Проф. Брунбауер: България провокира глупав конфликт със Скопие заради измислени проблеми

Проф. Брунбауер: България провокира глупав конфликт със Скопие заради измислени проблеми


"България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци." Австрийският историк Улф Брунбауер коментира за "Дойче веле" българския меморандум за Северна Македония.


Проф. Брунбауер, как е възможно една държава да отрича съществуването на нацията и езика на своите съседи?


- България показва, че това е възможно - като просто прехвърля собствените си националистически възгледи за историята и културата върху друга държава и нейния народ. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци. Или Дания да нарече норвежците аномалия, защото някога са били част от обща империя, а техният език се е развил от датския.
Смятам, че основният въпрос тук е защо в момента България така агресивно натрапва манията си по "македонския въпрос". От една страна, това може да е свързано с политическите сътресения, пред които е изправено правителството в София. Да се представяш като защитник на националната чест винаги помага за отвличане на вниманието. И второ, трябва да се вземе предвид влиянието на "патриотичните" партии в управлението - дори това да е само символична поза и показване на мускули без особен ефект.


Голямата ирония на меморандума е неговото лицемерие - вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е "измислена" от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим. Същото е и с езика: всички днешни стандартни езици в даден момент са били диалекти и обикновено е необходимо политическо решение, за да се реши кой диалект ще бъде основата за стандарта.


Но за членството в ЕС просто не е от значение кога това се е случило, както не е от значение какво мислят хората за историята на собствения си език. Това не бива да пречи на двустранните отношения. Българското правителство осъжда предполагаемата приемственост на "комунистическата идеология" в Македония, но не признава, че техният меморандум е можел да бъде формулиран по същия начин в Политбюро на БКП през 60-те години.


Има ли друг подобен случай в историята на Европа и как е бил решен спорът?


- Не, единственият подобен епизод беше дългогодишният спор между Гърция и Македония. Спор, воден от национализма, без същинско отношение към членството в ЕС и НАТО. Но в крайна сметка Гърция и Македония намериха компромис. Сега България провокира още по-глупав конфликт заради напълно измислени двустранни проблеми. Въпросът как историците или политиците в Македония тълкуват историята на своята нация може и да вбесява българските националисти (и обратно), но това няма никаква връзка с критериите от Копенхаген или с други критерии, на които страната кандидатка трябва да отговаря за присъединяване към ЕС.


Логично ли е страна - членка на ЕС, открито да заплашва с блокиране на преговорите поради нерешени исторически въпроси, като в същото време диктува каква е "историческата истина"?


- За съжаление Балканите винаги крият изненади. Но в този случай е наистина трудно да се види рационалното. Словения и Хърватия поне имаха спор за морска територия - и той беше странен, но в известен смисъл поне беше истинско неразбирателство за нещо съществено. Но тук имаме случай, в който България де факто измисля двустранен конфликт. Една държава иска да наложи на друга държава своята националистическа и едностранчива интерпретация на историята. Въпросът дали "официалната" историография в Македония е добра или правилна не е от значение, а твърдението, че по начина, по който пише историята си, Македония продължава с антибългарската пропаганда, просто не е вярно. Изглежда, че в София не четат това, което идва от Скопие.


Меморандумът разкрива, че според българското правителство историческата истина може да бъде диктувана от властта. Защо тогава е необходима двустранна комисия, ако едната страна настоява, че резултатите от работата на тази комисия трябва изцяло да отразяват нейната позиция? И защо в меморандума не се споменава например т.нар. българска окупация като една от основните причини славянското население в Македония да се отрече от българската си идентичност?


Как според вас трябва да реагират на този документ другите държави членки и най-вече Германия в качеството на настоящ председател на ЕС?


- На този етап е по-добре да не му се дава голяма публичност, защото знаем, че проблемите на идентичността, ако се обсъждат публично, водят до непримиримост. Но Брюксел и най-вече Берлин трябва ясно да покажат на българското правителство, че това е наистина глупава идея и че ЕС няма да приеме да бъде заложник на някои десни български "патриоти" и тяхното странно възприятие за "историческа истина". България няма да си спечели много приятели, ако се опита да "отвлече" преговорите с Македония в името на македонската си мания.


Проф. Улф Брунбауер е австрийски историк, директор на Института за източни и югоизточноевропейски изследвания към университета в германския град Регенсбург.

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1570 Разстроено

  Знам че българския патриот е винаги готов да брани родината пред ракия и салатка с дистанционно или клавиатура в ръка, но не можем да отречем че има извесна истина. Шкембето дества за кремъл, наредено му да попречи на влизанеот на Македония в ЕС

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1570 Гневно

  Казах ли #оставка веднага!

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Невероятни глупости от един уж авторитетен историк, чийто авторитет се оказва празен въздух. Срамота е дори да се публикуват подобни мнения.

 4. 4 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 928 Весело

  "България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци."

  Всъщност германците са австрийци, ама карай.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 932 Гневно

  Тоя да си гледа австрийците "жертви", дето се биха в редиците на Вермахта до май 1945та!

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Не знам професоре. Защо евреите не щат да забравят за геноцида си? Някои нации по-специални ли са от други?Хитлер беше германец а Моцарт австриец, нали така.

 8. 8 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Според мен е прав господина.Македонците да си правят,каквото си щат в Македония и да не им се раздават Бг паспорти при поискване

 9. 9 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 973 Гневно

  Тази карикатура обяви Баташкото клане за мит.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Господин "професора" им а много поздрави от пра дядо ми, който е дал живота си за българската кауза по македонските земи!!!!!

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3617 Весело

  Да се представяш като защитник на националната чест винаги помага за отвличане на вниманието.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Защото ГЕРБ е младшия брат на Путенландска ЕДРОсня:)))

 12. 12 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Г-н Професор, няма как да разберете тия неща! Имате няколко столетия еволюция напред! Ако имаше машина на времето.....

 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1463 Весело

  "Бай Ганьо геополитик" 😂

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Весело

  Все се взираме в миналото, а не виждаме, че сме затънали до ушите. Не им ли писна и на едните, и на другите...

 15. 15 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Типична пропаганда в северномакедонски стил. Интервю, взето от журналист в македонската секция на Дойче Веле от световно неизвестен "професор" по история, коментиращ всичко друго, но не и историята. Големият въпрос е какво търси подобен пасквил в Дневник. Да разбираме, че редакцията на Дневник се солидаризира с изказаното мнение ли?

  Дори не си заслужава да се коментира несъстоятелността на тезите в интервюто. Независимо дали им харесва или не, приемането на македонците в ЕС зависи напълно и изцяло от България. Те имат нужда от нас, а не ние от тях. А се държим сякаш е обратно. Гърците бяха непримирими и постигнаха всяко едно от исканията си. Време е и ние веднъж да се държим като държава със самочувствие, каквото по незнайна причина ни липсва.

 16. 16 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 930 Неутрално

  В Австрия като ги хване шовинизма и почнат да приказват на чист и оригинален австрийски и си приобщят дори мустакатия както и 1/3 от историческите фигури в Германия тогава този крайно ляв професор може и да разбере защо "провокираме конфликт" с бюрм.

  This is the place where puddings die.
 17. 17 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1717 Любопитно

  "Голямата ирония на меморандума е неговото лицемерие - вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е "измислена" от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим.".

  Голям историк, цял професор и какви глупости е написал.Признава, че македонската нация е измислена от комунистите, но пише, че българската нация се изградила при авторитарен режим. Ако не беше авторитарен режима сигурно нямаше да сме българи а австрийци.

 18. 18 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  ,, Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци.”

  А не са ли?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#9] от "todor._89":

  Не го е обявявал за мит. Това беше манипулация на нашите ченгесарски "историци", която пусна дълбоки корени в невежото ни население. Но е левичар, който размива границите между тоталитарното и демокрацията.

 20. 20 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 331 Неутрално

  "вярно е, че официалната македонска идентичност е насадена сред населението с държавна намеса, дори може да се твърди, че нацията е "измислена" от комунистите. Но почти същото важи и за България, където изграждането на нацията се проведе при авторитарен режим."

  Горкият пич, 1300 години история за нищо ги няма! И това ми било историк. Оставка!

 21. 21 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Който, чете история знае защо "австрийският" професор приказва така. До Солун се стига през "македонскиот народ".

 22. 22 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Все тая какво мисли некъв търсещ внимание професор. Северна Македония вече е провинция на Албания, както Косово. След време 9 от 10 ще са албанци.

  Иначе този да не е завършил в ЮЗУ? 😂По-малоумен професор не бях виждал, само бисери в цялата статия.
  Не знам, или е платена статия или този наистина е пълен олигофрен.

 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Няма изненада.
  България няма подкрепата на ЕС относно Северна Македония !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Значи е разумно да клекнем на макетата и да имаме неуредени сметки докато съществуват ?? Очевидно на швабистанецът Брунбауер не му дреме за Източна-Европа и ЕС се явява освен като корумпиращ фактор от последните 10 години, така като и репресиращ на принципа "задължителна солидарност за "бежанци"" и репресиране на по-слаби държави за да се достигне заветната цел а именно разширение и достъп до нови пазари.

  This is the place where puddings die.
 25. 25 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Леле, колко нещастни гъзове имало в този форум - блюдолизци , нагаждачи и послушковци.
  За два сребърника и историята си ще забравят и пренапишат.
  Не е учудващо, че баце управлява толкова години.
  На неуки безродници приляга мутра псевдополитик.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 26. 26 Профил на drumeff
  drumeff
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Може да е историк, но това интервю е с чисто политически заряд, типичен за аватара на поствоенната германска комплексарщина - дойче веле.
  Изключително едностранно мнение, незачитащо и българската перспектива по въпроса. Говорим за опити да се манипулиране на история все пак. Че настоящите ни политици нямат нивото да действат адекватно по въпроса е ясно, но липсва всякакъв баланс при някои хора.

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Но пък има подкрепата на Господ за истината. А и гласът си е глас.

 28. 28 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  От едно мнение на некадърен историк ли стигна до това прозрение?

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Що не пробваш да светне евреите как трябва да гледат напред, квото било било.

 30. 30 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Много уважавам професора, но австрийците СА германци. Останалото са измислици.

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Проф. Брунбауер не осъзнава разликата м/у северномакедонци и австриици :-)

 32. 32 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  интересно какво ще коментира, ако австрийците искат права в Бавария на австрийското малцинство??

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  До коментар [#28] от "Mushichka":

  Ти кажи, че ЕС е плътно зад България в случая !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":


  До коментар [#9] от "todor._89":Не го е обявявал за мит. Това беше манипулация на нашите ченгесарски "историци", която пусна дълбоки корени в невежото ни население. Но е левичар, който размива границите между тоталитарното и демокрацията.
  —цитат от коментар 19 на spiegel


  Айде бе! Вярно? Защото темата на този "труд" на Балева и въпросната карикатура е:

  "Враждебният образ на исляма – история и съвремие на антиислямските стереотипи в България в светлината на мита за Баташкото клане."

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 35. 35 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Дойче веле да си гледа Германия и да не ни се меси!
  Започва натискът върху българия да признаем Македонски език.
  дано нашите д....давци политици не се огънат.
  Да се поучат от гърците как се защитават национални интереси.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 36. 36 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1717 Весело

  Проф. д-р Улф Брунбауер е роден през 1970 г. в Кирхдорф, Австрия. В периода от 1989 до 1996 г. следва история, руски език, социология и народно стопанство в университета в Грац и в Московския държавен лингвистичен университет. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Следвал в Московския държавен лингвистичен университет.
  Говорит Москва!

 37. 37 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И? Дори и да е така, това как променя нещата? Да не би ЕС да подкрепяше Гърция в десетилетния спор за името? Ми не, не се месеше особено. Правеха някакви срещички и до там. Фактите са, че Македония НЕ МОЖЕ да влезе в ЕС без "да"-то на България. Всичко друго е подробности. Ако искат изобщо да влязат в ЕС, ще трябва да се съгласят с исканията и толкова. Точно както стана и с Гърция. Това разбира се ако имаме външна политика на място.

 38. 38 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Никой специалист по отричане на геноциди не е завършен докато не отрече холокоста.

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#34] от "todor._89":

  Изследването не отрича Баташкото клане, а под мит разбира създаването на символ от Батак при други стотици унищожени селища по време на въстанието. Изследването е нескопосано и неубедително, но не е това, да което го представят ченгесарите и онези, които са прочели само заглавието. Въпросът е, че този господин се е почувствал капацитет по българската история. Миналата година бях на една конференция, на която също пробутваше релативизъм, но канчето му беше начукано фино и безжалостно от една млада историчка.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Защо давате трибуна на недоразбрали българофоби - за Македония сме дали хиляди жертви по въстания, победили сме в Балканската война и сме загубили две Световни войни и една Междусъюзниèска ... Македония е наша кръв и наша плът - НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ = акъл от чужденци не искаме по въпроса ! Дядо ми е бил дете и помнеше когато изгарят селото му по време на Илинденското въстание ... далеч по-добре от "професора" знае какъв е по народност.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци."
  ========================================
  Ами какви са, нали Виена дълго време е столица на Свещената римска империя на германския народ. Да не говорим "австрийците" как се "шегуват" че Хитлер е немец, пък Моцарт - австриец.

  Свободата, Санчо...
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#23] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А братята ни, оттатък Вардар и техните слуги на хонорар нямат подкрепата на Отечеството за преговори с ЕС, поне докато не спрат спекулациите и злоупотребата с ОБЩАТА ни до 1944 година история!!!

 43. 43 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Като цяло човекът е прав. Вярно е също, че и у нас, и у Р Северна Македония темата е много чувствителна. Аз обаче не мога да се начудя на любителската "дипломация" на нашето правителство. За какво им трябваше този меморандум? С него единствено поставиха страната в неизгодна позиция, и то когато цял свят е наясно, че България законно и ефективно може да блокира и преговорите, и евентуалното членство на македонците в ЕС. А можеха тихо да постигнат програмата максимум, при това и с македонците, и с Брюксел.

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Тоя е измислен професор! Нещо като: "Викам ти майсторе защото не ти знам името"! Защото там на всеки преподавател викат "професор"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Винаги това получавате от любимия ви Запад.. едно л@йно увито в целофан и панделка. По-интересно е, че винаги опитвате отново.. успех! ;)

 46. 46 Профил на Запорожец
  Запорожец
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#28] от "Mushichka":Ти кажи, че ЕС е плътно зад България в случая !!!
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Трябваше двете страни заедно да бъдат приемани към днешна дата, но стратегически фактори допуснаха България в ЕС преди години, което беше нож с две остриета!

 47. 47 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Няма изненада.България няма подкрепата на ЕС относно Северна Македония !
  —цитат от коментар 23 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Което е и нормалано. Добра интерпретация на реалността от професора, но той просто констатира. Историческта му аргументация е за някой жълт таблоид.

 48. 48 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ivan Stoev":

  А от любимия ти Изток получихме "македонска нация". И "добруджанска нация" ни готвеха. Още има улици кръстени на български комунисти, работили за тази "добруджанска нация", както терористът Вапцаров работеше за "македонска".

 49. 49 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ivan Stoev":

  Затова пък от Русия получихме цял самосвал наречен македонска нация.

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Представям си какво са правили по време на хитлеровата война дядовците на тоя екстремист.

 51. 51 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 901 Неутрално

  ТОЗИ СВЕТОВНОНЕИЗВЕСТЕН ПРОФЕСОР Е ОТРЕКЪЛ НАВРЕМЕТО БАТАШКОТО КЛАНЕ. КАКТО СИ СПОМНЯТЕ, ТАЗИ ИСТОРИЯ ЗАПОЧНА ПАК ОТ ГЕРМАНИЯ. НАЙ-ВЕРОЯТНО ТОЗИ ПРОФЕСОР ИМА НЯКАКВИ ИНТЕРЕСИ В МАКЕДОНИЯ. КАКТО ВИЖДАТЕ:
  ТОЙ ОТРИЧА АНТИБЪЛГАРСКАТА ПРОПАГАНДА В МАКЕДОНИЯ, ВНУШАВА, ЧЕ ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА ПОСТАВЯ НАЦИОНАЛНИ ВЪПРОСИ (при това наистина напълно глупашки) А БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ.
  А ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ , ЧЕ ДНЕВНИК НЕ ОТБЕЛЯЗВА, ЧЕ ИНТЕРВЮТО Е ДАДЕНО ПРЕД ЖУРНАЛИСТ ОТ МАКЕДОНСКАТА СЕКЦИЯ НА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ". ТОЗИ ПРОФЕСОР Е С АНТИБЪЛГАРСКИ ВЪЗГЛЕДИ. СЪЩОТО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ЗА "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" И ЗА "ДНЕВНИК"
  ПИТА СЕ ДАЛИ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" ЩЕ НАПРАВИ ИНТЕРВЮ С НЯКОЙ ИСТОРИК КОЙТО НЕ Е НА ТОВА МНЕНИЕ... И ДАЛИ ТОГАВА ДНЕВНИК ЩЕ ГО ПУБЛИКУВА.
  ДНЕВНИК МНОГО ЧЕСТО Е БИЛ НАСТРОЕН АНТИБЪЛГАРСКИ И Е ПУБЛИКУВАЛ ДОСТА АНТИБЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛИ, КОЕТО ЗАЧЕСТИ СЛЕД ОЖЕСТОЧАВАНЕ НА СПОРА С МАКЕДОНИЯ

 52. 52 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Тоз австрийски историк добре ни е подредил. Аз обаче, ако го срещна, бих го попитал защо австрийците казват, че Хитлер бил германски политик, а Бетовен - австрийски композитор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Още с първия въпрос към този световно неизвестен, но изключително търсен и често коментиращ БГ-МК отношенията за медиите в РСМ, "професор" по история, се откроява бруталната манипулация и внушения, които се опитва да направи.

  "Проф. Брунбауер, как е възможно една държава да отрича съществуването на нацията и езика на своите съседи?"

  България НЕ ОТРИЧА съществуването на официалния език на РСМ и правото на самоопределение на нейните граждани!

  България отрича и в никакъв случай не трябва да допуска ПРИСВОЯВАНЕТО, МАНИПУЛИРАНЕТО И ФАЛШФИЦИРАНЕТО на ИСТОРИЯТА, КУЛТУРАТА, МАТЕРИАЛНОТО И ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО И ПАМЕТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД (вкл. българския език) на територията на т.нар. историко-географска област "Македония".

 54. 54 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1610 Любопитно

  Много уважавам професора, но австрийците СА германци. Останалото са измислици.
  —цитат от коментар 30 на kazushi


  дали? защо ли името на "Германия" е Федерална Република Германия?

 55. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  "Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци." ... уникално тъп пример. Тоя даже не заслужава да се коментира.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 56 Профил на Pavel Makedonski
  Pavel Makedonski
  Рейтинг: 326 Неутрално

  А защо не попитаха г-н професора на какъв език говорят в Австрия? На австрийски ли?

 57. 57 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 425 Неутрално

  НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ,УЧЕНИ,ИСТОРИЦИ ПОСТОЯННО ТВЪРДЯТ ,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА НАШИ БРАТЯ И ЧЕ СА ПО БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИТЕ-НО В СЪЩИЯТ МОМЕНТ ПРОТЕСТИРАТ ,ЧЕ ИЗДИГНАЛИ ПАМЕТНИК НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И НА ЦАР САМУИЛ--ГОСПОДА ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ,ПО ДОБРЕ ЛИ Е ДА ИЗГРАЖДАТ ПАМЕТНИЦИ НА СРЪБСКИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ
  ОТРЕЗВЯВАНЕ Е НУЖНО
  ВСЕ ЕДНО В ВАРНА ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И СОФИЯНЦИ ДА РЕВАТ ЧЕ ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА И ЧЕ ГОЦЕ Е СОФИЯНЕЦ
  НЕКА ДА СИ ИЗДИГАТ НАШИ ГЕРОЙ ,НЕКА ДА ОБЯВЯВАТ ЧЕ И БОТЕВ Е МАКЕДОНЕЦ--АМИ С ТОВА ПОКАЗВАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ КАКВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВА

 58. 58 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#51] от "ogp03622986":

  Дневник като новолевичарски сайт претендиращ да е десен базира редакцията си на базата на "критическо" мислене. Друг е въпросът, че колкото по лиляви стават на запад, толкова повече се дърпа партийната линия и това което би било критика преди 10 години сега е обикновено плюене.

  This is the place where puddings die.
 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#54] от "limbize":

  Още не е дошло времето за Четвърти райх?

 60. 60 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#54] от "limbize":

  Всъщност Австрия е била част от Германската конфедерация, но губят война с Прусия за това кой да води тази конфедерация и се отделят като отделна държава и в последствие се обединяват с Унгария.

  This is the place where puddings die.
 61. 61 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 131 Неутрално

  Този конфликт не е от сега и не е провокиран от България.Той е провокиран от една млада държава,търсеща своята идентичност в чуждата история.България има право да си защитава историята и идентичността си и няма да допусне анти-българска идеология като югославския македонизъм в ЕС.Колкото и да пищят някои като този клоун,това няма да се промени.Никой не може да изтрие милионите документи подкрепящи българската версия и за това се използват други похвати,ползвани и от този "хубостник".И "ДА",ще ползваме и вето и ще поставяме условия,така както и на нас са поставяни и сме изнудвани преди да влезем в ЕС.

 62. 62 Профил на Boris Krastev
  Boris Krastev
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Този лицемерп да бяга в ляво. Не трябва да си продаваме историята и фактите пред сърбите. Ще създадем прецедент, който ще позволява да си изфрабикува история.

 63. 63 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  "България провокира глупав конфликт заради измислени проблеми. Все едно Германия да каже на австрийците, че всъщност са германци."Всъщност германците са австрийци, ама карай.
  —цитат от коментар 4 на Араламбене му е майката

  Австрийците са германци и това е ясно, обаче Германия няма глупави претенции, като така наречените тук "патриоти".
  Да попитам исторически от коя нация е Каракачанов с тази фамилия - някакъв гръцки циганин ли, какво ли? Нямам намерение нито да го обиждам, нито да поставям под съмнение това че е българин, а само да покажа колко нелепи са претенциите към С. Македония за да бъдат пречка за приемането и в ЕС. За съжаление ако човек е така захлупен, че като погледне наоколо вижда само похлупака такива претенции са възможни. Проблема е че носят само вреда.

 64. 64 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Няма изненада.България няма подкрепата на ЕС относно Северна Македония !
  —цитат от коментар 23 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Напротив, Нидерландия и Австрия са категорично против разширението на Евросъюза! Българското вето им идва дюшеш! Никой в Брюксел няма да си вкара нов балкански таралеж в гащите след проблемите, които създаде Хърватия по повод на морската си граница със Словения! Загреб не признава дори решението на Международния арбитраж по проблема- А какво ли ще стане като София се хване гуша за гуша със Скопие по повод на кражбите на българска история, която крадците от СевМак наричат "споделена история". За тях историята е курва, която си ляга с всеки управник. Само вето ще им прочисти главите от тази идея.

 65. 65 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Редакцията на "Дойче Веле" в РСМ е свърталище на сърбо-македонистки национализъм. Периодично се публикуват подобни интервюта или пък се препечатват статии от българската редакция, например тези на Ивайло Дичев.

  Там няма да откриеш друга гледна точна или публикации критични към властта и позициите, които заемат в Скопие.

  Там няма да откриеш статията на бившия външен министър на Република Македония, проф. Денко Малески "Некогаш сме биле еден народ" и заради която (наред с публичното му изказвания, че Кръсте Мисирков и Гоце Делчев са българи) в Скопие имаше призиви да му бъде отнета проферската титла и да бъде съден.

  Това интервю, както и огромната част от материалите публикувани в редакцията на "Дойче Веле" в РСМ касаещи БГ-МК отношенията, са абсолютни писквили.

 66. 66 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  съгласен на 100%

  трябва да се спре това надменно отношение , ако искаме отношенията да са приятелски

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  България сега ли се сети, че с македонците сме изторически свързани имаме еднакъв произход и това никой не може да промени. Комунистическите управления на България и сляпото подчинение на СССС ни докара тези разногласия. Ние просто сме предали Македония, която е гледала с такава надежда на Майка България. Сега вече е късно да се правим на обидени.

 68. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  До коментар [#15] от "dzenlandia":

  Статията е добър производител на трафик за сайта. И това е също една от причините за да се публикува.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 69. 69 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Като цяло човекът е прав.
  —цитат от коментар 43 на pavian


  С кое по-точно е прав?

 70. 70 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  относно ''откраднатата история'' Нека някой да обясни какъв е точно процесът на крадене на история и как това ''крадене'' се отразява на живота

 71. 71 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  С кое по-точно е прав?
  —цитат от коментар 69 на terorio


  прав е, че българите се опитват да бъдат по големи македонци от самите македонци.

  Оставете ги да се развиват и да си вървят по пътя.

  Никой не би могъл да изтрие родовата ви и национална памет

 72. 72 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#66] от "kaiser":

  30 години ги чакахме макета да почнат да се държат приятелски, проявявахме разбиране, да тежко детство е имало детето в неравностойно положение вследствие на тормоза в приемното сръбско семейство, затваряхме си очите итн. Обаче полза никаква. Не им увират главите на макетата. Затова отсега нататък - Неподправената Истина. Македонци няма. Има пребити от сърбите българи. Дундуркането свърши.

 73. 73 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Австрийците са германци и това е ясно, обаче Германия няма глупави претенции, като така наречените тук "патриоти".
  —цитат от коментар 63 на blagoj


  Пълни глупости, въобще не могат да се сравняват Австрия и Германия с България и РСМ.

  В Австрия не са им промивали мозъците 80 години, че германците са татари, фашисти, окупатори, нито са избивали и репресирали хора, които са се самоопределяли като германци.

 74. 74 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#63] от "blagoj":

  Как по-точно носят вреда нашите претенции? В какво се изразява тази вреда? Вреда може да носят само за македонците и албанците в С. Македония. Това как засяга българския интерес? Айде да не сме по-католици от папата и да си гледаме българския интерес първо, а не македонския.

  Ние имаме някакъв комплекс да накараме македонците да ни харесват и да ги накараме отново да се чувстват българи. Това няма да стане! А и нямаме нужда от това македонците да ни харесват. Просто трябва да отстояваме българските интереси и правата на хората с българско самосъзнание в Македония. Толкова е просто. Ако това включва блокиране за ЕС, не виждам никакъв, ама никакъв проблем да го направим.

 75. 75 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#65] от "terorio":
  Нека да е вярно всичко което си написал, но какво от това? Това значи че С. Македония не отговаря на критериите за членство в ЕС ли? Това може да е прична за блокиране на приемането и в ЕС ли? Примера с Германия и Австрия не е ли очевиден отговор на тези въпроси.

 76. 76 Профил на vpg12
  vpg12
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Тоя пе*дел дали сам си вярва на глупостите дето ръси? Само като му прочетох бисера, че нямало значение дали Македония правилно интерпретирала историята си ми стана ясно що за експерт е

 77. 77 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Този учен е недоучен ........3/4 от българите са с корен български от географски район на Българска Македония , загубени след не случайният Берлински конгрес.......Какво общо тук имат германци и австрийци с този факт и фактът , че има две империи Австро-унгарска и Германска ,а тези територии са признати за населени с българи като преобладаващ етнос ?! Тогава не е имало ЕС , а днес заради ЕС да си забравиш произхода е посегателство върху корените ти.......Става въпрос за идентичност , а не за самомнение и ако на него му липсва Третият райх , то тук нещата са съвсем други......

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Така нареченият професор не заслужава коментар.
  Коментар заслужава редакцията на Дневник, защо публикува антибългарска македонистка пропаганда?

 79. 79 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Ужас!
  Бокулизачите-патрЕотари кви идиотщини пишат по-горе:

  - "Голям историк, цял професор и какви глупости е написал"

  Бокулизачите-патрЕотари нямат представа кво е интервю и по кво се различава от статия или есе!

  Бокулизачите-патрЕотари обаче държат да декларират простотията си!
  И да я онагледят!

  Бааааааааааааааси!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 80. 80 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#76] от "vpg12":

  Човекът е учил Москва, а там така учат професорите Ленин и Сталин - морално е това от което има файда.

 81. 81 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#75] от "blagoj":

  Македония не отговаря на критериите. И то на доста от тях. Но специално по темата не отговаря на изискването да няма отворени двустранни спорове с друга държава-членка. Нашето вето дори няма да е вето на инат, въпреки че не виждам проблем и в такова. Нашето вето ще се основава на ДЕС и ДФЕС. Приемат реалността, влизат в ЕС. Не я приемат, не влизат. Това трябва да е българската позиция.

 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Вместо журналистите на Дневник да потърсят западни историци , които обективно да развият тезата за характера на антибългарския македонизъм , те препечатват интервю на македонски журналист с австрийски историк , завършил в Москва , което представлява типична пропаганда в северномакедонски стил.
  Дневник, какво става с вас??????

 83. 83 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Гневно

  Антибългаринът Брумбауер който ръководеше антибългарският проект че Баташкото клане е мит ще ни дава акъл?! Абе Брумбаеур австрийците на австрийски ли говорят и искат ли германците да им признават езика???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 84. 84 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#81] от "dzenlandia":
  Първо спора е иницииран от България, и второ - историческите интерпретации не могат да бъдат проблем. Жалко че заради българи - комплексари вредим на интересите на страната си, много жалко.

 85. 85 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Възможно е, защото езикът е видоизменен български, създаден след 1945 година от академик Вениамин (Венко) Марковски и при това в София, по нареждане на българското правителство, което от своя страна е получило нареждане от Коминтерна и Съветския съюз. От него е създаден т.н. "литературен македонски език'' и се въвежда за изучаване в училищата на територията на днешна Северна Македония и насилствено в Пиринска Македония ( днешния Благоевградски окръг ). Да не говорим за кражбата и изопачаването на българската история.

 86. 86 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#84] от "blagoj":

  За втори път те питам КАК вредим на интересите на България?

 87. 87 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  съгласен на 100% трябва да се спре това надменно отношение , ако искаме отношенията да са приятелски
  —цитат от коментар 66 на kaiser


  Кое е надменното отношение?

  Това, че България първа призна Република Македония за независима държава?
  Това, че България оказва безрезервна помощ на Република Македония по време на гръцкото ембарго през 90-те и военния конфликт с албанците през 2001 г.?
  Това, че България е раздала паспорти на над 100 хил. души от РСМ, с които те могат да учат, работят и пътуват свободно в ЕС и да имат много по-високи доходи, отколкото в РСМ или България?
  Това, че България активно лобираше на ниво ЕС за започване на преговори за членство с РСМ?

  Ти ако обичаш да протягаш приятелска ръка и същевременно отсреща да те плюят и да се гаврят с паметта на предците ти, си запази това извратено отклонение само за теб.

 88. 88 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Прочетох 3 реда и не издържах!
  Абре Аланколу, в Австрия да не говорят на Австрийски? Либералщини отвратителни!

 89. 89 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Според Гугъл този господин преди 3 години е бил доктор по история в някакъв Свободен университет в Берлин. За няма 3 години става професор в някакъв Институт, това дори в България си е направо невъзможно. Няма как за 3 години от доктор до професор да минеш. Крайно съмнително, че е учил цели 7 години, от 89 до 96 в Московския държавен лингвистичен университет. Намирисва на платен труженик на пропагандата. Говорит Москва!

 90. 90 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1048 Весело

  Тоя т.нар. "професор" получава двойка по история.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 91. 91 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#86] от "dzenlandia":
  По 2 начина. Първо като показваме дребнава и комплексарка позиция, както и показваме, че просто не сме европейци. С такава позиция ние дори не би трябвало да сме член на съюза.
  И второ - в интерес на България е С. Македония да стане член на ЕС.

 92. 92 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Професорът може да мисли каквото си иска. Не съм чул австриците да кажат, че говорят на австрийски! Няма какво повече да коментираме!

 93. 93 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#71:"kaiser"][/quote]

  Нека да си се развиват по пътя си, само че да престанат:

  - да репресират хора с българска национална идентичност
  - да изтриват български надписи по църкви и манастири
  - да промиват мозъците на учениците, че Гоце Делчев, Кузман Шапкарев, братя Миладинови и много др. били етнически "македонци", а не българи
  - да поддържат претенции за някакво измислено т.нар. етнически "македонско" малцинство
  - да спрат с перманентната анти-българската пропаганда в медии, политически кампании, официалния чествания и публични събития и т.н.
  - и още много др.

 94. 94 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#84] от "blagoj":За втори път те питам КАК вредим на интересите на България?
  —цитат от коментар 86 на dzenlandia


  на интересите не, но на имиджа

  излагаме се като кифладжии, щото някой казал, че Гоце Делчев бил македонец. Голям праз

  излагаме се като долнопробни националисти

 95. 95 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#89] от "Milko ":

  Каква Москва!? Антибългарският му прект за Батак е спонсориран ат турски фирми в Германия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 96. 96 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Този джендър-професор май е изпуснал,че България е държава на 1300 г. и че 1/3 от българите са с произход от Македония

 97. 97 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#75] от "blagoj":

  Как какво от това?

  Естествено, че РСМ не отговаря за критериите за членство в ЕС, един от които е добри междусъседски отношение и липса на нерешени спорове със съседите.

 98. 98 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Да вкараш Македония без детитовизация в Европа е като да вкараш Австрия и Германия без денацификация.
  Затова първо, детитовизация, почит към жертвите на титовизма, последствия за отричането на българския геноцид чак тогава почваме да мислим за приемане ако не пътят към Югославия е открит, или към евразийския, който всъщност е дело на Аце Великиот.

 99. 99 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#91] от "blagoj":

  Ауу, не трябвало да сме членове на ЕС, щото сме прости балканци. Гърция трябва ли да е член на ЕС, след като 20 години блокираше РСМ на всяко ниво. Холандия трябва ли да е член на ЕС, след като 10 години безпринципно блокира България и Румъния за Шенген за да е доволен малкия коалиционен партньор в правителството. Всяка държава следва своя интерес и подобни аргументи са нелепи.

  Какво общо има българския национален интерес с членството на РСМ в ЕС. Ако ти имаш някакъв сантимент към Македония и искаш да я видиш в ЕС е друго. Но това няма общо с националния интерес. Македония е пренебрижимо малък пазар за мащабите на българската икономика и дали е в ЕС или извън, по никакъв начин няма да ни се отрази позитивно или негативно.

  Българския интерес се изразява най-вече в гарантиране правата и интересете на хората с българско самосъзнание в РСМ и на второ място в запазване на някакво достойнство в дискусията за историята и езика. Пак повтарям, ние няма да накараме македонците да ни харесват, па да плеснем с ръце и да се прегърнем. И наистина не виждам причина защо трябва да се стремим към подобно нещо. Просто трябва да поддържаме едни нормални дипломатически отношения, както с всички останали страни в Европа и да отстояваме позициите си по отворените двустранни въпроси. Дотам!

 100. 100 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#84] от "blagoj":

  Спорът не е иницииран от България, а от Белград, откъдето след ВСВ бива наложен с брутален терор и репрересии върху българското население на територията на сегашна РСМ прокобният югокомунистически сърбо-македонизъм, който за съжаление все още владее в Скопие.

  Проблемът не е в исторически интерпретации, а в анти-българския фундамент на официалната държавна идеология на днешна Република Северна Македония.

  Проблемът е в институционализираната репресия и натиск над хора с българска идентичност и непрестанното манипулиране и заличаване на историята, паметта и наследството на българския народ. Отделно и периодичните анти-български истерии и претенции за измислени малцинства в България и др.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK