за престъпността и демонстрира, че твърденията му са преувеличени.
  Само че ти естествено няма как да видиш това и си караш както си знае - за "лошия" Дневник, сякаш Дневник кара Тръмп да лъже за щяло и нещяло.
  Вие ако щете и паметник му издигнете и му се кланяйте от сутрин до вечер. Не 4, а 44 години ако трябва.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#11] от "Политически некоректен":

  ... Ефектът от този натиск върху американската полиция е че тя ще престане да си върши работата и престъпниците ще се почувстват безнаказани.

  Дневник няма журналисти. Дневник има активисти, преструващи се на журналисти.
 16. 16 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#14] от "vesolr":

  Ментален ретард, никой не му се кланя. Просто е по-малкото зло. Байдън педофила подкрепен от бкм марксистите ли става за президент.

 17. 17 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  Четири години управление, резултат - растяща престъпност, но видите ли - друг не може да се бори с нея, само аз, защото четири години я гледам как расте и разбрах накрая как може да спре да расте.
  Хайде нека си поиграе в пясъчника още четири годинки, Америка е велика страна и може да го издържи, да го изчишка и да го огащи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Африканските американци са 13% от населението, но извършват 50% от всички убийства. Статистиката не лъже.
  Сега ги пуснаха от затворите заради вируса и убийствата рязко се увеличиха. Една разумно управлявана страна трябва да инвестира в затвори.

 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 803 Неутрално

  С промяната на етническия състав престъпността ще продължава да расте и никой никога няма да може да я спре.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всъщност в щатите няма централизирано събиране на данни за престъпността, затова всякакви изказвания по темата за изключително сложни, искат много дълго проучване от много регионални източници (на места до ниво местен шериф), трябва да се изравняват дефинициите, да се потвърждава кой какво и за какъв период изчислява и да се взима под внимание колко са достоверни данните, след като няма никакъв контрол. Реално, ако едно независимо регионално поделение каже, че е имало сто убийства, няма институция, чиято работа е да провери дали е вярно или не, да сравни със данните в моргите и т.н. Това дава възможност на всяка страна да интерпретира данните за собствените си цели и да си избира "удобни" примери.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 22. 22 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Твърдения ала Хитлер! Не обяснява как!

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1644 Весело

  За оранжадата е вярно само името му и то с известни съмнения всичко друго са алтернативни факти и пост истина!

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#14] от "vesolr": Смешен си бе пич! Укроти се най-после,по-скоро ще се укротиш началото на ноември! Къде е тая престъпност бре??? В гетата спонсорирани от вас,разберете го,не е това начина! Ела да видиш LA на какво е заприличал,пак ли оранжевия е виновен! Няма вход на фриуея без бивак на вашите гласоподаватели! Вече и мотопеди им купихте да си ги паркират до биваците! Гледай какви митинги про Тръмпи има вече във вашата крепост,дори без той да присъства! Разберете го,отвратихте всички нормално мислещи хора ! Оранжевия просто се оказа на точното място в момента!

 25. 25 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Подобни лидери от месиански тип - дето могат да решат всичко и разбират и знаят по всичко много повече от професионалистите в съответната област - са харесвани и почитани в редица страни. За съжаление привържениците му напомнят някакъв култ, следващ сляпо заветите на Вожда до второ нареждане.
  Да се надяваме, че след по-малко от 2 месеца ще бъде позорно разгромен на изборите и след още 3 месеца ще се махне от властта.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#24] от "angeles":

  Хахаха, затова ли в Калифорния в един от последните бастиони на републиканците, 50ти район, има рязък спад в подкрепата за РП? Същата РП, която до преди 20на години без проблеми печелеше губернаторските избори в щата и беше солидно представена в щатското законодателство, а сега ДП има супермаджорити в двете камари? Ама брой митингите, щом това те утешава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев": Не влизам кой знае от колко отдавна в Дневник,но наистина вече го правя с нежелание понякога! А за Тръмпи...какво да ти кажа?!!! Не очаквах че ще трябва да гласувам за НЕГО! Оляха се Дерибейка,готови са да съсипят всичко с целта да не е той....ще си го получат! Мен ще ме е жал за децата,но и те имат опшън,аз съм лесен,още няколко годинки и на Коста Рика в къщата за постоянно,рибка,текилка,залез над океана и до дето е писано,ако съм жив и здрав! Бъди здрав,и се завивай!😉

 28. 28 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#25] от "vesolr":

  Ще ти се. 300+ електора(електорални вота) за Тръмп.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  BLM отврати почтенните хора и доведе нямои части от щатите пред открита гражданска война ! Тръмп не носи отговорност за това и за всеки трезвомислещ човек е ясно, че това повишава нивото на престъпността, агресията и насилието по улиците на засегнатите райони - факт ! Иначе относно самия Тръмп ми е все едно дали американците ще го преизберат или не ! Моето мнение, че избор Байдън - Тръмп е избор между двама лоши кандидати, не виждам някой почтен между двамата, който да е полезен за американското общество, но това са реалностите понастоящем, американцте да си правят сметките кой по - малко ги отблъсква и отвращава ! Ако е Вярно, че Байдън е и педофил, никога не бих си помислил да гласувам за такъв тип !

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#27] от "angeles":

  +100

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Весело

  Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре.
  ======
  Първото е всеизвестна истина....
  Второто е предизборна кампания.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1664 Весело

  Не мога да разбера защо Дневник обръща такова внимание на вътрешно мУрикански работи. Какво ни интересува предизборните крамолии у щатско?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Весело

  До коментар [#27] от "angeles":

  Не влизам кой знае от колко отдавна в Дневник,но наистина вече го правя с нежелание понякога
  =====
  Влизай, влизай..... :)....
  Особено при статии засягащи Тръмп.....
  Голяма веселба става.... 😁

  Bukalemun
 35. 36 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#28] от "Question Mark": Остави го,ще се пеняви още месец и половина и после ще е минало,или просто с нов ник!!))))) Не разбраха че нямат бъдеще с тея си действия! Ще го разберат по трудния начин,нека се енджойва още малко!

 36. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#27] от "angeles":

  Хе хе...и ти нямаш планове да се връщаш в БГ дори като одъртееш. А пък разни гербери, все се мъчат да убеждават колко добро за живот място е станала Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  След простотиите на БЛМ много кметове демократи за да им се харесат предприеха мерки за намаляване бюджета на полицията, разформироване на полицейски отдели и пр.

  Специално за Ню Йорк беше разформирован отдел, който ходеше като цивилни и спираше и претърсваше за оръжие съмнителни типове. Та затова идва това.

  "Тръмп може би говореше за стрелбите. От началото на годината те са се увеличили с около 86 процента в Ню Йорк, "

  В още няколко града след като орязоха правомощията на полицията престъпността се увеличи и обажданията към 911 са нараснали с пъти, но няма кой да ходи.

  И борбата с престъпността е на местните власти, а не на федералните. Така че кметовете да му мислят.

 38. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За и против Тръмп, това е глобален изобор за или против бялата цивилизация, или "планетата на маймуните".
  Либерастите режат клона, на който стоим всички.

  Убийствата се били вдигнали, защото "е лято", а не защото има бунтове и безчинстващи безнаказано.
  Няма край либерастката мъка.

 39. 40 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3372 Любопитно

  Именно поради причината, че Тръмп напълно се провали работата по борбата с коронавируса и че ръстът на престъпността беше точно при него, Тръмп предлага да го преизбират?:))) За да съсипеш
  напълно всичко?
  Уважаеми Тръмп, САЩ не са Путенланд, Таджикистан или Беларус. Това е САЩ! И със сигурност нямаше да станат велики, ако хора като теб, би останаха на власт, за неопределено време и толкова дълго, колкото искат

 40. 41 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 580 Неутрално

  "Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?"

  Вероятно е вярно. Анархолибералите, расистките негърски движения, аналнопотдатливите организации и соросоидите правят всичко възможно да затрият симеините цености и държавния ред.

  И в морето ми е до колене .....................
 41. 42 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#29] от "samoedin":


  Дали Байдън е педофил,сигурен съм че и той самия в това състояние не знае! А че няма избор на нормален кандидат от доста години,съм напълно съгласен с теб!

 42. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#28] от "Question Mark":

  Добре, е тва е приказка. Само че в момента нищо не предвещава 300+ за Тръмп, точно обратното.
  Обаче сляпата вяра крепи човека.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 44 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter": Виждам Етка😉

 44. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално
 45. 46 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Не мога да разбера защо Дневник обръща такова внимание на вътрешно мУрикански работи. Какво ни интересува предизборните крамолии у щатско?
  ▪️▪️▪️▪️

  Защото вашето благополучие, както и спокойствието и благополучието на целия цивилизован свят, зависи преди всичко от това какво и как се случва в САЩ.

 46. 47 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#36] от "angeles":

  Аз съм си с моя ник от 2013 година, за разлика от много тръмписти, които си менката никовете и регистрациите.
  А за пенявенето не съм капацитет - имаше един калифорнийски, дето се пеняваше, че хората се усещали вече и дори в Калифорния подкрепяли Тръмп. При положение, че на последните избори, междинните 2018, точно в Калифорния тръмпизмът беше здраво отсвирен и републиканците изгубиха места в Камарата които бяха държали с години.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 48 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 23 Неутрално

  BLM отврати почтенните хора
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  Не знам защо така сте решили?

  А, да, сетих се: защото ти ги мразиш (от самото начало) понеже си расист.

 48. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2123 Весело

  Той не им ли казваше същото и на предичните избори? :)

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 49. 50 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":


  Вече съм се подсигурил,до колкото мога! Смятам да оставя на 55 всичко на сина и да се отдада на малко спокойствие! Отдавна нямам нищо в БГ с изключение на над 200 дка зема ,която е наследствена от дядо ми и няколко имота в северозападна България,които нищо не струват по тукашните стандарти! Просто много далече ми стана БГ(не далечна) в последните 20-30 години,а и от децата никой и не мисли да се завръща на там! Единият беше на 3 като дойдохме,другият се роди тук,съдба!

 50. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#46] от "putinxujlo":

  Мне, благополучието на всеки един зависи в много голяма степен от самия него/нея. След това зависи от как се управлява държавата в която живееш и може би след това от международното положение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#48] от "ГЕРБ е равно на посредственост и простотия":

  Тръмпистите от край време са решили кои са почтените, моралните, етичните, спазващите закона, пазителите на семейното огнище, истинските патриоти. Техният идол е събирателен образ на тези изброени категории - по него се равняват всяка сутрин преди молитвата.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 53 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  До коментар [#51] от "tsyrvulan":

  Да разбира се. Живейте в мир във вашия измислен свят:))

 53. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#16] от "Question Mark":

  Само потвърждава моята теза, че демократите облайваха Тръмп един цял мандат, а след това, когато им се предостави възможност да подберат стабилен кандидат, изкараха един сенилен старец. Като изгубят изборите пак Тръмп ще им е виновен.
  Напънала се планината и родила мишка...

 54. 55 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#47] от "vesolr": Хайде ела аз ще те разходя из Калифорния,не се притеснявай! Лесно е да дрънкаш без да видиш рушащата ви се крепост от близо!

 55. 56 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#48] от "ГЕРБ е равно на посредственост и простотия":Тръмпистите от край време са решили кои са почтените, моралните, етичните, спазващите закона, пазителите на семейното огнище, истинските патриоти. Техният идол е събирателен образ на тези изброени категории - по него се равняват всяка сутрин преди молитвата.
  —цитат от коментар 52 на vesolr


  Имам един ФБ френд заклет тръмпист. Един старец от село, силно религиозен, разбира се. Нещата, които шерва, са нещо страшно. Почти 100% мемета, без много възможности за осмисляне: главно графични образи с пропаганден текст и ... толкоз.

  Само си представете менталното състояние на човек, който уж тачи семейните ценности, но уважава прелюбодееца Тръмп, изневерявал на жена си докато е бременна.

  Иначе не е лош човек, между другото. За старчето говоря.

 56. 57 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#43] от "vesolr":
  Нищо ли?
  Не остана нормален човек да вярва на демократите.
  Нека ти дам един хинт.
  Виж резултатите от анкетите на Трафалгар. Виж и за изборите 2016, какво дадоха като прогнози. Сравни с другите
  Спомняш ли си Нюзуик с какъв брой излязоха на 4ти ноември 2016.
  Напиши си домашното и ще те изпитам.
  Дерзай.

 57. 58 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Дневник получава мангизи от Пекин, да изнася интернационализъм. Едно време се наричаше пропаганда, комунистическа :)

 58. 59 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#45] от "realguru":

  Добро е!

 59. 60 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#57] от "Question Mark": 😂😂😂Че тя кица до последно водеше с 94% на 6% срещу оранжадата и хопппппп ...изненадааа! Сега ще е нещо различно мислиш????)))) Остави ги да се радват още няколко месеца,с тея си действия тая партия ще трябва да я закриват и към Либерия!

 60. 61 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#60] от "angeles":
  Въпроса е, че демократите ще натискат и ще се опитат да извъртят нещата към непризнаване на изборите.
  Предполагам,че ще има още повече бунтове, хаос, палежи и т.н. в големите градове поне до януари..
  И това ще последния им опит мисля.
  Аз съм в България, но вие се пазете.

 61. 62 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#61] от "Question Mark": Бунтове и палежи вече трудно ще има,доста съсипаха от бизнеса! Предупредени са от тея дето дават кинтите! Не знам,Байдън е неизбираем според мен,нещо като вашата майка на нацията,дето ви натресе тиквата,под нечие нареждане!

 62. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#55] от "angeles":

  Спечелете мнозинство в Калифорния, изберете губернатор, пък тогава дрънкай.
  Аз ти казвам какво е положението като изборни резултати последните години - че става все по-зле за републиканците - ти ми предлагаш разходки.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 63. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#57] от "Question Mark":

  Т.е. ти си решил, че каквото каже Трафалгар, това ще стане, всички останали прогнози са вятърничави? Ами добре, и това е подход - гледай Трафалгар и се надявай да стане както си мечтаеш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#60] от "angeles":

  Кица никога не е водила с толкова, преднината и в навечерието на изборите беше около 3%, в крайна сметка разликата беше 2%.
  Средно тя се движеше под 50%, както и Тръмп.
  Само че сега сме 2020, а кандидат е Байдън, не Хилъри. Вие още живеете в 2016, с надеждата нещата да се повторят.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 66 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#62] от "angeles":

  Дано наистина са им спрели кинтите.
  Но гледам, че Блумбърг дава 100 милиона за Флорида. Спроред мен, ще харчат яко. И ВЪПРЕКИ това няма да спечелят.

  А Цецка беше неизбираема така е.

 66. 67 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#61] от "Question Mark":

  Пак проекции - единственият, който отказва да обещае, че ще признае изборите, в случай че загуби, е Тръмп. Още през 2016. И ако загуби сега, няма да ги признае. И няма да се изненадам, ако насъска привържениците си за бунт - то и без това редовно някой тръмпист плаши с оръжие, така че малко им трябва да се активизират и да тръгнат да убиват ако Вожда повели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 68 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Явно има значение, броиш ли за престъпление, когато тълпа, под лозунга BLM разграбва МОЛ или го проиш за форма на социална справедливост. Както и това BLM и Antifa да нахлуят в имота ти и вместо всички да бъдат арестувани и да им бъдат направени досиета, взети отпечатъци и т.н., градският прокурор да се опитва да изфабрикува дело срещу тебе... Що се отнася до статистиката, при истерията покрай коронавируса, тя трябваше да е поне наполовина на миналогодишната.

 68. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Те да не са братя с Бойко? И той смята, след 10 години управление, че само той може да ни оправи,оттук нататък.

 69. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#62] от "angeles":

  Партийната секретарка беше точно толкова избираема, колкото и комсомолския секретар. Обаче комсомолеца ос#а пейзажа...

 70. 71 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 962 Весело

  BLM отврати почтенните хора
  —цитат от коментар 29 на samoedin


  Не знам защо така сте решили?

  А, да, сетих се: защото ти ги мразиш (от самото начало) понеже си расист.
  —цитат от коментар 48 на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия  А може и човека заради случки като тази да ги мрази -
  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-54137838
  https://twitter.com/LASDHQ/status/1305039075884187648

  Накратко - двама полицаи са простреляни докато просто са си стоели в колата.
  Протестиращи BLM-ци са блокирали входовете на болницата, откъдето е трябвало да мине линейката и са крещели "Надяваме се да умрат".

  Ето това е много представителна извадка за твоите идоли.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 71. 72 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#69] от "Роси":

  Разликата между "нас" и "тях" е, че те знаят между кои кандидати ще избират още година и половина преди вота. Тук това не се знае (от много избиратели) дори по време на самия вот.

 72. 73 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#65] от "vesolr":

  Не си си написал домашното гледам.
  96% беше вероятността Килъри да спечели в навечерието на изборите. Всички големи анкерьори това даваха.

  Седни си. Слаб две.

 73. 74 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#73] от "Question Mark":

  Че тя реално спечели. Обаче по европейската избирателна система, не по американската.

 74. 75 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  мухахаха, има увеличаване на престъпността, ама то няма нищо общо с протестите, нито е вярно, ама не защото го няма, ами защото Тръмп казва, че го има. Ахахаха, ако не друго, поне е забавно да се четата гърчовете на поръчковите журналисти да казват на черното бяло. :-)

 75. 76 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":


  Не мога да разбера защо Дневник обръща такова внимание на вътрешно мУрикански работи. Какво ни интересува предизборните крамолии у щатско?
  —цитат от коментар 33 на tsyrvulan


  Тези статии са платени, а ние сме колония на западните държави, та чинно ни свеждат какво става в кораба майка.

 76. 77 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 646 Неутрално

  За и против Тръмп, това е глобален изобор за или против бялата цивилизация, или "планетата на маймуните".Либерастите режат клона, на който стоим всички. Убийствата се били вдигнали, защото "е лято", а не защото има бунтове и безчинстващи безнаказано.Няма край либерастката мъка.
  —цитат от коментар 39 на Тангра


  Точно така е! И АП, като примерна либерастка медия, тича да пее в хора - колко е лош Тръмп и как малкото пикче в престъпността е случайно, лятно (?!), не е повсевместно... Някои умници тук съветват да се гледали не национални статистики, а ЛОКАЛНИ ДАННИ... Добре, в моето Чикаго например: "July was especially violent, as the city recorded 105 homicides and 584 shootings. There were 308 shootings and 44 homicides in July 2019." В проценти РЪСТЪТ Е ТРЕВОЖЕН... Меко казано. Последното прострелване на двама полицаи в колата им в Ел Ей е фрапираща илюстрация...
  И е много логично масивният крими контингент - особено в големите градове (обикновено с дем. кметове), Ню Йорк, Ел Ей, Чикаго и т.н. ДА НАДИГНЕ ГЛАВА в контекста на общите настроения АНТИ-ПОЛИЦИЯ и призиви за ОРЯЗВАНЕ НА БЮДЖЕТА Й (кметът на Ню Йорк Бил де Блазио се изцепи с 1 МИЛИАРД в тази посока!!)
  Та Тръмп много ясно, че ще вземе LAW & ORDER като лайтмотив в кампанията си, докато Слийпи Джо, демократи и либерасти винят САМО полицията и си затварят очите за престъпността (палежи, обири), съпътстваща всички тези "fiery, yet mostly peaceful protests' (какъв мазен евфемизъм...) на уж расова основа и нехаят за ОПАСНОСТТА, която реално се надига в лицето на BLM и Antifa (откровено марксистка, анти-правителствена организация) ...
  На нормалните хора ще им писне и ще хванат пушките и ем-16-ките, и... не знам какво ще стане. Но предполагам, че ще се окаже, че те все пак са повече от "протестърите" и "революционерите"...
  Факт е, че и двамата кандидати имат много пробойни и поводи за съмнение и антипатия, но в драматичния избор - ЛЯВ ЛИБЕРАЛИЗЪМ (с криворазбрани соц оттенъци) или СТАРОМОДЕН ПАТРИОТИЗЪМ И КАПИТАЛИЗЪМ (но с доказани икономически резултати) Америка ще реши бъдещето си за следващите 10-20 години...
  Аз също си чакам имейла с онлайн бюлетината.

 77. 78 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Откога за феновете на Тръмп е важно дали е вярно това което казва Тръмп?

 78. 79 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#75] от "Stargate":

  Седни си и ти.

  Слаб две.

 79. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#73] от "Question Mark":

  Доста манипулативно твърдение.
  1. Не всички големи агенции правят подобен модел с вероятности, за който ти намекваш.
  2. От тези които го правят, не всички са давали 96%. Аз например следя 538, там вероятността, беше около 70-30 в полза на Хилъри.

  Слабичко, но не съм очаквал и повече от пропагандист на руските опорни точки, че демократите нямало да признаят изборните резултати. Ще се видим на поправителната сесия през ноември, учи и гледай до 3 да избуташ.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 81 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#76] от "Stargate":

  Че ти нямаше нищо против кораба-майка в Кремъл докато бяхме съветска колония, отде те изби на патриотизъм и независимост?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 82 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#77] от "Milko Stoyanov":

  +100.

  Няма какво да се добави повече.
  Landslide on Nov 3rd

 82. 83 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#80] от "vesolr":

  Epic self own.

  538 давали 70/30.
  Дали е 70/30, 94/6.. 60/40.. се тая. Хилъри печели, това тръбяха.

  Като си ги гледал.. и не са познали не ти ли светна, защо са давали такива резултати?

  Трябва повече да мислиш. Пробвай, нищо че не ти се отдава.

 83. 84 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Престъпността расте правопропорционално на некачественото население. Просто факти и статистика със 100% достоверност. Няма значение дали го казва Тръмп или някой друг. И то не само в САЩ, а навсякъде.

  Конкретно в САЩ положението отдавна е изпуснато и всички престъпления освен изключително дръзките убийства не правят впечатление на никой. Просто са толкова много, че са се превърнали в банално ежедневие. От друга страна в спокойни държави, сред които е и България, се пишат статии и има отзвук дори при едно посинено око, или при два шамара.

  Най-тревожното е, че Европа е тръгнала по същия път с новото население и иначе прекрасни градове започват да приличат на клоаки с всичките им характеристики - мръсотия, престъпност, безработица, лоша инфраструктура в някои квартали, драсканици по сградите и т.н. Всеки обиколил малко повече места усеща, че нещата не са наред, дори без някой да му казва.

 84. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  За престъпността е абсолютно вярно..

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#81] от "vesolr":

  До коментар [#76] от "Stargate":Че ти нямаше нищо против кораба-майка в Кремъл докато бяхме съветска колония, отде те изби на патриотизъм и независимост?
  —цитат от коментар 81 на vesolr


  сериозно? Ти да видиш! Леви другари ми обясняват, как аз съм бил подкрепял Кремъл по времето на комунизма. ахаха Сугурно докато съм учел в основното училище в края на 80-те, хахах :-) Интересувах се от компютри тогава, не от политика. Имах Правец 8 и програмирах на Лого и Бейсик. . :-)

  Вие какво, като се правите на слуги на американците и си мислите, че сте някакви антикомунисти ли? хахах :-) Днес сте особено забавни другари.

 87. 88 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Значи факт е че престъпността в САЩ се увеличава,но видите ли Тръмп приспособявал към момента този факт?! Така и не се разбира какво е искал да каже автора на този пасквил?!
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Като,че ли Тръмп е виновен за градовете и щатите,в които на власт са левите демократи??Примерът с град Ню Йорк е очеваден..

  shlshlshlshl
 88. 89 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Тръмп има някакво право, като се има предвид, че демократите се кланят на тия BLM (Black Lives Matter) дето подпалиха не един и два града, потрошиха и отарашиха магазини, обещават им репарации ако спечелят изборите.

  Кметове и губернатори не смеят да гъкнат на BLM, съгласяват се с дебилни искания като "defund the police" и вече орязаха брутално бюджетите на полицията в няколко големи града. После се чудят защо убийствата и грабежите скочиха и се чудят кой да обвинят.

  Няма да чуете демократ да каже, че смъртните случаи при задържане на черни се дължат на това, че оказват съпротива, от малки много не-пропорционално много черни занимават се с разпространение на наркотици, банди, грабежи.

 89. 90 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Разбира се, че не е вярно - само Слийпи Джо и мадам Пелоси могат да спрат насилието като си наметнат едно африканско шалче и коленичат пред терористите от Антифа и БЛМ - с 2-3 целувки по подметките дето толкова му се свидят на Тръмп и нещата ще се оправят моментално...

 90. 91 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#87] от "Stargate":

  Ти да видиш, най-върлите комунисти тръгнахте да обвинявате опонетите си в левичарство.
  И уж не се интересувате от политика, но по една случайност до един повтаряте кремълските опорни точки за Байдън и демократите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#83] от "Question Mark":


  Не са познали веднъж и айде почна с генералните изводи.
  30% е сериозен шанс, не е за пренебрегване, ама щом за теб е същото като 90+...
  Придворната агенция на Тръмп, Расмусен, единствена даваше преднина на републиканците за Камарата на междинните избори 2018, при средно 7% преднина за ДП от останалите агенции. В крайна сметка демократите биха с 8%, на теб кво ти светна от тази прогноза на Расмусен?
  Да видим прогнозите на Трафалгар след 2 месеца дали ще се сбъднат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 92. 93 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#86] от "venci4":

  Къде ги плащат венци4?
  Забележителен унисон в опорните точки на най-върлите комунисти, путинисти и алт-десните тръмписти. Все Сорос ви е виновен.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivanpopov":

  Те знаят, защото избират, а нас ни ги назначават.

 94. 95 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#91] от "vesolr":

  До коментар [#87] от "Stargate":Ти да видиш, най-върлите комунисти тръгнахте да обвинявате опонетите си в левичарство.И уж не се интересувате от политика, но по една случайност до един повтаряте кремълските опорни точки за Байдън и демократите.
  —цитат от коментар 91 на vesolr


  Първо другарю, никога през живота си не съм бил комунист. Даже напротив! Второ, истината за Байдън си е истина. Дали на Вас болшевиките ви се струва, че не е е съвсем друга работа. Няколко пъти вече написах в последните дни, че съвсем сте се откъснали от реалността. Нещата при вас ултралевите са много, много зле. Нивото на осъзнаване е като на дете 5-ти клас, а претенциите са като за принцеса от средновековието. То човек да сме смее ли да плаче ли.

 95. 96 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#95] от "Stargate":

  Първо, другарю, отдалече се вижда, че си бил такъв.
  Втори, нищо от внушенията ви за Байдън не е вярно, затова и той води убедително пред Тръмп.
  Благодарим ти за проекциите, прекрасно си се описал, ама и с предишния си ник беше същият. Най-много през ноември да осъмнеш с нов, но съдържанието и клишетата ще си останат същите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 97 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#96] от "vesolr":

  Първо, другарю, отдалече се вижда, че си бил такъв.
  —цитат от коментар 96 на vesolr


  Според вас левундерите във форума ту съм крайно десен, тук съм комунист. Ви не знаете къде се намирате бе другари. Леви "антикомунисти" лепят етикети както им харесва и си вярват. Пълен смях! :-) Конкретно Вие настигате бързо Стюпито и скоро ще го задминете с бясна скорост, хахах. :-) А си мислех, че това е невъзможно. хахах :-)

  Споки, то на изборите ще си покаже, дали Байдънчо води. ;-)

 97. 98 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#24] от "angeles":

  Защо се хабиш да обясняваш на предубедени комунисти истината? Тези не разбират, или не искат да разберат, че лявата политика е най- лошото нещо за едно общество! Дори най- некомпетентният десен политик е по- подходящ от най- начетеният с леви убеждения! А Байдън е много далеч от най- доброто при демократите...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 98. 99 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#98] от "С Стоянов":


  А Байдън е много далеч от най- доброто при демократите...
  —цитат от коментар 98 на С Стоянов


  В това изобщо не съм убеден. Като гледам редовните пишамдемократите какви са неосъзнати. като гледам Хилъриту и Обамчо колко са нагли, като гледам тълпите на БЛМ и Антифа, как са озверели нечовешки, започвам сериозно да си мисля, че Байдън е най-доброто в тази партия в момента. :-)

 99. 100 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#97] от "Stargate":

  Верно, ще се видят резултатите като се преброят всички гласове - дали Тръмп, дали Байдън е победил. И ако Байдън има повече гласове в ключовите щати, очаквам че Тръмп и привържениците му ще отричате до последно, защото във вашата изкривена реалност само Тръмп може да спечели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK