Как Сингапур успя да потисне смъртността от COVID-19

Как Сингапур успя да потисне смъртността от COVID-19

© Associated PressСингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света - едва 27 починали при над 57 000 заразени на югоизточноазиатския остров. Равнището на смъртност от COVID-19 в Сингапур е 0.05 процента спрямо средно за света 3 процента според данните, събрани от "Ройтерс" от страни с над 1000 случая. При сравнение със страни с подобно по размер население се забелязва поразяваща разлика - смъртността в Дания е около 3 на сто, а във Финландия - около 4 процента.


Освен това няма починали от болестта в Сингапур от над два месеца според здравното министерство.


Водещите здравни експерти в страната посочват основните фактори, на които се дължи този феномен:


Демография на заразяването
Около 95 процента от заразените с COVID-19 в Сингапур са сред работници мигранти на възраст предимно между 20 и 40 година, които живеят в пренаселени общежития и работят в трудоемки сектори като строителството и корабостроителството.


Макар параметрите на заболяването да продължават да се проучват на фона на продължаващата пандемия, сегашните световни тенденции сочат, че последиците от болестта са по-слаби при по-младите хора, като много от тях проявяват малко или никакви симптоми.


Откриване


Сингапур успя да намали разпространението на вируса чрез ранното му установяване, като използва интензивно проследяване и тестване на контакти, за което получи похвали от Световната здравна организация (сзО).


Страната тества близо 900 000 души, над 15 процента от населението си, наброяващо 5.7 милиона души, според официалните данни, което е едно от най-високите равнища на глава от населението в света.


Живущите в общежития са в режим на тестване по списък. Властите предприеха масово тестване сред уязвимите общности като домовете за възрастни, а на всеки над 13 години с признаци на остра респираторна инфекция се предлага безплатен тест.


Колкото повече хора диагностицираме, толкова по-ниска е смъртността, казва Хси Ли Ян от Висшето училище за обществено здраве "Сау Суи Хок" към Националния университет в Сингапур.


Хоспитализация


Превантивният подход се прилага и при лечението. Пациентите с COVID-19 над 45 години или с придружаващи заболявания, които ги правят уязвими, се лекуват в болница, дори иначе да са добре, казват лекари.


Грижите ни са обичайните, но се полагат добре; инфузионна терапия, антикоагуланти, доказани лекарства и участие в изпитване на лекарствени препарати, каза Дейл Фишър, старши консултант в сингапурската Национална университетска болница.


Сингапур още отпреди е център за медицински туризъм за Югоизточна Азия с множество частни болници и висококачествени държавни здравни учреждения. Освен това увеличава легловата си база за пациенти с коронавирус в просторни зали за изложения и други временни съоръжения, в които да бъдат настанени хората с леки симптоми.


Това предотврати пренатоварването на здравната система, така че да могат да бъдат насочени ресурси и внимание към по-тежките случаи, отбелязват лекарите.


Задължителни маски


Градът държава направи задължителни маските на обществени места през април.


Макар експертите да казват, че трябва да бъдат извършени още проучвания, има все повече доказателства, че носенето на маски помага за намаляването на разпространението на заболяването и тежестта му. СЗО препоръчва използването на маски наред с други мерки за социална дистанция.


"Усвоихме добра култура на носене на маски в Сингапур. Това прави болестта по-лека", каза Леон Хое Нам, експерт инфекционист в градската болница "Маунт Елизабет".


Класифициране


Сингапур стриктно се придържа към определението на СЗО при класификацията на смъртните случаи от COVID-19. Не включва в официалната статистика смъртни случаи, които не са свързани с пневмония, като например причинените проблеми с кръвта или сърцето сред пациентите с COVID-19.


Не се съмнявам, че ако СЗО преразгледа определението си за смъртните случаи от COVID-19, някои смъртни случаи, които не са свързани с пневмония, ще бъдат класифицирани наново и смъртността ще се промени, каза Пол Тамбиях, президент на Азиатско-тихоокеанската асоциация по клинична микробиология и инфекция, без да уточни с колко вероятно ще се промени нивото на смъртност.


Здравното министерство посочи, че подходът му отговаря на международната практика, макар че някои страни като Великобритания имат по-широки критерии при преброяването. Фишър от Национална университетска болница каза, че евентуални промени, настъпили при нова класификация в Сингапур, биха били незначителни. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  И най-вече чрез стъкмистика.

 2. 2 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":

  Ахам, да може да ти отговаря на теориите

 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Сингапур опровергава тезата на Мангъров и Чобанов, относно носенето на маски. Парадоксално, но именно благодарение на мерките, предприети в Сингапур, смъртността от коронавируса е сведена до нивата прокламирани от въпросните експерти.

 4. 4 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всъщност Сингапур доказва, че основната опасност от вируса се крие в неподготвените здравни системи. А нашата за съжаление си е все така неподготвена - при нас смъртността е 80 пъти по-голяма от тази в Сингапур.

 5. 5 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#3] от "bpcorp":
  Кои тези точно опровергава? Сингапур, както и другите тестват широко и навреме - това у нас не се прави! Носенето на маски не намали особено предаването на вируса - 57 000 случая е повече от три пъти, спрямо у нас, при това при по-малко население. Смъртността е с пъти по-малка и най-вече при младите хора риска е значително по-слаб. Та кога Мангъров, Чобанов или който и да е експерт у нас е твърдял нещо различно? Или Чукча писател, не читател...

 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Как ли? Ами когато едно семейство се натръшка от отравяне с метилов алкохол, не го пишат на сметката на вируса, въпреки че се оказват носители. Ей така.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Там изхвърлянето на фас или дъвка води до глоба от стотици долари,
  представям си каква е за хора без маски на пуб. места !!!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Хората не са работили на пожар, като нас, а и имат истинско здравеопазване.

 9. 9 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "m_style":

  Пропускаш плътността на населението в сметките, което е основна разлика спрямо България и голяма част от света.
  Мангъров и КО издърдориха толкова много несвързани глупости от началото, та ми е чудно защо още дори и се споменават в пространството. Не че и щаба и управляващите не направиха маса глупости, ту в едната крайност, ту в другата, като с посещението на мачове например, къде от популизъм, къде от незнание и неразбиране, къде от копиране дословно на мерките на други страни.

 10. 10 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Ха ха Жълтите са "велики". Измамата от Азия.

 11. 11 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#4] от "bpcorp":

  От Години Смъртността е най голяма в България в ЕС. ТА СЕГА Е СМЕШНО ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.

 12. 12 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#4] от "bpcorp":

  В

  Всъщност Сингапур доказва, че основната опасност от вируса се крие в неподготвените здравни системи. А нашата за съжаление си е все така неподготвена - при нас смъртността е 80 пъти по-голяма от тази в Сингапур.
  —цитат от коментар 4 на bpcorp


  По принцип си прав , но само по принцип. Иначе логиката ти куца, според теб Испания и Кралството трябва да са държавите с най- лоша здравна система.
  Смъртността я взимат в Сингапур от брой тествани - заразени и починали. А Тестването там е почти посевместно, така че и брой починали съответно ще е относително малък.
  Което разбира се не подценява доброто им справяве

 13. 13 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Как Сингапур успя да потисне смъртността от COVID-19"

  бидейки финансов център и британска колония, не е удобно за сценаристите

 14. 14 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#5] от "m_style":

  Според Манъгров и Чобанов носенето на маска е безсмислено и ненужно. Според най-големите световни учени вирусолози носенето на маска намалява значително вирусния товар, който би поел даден индивид, така щото да премине леко болестта и да си изгради имунитет.

 15. 15 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  когато и сам не си вярваш:

  най-големите световни учени вирусолози
  —цитат от коментар 14 на bpcorp


 16. 16 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Кой може със Сингапур да се сравнява,
  това е прекрасна за пример държава.

 17. 17 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Високата култура и дисциплината на народа,
  няма нищо общо с комунистическата порода.

 18. 18 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "m_style":Според Манъгров и Чобанов носенето на маска е безсмислено и ненужно. Според най-големите световни учени вирусолози носенето на маска намалява значително вирусния товар, който би поел даден индивид, така щото да премине леко болестта и да си изгради имунитет.
  —цитат от коментар 14 на bpcorp


  Дай да чуем поне един път и с какво вредят маските. Иначе природата да ни ги беше "вградила" по рождение.

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#4] от "bpcorp":

  Пълни глупости си написал, то тогава и здравните системи на най-развитите западни страни трябваше да са изостанали, според теб!?
  Всичко се крие в едно изречение, в което пише какви са заразените и на колко години, а това са млади, силни хора, работещи в тежки професии, на възраст между 20-40 год., и много от тях са практически без симптоми.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK