Български банки са замесени в преводи, с които може би са прани пари, твърдят белгийски медии

Български банки са замесени в преводи, с които може би са прани пари, твърдят белгийски медии

© Associated PressНеназовани български банки са участвали в съмнителни преводи на средства в разрез с правилата срещу прането на пари. Това твърдят медии в Белгия, участвали в мрежата от разследващи журналисти, проверили поверителна информация за значителни пропуски в световната борба с международното пране на пари.


По-рано тази седмица Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разпространи оценка на изтекли документи от министерството на финансите на САЩ, според които водещи световни банки от години работят с опасни клиенти. По данните в белгийските медии български банки са били използвани за прехвърлянето на средства с неясен произход.


Цитиран е случай на британско дружество за производство на порнографски материали, което от българските си банкови сметки прехвърлило милиони долари към Карибските острови с посредничеството на белгийския клон на банката Ай Ен Джи (ING). Допълва се, че белгийското представителство на посочената банка има посреднически договори с много чуждестранни партньори, някои от които "със съмнителна репутация" и включително в нашата страна, Литва и Барбадос.


Белгийските разследващи журналисти заключават, че националният клон на Ай Ен Джи е извършил най-големия брой съмнителни преводи според данните в проверените над 2000 "доклада за подозрителна дейност" на министерството на финансите на САЩ за 2011 - 2017 година. Случаят е наречен "Досиетата FinCEN" и засяга преводи на обща стойност два трилиона долара. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK