Скопие: Исканията на София не ни притесняват, преговорите с ЕС започват през декември

Буяр Османи

© Георги Кожухаров

Буяр ОсманиБългарската позиция с условията за начало на преговорите със Северна Македония не тревожи властите в Скопие. Това обяви външният министър Буяр Османи за македонски медии.


Според него вече е "договорена работа" началото на преговорите с първата междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите за присъединяване към ЕС) през декември. По думите му "междуправителствената конференция не е отделно решение от взетото през март", когато Европейският съвет (включително с гласа на България) се съгласи за начало на преговори със Северна Македония.


Вчера македонските медии съобщиха за т. нар. обяснителен меморандум, с който България излага позициите си пред ЕС, че македонците са проект на югославския лидер Йосип Броз Тито, а езикът им е диалект на българския, и иска страните членки да приемат тези виждания и условията на България за решаване на историческите въпроси и спора за малцинствата, за да продължи интеграцията на Северна Македония в ЕС. Миналата седмица такива коментари направи и българският вицепремиер Красимир Каракачанов.
Правителството в Скопие изрази пред агенция МИА позицията си, че "с Република България сме съюзници в НАТО, имаме общи задължения" и "градим приятелство", но "македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония и Обединените нации".


Външното министерство не е потвърждавало автентичността на документа, за която попита "Дневник", задавайки и с разяснителни въпроси за позицията на България в работната група за разширяването. Коментари не прави и Европейската комисия, която не желае да коментира позиции на отделни членки.


Магистрала "Гоце Делчев"


Османи припомня, че България е направила "едностранна забележка", свързана с нуждата да се спазва Договорът за добросъседство и да се решат историческите въпроси, но е "одобрила решението за започване на преговори", част от което е междуправителствената конференция. Време е за "интензивна комуникация на политическо ниво", но политиците могат само да "пречат на опита на историците и учените" да решат въпросите. Заявява, че е прочел сутринта, че най-добрият начин да се почете Гоце Делчев е да се изгради магистралата Скопие-София, която да носи името на Гоце Делчев.


За опозицията възникналата ситуация е истинска политическа буря. Антонио Милошоски, бившият външен министър от екипа на Никола Груевски, поиска отговор на България с "декларация за потвърждение на македонската идентичност". Това стана два дни след протест "за Македония, Гоце Делчев и ЕС", свикан от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ.


"Няма да имаме проблем с интеграцията си в ЕС", заяви говорителят на управляващите социалдемократи Костадин Костадинов, който изрази увереност, че двустранните отношения с България няма да бъдат препъникамък за страната му. Властите са премерени в коментарите си, такива са днес и водещите македонски медии, за които основна тема са по-скоро началото на учебната година и коронавирусът, ден след като съобщиха за меморандума.


Държавната новинарска агенция МИА обаче показа като водеща новина сутринта публикация на Ивайло Дичев за македонската редакция на "Дойче веле", озаглавена "За България е акт на агресия самото съществуване на Северна Македония".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK