Израел обяви, че вече е признал Косово и няма смисъл Сърбия да пита повече

Сръбският президент Александър Вучич и израелският премиер Бенямин Нетаняху

© Associated Press

Сръбският президент Александър Вучич и израелският премиер Бенямин НетаняхуИ дума не може да става за въпроса дали Израел ще признае Косово или не, тъй като това вече е станало - на 4 септември.


Това обяви израелският посланик в Сърбия в интервю за белградския канал на балканската мрежа N1. Въпросът вече не е актуален: сега трябва да се види как признаването ще се отрази на отношенията между Израел и Сърбия и да се предотврати влошаване, каза посланик Яхел Вилан.


Думите му следват сделката в Белия дом, която лидерите на Сърбия и Косово подписаха пред американския президент Доналд Тръмп. Договореностите, на практика сключени със САЩ, а не между двете страни, включват взаимно признаване между Израел и Косово и преместване (а в косовския случай - отваряне) на посолства в Ерусалим.
Експерти коментираха в началото на месеца, при подписването на сделката, че споразумението съдържа и клаузи, които не са пряко свързани с решаването на конфликта. Поддръжници смятат, че общите стъпки във външната политика са крачка към мира.


Вилан, наскоро заел длъжността, каза още, че на първата си среща със сръбския президент Александър Вучич останал с впечатлението, че "това не е нещо, от което (Вучич), той не поддържа такова нещо. Но Израел е суверенна държава и товае нашето решение. Споразумението (в Белия дом) е подписано и това не е нещо, което аз или Вучич ще променим.


Дипломатически източници от Белград заявиха за израелски издания няколко дни след сделката на 4 септември, че Вучич е обвързал преместването на посолството в Ерусалим - както направи САЩ - с условието Израел да не признава Косово. Моментът, в който тази информация се появи в медиите, обаче следва този, в който според посланика Израел е признал Косово.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK