Германия поиска в преговорите със Северна Македония да няма "двустранни въпроси"

Германският посланик Анке Холщайн при връчването на акредитивните си писма в Скопие.

© Twitter @SPendarovski

Германският посланик Анке Холщайн при връчването на акредитивните си писма в Скопие.Избори 2022

Двустранните проблеми не трябва да са част от преговорната рамка, а основният интерес на България е да не се блокира разширяването на Европейскя съюз със страните от Западните Балкани.


Това заяви германският посланик в Скопие Анке Холщайн в интервю за македонската секция на "Свободна Европа". Тя също изразява надежда, че първата междуправителствена конференция - същинското начало на преговорите с кандидат за членство в ЕС - ще се състои през декември, както е планирано. Преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички членки, в момента се "дискутира в Брюксел".


Проблемите в отношенията София-Скопие изплуваха отново след появилия се в македонски медии "обяснителен меморандум", с който София се опитва да привлече на своя страна членки на ЕС за позициите си за споровете със Скопие, докато се съгласува преговорната рамка.
Външното министерство все още не е потвърдило автентичността на документа, който вчера предизвика буря в македонските медии, но днес тонът нна управляващите е по-спокорен, а опозицията призовава темата да се обсъди в парламента. България предупреди, че ако не се решат двустранните исторически въпроси и не се спазва Договорът за добросъседство, ще блокира първата междуправителствена конференция


Холщайн коментира меморандума с думите, че Германия и други държави - членки на Европейския съюз, смятат, че двустранните проблеми не трябва да се включват в преговорната рамка, а въпросите трябва да се решават двустранно.


По думите ѝ България вече е заявила въпросите си пред другите държави в блока в началото на август и според информацията на посланика "всички други държави членки са на мнение, че двустранни проблеми не трябва да се включват в преговорната рамка и че двустранните проблеми трябва да се решават двустранно".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK