Орбиталната станция е променила позицията си, за да избегне сблъсък с отломки

Орбиталната станция е променила позицията си, за да избегне сблъсък с отломки

© NASAАстронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) са извършили маневра във вторник, за да гарантират, че станцията няма да бъде ударена от отломки, съобщи американската космическа агенция НАСА.


Парчетата, чийто произход е неизвестен, е трябвало да преминат в рамките на "няколко километра" от МКС, но траекторията на станцията е била променена, за да се отдалечи от обекта.


Тримата членове на екипажа - двама руснаци и американец - са се били преместили в космическия кораб "Союз" при започването на маневрата, за да могат да се евакуират, ако е необходимо.
Отломките са били най-близко до МКС в 22.21 GMT на разстояние 1.39 км, съобщава НАСА. Съобщението за приближаването им е било получено малко повече от час преди това.


МКС се движи в орбита на около 420 км над Земята със скорост от около 27 568 км/ч. При такава скорост дори малък обект може сериозно да повреди слънчев панел или друга част на станцията.


Този тип маневра е необходим редовно. По данни на НАСА 25 такива маневри са били извършени между 1999 и 2018 г.


С увеличаването на обема на трафика, особено търговски трафик, в орбита около Земята се налага все повече усъвършенстване на методите за проследяване на всеки обект там.


По данни на Европейската космическа агенция (ESA) в орбита обикалят около 900 000 излишни обекта, по-големи от 1 см. Дори и най-малките елементи са способни да нанесат огромни щети или дори да унищожат работещ спътник при сблъсък.


Понякога сателитните оператори получават предупреждение, че техният хардуер е застрашен от сблъсък с друг обект. Но тази информация често е или много неточна в подробностите си, или прекалено закъсняла, за да се предприемат действия.


Няколко частни компании и държави вече имат инициативи за проследяване и премахване на космическите боклуци, като се предлага дори въвеждането на "орбитални данъци".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK