Корабните застрахователи спират да работят с "Турски поток" и "Северен поток 2"

Кораб за свързване на тръби по трасето на "Северен поток 2".

© nord-stream.com

Кораб за свързване на тръби по трасето на "Северен поток 2".Международна група, обединяваща застрахователите на 90% от корабите по света, настойчиво препоръча на членовете си да не работят с морски съдове, свързани с подводните газопроводи "Турски поток" и "Северен поток 2". Причината са действащите и задаващи се санкции срещу двата проекта.


Това усложнява довършването на газопровода в Балтийско море и значително затруднява експлоатационното обслужване на вече положените две тръби на "Турски поток" или негови пристанищни и брегови съоръжения в Черно море, включително приемането на такива кораби в пристанище. Не е ясно и доколко решението застрашава руските газови доставки за България, които от 1 януари 2020 г. бяха преместени от Трансбалканския газопровод от Украйна на южната ни граница с Турция, т.е. изцяло от "Турски поток".


От компанията Nord Stream 2 (100% собственост на "Газпром") завиха за руските медии, че им е извество за препоръките от циркуляра на Международната група на клубовете за защита и обезщетение (IG P&I Clubs), но смятат, че правителствата в ЕС и Европейската комисия са тези, които трябва да защитят европейските компании от екстериториални санкции на САЩ.
Германия и страни по "Северен поток 2" доскоро категорично защитаваха проекта като чисто икономически, но след отравянето на Алексей Навални се засилиха критиките срещу канцлера Ангела Меркел как може да прави бизнес със страна, заподозряна за пореден път за употребата на бойно отровно вещество в Европа. Властите в Берлин заговориха, че съдбата на газопровода ще трябва да се реши на европейско ниво. За ревизия на отношението към "Северен поток 2" заговори и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а и спирането на т.нар. "Балкански поток" в България се появи като вариант за отговор на нападението срещу Навални.


"Напомняме на членовете си, че не бива да застраховат каквито и да е кораби, свързани с дейности, които са незаконни и/или поставят клуба под риск от нарушаване на санкции. Предвид пряката заплаха от санкции срещу застрахователи по законите CAATSA и PEESA клубът няма да застрахова никаква дейност, включваща или свързана със строителството на "Северен поток 2" и "Турски поток". Поради това силно настояваме всички членове да оценят и намалят рисковете от влизане в договорни отношения по изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток" и да провеждат максимално подробна предварителна ревизия (due diligence), за да избегнат излагането си на санкции или действия по налагането им", пише в препоръката.


Инспекция на разположението и състоянието на тръба от "Северен поток" през 2012 г. Действията на подобни кораби след препоръката към застрахователите стават изключително трудни за "Северен поток 2".

© nord-stream.com

Инспекция на разположението и състоянието на тръба от "Северен поток" през 2012 г. Действията на подобни кораби след препоръката към застрахователите стават изключително трудни за "Северен поток 2".


CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) и PEESA (Protecting Europe's Energy Security Act) са закони на САЩ от 2017 г. и 2019 г., с които се ограничава дейността на всеки, помагащ в руски енергийни проекти в Европа, включително собственици на кораби извън САЩ и по принцип компании в корабоплаването, включително застрахователи.


До 15 юли 2020 г. CAATSA изключваше проекти като "Северен поток 2" и "Турски поток", но на тази дата Държавният департамент обяви, че променя критериите си и двата газопровода вече попадат под действието на този закон.


По влезлия в сила през декември PEESA още няма санкции, поради което разочаровани сенатори и конгресмени от двете големи партии внесоха отделни поправки (те още не са одобрени и не са стигнали до подпис на президента), уточняващи при какви условия трябва да има наказания за компании, работещи по "Северен поток 2".


Но промяната в CAATSA е достатъчно основание за циркулярното писмо до застрахователите. В чл. 232 на закона ясно се посочва, че може да бъде санкциониран всеки, който продава, отдава на лизинг или предоставя на Руската федерация стоки или услуги (...) които директно и в значителна степен помагат за разширяването, строителството или модернизирането на "Северен поток 2" и "Турски поток". Прагът, над който може да се активира този закон, е 1 милион долара или натрупана стойност от 5 милиона долара за 12 месеца.


IG P&I Clubs е асоциация на 13-те най-големи клуба за корабно застраховане, включително във Великобритания, САЩ, Япония, скандинавските страни и др.


Като едно от действията на "Газпром" да се защити от санкции заради "Северен поток 2" се възприема прехвърлянето на собствеността на "Академик Черский" - единствения руски кораб, годен за полагане на тръби в открито море с т.нар. динамично базиране. До началото на 2020 г. той бе собственост на ООО "Газпром флот", а вече принадлежи на АО "Самарский теплоэнергетический имущественный фонд" (СТИФ). В края на март СТИФ, която няма други кораби, смени адреса си от Самара в Санкт Петербург и по данни към 30 юни вече не е в списъка на свързаните с газовия монополист лица. През второто тримесечие са сменени собственикът на този фонд, както и генералният му директор.

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Няма проблем. Руснаците ще построят безаналогови салове и ще го достроят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Хаха, когато застрахователите те изоставят, значи си умрял.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Всеки има право да прави или да не прави бизнес с някой.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  И тия ли продадоха на черепа?!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Главата на североизточното степно- блатно джудже дава откат след поредният мощен шамар!!!
  Браво на застрахователите!!!

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Още един шамар за Путин.

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1039 Весело

  Няма страшно, Жужето ще си го премести! Ахахахххаааа....

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Маловажни спънки, въпрос на време е да се продължи и съответно приключи.
  Дребните риби като Дания клекнаха веднага пред Титана Путин и разрешиха прокарването на тръбите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 9. 9 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 709 Весело

  Никой не може по добре, освен сам като си го причиниш! Мъка русофилска, край нямаш!

 10. 10 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Международна група, обединяваща застрахователите на 90% от корабите по света, настойчиво препоръча на членовете си да не работят с морски съдове, свързани с подводните газопроводи "Турски поток" и "Северен поток 2""

  Като прочетох заглавието си рекох, че някой нещо вече е решил, то пък се оказа, че е само препоръка.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Хаха, когато застрахователите те изоставят, значи си умрял.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz  Е, още мърда, де ... и си го мести ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  Путен продължава да раздава шамари ... с крак:)))))
  Така разбирам:))))

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  За ТП (да не се бърка с ТКП) не е ли малко късно? Там морската част приключи.

 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Всеки има право да прави или да не прави бизнес с някой.
  —цитат от коментар 3 на svoboden  Може да има право, ама не смее, защото има и санкции, Слава Богу .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  35% по скъпа американска газ ( добита екологично и без нищо срещу природата ) пръска демокрация, докато по тръбите с РУСКА ГАЗ ... има радиация !
  После РЪКАТА , ПАЗАРА ....тинтири /минтири . Май ставя много ясно ..,защо толкова навреме НАВАЛНИ бе отровен :) Така невидимата пазарна РЪКА ,става много видима ..,дори има и ОТПЕЧАТЪЦИ :)

 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1039 Весело

  Ха, мутрата има и нещо друго в предвид.

  борисов се качи на хеликоптер и обяви: В "Балкански поток" ще пренася и американски втечнен газ

  https://www.actualno.com/politics/borisov-se-kachi-na-helikopter-i-objavi-v-balkanski-potok-shte-prenasja-i-amerikanski-vtechnen-gaz-video-news_1502321.html

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Американските санкции срещу ''Северен поток 2'' и ''Турски поток'' са в нарушение на международното право. Те са неоснователни и само в интерес на американската газодобивна промишленост, за да си продава безпрепятствено и може би монополно природния газ на европейския пазар.

 18. 18 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Крайно време е Европа да спре да купува руски газ. Тогава няма да има проблеми със северен 1 2 3, южен по-южен турски и там всякакви тръби.
  Тогава Тръмп и краварите ще са щастливи.

  А за страна която не може да защити своето право на сключване на договори и да договаря изгодни цени, по добре да не съществува.

 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  как може да прави бизнес със страна, заподозряна за пореден път за употребата на бойно отровно вещество в Европа.
  ==============================================
  Значи само по (американски) подозрения е възможно (американците) да набедят някого .

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Решенията идват след препоръката!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Весело

  През април: "Компанията оператор на СП-2 планира да завърши изграждането до края на 2020, или началото на 2021", съобщи ТАСС.
  http://focus-news.net/news/2020/04/29/2769641/tass-kompaniyata-operator-na-severen-potok-2-planira-da-zavarshi-stroezha-mu-do-kraya-na-2020-g.html

  Обаче се задават нови санкции. Те ще превърнат двата проекта в "отровни". Ще бъде разширен обхвата на фирмите, подлежащи на санкции. Например (дреболия, както би казал някой путинист), кетъринговите компании. На работещите ще им доставят гречка от безкрайната руска шир. Така ще дръпне рускат икономика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 563 Весело

  Китай ще ги застрахова с удоволствие.

 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#17] от "Voiko":

  хахахах, и как точно даден държавен закон противоречи на международното право, и какво впрочем е международно право изобщо. Ако имаше малка идея за какво говориш, щеше да е суперско.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  СП е готов на 97%. Наистина ли си мислите, че това ще спре завършването му? Ще се забави но ще бъде завършен.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  " Но промяната в CAATSA е достатъчно основание за циркулярното писмо до застрахователите. В чл. 232 на закона ясно се посочва, че може да бъде санкциониран всеки, който продава, отдава на лизинг или предоставя на Руската федерация стоки или услуги (...) които директно и в значителна степен помагат за разширяването, строителството или модернизирането на "Северен поток 2" и "Турски поток". Прагът, над който може да се активира този закон, е 1 милион долара или натрупана стойност от 5 милиона долара за 12 месеца."

  Честито на всички нас ! Защо не само на гербиджа, който заложи на турски поток и го строи ускорено от поне година ? Ми защото тия около 5 милиарда за строителството на турския поток през наша територия се вземат от бюджета, т.е от джоба на цялото общество ! Сега, при задаващи се все нови и нови санкции, ще си имаме нов паметник на глупостта и корупцията, подобен на поръчаните реактори за Беляне......

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  😂
  ⚡⚡⚡Новини от Германия:
  Черски, стои в пристанището Мукран - 132 дни:))

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  До коментар [#24] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Колко смешно шегуваш:))))👏🏻👏🏻

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#22] от "оuzo":

  Е ако толкова закъсат може и баце да дрънне един вайбър и да попита благо с банкянски акцент: Ще идватели да се застраховате или ние да идваме?

 29. 29 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Колев":

  Т.е да очакваме че щатите ще започнат дс "глобавят" всеки клиент закупил газ и доставен по СП2? Ахахаххахаха. Щатите съвсем се провалиха. Явно Let's make America great again включва шантаж, изнудване и заплахи. Ахахаха

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Весело

  До коментар [#18] от "dnp_m":
  "Крайно време е Европа да спре да купува руски газ " защото не знаем точно каква газ ще ни докарат

  подпис
 31. 31 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Весело

  Ето една добра новина.....особено е такава за Кремъл!!!!Честито ребята!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Хаха, когато застрахователите те изоставят, значи си умрял.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Това е добра новина! Но много лоша за мутрите от герб...
  Сега какво ще каже мутрата Борисов за трите милиарда лева български пари, които доброволно вложи в изграждането на тръбата на Путин през България?
  След колко века ще бъде върната тази инвестиция?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#17] от "Voiko":

  След агресията в Крим е нагло да говорите за международно право...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#24] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  " СП е готов на 97%. Наистина ли си мислите, че това ще спре завършването му? Ще се забави но ще бъде завършен."

  Нали трябва и да се въведе в експлотация ? Като ти откажат от германска страна, ще си имащ 100 % готови тръби по дъното на Северно море и 0 % възвращаемост на инвестицията, да ти дойде акъла в главата как се тровят опозиционни лидери пред очите на цяла Европа.......

 36. 36 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "samoedin":

  И как ще се откажат мислиш след като са дадени толкова много пари а германската индустрия стои зад него?!

 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Маловажни спънки, въпрос на време е да се продължи и съответно приключи.Дребните риби като Дания клекнаха веднага пред Титана Путин и разрешиха прокарването на тръбите.
  —цитат от коментар 8 на Taiga


  Ти не беше ли герберунгел бре другарю?
  От кога Путин е придобил формата на титан за върхушката на герб?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Весело

  Маловажни спънки, въпрос на време е да се продължи и съответно приключи.Дребните риби като Дания клекнаха веднага пред Титана Путин и разрешиха прокарването на тръбите.
  —цитат от коментар 8 на Taiga


  Ти не беше ли герберунгел бре другарю?
  От кога Путин е придобил формата на титан за върхушката на герб?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  Пак повтарям:
  Путенланд и Путен, в последно время, много подобни, на пенсиониран порно актьор, с „величие“ 8 см, отдавна не е изправен, но те продължават непрекъснато го разтърсват пред целия свят:)

  "Чуждестранен агент"
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  😂⚡⚡⚡Новини от Германия: Черски, стои в пристанището Мукран - 132 дни:))
  —цитат от коментар 26 на putinxujlo


  Да си стои там. Предполагам не пречи на никой, стига да си плаща редовно "паркинга".

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 414 Неутрално

  "От компанията Nord Stream 2 (100% собственост на "Газпром") завиха за руските медии"

  Завиха... на умрело... Амин

  I shave with Occam's razor
 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#36] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  " И как ще се откажат мислиш след като са дадени толкова много пари а германската индустрия стои зад него?!"

  Ако европейците решат да накажат Кремъл за отравянето на Навални със спирането на СП2, можеш да бъдеш сигурен, че германската индустрия ще пие чаша студена вода, начело с Шрьодер ! Само ти посочвам, че да построиш нещо и да го въведеш в експлотация са две доста различни неща ! Пък и Газпром получи нов удар по този проект - тъй като не беше завършен в срок, половината т капацитета му няма да се използва от Кремъл както се планираше първоначално, та какво да ти кажа.......

 43. 43 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  А къде е баце? Баце днес е дал почивен ден на жипката и с хеликоптер облита трасето на бацев паток с представители на СА напук.

 44. 44 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А в същото време Тиквата проверява от хеликоптер разклонението на Турски поток и весело изразява, че работи усилено по поръчката му дадена от Кремъл. Нека после пребоядисаните комунисти и анаЛизатори от ГЕРБ да кажат, че не работят с Путин

 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#42] от "samoedin":

  Не му обръщай внимание. СП-2 е изцяло финансиран от Газпром, като руски политически проект. Немско завучащите имена на компаниите са само за заблуда на журналистите...
  Половината от СП-2 директно се финансира от Газпром, а в компаниите, финансиращи останалата половина, Газпром има мажоритарен дял.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 46. 46 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Т.н. "Балкански поток" на Баце си е нищо друго освен продължение на Турския поток .
  Значи милиардите за плащане от българския народ остават без застраховка ! ?
  А честито драги сънародници , деца и внуци от великия Барба Ганьос ! !

 47. 47 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Като гледам как в Беларус Лукашенко бие и арестува собствения си народ с пълната подкрепа на Путин, това означава още и още санкции.

 48. 48 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Свобобен пазар с административни мерки!

 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  КАКВОТО ИКОНОМИКАТА ИСКА, НАКРАЯ СИ ГО ПОЛУЧАВА. ПАК ЩЕ СИ ПИШЕМ.

 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Ти не беше ли герберунгел бре другарю?
  —цитат от коментар 37 на Рим

  Даблюто е. Но това си е резонно. Групата за приятелство с Русия в парламента има двама съпредседатели, един БСП, един от ГЕРБ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 51. 51 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dimiter Monev":
  Свобобен пазар с административни мерки!".
  Това е война без военни действия.

 52. 52 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Няма проблем, ще застраховат при руски застрахователи, православни...

  Много хитър
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  СП е готов на 97%. Наистина ли си мислите, че това ще спре завършването му? Ще се забави но ще бъде завършен.
  —цитат от коментар 24 на Барба-Ганьос-Тулуп


  А подръжката бе аланколу?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Затва ли бойчето започна да яде приятелски шамари от дойчланд?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 55. 55 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Технологиите напреднаха и узряха в съвсем неочаквани доскоро енергийни области. Втечненият газ май вече е по-евтин от доставения по тръби от 3000 км. Солари, перки, акумулиращи системи и пр. се развиха с бързина, немислима за най-оптимистичните прогнози преди 10 години. Вече ясно се очертава децентрализация и свободен пазар на енергията от всякакъв вид. Дори да не отчитаме политическите противопоставяния, а само да гледаме в технологичен аспект, ясно е, че тия тръби и атомни централи са вече остарели и потенциално бреме за в бъдеще. За Европа и Запада изглежда е по-добре без тия нови тръби. Както и без нови атомни централи - При напълно свободен пазар, достъпен за индивиди (слагаш панели по покриви), няма да има какво да правят с излишъците от енергия, особено в мащаба на Европейската мрежа. А природен газ се прави изкуствено от СО2 и Н2О при 400 градуса се получава метан СН4, което всъщност е природният газ, но синтезиран с по-добра чистота и независещ от никого (даже намалява емисиите, като използва СО2 от цимент и стомана производствата). Вярно, коеф. на полезно действие на този цикъл е 53% но на кого му пука, след като соларите работят, слънцето грее - ето начин да акумулираш енергията. Не са празни приказки, понеже такива централи се строяха от АУДИ (точно автомобилната фирма), строяха се в Германия, Италия, Испания към 40 такива, това беше преди 5-6 години, сега не знам как е, но искам да кажа - няма нищо уникално в залежи с природен газ - можеш да си го синтезираш стига да имаш излишък енергия, СО2 от разни тежки индустрии и вода. Цялата тая истерия около тръбите е чисто политическа. Човечеството в момента няма особени технологични проблеми - готови решения за поне 20 години напред има в сейфовете на редица компании и чакат удобния пазарен момент за реализация.

 56. 56 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#10] от "Taiga":

  Така, с препоръки,се работи в цивилизовани държави. Където бизнесът не е подчинен на държавен апарат.

 57. 57 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  Естествено че всичко са ПИСАНКИ :)) Щом Байдън заявява, че Русия е направила РАСОВ БУНТ... ГЕРБ ги копира ... някой хвърлил еврата и златото , Радев (разбирай КГБ) следи Борисов...

 58. 58 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#23] от "motochristo":

  Има СТО в която членува и САЩ. Правилата в тази организация са писани и от САЩ, а сега САЩ ги нарушава.

 59. 59 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Отново се натикваме на двойни стандарти. Значи може независимо Косово, откъснато от Сърбия, а не може Крим да се откъсне от Украйна и да се присъедини към Русия, защото жителите на Крим сами направиха това.

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  Няколко милиарда $ на Газпром останаха потопени в Балтийско море! Кеф!

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  "Всеки има право да прави или да не прави бизнес с някой."

  Точно така! Но който иска да прави бизнес в САЩ, ще трябва да бяга далеч от СП2 и Турецкий пАток!

 62. 62 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Къде е оня льольо Judjuk дето така бодряшки обясняваше, че ТП ще заработи на 1-ви януари да обясни още ли е толкова уверен 🙂

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#42] от "samoedin":Не му обръщай внимание. СП-2 е изцяло финансиран от Газпром, като руски политически проект. Немско завучащите имена на компаниите са само за заблуда на журналистите...Половината от СП-2 директно се финансира от Газпром, а в компаниите, финансиращи останалата половина, Газпром има мажоритарен дял.
  —цитат от коментар 45 на mitko11  До коментар [#45] от "mitko11":

  Нещо не се връзват твоите сметки! След като Газпром има мажоритарен дял,значи останалите ЗАПАДНИ фирми дават някакви пари?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Турски поток през България са просто едни тръби в полето и 2 млрд подарък за големите началници в Москва. А транзит на газ няма как да има, щото компресорите са производство на САЩ и просто няма да дойдат.

 66. 66 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колегата хвърли още една буца пръст върху ковчега на газовите султани:

  Технологиите напреднаха ... А природен газ се прави изкуствено от СО2 и Н2О при 400 градуса се получава метан СН4, което всъщност е природният газ, но синтезиран с по-добра чистота и независещ от никого (даже намалява емисиите, като използва СО2 от цимент и стомана производствата). Вярно, коеф. на полезно действие на този цикъл е 53% но на кого му пука, след като соларите работят, слънцето грее - ето начин да акумулираш енергията.
  —цитат от коментар 55 на transvaal


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално
 68. 68 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#49] от "venelingeologia":

  Именно! Затова едни ...3% ( по един много натъжен фил) вече година не ги завършват. А Южен поток е един спомен. Лош спомен. И ценен опит за това как Газпром се отнася към законодателство и ...политическа система.

 69. 69 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Спука се още един балон на левундерите от ДП и техните малобройни ,но кресливи фенчета в този форум,че Тръмп бил се сговарял с Путин...За изборите за президент в САЩ през 2016 година се доказа категорично в разследването на прокурор Мюлър,че така наречения сговор на Тръмп с Путин е химера и уйдурма на ента степен...

  shlshlshlshl
 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  И двата ще станат , когато на американците им дадат собственост......( ако,изобщо се стине до там !).

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#8] от "Taiga":

  Малко неща в света могат да станат без участието на САЩ и почти нищо без тяхното съгласие...свиквайте.

 72. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Ислямис..т номер 1 в този форум-Ети Миленчо да му мисли.Неговият пропаднал ислямис..т Ердоганчо,изхарчиха милиарди долари на турския данъкоплатец за така наречения "Турски поток" и сега ще са с пръст в устата и гладни след санкциите на САЩ...Само това да се чува....Меркел и тя е сега като крадец в необрано лозе,след санкциите на САЩ за "Северен поток" 2..

  shlshlshlshl
 73. 73 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#59] от "Voiko":

  Я стига писа глупости...
  Ненапразно след превземането на Крим от руски спецчасти Путин награждаваше с медал "За взятие Крима"...
  И самото признание на Путин за руските военнослужещи в Крим:
  /виж 0.59 сек. от записа/:

  https://www.youtube.com/watch?v=G_zTMa1cQh4

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 74. 74 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 908 Весело

  ... клекнаха веднага пред Титана Путин ....
  —цитат от коментар 8 на Taiga


  Направо богатир - кинта и двайсе !

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 75. 75 Профил на jabs
  jabs
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Хаха, тези руски кадрили с "Академик Черский" няма да помогнат на никого. Всички бягат панически от този проект. Европейците ще си отворят очите най-после.

 76. 76 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Любопитно

  До коментар [#72] от "dfjftriktrcdt":

  Все пак да уточним:
  1. Турски поток - морската част до турския бряг се построи изцяло за сметка на Газпром. Нещо повече - турците не само че не платиха нищо за морската част, ами и премахнаха клаузата "тейк ор пей" и подписаха договор, че ще купуват само толкова газ, колкото им е необходимо. И за да подпишат договора, Газпром им намали текущите цени на газа с 20%.
  2. Германския внос на газ от Русия задоволява само 38% от нуждите на страната и непрекъснато пада. Това количество спокойно може да се замени с внос от друг търговец - Норвегия, Катар, ОАЕ, американски втченен газ и т.н. Забележете, че строителството на СП-2 изцяло се финансира от Газпром.

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 77. 77 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Невидимата Ръка на Пазаря...

  Който вижда Невидимата Ръка на Пазаря - тутакси да бяха в психото...

 78. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 908 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Колев":Т....Ахахаха
  —цитат от коментар 29 на Барба-Ганьос-Тулуп


  На путаран обаче не му е смешно!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 79. 79 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Джуджето сигурно пикае газ. Хохо

 80. 80 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 518 Весело

  Нищо де от СИК ще ги затраховат.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 81. 81 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#45] от "mitko11":

  Колега, а ти в коя сфера работиш, че знаеш точно как се финансира СП2? А, ако знаеш, то ти е ясно и как съответно се избягват санкции?

  СП2 е финансиран основно от Газпром, но това е само балансово. Някой журналист е направил проверка на балансите и е установил, че Газпром финансира СП2, и е написал това, което вижда. Това, което не се вижда е, че парите за строителството са разбити пакети от фин.инструменти в невидимата си част, както и облигации във видимата. Едните минават през големите борси и се разбиват децентрализирано, а другите направо минават ОТС. Така, те не попадат под санцкии, поне към момента, тъй като все още има установени прагове. Това не са пари на Газпром, да подчертаем, а задължения. Това са основно европейски пари. Какво мислиш, че ще стане с тези бъдещи активи за милиарди, ако СП2 не се осъществи? Въпросът е реторичен.

 82. 82 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#72] от "dfjftriktrcdt":Все пак да уточним:1. Турски поток - морската част до турския бряг се построи изцяло за сметка на Газпром. Нещо повече - турците не само че не платиха нищо за морската част, ами и премахнаха клаузата "тейк ор пей" и подписаха договор, че ще купуват само толкова газ, колкото им е необходимо. И за да подпишат договора, Газпром им намали текущите цени на газа с 20%.2. Германския внос на газ от Русия задоволява само 38% от нуждите на страната и непрекъснато пада. Това количество спокойно може да се замени с внос от друг търговец - Норвегия, Катар, ОАЕ, американски втченен газ и т.н. Забележете, че строителството на СП-2 изцяло се финансира от Газпром.
  —цитат от коментар 76 на mitko11


  За сухопътната част и на турската териториална част от морския участък плаща оня едноокия ЕтиМиленчо(ако има стотинки в пробития му ислямиски джоб) и целия турски народ...А това са милиарди долари...

  shlshlshlshl
 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Любопитно

  До коментар [#64] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Ти такъв извод направил в основа на коментар ти #33?:))))))

  "Чуждестранен агент"
 84. 84 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Весело

  Ха-хааааааа

  Тъжен ден за РУСКИЯ ТРЪБЕСТИТЕН ГАЗ

  БОГ ДА ПРОСТИ ДВАТА РУБЛОПРОВОДА

  Дотук бяха и двата !!!!

  Това да се чува !!!!

  Ха-хаааааа

 85. 85 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#45] от "mitko11":

  " Не му обръщай внимание. СП-2 е изцяло финансиран от Газпром, като руски политически проект. Немско завучащите имена на компаниите са само за заблуда на журналистите...
  Половината от СП-2 директно се финансира от Газпром, а в компаниите, финансиращи останалата половина, Газпром има мажоритарен дял."


  Мерси за полезното уточнение Митко ! Успешен ден !

 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#84] от "Hawaii":

  Да поменем с добра дума и "Сила Сибири", който загроби над 55 милиарда долара на Газпром...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Весело

  Корабните застрахователи спират да работят с "Турски поток" и "Северен поток 2"
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Има една много интересна СМИСЛОВА особеност на думата ЗАСТРАХОВАНЕ

  В Източноевропейските езици - Руски Български Сръбски Украински Беларуски

  заСТРАХоването е със смисъла на СТРАХ

  В Западноевропейските езици е в смисъла му на СИГУРНОСТ

  Тук се вижда как РУСКИЯ ЕЗИК много вярно придава смисъла на думата

  СТРАХ мааму стара

  Гууууулем СТРАХ я тресе Русийката от липсата на заСТРАХоване на РУБЛОПРОВОДИТЕ

  Ха-хааааааа

 88. 88 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  КАКВОТО ИКОНОМИКАТА ИСКА, НАКРАЯ СИ ГО ПОЛУЧАВА. ПАК ЩЕ СИ ПИШЕМ.
  —цитат от коментар 49 на venelingeologia


  Вярно е. но си забравил че икономиката си го получава и сега. ако се провали СП за икономиката няма да има никаква разлика. Просто газа ще си минава по сегашното трасе - през Украйна. Това е политически проект. В него няма нищо икономическо.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Северен поток си го плаща Русия, а тръбите през България ги плащаме ние. И някой трябва да отговаря за това.

 90. 90 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1018 Весело

  След тази новина джуджето е готово само да напълни цял поток с газ :):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 91. 91 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#24] от "Барба-Ганьос-Тулуп":


  СП е готов на 97%. Наистина ли си мислите, че това ще спре завършването му? Ще се забави но ще бъде завършен.
  —цитат от коментар 24 на Барба-Ганьос-Тулуп


  А... Ама дори и на 100% завършен, СП-2 може да си бездейства!
  Само стой и гледай!

 92. 92 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#90] от "iak":


  След тази новина джуджето е готово само да напълни цял поток с газ :):):)
  —цитат от коментар 90 на iak


  Е не само газ! Ще преобладават жълто-кафяви примеси!

 93. 93 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1018 Весело

  До коментар [#24] от "Барба-Ганьос-Тулуп":
  —цитат от коментар 91 на Tzar Vova Josei-ki


  Не е като да няма примери хахахах. Турски поток работи с капацитет под 30%, а Силата на Сибир работи с капацитет 0%. (Щото му правят профилактика де, още преди да са го пуснали) .
  Путьо се гушка с Китай, а от там му забиват най-големия "ненож" и "невгърба" :):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 94. 94 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#81] от "Момо":
  Газпром може и трябва да обяви фалит.

 95. 95 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  въпросът защо всички вярват на САЩ а на Русия и вярват само няколко държави като Венецуела Куба и Северна Коррея

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Прекрасна новина!

  Пазете се от доносника vesolr
 97. 97 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Погнусен съм от повечето писали по-горе. Значи приемате за нормално САЩ да газят брутално международното право и да се намесват директно във вътрешните работи на чужди държави, и със сила да налагат своя газ? А това, че и ние можем да загубим милиарди не ви ли вълнува?
  Крайно време е всички нормални страни да се обединят срещу САЩ и да ги сложат на мястото им. Да видим какво ще правят срещу ЕС+Китай+Русия.
  Да не говорим, че след изборите, който и да победи, като нищо може да избухне гражданска война и дори САЩ да се разпаднат.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#72] от "dfjftriktrcdt":

  Ислямис..т номер 1 в този форум-Ети Миленчо да му мисли.
  =======
  Какво да му мисля, бе мамул.....!
  Ние, нашата кошница си я оплетохме......
  Тази сутрин дойде съобщението че газта у нас ще поевтинее още повече...... :)
  Да му мисли европата.....
  Нека се конфронтират с ония отвъд океана..... КОЛКОТО си искат.........

  Bukalemun
 99. 99 Профил на .
  .
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#97] от "Dimitar Nekov":

  В случая санкциите са и директно срещу България, турски поток е между Русия и Турция в техни териториални води, но става дума и за нашето трасе от Турция за България, наземната част е пак от тия застрахователи. Така че българските клиенти на топлофикация да си приготвят повечко пари за парното.

 100. 100 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#89] от "Роси":

  . И някой трябва да отговаря за това.
  ▪️▪️

  От джоба на българите ще има отговор.
  Гарантирано:(((

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK