Богатите страни се провалят срещу COVID-19, но Африка успява (засега)

Богатите страни се провалят срещу COVID-19, но Африка успява (засега)

© Associated PressНа лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка, и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското единство."


Пандемията от коронавируса разби глобалните отношения. Като директор на Африканския център за контрол и превенция на заболяванията обаче Джон Нкегасонг помогна 54-те страни в Африка да се обединят в съюз, който е хвален, че реагира по-добре на пандемията от някои богати страни, включително САЩ. Той е бивш служител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и е създал африканската версия на тази агенция по подобие на бившата си служба. Нкегасонг страда, като гледа битката на американското ведомство. В интервю за АП той не посочи поименно президента на САЩ Доналд Тръмп, но спомена "фактори, за които всички знаем".


В момент, когато в САЩ вече над 200 хил. души са починали от COVID-19, а в света те са вече близо 1 милион, случаите в Африка достигат плато. Потвърдените 1.4 млн. заразени на континента като брой са далеч от предричания ужас. Очаква се тестовете за антитела да изкарат наяве много повече заразени, но повечето случаи са асимптоматични. Има само малко над 33 хил. потвърдени смъртни случая на континента с население от 1.3 млрд.
"Африка върши правилно много неща за разлика от останалия свят", каза Гейл Смит, бивш администратор в Американската агенция за международно развитие. Тя изумено гледа как Вашингтон се затваря в себе си, вместо да води света. Африка обаче "е чудесна история, която заслужава да бъде разказана". Нкегасонг, който вчера получи награда на фондацията "Гейтс" като "неуморен борец за глобално сътрудничество", е най-известното лице на континента в тази област. Роденият в Камерун вирусолог настоява, че Африка може да се справи с Ковид-19, ако й се даде шанс.


Първоначалните модели предвиждаха, че голям брой африканци ще умрат, каза Нкегасонг. Африканският Център за контрол и превенция на заболяванията реши да не прави прогнози. "Когато разгледах данните и предположенията, не бях убеден", каза той.


Здравни експерти сочат ниската средна възраст на африканското население като фактор Ковид-19 да не е взел повече жертви, както и бързото въвеждане на карантини и късната поява на вируса. "Имайте търпение. Все още не знаем много неща", каза Нкегасонг. Той


предупреди да не се изпада в самодоволство,


като отбеляза, че един-единствен заразен може да предизвика нов пик. Като водещ представител на общественото здравеопазване на Африка и ръководител на създадена едва преди три години агенция той се хвърли в надпреварата за медицинска екипировка, а сега и за ваксина. В началото е бил шокиран. "Сривът на глобалното сътрудничество и неосъществилата се международна солидарност изтласкаха Африка извън диагностичния пазар. Ако Африка загуби, губи целият свят", написа Нкегасонг в сп. "Нейчър" през април.


Доставките постепенно се подобриха и африканските страни са направили 13 млн.теста, обхванали 1 процент от населението на континента. Идеалното е обаче по 13 млн. теста на месец, каза Нкегасонг. Той и други африкански лидери са преследвани от спомена за 12-те млн. африканци, които са умрели през десетилетието, изминало преди до континента да стигнат достъпните лекарства за ХИВ. Това не трябва да се повтаря, каза той.


Тази седмица рекорден брой световни лидери ще участват онлайн в най-голямата глобална проява от появата на COVID-19 - Общото събрание на ООН. Ако Нкегасонг можеше да се обърне към тях, щеше да каже следното: "Трябва много да внимаваме историята да не ни запомни като застанали от грешната й страна." Очаква се африканските лидери да кажат в общи линии същото. "Пандемията от COVID-19 показа, че нямаме друг избор освен да разчитаме едни на други", заяви в понеделник пред събранието президентът на Гана Нана Акуфо-Адо.


Нкегасонг приканва африканските страни да не чакат помощ и отхвърля образа на континента като протегнал просешка паничка. Парите са си тук, каза той. Опирайки се на тази идея, държавният и частен сектор в Африка създадоха платформа за покупки онлайн, за да съсредоточат способността си за преговаряне. Тя е лансирана от Африканския съюз за директни покупки от производителите. Правителствата могат да я разгледат и да купят комплекти за бързи тестове, маски N95 и респиратори, като някои от тези неща сега се произвеждат в Африка чрез друга кампания, подкрепена от държавните глави.


Карибските страни се впечатлиха от видяното и се включиха. "Това е единствената част на света, за която ми е известно, че е изградила верига на доставки", каза Гейл Смит.


При избухването на пандемията само две африкански страни можеха да тестват за коронавируса. Сега го могат всички. Нкегасонг е


шокиран колко много информация не стига до страните членки,


затова африканският Център за контрол и превенция на заболяванията организира онлайн обучение за всичко - от безопасна работа с телата на починалите до геномното проследяване. "Гледам Африка, гледам САЩ и, честно казано, съм по-оптимистичен за Африка заради лидерите и полагането на максимални усилия въпреки ограничените ресурси", каза Сема Сгайер, директор на фондацията "Сурго", която изготви индекс на уязвимостта от COVID-19 за всеки регион. Тя каза това въпреки скока в броя на заразените в Африка преди няколко седмици.


Следващият спешен въпрос са ваксините за COVID-19. Африканските страни организираха конференция, на която настояха за равнопоставен достъп и обсъдиха производствени варианти, за да прекратят почти пълната си зависимост от външния свят. Те започнаха да извършват клинични изпитания от последен етап, каквито отдавна се правят извън континента, като си поставят за цел те възможно най-скоро да станат 10.


Нкегасонг каза, че Африка се нуждае от поне 1.5 млрд. дози ваксини, достатъчно за да се обхванат 60 процента от населението за "стаден имунитет" с двете дози, които вероятно ще са необходими. Това ще струва около 10 млрд. долара.


Световната здравна организация казва, че Африка трябва да получи поне 220 милиона дози чрез международната инициатива за разработване и раздаване на ваксината КОВАКС. Това е добре дошло, но не е достатъчно, каза Нкегасонг. Следващото му препятствие е как да достави дозите из целия огромен континент, който има най-лошата инфраструктура в света. Под половината африкански страни имат достъп до модерни здравни заведения, каза той.


Последиците от COVID-19 са опустошителни за Африка, от образованието до икономиката и борбата с други болести. Нкегасонг планира голяма конференция догодина, на която да окаже натиск на страните съществено да увеличат разходите си за здравеопазване, преди да се е появила следващата пандемия. "Ако не направим това, нещо определено не ни е наред", каза той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Здравни експерти сочат ниската средна възраст на африканското население като фактор Ковид-19 да не е взел повече жертви, както и бързото въвеждане на карантини и късната поява на вируса. "Имайте търпение. Все още не знаем много неща", каза Нкегасонг.

  Струва ми се , че демографията и географията имат превес над карантините в съотношение 2:1 .
  ......което изчерпва темата .....

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Браво на африканците ,когато там работят подготвени и умни хора ,нещата се случват ,въпреки бедността и тежкия климат .

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Поредната доза дневна лъжа за "пандемията"...

 4. 4 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Поредните хвалби за африканците. Как много добре се справят.

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Африка е напред в борбата с всички зарази

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Поредната расистка шегичка на писарушките.

 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 842 Неутрално

  По средна продължителност на живота,от последните 41 държави,40 са африкански.Достигната средна продължителност е в диапазона 40-59г.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 8. 8 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Кое му е бравото?
  Че "младата" им средна възраст устойчива на COVID19 се дължи на високата смъртност от болести и не преживяват над 45 или, че негрото пръчало 1.5 млрд. дози ваксини и Гейтс хареса това. :)

 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  От Статията, "разбрах", че Африка е отлично място за живеене, и африканците трябва да си стоят в Африка, и да не припарват в Европа!

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2081 Любопитно

  До коментар [#8] от "Enter_K":


  Гейтс хареса това
  —цитат от коментар 8 на Enter_K


  А Сорос? А Иван Костов?

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  видимо добре се справят всяка година срещу еболата например . жертвите са винаги под 3000 , при 60 % смъртност от ебола от заразените . обаче се жертва доста медицински персонал .

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Пълни глупости - от тези 1.3млрд африканци на възраст над 65г са едва 3%, докато в Италия - 23%.

 13. 13 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Поколения наред там оцеляват само силните, така че е нормално да са с добра имунна система.

 14. 14 Профил на hbb33646311
  hbb33646311
  Рейтинг: 8 Неутрално
 15. 15 Профил на vitorio12
  vitorio12
  Рейтинг: 217 Неутрално

  За бедните африканци, си остава глада и старите болести, те си вършат плановата работа. Ковид1984 блокадата идва по друг начин при тях, като прекъснато снабдяване за най бедните, и по някоя друга жива ваксина от чичо Бил и леля Мелинда, новите Freudenabteilung...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3849 Любопитно

  "Богатите страни се провалят срещу COVID-19, но Африка успява"

  Според мен има обяснение на това. Първо в повечето африкански държави се правят много по-малък брой тестове от Европа, Азия и двете Америки. Така, че болни от Ковид-19 има просто те не са регистрирани.

  Второ, трябва да се помни, че Африка е континента с най-младо население на този свят, а както добре всеки вече знае Ковид-19 засяга най-тежко (и смъртоносно) възрастните хора. От там идва и по-малкия брой смъртни случай в Африка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 759 Неутрално

  При средна продължителност на живота около 40 години, благоприятен за възпирането на вируса климат и зравнително голяма изолираност на популациите положението в Африка никак не е учудващо.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Любопитно

  Богатите страни се провалят
  =======
  Защо да се провалят?
  Справят се.....и то много добре.....
  Кой разбрал, разбрал....!

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дневник, личи си, че преписвате безразборно всякакви теми свързани с ковида. Един път преписвате статия където пише, че в Африка положението е ма*ка си е*ало а сега колко са цъфнали и вързали. Явно либералните $$$, които получавате за слугинажа си отдавна са ви отнели нуждата да правите истинска журналистика.
  Масово по доста теми личи $$$ слугинажа ви, особено този към Козяк.

 20. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3083 Весело

  Паднал от палма докато брал банани , починал от КОВИД !

  Добре е , че нямат навсякъде статистика ...

 21. 21 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 379 Весело

  Първо лъжат с настинката, сега ми разправят, че един от най корумпираните континенти се справя добре. А ок верваме ви. Най вероятно е поредния трик да се измъкне някой лев от World Bank, както това стана с парите за зелени начинания.

  https://www.vox.com/future-perfect/2020/2/21/21144624/development-aid-world-bank-paper

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Много хора (включително и аз) очакваха, че положителният ефект от малоумната реакция по цял свят към Ковид 19 ще е нормализиране и очовечаване на човечеството.
  Изглежда то се е случило само в Африка. Може би и затова, че свръхконсуматорската култура не е пробила там.
  А Джон Нкегасон доказа, че не социалната дистанция ще ни спаси от вируса, а физическата. В България това съм го чул само от отделни журналисти в "Дарик" радио с може би в БНР.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1018 Весело

  Богатите страни се провалят срещу COVID-19, но Африка успява (засега)
  ...
  Глупости. Пълни.
  Там просто никой не ги брои. В много страни даже не знаят, че някой се е родил и умрял, щото никой не ходи да ги брои в джунглата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Пореден журналистически буламач гарниран с абсурдни твърдения, който Дневник препечатва от левичарски медии. Губене на времето е да се четат такива материали , камо ли да се коментират.

 25. 25 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Според Кристиан Дростен, водещ германски вирусолог причината е в по-младата възраст на населението, но възможна причина може да бъде кръстосан имунитет, поради многото специфични за континента болести причинявани от паразити, от които в Европа и САЩ не се боледува.

 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#19] от "Rocketman":

  Дневник, личи си, че преписвате безразборно всякакви теми свързани с ковида. Един път преписвате статия където пише, че в Африка положението е ма*ка си е*ало а сега колко са цъфнали и вързали. Явно либералните $$$, които получавате за слугинажа си отдавна са ви отнели нуждата да правите истинска журналистика.Масово по доста теми личи $$$ слугинажа ви, особено този към Козяк.
  —цитат от коментар 19 на Rocketman

  Ако можехте да четете, щяхте да разберете, че прогнозите са били в Африка да си е е*ало м*йката и Нкегасонг е постъпил разумно, като е е**л м**ката на прогнозите. А в България НОЩ направи обратното, не само им повярва, ама и ни ги натрапваше брутално агресивно. Докато в началото обясняваха, че е просто грип.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Важно е как се отчита причината за смъртта, например в Русия смъртността е доста ниска - около 20 хиляди починали досега, но за 7 месеца тази година общо починалите са 58 хиляди повече от миналата година за периода. Водят ги че умират от друго. Подобно е и в африканските държави, но въпреки това ситуацията там е много по-добра от очакваната.

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  "Богатите страни се провалят срещу COVID-19, но Африка успява" Според мен има обяснение на това. Първо в повечето африкански държави се правят много по-малък брой тестове от Европа, Азия и двете Америки. Така, че болни от Ковид-19 има просто те не са регистрирани.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Тестовете регистрират заразени. Не всички заразени са болни.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gopeто":
  Специално за България, трябва да сме щастливи от това, че веднага след първия случай бяха въведени строги мерки. Пак ще цитирам Дростен, който каза че Германия (понеже я хвалят като добре справяща се) не е направила нищо по-добре от Франция и Италия. Нито болниците в Германия са по-добри, нито мерките са били по-различни. Причината за успеха при първата вълна е, че мерките са въведени по-рано.

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#25] от "blagoj":

  Ами тъкмо този кръстосан имунитет може би е причина и за ниската заболеваемост у нас - при 4 коронавируса, предизвикващи 30% от т.нар. простудни заболявания у нас, по-голямаа част от българското население вече се е срещала с няколко братовчеда на ковид-19.

 31. 31 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#29] от "blagoj": Аз се чувствам щастлив, когато се изкача някъде в планинанта и дишам с пълни гърди чистия въздух, наслаждавам се на песните на птичките и на всичките аромати. И още милион ситуации ме правят щастлив. И нямам нужда нито от вас, нито от банкянския изрод милиционер и присъдружния му миризлив каскет, нито от фатмака с генералска униформа от ВМА можете да ми нареждате кога да бъда щастлив. А пък от техните изродщини и малоумия оправдани от Ковид 19 няма как да се впечатля и да не имс изсмея и изплюя в безличните им глави.
  Повечето българи изобщо не слушаха и не вярват на изродите от НОЩ и правителството, а следваха инстинктите и разума си и вероятно това са основните прричини всичко да минава по-леко.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gopeто":
  Не всички могат да си живеят щастливо на върха в планината и да дишат там чистия въздух. Ти си по-скоро изключение.

 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Видяхте ли бе. Миенето на ръцете е вредно.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Все пак там живее най-младото население.

 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#32] от "blagoj":

  До коментар [#31] от "Gopeто":Не всички могат да си живеят щастливо на върха в планината и да дишат там чистия въздух. Ти си по-скоро изключение.
  —цитат от коментар 32 на blagoj

  Нищо не сте разбрали. Никакво изключение не съм, аз не живея в планината. Понякога ходя там. И не исках да се хваля с това, а да ви обясня да не ми налагате вашето виждане за щастие. И да не се опитвате да ми пробутвате долната лъжа, че Бойко Борисов бил взел адекватни мерки срещу Ковид 19 и ни бил спаслил.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  В тропиците и екватора епидемията от Ковид-19 е по-слаба. Просто вирусът не понася горещината. И трудно се задържа, щото съхне бързо.

 37. 37 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 159 Неутрално

  В тропиците и екватора епидемията от Ковид-19 е по-слаба. Просто вирусът не понася горещината. И трудно се задържа, щото съхне бързо.
  —цитат от коментар 36 на Judjuk


  А като вземем и факта , че там дори не знаят точно колко е населението, камо ли да се правят тестове близки до нивото на развитите страни...

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Автора на статията си знае най-добре причините, поради които май пресилва нещата. Това не е услуга нито за Африка, нито за света, но вероятно някой има нужда да бъде хвален континента и въпросния шеф на тази общоафриканска организация.
  Що се отнася до това, има ли вирус или не, залитането в едната или другата посока е излишно и в същото време много вредно.
  Тези, коит вярват че няма вирус и епидемия, влошават своите и на тези които са около тях шансове, да не бъдат заразени и част от тях да влезат в статистиката като болни, тежко болни, за съжаление и починали.
  Другите, които са пренавити и парализирани от страх, освен психически заболявания, си докарват за продължително време асоциален тежък живот, понякога с влияние и върху личните си финанси.
  Да се пазим в рамките на разумното, да си гледаме работата и бизнеса, ученето и все пак да не забравяме и да живеем колкото е възможно по-приятно. Не дни и месеци, а години ще живеем с този и вероятно много други, включително и нови вируси - както си е било винаги досега.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK