"Изумителна нощ" - Сърбия обяви нова ера в диалога със САЩ и общ форум с Косово

Специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп Ричард Гренел със сръбския държавен глава Александър Вучич.

© Twitter/@predsednikrs

Специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп Ричард Гренел със сръбския държавен глава Александър Вучич.



Безпрецедентна" визита, "нова ера" в отношенията - така коментираха и в Прищина, и в Белград посещението на специалния пратеник на президента на САЩ Ричард Гренел в двете столици седмици след соченото от Вашингтон за историческо споразумение в Белия дом.


За "нова ера" говори първо сръбският премиер Ана Бърнабич, която заяви пред държавната телевизия РТС, че има предвид и икономическите, и политическите отношения.


Малко след нейната изява Международната финансова корпорация за развитие (DFC) - агенцията за проекти за международно развитие към правителството на САЩ - обяви, че отваря офис в Белград.




"Където американците искат да инвестират, там има бъдеще", каза президентът Александър Вучич след подписването на документа за откриване на представителство. "Мисля, че открехнахме вратата за старите приятелства със САЩ след договора с Вашингтон. Разговорите не бяха лесни, но Сърбия ще изпълни задълженията си по този договор." Над 20 години след бомбардировките на НАТО над Сърбия Вучич обяви, че страната му не е имала толкова важен договор със САЩ от 1881 г. Той отново спомена и "четирите свободи" за придвижване на хора, стоки, услуги и капитали като част от проекта "мини-Шенген", който Белград иска да развива на Западните Балкани.


От своя страна Гренел пусна снимка от делегацията заедно с Вучич и сръбски представители в Белград и написа: "Сърби и американци в Белград, които пеят за Алабама и Западна Вирджиния - изумителна нощ."


"Това е най-голямата делегация, която Америка е изпращала в Сърбия", но подобно нещо не би се случило без Вучич, каза тя.


Същата делегация, за която говори заемащата поста Бърнабич (докато Вучич не избере следващия министър-председател, след като партията му спечели изборите през юни), обаче вчера бе и в Косово.


Гренел бе в Косово вчера, а днес пристигна в Сърбия. Освен че бе награден от президента Хашим Тачи с орден, той доведе делегация с 14 представители от шест правителствени агенции на САЩ. Вчера смятаният за довереник на президента Доналд Тръмп Гренел, който открито споделя повечето му възгледи за американската и световната политика, съобщи, че лидерите на търговските камари на Косово и Сърбия ще работят заедно, за да прилагат споразумението с Тръмп. Целта е да се подкрепят общи проекти в инфраструктурата и енергетиката.


По думите на Гренел приоритет за Тръмп в отношенията между Косово и Сърбия остава икономиката, а за Европа е политическата част от диалога.


Въпроси за американското участие


Междувременно не спират критичните коментари за подписаната на 4 септември сделка с участието на Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти в Белия дом и същността на американския ангажимент към конфликта. Споразумението - два месеца преди изборите за президент в САЩ - бе изтъквано като втори външнополитически пробив на администрацията на Тръмп, който тя опитваше да направи преди вота и който подтикна ЕС отново да даде тласък на диалога между Белград и Прищина, за да не остане встрани.


Споразумението включваше точки, които на пръв поглед изобщо не са свързани със Сърбия и Косово. Такива са признаването на ливанската шиитска група "Хизбула" за терористична организация и изключването на "съмнителни" производители на 5G оборудване от мрежите (въпреки че Сърбия работи тясно с китайски компании, които САЩ имат предвид), а и отваряне на сръбско и косовско посолства в Ерусалим.


Една от малкото точки с конкретен двустранен ангажимент за Сърбия и Косово е точката за т.нар. "магистрала на мира" между Ниш и Прищина. Според кореспондента на "Икономист" за Балканите Тим Джуда обаче финансирането, което САЩ обещават да осигурят за проекта, всъщност вече е издействано от ЕС. Отговор на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на негово запитване сочи, че една от четирите отсечки се съфинансира от ЕБВР с грантове от ЕС, за други две в момента се подготвя същият режим.


Председателят на сръбската търговска камара Марко Чадеж обяви, че участък от магистралата може да се договори като съфинансиран от ЕС и развойната корпорация DFC, открила днес офис в Белград.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK