Най-богатите 1% в света са основна причина за климатичните промени

Активистите за изменението на климата държат транспарант с надпис "Ние се борим за по-добро бъдеще" по време на демонстрация, наречена "Изправи се за промяна" в Берн, Швейцария.

Активистите за изменението на климата държат транспарант с надпис "Ние се борим за по-добро бъдеще" по време на демонстрация, наречена "Изправи се за промяна" в Берн, Швейцария.С любовта си към честите полети със самолети, страстта към джипове и големи разходи най-богатият 1% от населението на света произвежда два пъти повече емисии, които затоплят планетата, от най-бедната половина на човечеството през последния четвърт век, съобщиха изследователи в понеделник.


Това прекомерно потребление е оставило малко място в световния "въглероден бюджет" за развитие на по-бедните страни, без да се тласне планетата към все по-опасни климатични въздействия, от влошаване на бурите до недостиг на вода, казват учените.


За да се контролира глобалното изменение на климата, ще е необходимо не само да се помогне на по-бедните страни да се развиват, но и да се въведат строги мерки за ограничаване на прекомерното потребление от страна на богатите, се казва в новото проучване.
Тим Гор, ръководител на климатичната политика за благотворителната организация за борба с бедността "Оксфам" и водещ автор на доклада, заяви, че промяната няма да дойде от хора, които доброволно действат сами.


"Това никога няма да е достатъчно. Това е усилие, което трябва да бъде насочвано от правителствата", каза той пред "Ройтерс".


Изследването, проведено заедно с Института по околна среда в Стокхолм, установи, че през 25-те години между 1990 г. и 2015 г. най-богатият 1% от хората е бил отговорен за 15% от емисиите, които променят климата - повече от два пъти от 7%, отделяни от най-бедната половина.


Нарастващата популярност на големите SUV е особен проблем, като автомобилите се очертават като втория по големина двигател на глобалния растеж на въглеродните емисии между 2010 г. и 2018 г.


Най-богатите 1% в света са основна причина за климатичните промени

© Reuters


Емисиите на въглероден диоксид са се увеличили с 60% за периода от 25 години, но увеличението на емисиите от най-богатия 1% е три пъти по-голямо от увеличението на емисиите от най-бедната половина.


Най-богатите 10% от световното население, включващо около 630 милиона души, са отговорни за около 52% от глобалните емисии през 25-годишния период, показва проучването.


В световен мащаб най-богатите 10% са тези с доходи над около 35 000 долара годишно, а най-богатите 1% са хората, които печелят над около 100 000 долара.


Ако тенденцията не бъде спряна, през следващото десетилетие въглеродните емисии от най-богатите 10% в света биха били достатъчни, за да се повишат нивата над точката, която вероятно ще повиши температурите с 1.5°C, дори ако целият останал свят намали емисиите си до нула веднага, се казва в доклада.


Докато държавите се стремят да се възстановят от икономическия спад, свързан с пандемията от COVID-19, която засегна най-силно бедните, преструктурирането на икономическите стимули за обезсърчаване на прекомерното потребление може да играе важна роля.


"Нашият настоящ икономически модел даде възможност за катастрофални климатични промени и също толкова катастрофално неравенство", каза бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун.


Най-богатите 1% в света са основна причина за климатичните промени


Пандемията предлага шанс за преосмисляне на системите - и "справянето с непропорционалните емисии на въглерод от най-богатите в обществото трябва да бъде ключов приоритет като част от този колективен ангажимент", добави той в изявление, цитиран от "Ройтерс".


Мащабът на нужното съкращение на емисиите от най-богатите богатите, за да се задържи повишаването на глобалните температури до 1.5 градуса по Целзий над доиндустриалното време - най-трудната цел на Парижкото споразумение от 2015 г. - е огромен.


В доклада на "Оскфам" се изчислява, че най-богатите 10% от хората ще трябва да намалят емисиите си до около 10 пъти по-ниски от сега, за да поддържат света по пътя към целта - и да го направят до 2030 г.


Но с настъпването на коронавирусната криза, както и нарастващите изисквания за расова и социална справедливост "политиките, които бяха немислими преди година, сега имат шанс да се развият", каза Гор. "Това е моментът да сме смели и да правим нещата по различен начин."


Например бизнес пътуванията намаляха драстично по време на пандемията, предлагайки "огромна възможност" за облагане с данъци на полети от бизнес класа, както и частни самолети.


Средствата, събрани чрез такива данъци, могат да бъдат използвани за подпомагане на най-бедните, чрез инвестиране в здравеопазване и образование или за стимулиране на обществения транспорт, дигиталната инфраструктура и други мерки за улесняване на нисковъглеродния живот, казват изследователите.


Франция вече е въвела по-строги данъци върху джипове, отбеляза Гор, докато някои правителства като Нова Зеландия и Шотландия се отдалечават от икономическия растеж като основна мярка за успех към по-широка оценка на "благосъстоянието".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Експоприация незабавно! накои другари още нямат имения на брега на океана! Даже и самолети нямат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Цитат:
  Най-богатите 1% в света са основна причина за климатичните промени

  -------
  Дато Гретето не прочете тази дописка, защото с ужас ще разбере, че един от най-богатите хора в света - Сорос, е в основата на климатичните промени...

  Дано и Сорос не прочете тази дописка, защото ще види, че храни тези, които го критикуват за причинените от него климатични промени...

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Просто е , крайно време е да се лимитират пътуванията и безкрайния туризъм , това замърсява най много природата ,джиповете да , но като му дадат лимит от 10 литра на месец и ще му ограничат движението и емисиите 10 пъти ,само това е пътя , ако не се случи ,ще се самоунищожим .

 4. 4 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  По-голяма простотия не бях чел скоро хахаха, това само изключително глупави хора без елементарни математически познания и тотално екозомбирани може да надраскат.....

  Най-големите замърсители са фабриките в Китай и автомобилите по целия свят.

  -voxy
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Логично - най-големите и богати държави имат най-големи икономики, които отделят най-голям обем вредни емисии!!!

 6. 6 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Гневно

  Експоприация незабавно! накои другари още нямат имения на брега на океана! Даже и самолети нямат!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  И конфискация! И национализация! Мамка им вражеска! Да ги обесим!

  без подпис!
 7. 7 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  По- левундерска глупост отдавна не бях чувал! Те най- богатите са виновни за всичко, а хрисимата безработна, необразована и бездомна свол@ч е невинна жертва...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лопе де Вега":

  И ние да им вземем жипките и ние да се возим.... 😜 Всичко ново е добре забравено старо

 9. 9 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "най-богатият 1% от хората е бил отговорен за 15% от емисиите, които променят климата"

  Очаквано. Преди години излезе на яве, че Ал Гор, милтимилионер и носител на Нобелова за заслуги в борбата с глобалното затопляне, плаща $30 000 годишни сметки за електричество (221 000 киловат часа) за къща в която дори не живее.

  https://abcnews.go.com/Politics/GlobalWarming/story?id=2906888

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Откажи се от хартиена фактура, спаси планетата, за да може със спестените пари изпълнителния директор на компанията да плати за полета на частния си самолет.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "Франция вече е въвела по-строги данъци върху джипове, отбеляза Гор, докато някои правителства като Нова Зеландия и Шотландия се отдалечават от икономическия растеж като основна мярка за успех към по-широка оценка на "благосъстоянието".

  Да се облагат луксозните коли, имоти и други екстри с високи данъци и такси, това е справедливо. И освен това е и природосъобразно, както се оказва. Нека да ударят богаташите с данъци, ама едва ли. Защото те определят регламента, не ние.

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Дневник се свлече по-ниско от Дума и клейми богатите . Да не са взели кмета за главен редактор?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Глобалното Затъпяване няма нищо общо с пожарите сега по времето на фалшивия вирус, всички които са умишлено запалени, без изключение! Цирка с настинката е да се замаже какво точно става!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#5] от "selqnin":

  "Логично - най-големите и богати държави имат най-големи икономики, които отделят най-голям обем вредни емисии!!!"

  Как си с функционалната грамотност? В статията ИЗОБЩО не става дума за "богати държави с големи икономики", а се громи Врагът на човечеството - богатите индивиди като частни лица, каращи големи лични коли, частни самолети и огромни частни яхти :)

  АФторите хич не ги е еня за замърсяващите икономики :)
  Впрочем, не е вярно, че големите икономики са най-замърсяващи, защото голяма част от въпросните големи икономики са изнесли замърсяващото си производство в държави, където няма строг екологичен контрол (ако изобщо има такъв).

 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Весело

  Баце го закъса сега 😂😂😂, да слиза от Жипката веднага 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Любопитно

  .......Да се облагат луксозните коли, имоти и други екстри с високи данъци и такси, това е справедливо. И освен това е и природосъобразно, както се оказва. Нека да ударят богаташите с данъци, ама едва ли. Защото те определят регламента, не ние.
  —цитат от коментар 11 на proza

  БКП, БКП, БКП 😂😂😂
  И защо ако мога да попитам аз трябва да бъда облаган с повече данъци защото мойта коле е по нова и скъпа от тази на съседа например? Аз моите пари не съм ги намерил на улицата и вече съм си платил ДОД като съм ги заработил. Това призив за двойно данъчно облагане ли е или просто поредната комунистическа линия?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Между другото това, което още в първите редове твърди статията: "емисии, които затоплят планетата" все още не е доказано. Тъй че няма кой знае какъв смисъл да се чете по-нататък, какъв би бил предполагаемият резултат.

 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#14] от "areta":

  "Как си с функционалната грамотност?
  —цитат от коментар 14 на areta


  е то е достатъчно да му четете клишетата.... мненията де, за да разберете как е. :-)

 19. 19 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1035 Весело

  "Франция вече е въвела по-строги данъци върху джипове, отбеляза Гор, докато някои правителства като Нова Зеландия и Шотландия се отдалечават от икономическия растеж като основна мярка за успех към по-широка оценка на "благосъстоянието"."

  Ако идиота беше внимавал повече в училище или се беше поинтересувал от географията на сравняваните страни, щеше да види и защо в Нова Зеландия и Шотландия им се налага да карат СУВ-ове

 20. 20 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 773 Разстроено

  Невероятните глупости, изтипосани в тази "статия", ми напомнят колко странно ще се почувстват действително десните (без ирония) избиратели, които правилно ще гласуват за Христо Иванов, като получат в комплект с него онова червено-зелено човече Сандов (със сандалите), който подозирам че е и авторът на горното повествование...

 21. 21 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това говорене е не само неправилно, но и опасно.
  Преди бяха евреите, а сега са 1% богаташи.
  Шепа луди си търсят невидим враг да обвиняват за собствените си несполуки. Ревем за глобалното затопляне, но се радваме като пуснем климатика и се качим в новия си джип. Естествено, луксът и прогресът идват на дадена цена, но ако толкова не ни харесва цивилизацията сме свободни да отидем и да заживеем в гората.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Леле... все едно се пренесох 40 назад във времето и попаднах на семинар по политпросвета, клеймящ световния империализъм! Само изпълнение на интернационала, в края, липсва! След тази статия се чуствам така, сякаш са ми обърнали посоката на действие на стомашно-чревния тракт...

 23. 23 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Статията доста противоречиво анализра данни и общо взето има по-скоро обратния ефект. Аз лично съм против СУВ колите, които се използват за градски коли. Имам колега, с много еко мислене, който си взе Волво СУВ, като твърдеше, че по каталог гори 6.5л /100. Като го взе се установи, че е минимум на 9л /100. Когато се продава кола, трябва да ѝ обявяват реални стойности за консумация и поддръжка (гумите също са + 30/40% отгоре). Като се устано разликата в разходите хората би трябвало по адекватно вземат решение струва ли си СУВ или не.

 24. 24 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Аз моите пари не съм ги намерил на улицата и вече съм си платил ДОД като съм ги заработил. Това призив за двойно данъчно облагане
  —цитат от коментар 16 на padrino


  Със същите тези обложени с ДОД пари след това се купуват неща от магазина, на които се плаща ДДС, мита и акциз. С тези пари се купуват имоти и коли, на които се дължи данък. Тази концепция, колкото и да е вярна, е низвергната в Европа. Данъците върху колите в доста държави са на база емисии СО2, така че нормално е да се получи данъкът на по-нова и по-скъпа кола да е по малък от този на по стара и по евтина (сравними по мощност).

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2149 Неутрално  Никой не знае как живеят най-богатите 1% от човечеството, защото се крият.... някои от тях даже се взели друга самоличност и джиткат инкогнито.

  Например освен кмета (в сянка) никой не е виждал Дитер Шварц в посл. 20 години.

  Статията се отнася за следващите 10%.


 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Просто е , крайно време е да се лимитират пътуванията и безкрайния туризъм , това замърсява най много природата ,джиповете да , но като му дадат лимит от 10 литра на месец и ще му ограничат движението и емисиите 10 пъти ,само това е пътя , ако не се случи ,ще се самоунищожим .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii


  Да се въведот и изходни визи и всеки да си знае гьола. И жителства. Кореком-мите са задължителни. И да се открие лагера в Белене. Толкова е просто за простите комунисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "най-богатият 1% от хората е бил отговорен за 15% от емисиите"
  Значи тези 15 % променят климата, а не останалите 85 %.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Моят патрон харесва това!

  А откога не сте ми чели подписа? А статията, към която препраща -- ако не цялата, поне заглавието прочетете. Левундерите яко вампирясаха и са жадни за кръв.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#25] от "Нинов":

  Богатите 1% са над 100к$ годишно, което въобще не е много ...
  Поне 50% от познатите ми са в това число

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Колко ли ще е гот, ако се вдигне средната температура с 3-4 градуса. Направо няма да се отоплявам зимата. Дано доживея до тогава

  мурзилка
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4470 Любопитно

  До коментар [#25] от "Нинов":Богатите 1% са над 100к$ годишно, което въобще не е много ...Поне 50% от познатите ми са в това число
  —цитат от коментар 29 на Quo Vadis?


  100К годишно? Това са към £80 хиляди паунда, всеки доктор ги прави тук във Великобритания, тук говорят за хората които правят това НА ДЕН 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  До коментар [#31] от "padrino":

  Това го пише в статията. И аз това казва, че не са много пари ...

  "В световен мащаб най-богатите 10% са тези с доходи над около 35 000 долара годишно, а най-богатите 1% са хората, които печелят над около 100 000 долара."

 33. 33 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  За мен тези около 35к$ годишно дори не са средна класа ....

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  по моите скромни наблюдения трейлър трашът си пада по яки джипове и пикапи повече от милионерите.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  по моите скромни наблюдения трейлър трашът си пада по яки джипове и пикапи повече от милионерите.
  —цитат от коментар 34 на blondofil


  извинявам се, не исках да кажа трейлър траш, поправям се - феновете на Тръмп.

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Не вярвам читателите на "Дневник" да са от тези 1% галеници на съдбата, които притежават 99% от световното богатство, но те ги бранят упорито. По-скоро са собственици на джипове, които могат да бъдат обложени със сериозни данъци. Одобрявам тази демарша, всеки трябва да си плаща за екстрите, а да имаш джип е екстра, като се има предвид екологичните последици от ползването му. Безплатен обяд няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK