България и още 28 държави осъдиха спирането на интернет в Беларус

България и още 28 държави осъдиха спирането на интернет в Беларус

© Associated PressПравителствата на 29 държави поискаха беларуските власти да се въздържат от блокиране на интернет и на отделни сайтове. Това сочи изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ, под което се подписва и България.


"Ние, подписалите, сме дълбоко обезпокоени и осъждаме продължаващото прилагане на частично или пълно спиране на интернет, за което се съобщи наскоро, както и таргетираното блокиране на съдъжрание, от правителството в Беларус," се казва в текста.


"Спирането, блокирането или филтрирането на услуги без оправдание ограничават правата на мирно сдружаване и изразяване, особено когато им липсват процедурна справедливост и прозрачност," продължава текстът, подписан от Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словения, Швеция, Швейцария, Украйна, Великобритания и САЩ.
Осъждат се и "рестриктивните мерки и сплашването на опозиционни кандидати и масовите задържания и арести на членове на беларуското гражданско общество и журналисти." Освен това действията за "ограничаване на достъпа до интернет, включително социалните мрежи и други дигитални комуникационни платформи "допълнително ограничават гражданското пространство." Те също така "често подриват човешките права и основните свободи," ограничават медийната свобода и пречат да се съобщава за нарушения на човешките права, възпрепятстват "свободния поток на информация, вредят на икономическата дейност, допринасят за социалния и политически ред и влияят отрицателно на обществената сигурност."


Подписалите документа правителства обещават, че ще продължат да стоят зад хората в Беларус и усилията им "гласът им да бъде чут" въпреки тези мерки. Особено важна и централна е ролята на жените в процеса, продължават те. Държавите настояват и че "човешките права трябва да се защитават онлайн, както се защитават офлайн", а беларуското правителство трябва да "уважава гражданското пространство".


Декларацията завършва с призив за "независими, прозрачни и безпристрастни разследвания" на всички обвинения за нарушения на човешки права "в контекста на изборите", а нарушителите трябва да бъдат "изправени пред правосъдието".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK