Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

© ReutersПреоборудваните да приемат потенциален приток на пациенти с короноваривус сгради в САЩ намериха ново приложение - да подслонят бездомните от опасните нива дим във въздуха след пожарите в западната част на страната.


Убежищата за чист въздух в Сиатъл са сред няколкото извънредни мерки, приложени през последните две седмици, за да защитят населението от последиците от пожарите, които унищожиха над 2 млн. хектара гори и изпуснаха токсични потоци пепел и дим в небето, разказва "Ройтерс".


"Трябва да се уверим, че тези, които нямат дом, могат да намерят здравословен подслон", разказва пред "Ройтерс" Доу Константин от администрацията на окръг Кинг, Вашингтон.
"Здравословният въздух не е само за тези от нас, които имат пари и привилегии и възможността да се затворим в домовете си и да използваме филтриращи въздушни системи, той е за всички."


Така нареченият "център за здравословен въздух" в Сиатъл отвори врати на 11 септември, след като качеството на въздуха в някои градове на западното крайбрежие се нареди в класацията на най-лошите в света според глобален индекс, поддържан от швейцарската компания IQAir.


През първата седмица след отвярането центърът редовно достига капацитета си от 100 души, казва говорителят на окръга Чейс Галахър.


Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

© Reuters


В района на Сиатъл има приблизително 12 000 бездомни, показа преброяване през януари.


"Какви са рисковете от събирането на хора на едно място и разпространение на Covid-19 срещу стоенете им навън при лош въздух? Количеството дим ни накара да преценим риска, така че си струваше да вкараме хората вътре при правилните условия", каза Лео Флор, директор на окръг Кинг за социални грижи.


Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

© Reuters


Рекордно замърсяване


Твърдите частици, по-малки от 2.5 микрометра, известни като PM 2.5, са едни от основните замърсители на въздуха. Частиците са по-тънки от ширината на човешки косъм, достатъчно малки, за да се заровят дълбоко в белите дробове на човека и дори да проникнат в кръвоносната система.


Към 15 септември замърсяването на въздуха е достигнало исторически нива в пет града в щата Орегон - Портланд, Юджийн, Бенд, Медфорд и Кламат Фолс, според държавни служители.


В Портланд, най-големия град на Орегон, местните власти превърнаха конгресния център във временен заслон за дим и започнаха да разпространяват маски KN95 сред бездомните.


Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

© Reuters


"Много хора предпочитаха да вземат маските, но да останат навън", каза пред "Ройтерс" Денис Терио, говорител на окръг Мултнома, Портланд. "Но с течение на времето и продължителното замърсяване все повече започнаха да използват убежищата."


На 12 септември замърсяването на въздуха от пожарите е достигнало максималното ниво от 500, измервано в индекса за качество на въздуха (AQI) на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA)- всяко ниво на AQI над 300 се счита за опасно за здравето.


Други градове, засегнати от горските пожари, също намират начини да предпазят хората от дима.


В Калифорния департаментът за управление на извънредни ситуации в Сан Франциско превърна три библиотеки в убежища за дим на 11 септември.


Задушавани от дим: Градове в САЩ отварят убежища за чист въздух

© Reuters


Същия ден Ванкувър, в Британска Колумбия, отвори за бездомните читалища и библиотеки, които вече са били оборудвани с мощни въздушни филтри миналата година, според говорителя на града Аштън Патис.


Много градове от години имат включени в плановете си за извънредни ситуации аварийни заслони за дим, след предупрежденията на учените, че изменението на климата води до по-горещи и по-сухи лета, които изострят риска от пожари.


Подобно на Ванкувър, Портланд започна да се подготвя за подобна ситуация, след като опустошителните пожари през 2017 г. опустошителни пожари, каза Терио.


"Гъвкавата инфраструктура е от решаващо значение. Ние отдавна настояваме за изграждането на инфраструктура, която може да служи при този вид извънредни събития", разказва Сам Картър, основател на нестопанската организация Resilient Cities Catalyst. "Но макар физическата инфраструктура да е ключов компонент, социалната инфраструктура и социалната структура на дадено място могат да бъдат много по-критичен фактор, когато става въпрос за живот и смърт."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK