Екип от 17 държави в ОССЕ ще разследва изборите в Беларус, България не е сред тях

Екип от 17 държави в ОССЕ ще разследва изборите в Беларус, България не е сред тях

© Associated PressОбщо 17 държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа назначиха екип, който да разследва изборните измами в Беларус, пише EurActiv.


Препятствието пред тях е, че е слабо вероятно да получат достъп до Беларус. ОССЕ е организацията, която части от беларуската опозиция приема като възможен медиатор в отприщената от изборите на 9 август криза.


Външният министър на Дания Йепе Кофод заяви, че основната мисия е да се потърси отговорност от беларуските власти за "големите нарушения на правото на хората в Беларус да имат честни и свободни избори и добре функциониращо върховенство на закона."
Очаква се мисията да публикува доклад от 6 до 8 седмици след началото си. Целта ѝ е да разследва информацията за преследване на кандидати, журналисти и активисти и прекомерната употреба на сила срещу мирни протестиращи, незаконни задържания и насилие. Президентът Александър Лукашенко настоява, че е преизбран (според властите - с 80%) честно. Не така мислят хилядите, а в някои дни - стотици хиляди, протестиращи срещу властта му от август насам.


Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че вярва, че планът на Лукашенко и поддръжника му, руския президент Владимир Путин, е да премине през кризата, като остане на поста си, но ще му е много трудно да продължи, когато бъдат получени отговори.


Минск досега отхвърля наблюдатели от ОССЕ (макар формално да членува в организацията с още 56 други държави, сред които и Русия). Отклонява и предложения на сегашния председател на организацията, албанския премиер Еди Рама, да посети страната.


Държавите, участващи в мисията, не включват България - те са Дания, Белгия, Канада, Естония, Финландия, Франция, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Великобритания, Чехия и САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK