Финландия забрани съществуването на неонацистка група

Финландия забрани съществуването на неонацистка група

© By Peter Isotalo - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2349995Най-висшата съдебна инстанция във Финландия потвърди съдебни актове на две по-долни инстанции за забрана на неонацистка група в съответствие с искане на Националния съвет на полицията, според който тя е расистка и агресивна, предаде ДПА.


Решението на Върховния съд се отнася за Движението за скандинавска съпротива и две негови подразделения. Групировката разпространява омраза срещу евреи, имигранти и сексуални малцинства, се казва в съдебния акт. Тя беше временно забранена през 2018 г., когато Националният съвет на полицията призова за забраната й, тъй като привърженици на групировката били подбуждани да извършват насилствени действия.


Върховните магистрати посочиха, че Движението за скандинавска съпротива не може да се ползва от закрилата на свобода на словото и свобода на сдружаване, тъй като неговата дейност нарушава тези права.
Подобна забрана е била издадена във Финландия през 1970 г., съобщи обществената телевизия YLE.
Полицията настоя за забрана на движението, след като негов член беше осъден през 2016 г. на две години затвор за нападение по време на протест срещу расизма в Хелзинки. Тогава нападателят ритнал мъж в гърдите по време на спор, докато членове на екстремистката организация раздавали пропагандни листовки. Жертвата паднала на земята, ударила си главата и починала на улицата.


Движението за скандинавска съпротива има клонове в Дания, Норвегия и Швеция. То се представя като националсоциалистическа революционна организация, отбелязва "Франс прес". Създадено е през 1997 г. в Швеция под името Движение за шведска съпротива. През 2016 г. неговите клонове в скандинавски държави се обединяват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK