Коронавирусът е хвърлил още 150 млн. деца по света в бедност

Коронавирусът е хвърлил още 150 млн. деца по света в бедност

© Associated PressПандемията от коронавирус е тласнала още 150 млн. деца по света в бедност, лишавайки ги от образование, здравеопазване, покрив над главата, качествена храна и вода. Това показва проучване на ООН.


Броят на децата, живеещи в бедност, е скочил до близо 1.2 млрд. от началото на пандемията, показва техническа бележка на УНИЦЕФ и неправителствената организация "Спасете децата". Нещо повече - ситуацията ще се влошава.


"Семейства, които са били на ръба, вече живеят в бедност, а други изпитват лишения, с които никога не са се сблъсквали преди. Още по-тревожно е, че сме по-близо до началото на кризата, отколкото до края ѝ", коментира Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.


Проучването обхваща достъпа до образование, здравеопазване, подслон, изхранване и вода в над 70 държави. "Пандемията вече причини най-големите глобални проблеми в образованието в историята и задълбочаването на бедността ще попречи на най-уязвимите деца и семействата им да наваксат", коментиа Ингер Eйшинг, изпълнителен директор на "Спасете децата".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK