Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

© Associated PressПрезидентът Доналд Тръмп посочва растящата престъпност и представя чисти статистически данни за предумишлените убийства и стрелбите като част от ударението върху "закона и реда", което поставя в своята кампания и което е намек, че градовете са залети от насилие, което само той може да спре.


В няколко града имаше обезпокоително рязко увеличение на предумишлените убийства това лято, но тези числа са само малка част от престъпността в Съединените щати, а неговата стратегия демонстрира как данните могат лесно да бъдат приспособявани към момента.


На предавана по телевизията проява за колебаещи се избиратели в Пенсилвания Тръмп говореше във вторник в местно кметство как според него престъпността рязко нараства в градовете след обхваналите цялата страна протести срещу полицейската жестокост. Той се опитва да свърже насилието с протестите и се стреми да използва насилието, за да уплаши белите избиратели в предградията и да ги насърчи да подкрепят кампанията за неговото преизбиране.
"Погледнете Ню Йорк", каза Тръмп. "Градът беше безопасен, а после изведнъж се появява кмет, който започва да съкращава полицейските сили, и престъпността нараства със 100 процента, 150 процента. Видях една форма на престъпност да се увеличава с 300 процента."


Тръмп може би говореше за стрелбите. От началото на годината те са се увеличили с около 86 процента в Ню Йорк, но като цяло престъпността е намаляла с около 2 процента и има близо 34 000 униформени полицаи - почти толкова, колкото през последните години. Предумишлените убийства са се увеличили с 35 процента, но е имало 305 непредумишлени убийства в сравнение с 226, което все пак е ниско ниво в сравнение с минали години.


В други големи градове също има увеличение на насилието напоследък, но в огромната си част


то нито е пряко свързано с протестите, нито се придвижва към райони, в които обичайно престъпността е по-малка,


каза криминологът Рик Розенфелд от университета на Мисури.


А насилието често се увеличава през лятото и нямалява в по-студените месеци. "Правилно е хората не само да привличат вниманието, но и да бъдат доста разтревожени от увеличение на насилието, но в момента няма доказателства, за да се твърди, че протестите по някакъв начин са предизвикали това увеличение", каза Розенфелд.


Като цяло престъпността в страната намалява от десетилетия. Още не е ясно дали увеличението напоследък е тревожна тенденция или трагична, но кратка част от почти безпрецедентните времена.


Тръмп твърди, че престъпността расте и само той може да я спре. Вярно ли е?

© Associated Press


Публикуван във вторник предварителен доклад на ФБР за престъпността посочи, че макар броят на предумишлените убийства да се е увеличил през последните шест месеца, намаляването на изнасилванията и грабежите означава, че престъпленията с насилие като цяло намаляват, особено в по-малките градове.


Данните са от информация, доброволно предоставена от правоприлагащите агенции в страната. ФБР не е публикувало от 2018 г. окончателен доклад за престъпността, а бюрото винаги предупреждава да не се правят географски сравнения.


Общото усещане за безпокойство, обхванало страната,


обаче може да накара хората да се чувстват в по-малка безопасност, макар данните да показват, че те не са в по-голяма опасност.


"Тъй като това ниво на непредсказуемост навлиза в ежедневния ни живот, то повсеместно увеличава страха", каза изследователката Меган Холис от независимия изследователски институт "Ронин". Тя изучава доколко хората вярват, че са в опасност от престъпността. "За съжаление, мисля, че хората използват създалата се в момента обстановка на страх, обхванала всички аспекти на нашия живот, за да обсъждат евентуалната опасност, която е възможно да съществува или не."


Тя предупреждава да не се правят каквито и да е заключения за престъпността тази година. "Просто има доста предизвикателства, с които се сблъскваме в момента, сравнявайки положението в различните части на страната и тенденциите във времето. Тъкмо сега трябва да се проявява голяма предпазливост, защото може да се допуснат неточности", каза тя.


Междувременно цялостните статистически данни са от почти десет години, поради което е по-трудно да се каже дали честотата на престъпността нараства или просто има по-голяма престъпност, защото в определени градове има повече хора.


Обобщаващите изявления за престъпността в САЩ също така са подвеждащи, защото в страната има 18 000 полицейски управления, а няма единна централна система за управление на архивите, каза преподавателят по криминология Алекс Пикеро от университета на Маями.


Някои управления проследяват престъпленията седмично. Други на тримесечие. Някои годишно. Някои докладват своите данни на ФБР, други - не.


"Ние нямаме нищо стандартно от гледна точка на поддържане на архив", каза той.


Самите полицаи се занимават също така с коронавируса. Много служители на реда са се заразили с вируса, а стотици са починали. Други са под карантина, поради което остават по-малко полицаи да патрулират по улиците, каза Розенфелд.


Неговият анализ на 27 града показва, че убийствата и тежките нападения са се увеличили с около 35 процента от края на май до юни. Повечето от тях са били извършени в квартали, които отдавна са тормозени от насилие и са сериозно засегнати от пандемията и рецесията, каза той.


Насилието на някои места като Чикаго обаче се стабилизира по-късно през лятото, каза той. Както щатските, така и федералните власти предприемат сериозни мерки срещу насилието.


Увеличението, установено от него, наистина съвпада с протестите след смъртта на Джордж Флойд, но проучването му показва, че повечето престъпления са извършени налеч от демонстрациите. В края на май, точно когато започнаха протестите, е имало увеличение на грабежите на търговски обекти, но това е продължило само седмица.


По-скоро Розенфелд смята, че случаите на полицейско насилие и значителното внимание, което предизвикват те, може да влоши сриването на доверието между полицаите и общините, на които служат те.
"Страда легитимността на полицията, т.е. вярата и доверието в полицията", каза той. "Ако тя намалее достатъчно, между обществеността и полицията се отваря пространство, празнина . . . а тази празнина се запълва от уличното насилие." /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK