Европейският съд одобри мерките на Париж срещу Airbnb

Европейският съд одобри мерките на Париж срещу Airbnb

© Associated PressЕвропейският съд одобри мерките, предприети от френската столица Париж за ограничаване на краткосрочното отдаване под наем на жилища през платформи като Airbnb.


"Справянето с недостига на жилища за дългосрочно отдаване под наем е наложителна причина, свързана с обществения интерес, която оправдава такава правна уредба", гласи съобщението на институцията.


Решението е взето по казуса на двама собственици, глобени задето не са си осигурили необходимите разрешения. Освен това им е наредено въпросните имоти отново да бъдат използвани за жилищни нужди. Според френската регулация, в общините с повече от 200 000 жители, както и в общините от три граничещи с Париж департамента, за промяна на предназначението на жилищните помещения се изисква предварително разрешение.
За издаването на това разрешение може да се поиска и компенсация под формата на едновременно преобразуване в жилища на помещения с друго предназначение. А условията, при които се издават разрешенията и се определят компенсациите по квартали и евентуално по райони, с оглед на целите за смесване на различни социални групи, в зависимост по-специално от характеристиките на пазарите на жилищни помещения и от необходимостта да не се увеличава недостигът на жилища, се определят с решение на общинския съвет.


Правната уредба цели да създаде механизъм за справяне с недостига на жилища за дългосрочно отдаване под наем, за да отговори на влошаването на условията за достъп до жилища и на изостреното напрежение на пазарите на недвижими имоти, което е наложителна причина, свързана с обществения интерес, сочи съдът.


Париж е само един от европейските градове, които се опитват да ограничат дейността на платформите за краткосрочно настаняване. Добили бърза и масова популярност, те доведоха до скок на наемите и цените на имотите в централните части на популярни туристически дестинации, а градове като Барселона се оплакват и от прекалено големия наплив туристи в последните години.


Миналата седмица 22 големи европейски града поискаха по-строга регулация срещу платформи за ваканционно настаняване като Airbnb, обвинявайки ги, че нанасят щети на пазара на недвижими имоти и на привлекателността на кварталите в центъра на градовете, съобщи "Франс прес".


Не сме срещу платформите, но те трябва да спазват регулацията на местно и национално равнище. Време е Европа да предприеме нов подход в регулациите си, за да постави себе си на първо място в услуга на общия интерес. Това заявява в комюникето Ан Идалго, кметът на Париж.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Май краткосрочното отдаване под наем е за предпочитане. Ако един апартамент е зает 10 дни, получаваш повече, отколкото за месец. Освен това туристите никога не реват, че нямали пари и нямат къде да отидат.

  Еретик
 2. 2 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ега ти демокрацията и свободен пазар.

 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Представям си Унгария или Полша да бяха предприели такива мерки. Щяха да искат да ги разформироват като държави и ЕС да прати губернатори. Ама умнокрасивите продължават да се кълнат в ЕССР.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  малко не съм съгласен с такава
  намеса на държавата в частни
  взаимоотношения.
  значи аз ако имам апартамент за
  отдаване, не мога да реша как да го отдавам,
  защото така ще ощетя дългосрочните
  наематели, които явно са много в Париж.
  и какво имат против туристите.
  те наливат пари в местната търговия.
  доста социалистическа мярка.,
  щото рентиерите, които са пословични в
  големите европейски градове започнали
  да гонят дълготрайните наематели
  за да печелят повече. ама така града е по-жив,
  има движение, е да с отрицателната страна,
  че се амортизира цялата инфраструктура по-бързо.

 5. 5 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 855 Неутрално

  ЕрБнБ и тях ги бутнаха надолу по стълбите след Убер. Странно е как услуги, които повишават качеството на живот, го извъртат, че всъщност били вредни. Като са скъпи наемите на апартаментите по центровете на градовете, хората да си направят сметка, дали не искат да живеят един-два км извън идеалния център. В центъра няма нито паркоместа, нито паркове, детски градини и тн. И това важи и за София и за Париж и за всички + 200к жители градове.
  В някои големи немски градове ЕрБнБ също е забранен (например Франкфурт). Там хотелското лоби натиска, непрекъснато сканира за имоти, обявени за отдаване, и сигнализира да пращат проверки.

 6. 6 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 569 Неутрално

  малко не съм съгласен с такава намеса на държавата в частнивзаимоотношения.значи аз ако имам апартамент заотдаване, не мога да реша как да го отдавам,защото така ще ощетя дългосрочнитенаематели, които явно са много в Париж. и какво имат против туристите.те наливат пари в местната търговия.доста социалистическа мярка.,щото рентиерите, които са пословични вголемите европейски градове започналида гонят дълготрайните наематели за да печелят повече. ама така града е по-жив,има движение, е да с отрицателната страна,че се амортизира цялата инфраструктура по-бързо.
  —цитат от коментар 4 на mihail_p


  Недейте да си мислите, че свободния пазар е базиран на ХАОС!
  Поинтересувайте се примерно от Рент Контрол Програм в Ню Йорк Сити, например! Защото прволинейно-неразбиращите не вярват на примери от други места!

 7. 7 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Умнокрасивите рентиери от Лозенец , даващи на шортлет наследствените си жилища чрез АирБнБ , реват срещу регулациите , а в същото време протестираха срещу строежа на небостъргача "Златен век" на Артекс , че не били спазени регулациите ! А то явно се притесняват , че собствениците на жилища в небостъргача ще им дръпнат клиентите с по-добри условия и непосредствена близост до метростанция Джеймс Баучер .

 8. 8 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#6] от "Молотовка":

  В коя вселена "Рент Контрол Програм в Ню Йорк Сити" има общо със свободния пазар?

 9. 9 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#6] от "Молотовка":

  Рент контрола и рент стабилизацията в ню йорк сити касаят цената на наема на определени апартаменти, или по-точно на такива в сгради построени преди 1947, между 1947 и 1971 и след 1971, но само ако последните са били строени или ремонтирани използвайки данъчни облекчения. Какво общо има това с аирбнб?

 10. 10 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#6] от "Молотовка":Рент контрола и рент стабилизацията в ню йорк сити касаят цената на наема на определени апартаменти, или по-точно на такива в сгради построени преди 1947, между 1947 и 1971 и след 1971, но само ако последните са били строени или ремонтирани използвайки данъчни облекчения. Какво общо има това с аирбнб?
  —цитат от коментар 9 на Locke


  Tи къде видя думата АИРБНБ в моя пост? Ти прочете ли на какво съм отговорил? Или просто чукча писатель....

 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dankol":

  Или пък може би ревящите срещу регулациите на аирбнб и ревящите срещу строежа на златен век са различни хора. Възможно е в един квартал да има цели две отдлени групи индивиди. Но тогава целият ти контра-аргумент се разпада, така че предполагам няма да се съгласиш.

 12. 12 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#10] от "Молотовка":

  Твоят пост беше отговор на пост №4, който е против държавата да определя на кого и как някой да си отдава апартамента, а не на каква цена. Самата статия е за аирбнб. Пак питам каква връзка има рент контрола у ню йорк сити с тази тема. Ако си искал да започнеш да коментираш друга тема, тогава се извинявам, но не стана ясно от поста ти.

 13. 13 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#10] от "Молотовка":Твоят пост беше отговор на пост №4, който е против държавата да определя на кого и как някой да си отдава апартамента, а не на каква цена. Самата статия е за аирбнб. Пак питам каква връзка има рент контрола у ню йорк сити с тази тема. Ако си искал да започнеш да коментираш друга тема, тогава се извинявам, но не стана ясно от поста ти.
  —цитат от коментар 12 на Locke


  Твоя въпрос има стойност само и единствено към авора на пост №4 на който отговарям !

 14. 14 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":

  №4:"значи аз ако имам апартамент за
  отдаване, не мога да реша как да го отдавам,
  защото така ще ощетя дългосрочните
  наематели"- именно тематиката която третира програмата за рент контрола която дава за пример!

 15. 15 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#14] от "Молотовка":

  Пак обяснявам, рент контрол програмата в ню йорк не определя как и на кого да отдаваш апартамента си, а само парите, които можеш да искаш, и то само ако апартаментът ти попада в определна категория. В програмите на рент контрол и рент стабилизация в ню йорк попадат малко под един милион апартамента, от общо милиони в града.

  Има регулации касаещи аирбнб в ню йорк, но цитираната от теб няма нищо общо. Ако ще водим разговор по темата аирбнб, ще трябва да измислиш нещо друго.

 16. 16 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Представям си Унгария или Полша да бяха предприели такива мерки. Щяха да искат да ги разформироват като държави и ЕС да прати губернатори. Ама умнокрасивите продължават да се кълнат в ЕССР.
  —цитат от коментар 3 на Тюфлекчия


  В Будапеща в момента се въвежда регулация, че само максимум 200 дни годишно може един апартамент да се дава под наем на туристи.

 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  До коментар [#16] от "Ал Бънди":

  Да де - в момента се въвежда. Ако беше въведена, преди френската, щеше да видиш как съдът защитава "свободния пазар" и "върховенството на закона".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 465 Неутрално

  1. Социализмът в западна Европа е много , много силен. Особено когато става дума за безпределна демагогия. В днешно време на силно обедняване по този начин се трупа рейтинг.
  2. Без да е в противоречие с т.1 хотелските вериги си издействаха глътка въздух , защото нали се сещате, че лобизъм и корупция са понятия работещи в цял свят...
  3. Очаквам същия съд да намери повод и да забрани нискотарифните авиокомпании и да напълни гушите на Ал Италия, Иберия, Луфтханза и т.н.

  Сидо
 19. 19 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#6] от "Молотовка":

  Ъъъъ ти пък даде ебаси примера...
  Те разликите между Париж и Ню Йорк в наемите са като да се сравняват София и Перник... Да не говорим че в Париж хич не е лесно да минеш под наем е трябва да доказваш 100 неща.

  Pure Chewing Satisfaction
 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dankol":

  някакви глупости приказваш.
  говорим за икономика,
  не са политика, ма се почва с плюене.
  научете се да коментирате, не да плюете.
  мога да ти докажа, че рентиерите са
  в много голямата си част комунисти с куфарчета,
  мафиоти от 90те и подобни, така че аре не ме занимаай
  с глупости. еърбиенби е много находчив бизнес модел,
  бил съм в такива в европа по работа. много по-изгодно
  от хотелите. в пъти, не проценти. P2P се казва.

 21. 21 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#20] от "mihail_p":
  AirBnB по същество е просто една платформа, която свързва доставчика с потребителя, нищо повече. Оттам нататък и доставчикът, и потребителят СА ЗАДЪЛЖЕНИ да спазват приложимата нормативна уредба. Защо, ако аз имам апартамент за гости, категоризиран, съгласно Закона за туризма, и го промотирам чрез реклами в печатните издания, да трябва да плащам данък печалба, туристически данък, да водя регистрация на гостите и т.н., а няккой, който предоставя идентична услуга, но я промотира през AirBnB да не трябва??? Задълженията на доставчиците на услуги за настаняване у нас са описани в Закона за туризма, Закона за местните данъци и такси, Закона за гражданската регистрация, данъчно-осигурителните регулации. Как точно листването на услугата в AirBnB ги освобождава от тези задължения? Ами тези оператори на места за настаняване, които си листват услугите в AirBnB, но са си минали категоризация, плащат си данъите и изпълняват регулациите, те какви са? Будали?

 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  не знам какъв ти е проблема.
  ето.
  https://advokatibryamova.com/необходима-е-регистрация-за-airbnb/

 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  Докато в закона няма посочен минимален период за наем, няма как дадено лице да бъде определено като турист или наемател. Дефиницията на турист посочена в закона е

  "всяко лице посещаващо дестинация извън обичайното му местоживеене за период, по-кратък от една година, с цел отдих, спорт, лечебни процедури, бизнес, поклонничество, участие в културно, конгресно, конферентно събитие или друга туристическа цел. Туристът може да осъществи посещението в рамките на денонощието без нощувка (еднодневен турист) или с престой обичайно над 24 часа, който включва поне една нощувка в посетената дестинация."

  Според тази дефиниция всеки на гости на роднини, приятели, любовници или по каквато и да е друга причина, дори и да не прекара една нощувка, може да бъде наречен турист, което пък означава, че всеки който го е приютил може да бъде санкциониран за предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект. Трябва и да води регистрация на гостите. Когато всеки във входа ми си регистрира апартамента като туристически обект и започне да събира лични данни на гостите си, за да ги регистрира, ще приема, че аирбнб трябва да е туристическа услуга.

  Междувременно не виждам разлика между отдаване на апартамент под наем и аирбнб, а отдаването под наем не изисква плащане на туристически данък или регистриране на гости. За сметка на това пък се облага с 20% ДДС вместо с 9%. Държавата все ще си вземе своето, даже може и да се окаже на плюс. Иска се само да не спъва всичко с излишна бюрокрация.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  само с разрешение на кварталната ОФ организация.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":№4:"значи аз ако имам апартамент заотдаване, не мога да реша как да го отдавам,защото така ще ощетя дългосрочнитенаематели"- именно тематиката която третира програмата за рент контрола която дава за пример!
  —цитат от коментар 14 на Молотовка


  Да, точно така, не можеш сам да си определяш наема, щото си ползвал данъчни облекчения или по някакъв друг начин си станал ортак с държавата. Хайде влез в час и стига спами по темата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Николов":

  Ха сега ми обясни, защо тези дето са спазвали нормативната уредба искат да затрият платформата, вместо да искат и за тях да се намалят изискванията като за тези в платформата.
  Да ти дам ли жокер? Питах един "бакшиш" защо иска да затрие Юбер, вместо да иска да му намалят изискванията като юберските и да печели повече, и той си призна, че...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1825 Весело

  радка пиратка как се презстави

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Типичена Европейска бюрокрация! За да давам собственото си жилище под наем трябва да минавам през комисия?! Да взимам разрешения?
  Аз от 20 години не ходя на места където няма АирБнБ или ВБРО. НИкога не отсядам в хотели. На цена на скапан хотел 2 звезди пълен с араби и сърби, човек може да си наеме апартамент в хубав кватал и да изпита удоволствое да живее като местните жители на града, да пазарува там където те пазаруват да хапва и пийва там където те ходят. За мене това е чара на едно пътуване и една ваканция. Вече не е 1893г че да тичам по музеи и да се блъскам със стадото по маршрути където за едни претоплени спагети с кисело вино келнер хитрец ще ме чарджи през задника че и ще ми слага такса за масата, стола, въздуха, пръднята и всичко останало.
  Ако няма АирБнБ на място където на мене ми харесва, чао! Има други градове, има други държави.
  Аз съм живял в Париж, Една от най-големите кочини що се отнася до туризъм. В Париж има смисъл да се ходи само ако се настаниш в хубав жилищен район сред местните и ако има кой да ти покаже града. Да отидеш за една седмица на тъп хотел, защото 90% от хората по-хубав не могат да си позволят и да тичаш да видиш Лувъра, Орсе и двете катедрали .... е малко тъпо, поне за мен.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  ЕрБнБ и тях ги бутнаха надолу по стълбите след Убер. Странно е как услуги, които повишават качеството на живот, го извъртат, че всъщност били вредни. Като са скъпи наемите на апартаментите по центровете на градовете, хората да си направят сметка, дали не искат да живеят един-два км извън идеалния център. В центъра няма нито паркоместа, нито паркове, детски градини и тн. И това важи и за София и за Париж и за всички + 200к жители градове. В някои големи немски градове ЕрБнБ също е забранен (например Франкфурт). Там хотелското лоби натиска, непрекъснато сканира за имоти, обявени за отдаване, и сигнализира да пращат проверки.
  —цитат от коментар 5 на Густав


  Мисля, че най-вече хотелиерите са против отдаването на жилищата краткосрочно. Това води до конкуренция, която винаги е нежелана от страна на конкурираните. Ами живеем в среда на свободна конкуренция, господа, какви са тези регулации, характерни за един друг строй, който вие оплювахте досега.

 30. 30 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#26] от "gost22":

  Какви са точно изискванията, които трябва да бъдат намалени???
  Лицата, предоставящи услуги за настаняване, трябва да плащат данък печалба, туристически данък и да водят регистрация на гостите си. Кое от горното трябва да бъде "намалено" и в същото време да не бъде увреден общественият интерес?

 31. 31 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#29] от "proza":

  Глупости на търкалета.
  Винаги е можело да се отдават за краткосрочно настаняване апартаменти, стаи за гости, хостели, къщи за гости и т.н. и те са си имали своите клиенти, както и хотелите от различните категории си имат своите. Аз например, в хостел няма да ида да спя освен, ако нямам друг избор. Просто тези обекти трябва да се обявят като места за настаняване и операторите им да се регистрират, за да може да бъдат контролирани дали водят регистрация на настанените гости и дали плащат данъци.

 32. 32 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1087 Неутрално


  До коментар [#23] от "Locke":

  Разбира се, че можеш да си отдаваш имота под наем. Колко да е срокът се разбирате ти и наемателите. Но пак трябва да си плащаш данък върху приходите от този наем. А наемателите са задължени да си сменят адресната регистрация в ГРАО, ако ще остават повече от определения срок в Закона за гражданската регистрация, мисля 30 дни беше.
  Лично твой избор е дали да се обявиш за "наемодател" или "хотелиер", но и в двата случая нормативните изисквания са императивни.

  AirBnB НЕ Е туристическа услуга :) AirBnB е платформа/услуга, която позволява на лицата, предоставящи туристическа услуга, да я промотират, и на тези, които искат да я ползват, да намерят най-приемливата за тях оферта. Това е AirBnB и нищо повече.
  Проблемът не е платформата, а "шанаджиите", които се крият зад нея, не плащат данъци и не регистрират настанените туристи.
  Както съм казвал и преди: ако укриването на данъци се прави на хартия е "сива икономика", но когато се криеш зад тъчскрийна на "айфоня" вече става "споделена икономика" :)

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1869 Весело

  До коментар [#30] от "Николай Николов":

  Ти, първо ми отговори, що искаш да ти е трудно и скъпо, вместо да ти е евтино и лесно, пък после аз ще ти отговоря. Таксиджията (за Юбер, което е същата напаст за АйрБНБ за хотелиерите) и той първо почна да отговаря с въпроси, ма като го попитах колко данъци плаща и що са му няколко фирми за една кола и почна като тебе, да го изкарва обществено отговорно и незнамквиси щуротии от устава. Та първо ми отговори що искаш да ти е скъпо и трудно (и на клиентите ти), пък после задавай въпроси.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK