Европейският съд одобри мерките на Париж срещу Airbnb

Европейският съд одобри мерките на Париж срещу Airbnb

© Associated PressЕвропейският съд одобри мерките, предприети от френската столица Париж за ограничаване на краткосрочното отдаване под наем на жилища през платформи като Airbnb.


"Справянето с недостига на жилища за дългосрочно отдаване под наем е наложителна причина, свързана с обществения интерес, която оправдава такава правна уредба", гласи съобщението на институцията.


Решението е взето по казуса на двама собственици, глобени задето не са си осигурили необходимите разрешения. Освен това им е наредено въпросните имоти отново да бъдат използвани за жилищни нужди. Според френската регулация, в общините с повече от 200 000 жители, както и в общините от три граничещи с Париж департамента, за промяна на предназначението на жилищните помещения се изисква предварително разрешение.
За издаването на това разрешение може да се поиска и компенсация под формата на едновременно преобразуване в жилища на помещения с друго предназначение. А условията, при които се издават разрешенията и се определят компенсациите по квартали и евентуално по райони, с оглед на целите за смесване на различни социални групи, в зависимост по-специално от характеристиките на пазарите на жилищни помещения и от необходимостта да не се увеличава недостигът на жилища, се определят с решение на общинския съвет.


Правната уредба цели да създаде механизъм за справяне с недостига на жилища за дългосрочно отдаване под наем, за да отговори на влошаването на условията за достъп до жилища и на изостреното напрежение на пазарите на недвижими имоти, което е наложителна причина, свързана с обществения интерес, сочи съдът.


Париж е само един от европейските градове, които се опитват да ограничат дейността на платформите за краткосрочно настаняване. Добили бърза и масова популярност, те доведоха до скок на наемите и цените на имотите в централните части на популярни туристически дестинации, а градове като Барселона се оплакват и от прекалено големия наплив туристи в последните години.


Миналата седмица 22 големи европейски града поискаха по-строга регулация срещу платформи за ваканционно настаняване като Airbnb, обвинявайки ги, че нанасят щети на пазара на недвижими имоти и на привлекателността на кварталите в центъра на градовете, съобщи "Франс прес".


Не сме срещу платформите, но те трябва да спазват регулацията на местно и национално равнище. Време е Европа да предприеме нов подход в регулациите си, за да постави себе си на първо място в услуга на общия интерес. Това заявява в комюникето Ан Идалго, кметът на Париж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK