Каракачанов поиска България да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС

Комисия по отбрана Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Комисия по отбрана Красимир КаракачановБългария трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, ако държи на националните и европейските интереси. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за ТВ Европа.


"България не е против, но ще каже, че не е време да се насрочва дата за провеждане на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е подготвен да се появи в първи клас, има предучилищна подготовка", каза още Каракачанов и обяви, че "в момента говори от името на правителство."


С коментара си по тази тема (интервюто е достъпно отчасти тук, отчасти цитирано от БГНЕС) Каракачанов изпълнява заканата си България да блокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС. Като председател на Съвета на ЕС Германия се надява първата конференция - същинското начало на преговорите, след като евролидерите формално одобриха възможността това да се случи - до края на тази година. Необходимо е обаче единодушие между страните в ЕС.
В началото на месеца първо в интервю за македонска телевизия той предупреди, че блокирането от страна на България е възможен сценарий, ако Скопие не реши двустранните си исторически въпроси със София и не се придържа към Договора за добросъседство от 2017 г. Специално бе споменат спорът за революционера Гоце Делчев. Премиерът Зоран Заев смята да обсъди темата с българския си колега Бойко Борисов, когото ще посети в следващите седмици - първа чуждестранна визита в новия мандат на Заев.


"Никола Димитров 3 години не направи нищо"


Във вчерашното интервю обаче Каракачанов отиде по-далеч. Той припомни, че България още при одобрението си (през октомври 2018 г.) за принципно начало на преговорите е заявила, че спазването на договора (а то включва и решаване на историческите въпроси) ще се противопостави на междуправителствената конференция.


Вицепремиерът обвини досегашния външен министър (а в новия кабинет на Заев - министър на евроинтеграцията) Никола Димитров, че три години не е направил нищо за подобряване на двустранните отношения.


Споменавайки ръководителя на смесената историческа комисия от македонска страна Драги Георгиев, той заяви още: "Тези хора нямат никакво намерение да водят искрен диалог с България. Те смятат, че може да замазват нещата. Те си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат".


По думите му това не е промяна в политиката на България към Северна Македония, а придържане към позицията на правителството, одобрена от парламента.


"Мостове с помощта на българските партньори"


Позицията на България стана тема сред европейските политици след меморандум, изпратен до страните членки от българското правителство и изтекъл в македонски медии. Позициите с искане ЕС да заеме страната на България в историческите спорове и да приеме македонците и македонския език за изкуствено създадени обаче не са били публично подкрепени от нито една страна.


И кореспондент на "Евронюз" съобщи миналата седмица, че всички държави в ЕС са срещу България по темата, а само тя иска двустранният спор да бъде част от преговорната рамка.


Германия като председател на Съвета на ЕС до края на годината поне два пъти даде сигнал, че приема българската позиция. БНР цитира министъра по европейските въпроси в Берлин Михаел Рот, според когото ЕС няма да иска от Северна Македония нови критерии и условия за присъединяване към ЕС, различни от досегашните. По думите му "бихме искали да изградим надеждни мостове с помощта и на българските ни партньори".


Според Каракачанов не става дума за нови критерии, а за "много ясен критерий от началото на съществуването на ЕС: всяка страна, кандидат за членство, да е изчистила проблемите със съседите си, преди да започне преговори".


По-рано германският посланик в Скопие заяви, че в преговорната рамка не би трябвало да има двустранни въпроси. Миналия месец пък директорът на отдела за Западните Балкани към германското външно министерство Сусане Шутц заяви, че Берлин иска първата междуправителствена конференция да е до края на годината и че спорове като този между Северна Македония и България трябва да се решават "в духа на добросъседските отношения".

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално


  "България трябва да се противопостави на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, ако държи на националните и европейските интереси. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов "
  По принцип , може би , е прав. Само питам той като "виден " историк къде беше преди 1989 г , когато въпросът вече беше "трептящ " да го повдигне и изясни ! Или тогава свирехме на друг "инструмент " ? И мнението на проф.Дина Станишева беше ЗАКОН в т.н.исторически среди !

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  С оглед на начина, по който продължават да се държат братята ни, оттатък Вардар като че ли ще се наложи да вземем това неблагоприятно И за нас решение...

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1115 Разстроено

  Бай Х*й ще подпише всичко.

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално

  Македония не е стока на политическия пазар !

  [email protected]
 5. 5 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 269 Неутрално

  На тоз дебелия , му се усладиха подкупите от мАкедонските пасоши. Това е неговото "чекмедже" дет, има една дума.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Любопитно

  Гоце Делчев каза: "Другари, аз сега заминавам за България, ще получа от нашите другари пари и знайте, че тези пари ще отидат тъкмо за делото, за македонското дело и ще продължа с всички сили и средства (борбата) с тези гадове, не с гадове, а като (с) хора. Ако не се обединим, знайте, Македония е разкъсана, ще стане война, дали тази война ще сполучим или не, ще се предизвика по-голяма война, ще стане европейска намеса, ще пострада България." И Делчев тръгна към границата.

  [email protected]
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Вето, бе!

  Щото казано е:
  Който жали пръчката - не либи чадото свое!

  Я вижте гърците ся как са либат с мАкетата ...

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Любопитно

  А преди това, той каза още: "Бъдете смели, имайте срещи и с други. Всичкото зло е от Фердинанд. Ако аз умра, да не ви е просто, ако не обърнете палата на Фердинанд наопаки. Всичката роля играе той. А посредници между тях и офицерите са Дървингов и Николов, Саракинов, мичман Саев, Иван Караджов и той беше със същата свита. Те като сила се засилиха, искаха те да са господари. Ние не можем да спечелим пълна свобода, ние ще искаме автономия. Целта на Централната организация беше тайна, един ден само по себе си, след 10 или 15 години, без да се съмняват Сърбия и Гърция, тя ще се обедини с България."

  "Гоце Делчев", биография, П.К. Яворов, изд. "Български писател", 1989 г.

  [email protected]
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  Сега Македония ли ни е най-големия проблем.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3274 Весело

  Каракачанов взе да предава четата, пардон, правителството.
  Като няма друго какво да каже, идва национализмът, не че братята македонци са китно цвете за мирисане.
  То че Каракачанов няма да е вече военен министър е ясно, но в Парламента му се влиза.
  Това е, изборите са на прага, един от най-важните лакмуси е т.нар. Воевода /и бившия му партнър Сидеров/ - като се активизират, значи...

 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Куче, което лае, не хапе. На Шкембе войвода ще му звънне някой трети секретар оттатък океана и ще стане като с Грипените...

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Македония ни е проблем от около 140 години....но вие очевидно не сте забелязали, а очевидно и нямате капацитет да го осмислите!!!
  Смирено препоръчвам четенето и мисленето преди писането...МОЛЯ!!1

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  " Споменавайки ръководителя на смесената историческа комисия от македонска страна Драги Георгиев, той заяви още: "Тези хора нямат никакво намерение да водят искрен диалог с България. Те смятат, че може да замазват нещата. Те си въобразяват, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е ЕС и как работи. Те имаха три години да се превъзпитат"."

  Тук съм съгласен със шкембе воеводата, но с уточнението, че наистина определени знайни и незнайни имена в ЕС вече започнаха да се изказват срещу нашата позиция и да ни обясняват как не трябвало да налагаме вето на комшиите...Тия дни го направи един германец, не му помня името !
  Компромис с език и кражба на история ( а от там и национална идентичност) не трябва да се прави ! Така че комшиите оттатък Делчево да имат много здраве, след като търсят само начин да хитруват на дребно до последно......

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Когато Каракачанов каже Добър Ден, понякога слънцето наистина е на небето.

 15. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тия две държави трябваше ръка за ръка заедно да вурвят в тоя процес! Голяма грешка бе приемането на България(неподготвена) по стратегически съображения преди това! Сега ще има джафкания...

 16. 16 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Май ще се окаже, че не е много добра идея да сложиш доносник от 6-то на министерски пост!

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Сега Македония ли ни е най-големия проблем.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Сега?
  Те' ти Вазов, от преди повече от век:

  "Па шта си ти?"

  "Па шта си ти?" - такъв въпрос задава
  във твоя дом безочлив чужденец.
  "Па шта си ти?" - с такваз псувня смущава
  душата ти некакен пришълец;

  "Па шта си ти?" - туй питане навред -
  при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
  о, бъларино, сърбин ти полага
  и чака с начумерен лик ответ.

  Но ти пази се, прав ответ не давай.
  Кажи се португалец кюрд, сириец,
  лапонец, негър, циганин, индиец -
  но българин се само не признавай.

  Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
  влече позор, побой затвор, изгнанье -
  невидени при прежните тирани.
  Скрий, че си българин в най-българския край;

  че си потомък Самуилов, на Атонский
  Паисий внук; скрий на коя си майка син,
  на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
  и езерата и горите македонски!

  Не споменувай Лозеград,
  Люлебургас, ни Булаир ужасни:
  ти би разбудил подозрения опасни,
  че на героите техни може да си брат.

  Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
  дъбрава, езеро, река, рид, планина
  ще викат с глас през всички времена:
  "Тук българи са, българи от памтивека!"

 18. 18 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Само за сведение - ако отворите румънската история, ще я видите през 12 век като държава на... "влахо-българи" с цар Иван Асен... Да се чудиш през ранното Средновековие колко народ иска да си присвои нашата история - а тя е наша ОБЩА, защото тогава в Българската държава живеят и българи, и македонци, и власи, и молдовци. Крайно време е да се признае това и да няма глупави спорове.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  До коментар [#1] от "doroteus":

  "По принцип , може би , е прав. Само питам той като "виден " историк къде беше преди 1989 г "

  Къде беше ли? Беше агент на ДС с псевдоним Иван!

 20. 20 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Не мисля, че това е верния подход. Крайно време е, да си признаем реалностите. Другото е популизъм, който се харчи преди избори. Докато има кой да кълве, а то винаги ще има. Хората са казали: насила хубост не става.
  Ако бяхме богата страна като Германия, отдавна да са поискали да се присъединят към нас.

 21. 21 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Навремето хиляди хора са умирали за тия чукари, наречени сега Северна Македония, искали са да се присъединят към нашата си България, която тогава е значела нещо и е била сила, поне на балканите. След 45 години руснаци и 30 години преход сега се налага насила да се перчим кой за какво се е борил на времето.
  Шкембе войвода сигурен ли е, че Г. Делчев ще иска всички родени в македония да се присъединят към България - където:
  - да плащат за студен резерв на доганката
  - един "успешен бизнесмен" да им краде бизнесите и после от некадърност да ги съсипва
  - почти всички медии да са силно зависими и използвани за пропаганда
  - да им фалшифицират изборните резултати
  - премиера им да ходи по строежите, че май това му е работата
  - образованието и здравеопазването да са на ниво средновековие
  - на където и да се обърнеш - навсякъде корупция
  - да се харчат милиони за съмнителни неща, но пък да са все въс фирми близки до властта
  - и т.н. и т.н.

 22. 22 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Абсолютно! Само лек намек за разследване на Барселонс гейт, шкафчегейт, 200 километрагейт и боце ще тича с променено лице и химикалка в ръка.

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Их че тъпи македонците!
  Да говориш на български, да си в по-голямата си част българин и да се правиш на две и половина.

 24. 24 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Вазов е написал и един разказ за борците - патриоти в Македония: "Но вие българи ли сте?"

 25. 25 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#23] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Друго си е да си признаят и да се присъединят към България, където 240 кратуни да ги управляват, начело с вожда позажникар яхнал джипката, кортнито да реве какво й е отнела демокрацията, а синчето й с продажни рубли да си живее в капиталистическият запад, а доганката да крои следващите схеми за цоцане, я центалка, я пристанище.

 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално

  До коментар [#18] от "gun":

  Румънце имат екскурзии до Велико Търново с тема - ''Да посетим старата румънска столица!'' - питам се нас що не ни правят екскурзии до румънското Търговище, което тогава им е било най-големия град в областта, или до замъка на Дракула - Бран , където е минавала границатаи е била българската митница !
  Между другото и Търговище и Бран, че и реката Прахова са с все с антични римски имена, нали ?
  Същата работа ще стане след има-няма години и с Македония...

  [email protected]
 27. 27 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 62 Неутрално

  "Блокира" и "отлага" не са едно и също нещо. С второто се дава време на историческата комисия да работи и публикува автентичната документи, крити във ФИРОМ от 70 години. След като нещата излязат по вестници и телевизии и има свободни дискусии по тях преговорите ЕУ-РСМ могат да стартират

 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":Вазов е написал и един разказ за борците - патриоти в Македония: "Но вие българи ли сте?"
  —цитат от коментар 24 на Аз


  Ъхъм.
  Но той е за друго - за вътрешните братоубийствени борби.
  Едното винаги, за съжаление, е вървяло с другото ...

  Прочее ... в разказа на Вазов никой от четата не отрича, че е българин ...

 30. 30 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Детската градина за нереализирали се тролове на македонска тема. Оставете ги хората на мира, да си говорят и мислят що им душа сака.

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Нищо не каза за маршрутите ?
  А за Македония и Албания - ще се получи същата история, както Австро-Унгария е налапала ненужната Босна 1908...
  Сега ЕС ще ги налапа, за да преглътне горчивия Брекзит....

  [email protected]
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  До коментар [#20] от "2029":

  Реалностите са, че до 1944 година сме били ЕДИН НАРОД В ДВЕ ДЪРЖАВИ!
  Реалностите са, че по заповед на коминтерна жоро тарабата биеше българите в Пиринска Македония да се пишат Македонци!
  Реалността е, че комунистите на наша територия/които никога не са били българи/ бяха готови да отстъпят част от Отечеството на тито за проекта на същият гнусен коминтерн.
  Реалностите са, че 760 години шумадийска пропаганда е повредила капацитета на някой братя, оттатък Вардар да мислят, но това не променя нито историята, нито реалностите!!!

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Любопитно

  До коментар [#25] от "Аз":

  Искрено, чисто човешки и християнски съм загрижен за Вас!!!!
  Добре ли сте - в смисъл добре ли се чувствате?!?!?!

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Куче, което лае, не хапе. На Шкембе войвода ще му звънне някой трети секретар оттатък океана и ще стане като с Грипените...
  —цитат от коментар 11 на it


  За съжаление се страхувам, че сте прав.

  Само дето няма да слизат чак до това ниво.
  Някой трети секретар ще звънне на Баце и Той ще изкозирува ...

 35. 35 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 589 Любопитно

  Поредния популистки ход за шкмбето-агент. С казармата какво стана?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Когато Република Македония почне преговори за ЕС, на ВМРО-БНД ще му останат само джендърите и норвежците.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 37. 37 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#32] от "selqnin":

  Реалностите са, че след има няма 20 години, албанския език ще е матерен за по-голямата част от населението на югозападната ни съседка.

  А че комунистите са безродници, спор няма никакъв. На един колега от Петрич, баща му са го пребивали през 50-те, защото не се е писал македонец. Тогава е бил е на 16-17 години.

 38. 38 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Естествено.
  А ако Герб се ослушва, оттеглете подкрепата си.

 39. 39 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1281 Весело

  Много ясно, че ще поиска - инак ще падне цената на българските паспорти в Македония и ще му умре алъш-веришът на тоя валутен "патриот"

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 40. 40 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#26] от "karabastun"

  Е, има доста екскурзии от София до замъка Бран, където май веднъж бил преспал Владо Кола, известен като Дракула:). А брат му и дядо му се казват с благозвучното романско име Мирчо.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5704 Неутрално

  "Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато сме си българи, и всички страдаме от една обща болест. Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, те нямаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани..."

  Гоце Делчев

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  В случая Каракачанов е прав.
  Въпреки че следствие на демографскит процеси в РепубликаСевернаМакедония, най-вероятно след половин век, ще бъдем отново съседи с албанците.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално

  До коментар [#40] от "gun":

  Нали това казвам - същата схема правят и с Македония - Румъния постига независимостта си едва след края на Руско-турската освободителна война през 1877 г. затова в румънската история тази война е наречена „Войната за независимост“. Официалният език на църквата и администрацията е старобългарският и неговата азбука – кирилицата. Въпреки че в говора на населението на новообразуваната държава Румъния тогава доминират славяно-български думи и изрази, азбуката по политически причини е сменена с латиница и се вземат мерки влахо-молдовсият език да се романизира.

  [email protected]
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Разстроено

  До коментар [#42] от "Molossian":

  , най-вероятно след половин век, РОМИТЕ ще бъдат съседи с албанците.

  [email protected]
 45. 45 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#44] от "karabastun":

  След 50 години в Уикипедия ще пише: Българи - стар народ, останки от който живеят в днешните градове София и Чикаго.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 46. 46 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#18] от "gun":

  От една страна Асеневци имат влашка жилка, а Иван Асен втори официалната му титла е " В Христа Бога верен, Тцар (Цезар) и автократ на българи , власи и гърци " . От друга страна , никой сериозен , независим историк не брои румънците за наследници на власите. Това е изчезнала, претопена народност- колкото са власи румънците, толкова са и българите , ако не и повече.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Неутрално
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Любопитно

  До коментар [#32] от "selqnin":

  Реалностите са, че до 1944 година сме били ЕДИН НАРОД В поне 5 / ПЕТ / ДЪРЖАВИ!
  И в т.нар Румъния, и в Гърция, и в Сърбия, и в Турция......

  [email protected]
 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8260 Любопитно

  До коментар [#32] от "selqnin":

  И то без да броя Албания, Украйна и Молдова....

  [email protected]
 50. 50 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Шкембо воевода е просто поредния предател на българските интереси. Настройва два братски народа един срещу друг. В момента когато най после българи и македонци могат да осъществят вековната мечта. Мечтата да живеят в една държава. В Европа! Ама Кремъл не ще, и агент Шкембо действа.

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Пуснете макитата да ходят да си трошат главите. Брюксел и без това няма да ви пита.
  За сега се очертава СМ да стане член 20 години след разпадането на ЕС. Що трябва да ни смятат за виновни и да ни презират?

 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  От 2016 съм писал тук, че темата Македония ще бъде удобно ползвана от политически сили в България на вътрешната сцена. Спазва се традиция !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Каракачанов поиска България да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ВЕНТРОЛОГИЯ

  ДОНОСНИКЪТ на ДС ИВАН само си отваря устата

  Вместо него ГОВОРИТ МОСКВА

 54. 54 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Предаването на Македония на сърбите е един от най-големите грехове на комунистическите безродници!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Аз не смятам, че е "поискал", а че е казал, че така ще стане/че вече е решено.

  И е напълно прав, браво. Онези еничари ни правят на луди и се мислят за много хитри.

 56. 56 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Вероятно ще има натиск върху България за промяна на позициите ѝ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 57. 57 Профил на Ufo
  Ufo
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Право казва Каракачанов, защото неговата позиция е основана на историческите факти, че като цяло Македонската област е най-вече българска.
  Съвсем друг е въпросът какъв е полезният ход на България сега, а той е да не се пречи на северномакедонците да влязат в ЕС, чрез това фактически 'присъединявайки се' към България. Нали това е бил винаги националният ни идеал, заради който загубихме последните 3 войни!

 58. 58 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз":Искрено, чисто човешки и християнски съм загрижен за Вас!!!!Добре ли сте - в смисъл добре ли се чувствате?!?!?!
  —цитат от коментар 33 на selqnin


  Aз пък съм загрижен за пропуските във вашето образование, което прилича поврче на убразувание. Балканската войнна се е случила през 1912 та година. След нея Македония е разделена на три части – Вардарска Македония за Кралство Сърбия, Пиринска Македония за Царство България и Егейска Македония за Кралство Гърция.
  Първата световна война не сме между победителите, както се надявам да ви е известно, и България губи и Струмица.
  По време на втората световна война, може би сте разбрали от някъде, сме били съюзник на Германия, която е окупирала Сърбия.
  Интересно как точно очаквате, след като губим и тази война, а сърбите са от страната на победителите някой да вземе тяхна територия от преди войната и да я даде на загубилите.

  Вярно е че историята е курвата на политиката, ама вие я докарахте до някаква извратенячка с тълкуванията си.

 59. 59 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  На всички "разбиращи" от история , които са ми цъкнали минуси препоръчвам до почетат малко по темата.

  Ето:

  https://www.dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Македонизация_в_Пиринска_Македония

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 60. 60 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Искайте срещи и обяснете на Европа какво правят тези крадци (македонците)! Обяснете на ЕС, че това ще разпадне съюза най-бързо, когато се пренебрегват въпроси за суверенитет и идентичност!
  Гърците за едно име 25 години – някой каза ли им нещо... дадоха им 350 млрд. и им опростиха половината! ЗАЩОТО ИМАТ ПОЗИЦИЯ И СА С ВДИГНАТИ ГЛАВИ – НЕ ВДИГНЕШ ЛИ ГЛАВА ВСЕКИ ЩЕ ТЕ ПРЕНЕБРЕГВА!

 61. 61 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  В Северна Македония вече няма българи. Сърбите и гърците ги избиха. Отдавна не сме братски народи. Затова никакъв компромис.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Не мисля, че това е верния подход. Крайно време е, да си признаем реалностите. Другото е популизъм, който се харчи преди избори. Докато има кой да кълве, а то винаги ще има. Хората са казали: насила хубост не става. Ако бяхме богата страна като Германия, отдавна да са поискали да се присъединят към нас.
  —цитат от коментар 20 на 2029


  Няма много българи, които да искат да присъединяват македонците. Те са с териториалните претенции. Въпросът е за историята. И канадците, и американците в определен момент се определят като канадци и американци, нищо, че някога са били британци, французи и всякакви други. Но не са тръгнали да си присвояват френската или британската история.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Златимир Дуков ΖΔ
  Златимир Дуков ΖΔ
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Моето мнение е, че в никакъв случай не трябва да им се позволява на северо-македонците да тълкуват историята както дявола тълкува библията. Кратко и ясно: МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ, ПИСМЕНОСТ И ЕЗИК СА СЪЗДАДЕНИ 1944-45 год. в манастира Прохор Пчински в днешна Сърбия. След 1944 год. историята си е вече тяхна. Относно езика, не очаквайте, че ще проговорят на литературен български. Езика е вече факт и според мен не трябва да бъдем чак такива инати и псевдонационалисти

 64. 64 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 972 Неутрално

  този пореден патриотичен миризлив напън случайно да има връзка с обявеното днес намерение да цани едни израелци за "модернизация" на едни 40-годишни танкове?
  за по има-няма два милиона парчето?

 65. 65 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Каракачана, когато паспорти им продаваше,
  със съвсем други приказки ни заблуждаваше.

 66. 66 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Първо - престъпления срещу човечеството, извършени преди и след ВСВ на територията на Вардарска Бановина, а след това и СФРМ, където стотици хиляди българи са репресирани само затова, че са отказали да станат първо сърби, а след това македонци не може да е двустранен въпрос в организация като ЕС, за която човешките права и демокрацията са основа на съществуването ѝ. Затварянето на очи от страна на другите държави-членки за тези престъпления подрива същността на ЕС като организация на демократични държави.
  Второ - съвместната историческата комисия, вместо да обсъжда пренаписването на българската история, да се занимае, като основен и единствен въпрос в дневни ѝ ред, с въпроса за правната и политическа реабилитация на стотиците хиляди репресирани българи, отказали да става сърби и "македонци", и за възстановяване на доброто им име и това на техните наследници, както и възстановяване на отнетата им собственост. И след това да се закрие.
  Всичко друго е наливане на вода в мелницата на македонизма.

 67. 67 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1164 Гневно

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Решението е много благоприятно за нас
  На нас разширение на ЕС не ни трябва

  гошо
 68. 68 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Каракачанов е роден 65 г завършва у-тета 90-та ДС е разформирована същата година Кога са го вербували ,като ученик ли

  гошо
 69. 69 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 144 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK