С нови блокади Европа приключва най-лошата седмица от началото на пандемията

Данните на "Ройтерс" показват, че в момента България е на 55% от пика през пролетта. В червено са държавите, които в момента са в пик на пандемията, в оланжево - които са близо до рекордни стойности.

© Reuters

Данните на "Ройтерс" показват, че в момента България е на 55% от пика през пролетта. В червено са държавите, които в момента са в пик на пандемията, в оланжево - които са близо до рекордни стойности.Страни в Европа - от Дания до Гърция - започнаха да връщат строги ограничения в нови райони и за пристигащите от удължаващ се списък държави заради най-лошата като брой заразени седмица от началото на пандемията. В четвъртък регионалният директор на Световната здравна организация съобщи, че са установени над 300 хиляди нови заразени, което е повече от пика през март.


През последните две седмици броят на новите положителни тестове се е удвоил в повече от половината европейски страни, допълни Ханс Клюге. От началото на пандемията на континента са установени над 5 милиона потвърдени случая, а жертвите са повече от 228 хиляди, сочат даннина СЗО. По изчисления на "Ройтерс" на всеки 100 заразени в света около 24 се падат в Европа, а на всеки 26 дни тук се добавят по 1 милион нови случая.


Страни, към които България се отвори за свободно пътуване преди по-малко от месец, отчитат рекорден брой заразени. Израел е първата страна в света, върнала се към национална блокада, в Чехия новите случаи надхвърлиха 3 хиляди на ден, а в Турция планират нови ограничения заради увеличаващи се нови случаи и съобщения за заразени близо 43% от специалистите по инфекциозни заболявания и клинична микробиология, като според проучване, цитирано от в."Миллиет" нови и нови медици напускат заради претоварване.
Какво е движението на заразените и починалите (вдясно) в Европа.

© Reuters

Какво е движението на заразените и починалите (вдясно) в Европа.


Какво е движението на заразените и починалите (вдясно) в България.

© Reuters

Какво е движението на заразените и починалите (вдясно) в България.


Гърция обяви в петък, че от понеделник до 4 октомври затяга мерките в райна Атика около столицата - спират всякакви концерти на закрито и открито, а на обществение места събиранията се ограничават до 9 души. Отново се ограничават до 20 души присъстващите на сватби, погребения и кръщенета. На хората над 68 години се препоръчва да не излизат много от дочовете си, да носят маски и да не ползват обществения транспорт. Поне 40% от работата в частни и обществени фирми и институции ще трябва да се извършва надомно и на смени. Епицентърът е в Атина, където живее близо една трета от населението, а напоследък тук са и половината от по над 300 нови случая всеки ден. Заразените са над 15 хиляди, а починалите - над 330.


Блокади - отново във и около столица - въведоха в петък в Испания, като ограниченията в най-бедните части на Мадрид засягат над 850 хиляди души. Почти се прекратява движението между 6 квартала и предградия, ограничава се достъпът до паркове и обществени места, търговските обекти трябва да затварят в 22 часа, събиранията не може да надхвърлят 6 души, но пътуванията за работа няма да се намаляват в страната с най-много (640 хиляди, от които 4700 нови само в петък) заразени в Западна Европа и над 30 500 починали. В засегнатите от новите мерки райони новите случаи са достигнали 1000 на 100 хиляди и властите критикуват "начина на живот на имигрантите".


Същото се случи в последния работен ден и в района Ил дьо Франс около Париж. Властите препоръчаха да се избягват частни събирания на повече от 10 души (само като "гореща препоръка" това важи и за столицата!, Ница, Марсилия и Бордо силно затегнаха режима за събирания и работното време на заведенията. И във Франция новите дневни случаи са на рекордно ниво - вече по повече от 9300 всеки ден, което е първото трайно повишаване от периода март-май насам (в края на май бяха намалели до 272). Новите случаи (13 215 в петък, абсолютен рекорд) са основно сред млади хора, но растат и тези сред възрастните над 75 години, както и настанените в интензивни отделения. За седмица починалите се увеличиха от 129 на 419. Част от обяснението е и увеличеното 6 пъти като численост на тестовете, платени от правителството.


Правителството на Ирландия обяви в петък ограничения за столицата Дъблин, където забрани да се използват вътрешните помещения на ресторантите и посъветва хората да се въздържат от пътувания.


Вероятно най-късно в началото на октомври Великобритания ще се върне към национални ограничения заради коронавируса.

© Reuters

Вероятно най-късно в началото на октомври Великобритания ще се върне към национални ограничения заради коронавируса.


Ето какво е положението в някои от останалите по-големи страни:


- Русия има в събота 6065 нови случая, което са данни за пръв път над 6 хиляди души от 2 месеца насам; заразените са почти 1.1 млн, а починалите - 19 339. Все пак страната е на 55% от пика си през пролетта.


- Полша съобщи в събота за 1002 нови случая, което е най-голямото увеличение за 24 часа от началото на пандемията; от 7 дни насам заразените непрекъснато нарастват


- Великобритания вероятно ще се върне към здравни блокади на национално ниво до 2 седмици; премиерът Борис Джонсън каза в петък, че не иска нови ограничения, но те изглеждат неизбежни, защото страната е изправенапред "неизбежна втора вълна" на COVID-19.


- Германия съобщи в събота за потвърдени нови почти 2300 случая, като общият брой надхвърли 270 хиляди; смъртните случаи според института "Роперт Кох" са с 6 повече и са общо 9384.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK