Ердоган стремглаво насочва Турция към Китай

Ердоган стремглаво насочва Турция към Китай

© Associated PressТурският президент Реджеп Тайип Ердоган бе известен защитник на уйгурите в китайския автономен район Синцзян. През 2009 г. като премиер той нарече нарушенията на правата им, "просто казано, геноцид". Турция е безопасен пристан за уйгурите, бягащи от комунистите, още от 1949 г., там е и една от най-големите им общности в чужбина.


През 2016 г. обаче нещо се промени. Арестът на известния уйгурски активист Абдулкадир Япчан, който живее там от 2001 г., бе последван година по-късно от споразумение за екстрадиция с Китай дори ако нарушението, за което се иска тя, е подсъдно само в една от двете държави. Стотици уйгури са арестувани и изпратени в центрове за депортация от 2019 г. насам, а коментарите на Ердоган по темата са внимателни като всичко написано за уйгурите в контролираните от властта медии.


Обяснението е просто, пише "Форин полиси": режимът на Ердоган и турската икономика са в криза.
Анкара има малко приятели в момента и рачита в голяма степен на Пекин за закърпване на положениет Турската икономика е в криза, тежко засегната и от коронавирусната пандемия, контролът върху централната банка и съдилищата се засилва, чуждите резерви намаляват, търговският дефицит расте, турската лира се срива. Турция вече не е модел за демокрация в региона; западните инвеститори вече са по-внимателни, продължава изданието.


В тази ситуация китайският апетит за експанзия в Западна Азия е шанс за Турция. От 2016 г. двете държави подписаха 10 двустранни споразумения, включително в здравеопазването и ядрената енергия. Инвестициите на Китай до миналата година в Турция са 3 млн. и смята да ги удвои до следващата. Китайските пари са ключови за режима на Ердоган и са укрепвали позициите му в опосновни моменти, пише "Форин полиси".


Дава се пример с 2018 г., когато при срив с 40 на сто на лирата Китайската индустриална и търговска банка дава заеми на турското правителство за 3.6 млрд. евро за проекти в енергетиката и транспорта. Суапово споразумение през юни 2019 г., когато са съкрушителните за Ердоган местни избори в Истанбул, централната банка на Китай заделя 1 млрд. долара - сума без аналог, дадена по суапово споразумение между двете централни банки.


Китай се оказа спасител и през юни, в разгара на коронавирусната криза; вече позволява на турски компании да извършват плащания в юани и това им дава по-голям достъп до китайска ликвидност.


За Турция "Един пояс, един път" е източник на пари, за Китай - достъп до Средиземноморието. Част от проекта е жп линия от Карс до Каспийско море през Тбилиси, а от Баку са връзките с транспортните мрежи на Китай.


През 2015 г. китайски консорзиум купува 65% от третия по големина контейнерен терминал на Турция. Тази година китайски консорциум купи 51% дял в моста "Явуз султан Селим", свързващ Европа и Азия по Босфора, след като прогнозите за приходи не се осъществиха, а италианско-турският консорциум, контролиращ моста, поиска да излезе от проекта.


Този процес подсилва и образа на Ердоган като човек, който може а развива инфраструкура и да привлича средства, а на Турция - като утвърдил се транспортен коридор. Продължава и притокът на средства - 5 млрд. тази година за проекти от инициативата, отпуснати от китайската Export and Credit Insurance Group. "Заради ограничената прозрачност и отчетност на фонда има още притеснения за това къде отиват парите и може ли Турция да плати."


В енергетиката Китай инвестира 1.7 млрд. долара за централа на брега на Средиземно море, която трябва да генерира 3% от електричеството на Турция, китайска компания трябва да изгради и третата турска ядрена централа. Задълбочават се и връзките в отбраната и сигурността; резултат от двустранното сътрудничество са турските балистични ракети "Бора", изработени по модела на китайските B-611 и използвани срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) през май 2019 г.


Делът на "Хуауей" на турския пазар расте - от 3% през 2017-а до 30 през 2019-а. ZTE управляа 48% от Netas, основният производител на телекомуникационно оборудване в Турция.


Тези връзки засега носят полза и на двете страни, а и помаган на Ердоган за една важна задача - да избягва парите на западни или доминирани от Запада институции. Последните биха изисквали от него да прави реформи.


Засега обаче жертви на това партньорство са и уйгурите и дисидентите в двете държави.

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 654 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Интереса клати феса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Така правят умните лидери. Усещат, че запада вече е бита карта, благодарение на ширещата се там либерастия, и насочват страните си към правилната страна във идващия основен световен конфликт - този между западният либерализъм и източният нелиберализъм.

 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  САЩ сами са си виновни със своята неадекватна политика. Докато западните "съюзници" правят всичко възможно да унищожат икономиката на Турция, то Китай и помага. Защо Ердоган да не се възползва?

 5. 5 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Турция ощ в 90-те почна да изгражда силни връзки с Китай и Русия, а България както винаги избра губещия лагер.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  "Инвестициите на Китай до миналата година в Турция са 3 млн. и смята да ги удвои до следващата. "
  Пак неправилен превод. Да се имат предвид 3 млрд.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Този брак по сметка не зная колко ще продължи, но няма как да прикючи щастливо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Турция ощ в 90-те почна да изгражда силни връзки с Китай и Русия, а България както винаги избра губещия лагер.
  —цитат от коментар 5 на staro-nov dnevnik-ar


  Губещ за кого, Чибурашка? За такива като теб всеки лагер е губещ. Що не мръдна малко на запад...?

  Ще ви изрием...
 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Статията е хубава. Не съм запознат с доста от фактите, но Турция няма избор. Ердоган няма избор. Всички проекти в Турция си продължават по график. Само това с "Канал Истанбул" не се знае какво ще стане, но той този проект още не е тръгнал.
  Иначе за мостовете е така, Турция не плаща нищо за построяването но гарантира определен трафик да минава през тези мостове и фирмата, която строи го взима моста за 20 г. и се надява за 20 г. да избие разходите и да е на печалба, но... Построи се и огромен мост "Османгази" за да може от Истанбул по-бързо да се ходи до Измир (съкращава се пътят с 30-40 мин.), но хората не го използват. Просто таксите за ползване на моста са много високи и хората предпочитат да заобикалят по старият път, защото им е по-икономично.
  Същото важи и за моста "Явуз султан Селим", там потокът е много малък. Направиха го задължителен за тирове, и всички тирове минават от там.

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  диверсифицира

  нали то беше хубаво?
  да не зависиш само от едни

  или е хубаво за едни, а лошо да други?

 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Запада плюва като ненормален по Турция, и след това се пули и се чуди защо Турция се диверсифицира и гради икономически връзки с други глобални сили освен ЕС и САШ :)

  Колко странно само, плюваш по някои а после се чудиш защо тоя се отвръща от теб.

  Явно след опита за преврат а ЦРУ в Турция през 2016 САЩ са очаквали да ги заобит повечче в Турция :)

 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Явно след опита за преврат а ЦРУ в Турция през 2016 САЩ са очаквали да ги заобичат повече в Турция :)

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  През 2016 г. обаче нещо се промени.
  =========
  Промениха се много неща.......
  Нека си припомним поне няколко......
  1.....дългогодишния подготвян преврат в Турция.....не успя
  2....държавата стана по цивилна от всякога
  3....външната и вътрешна политика стана по независима
  4....социалната обстановка в страната стана по спокойна и переспективна

  Bukalemun
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  "През 2016 г. обаче нещо се промени........"

  Промени се, да. Съюзниците на Ердоган му организираха атентат и за малко не го убиха.
  Това се промени. САЩ са уж съюзници, пък насърчават опозицията.

  За Ердоган единственият правилен ход е съюз с Китай или Русия. С Русия няма да стане, водили са 50 войни, а това не се забравя.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#4] от "ygo11542256":

  Ако не е САЩ... Тя Турция се крепи на САЩ. Малко лицемерно се получава да се вика срещу САЩ, ЕС, Запада, а в същото време да си дондуркан от тях. Турция е като разглезено бебе, прави си каквото иска и почти всичко ѝ се прощава. Това ако беше друга държава... Но Турция е в Западният лагер след Втората световна и се възползва. Тя Турция копира западните държави. Защо не копира СА, ОАЕ или въобще някоя арабска държава? И Турците се възхищават именно на Запада (като всички мохамедани). Защо не бягат в някоя арабска държава, а на Запад? Защото Запада хем им гарантира западен свободен начин на живот, хем там заплащането е друго.

 16. 16 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 947 Неутрално

  През 2016 г. обаче нещо се промени.=========Промениха се много неща....... Нека си припомним поне няколко......1.....дългогодишния подготвян преврат в Турция.....не успя2....държавата стана по цивилна от всякога3....външната и вътрешна политика стана по независима4....социалната обстановка в страната стана по спокойна и переспективна
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  забравил си 5 . държавата още повече залитна по религията отколкото през последните 50 години. Това никога не води до добър край.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сър Джон":

  Хаха, как си личат комунистическите ви душички... напротив, нещата в една държава вървят добре, само когато религията е на първо място като приоритет на обществото и начин на живот. Аз не знам и една атеистична държава да е пример за нещо добро. САЩ десетилятия бяха водещата световно сила, до голяма степен именно защото винаги са били изключително религиозна страна.

 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Двамата диктатори си стиснаха ръцете. Хората, включително и техните, продължават да бягат през глава към ЕС и USA.

 19. 19 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Глупости, какво е това васално мислене? Турция е велика и силна държава не благодарение на САЩ, не благодарение на демокрацията и на секуларизма, даже не и благодарение на Ердоган, а единствено благодарение на своят народ и неговите ценности, идентичност и родолюбие.

 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#16:"Сър Джон"][/quote]

  религията е начин за формиране на идентичност.
  по простите взимат религията навътре и даже вярват в разните религиозно догми.

  Елита ползва религията като инструмент за обединение на мат'ряла и неговата манипулаци, начин за формиране на общност срещу чуждите, врага така да се каже.

  В Турция исляма е начин месния елит да консолидира турците около тях, едва ли турския елит е много вярващ.
  Ако се лансира секулирицазия и западен мироглед, това неминуемо води до това че мат'ряла ще стане лоялен на чужди сили - Запада, а не на месния турски елит.
  ЗАтова и ислямизацията в Турция не устроива ЗАпада, така губят контрол върху турското население, по скоро им се намалява влиянието върху тях.

  Саудитска Арабия е много по ислямска но на никои от ЗАпад това му пречи.
  Разфасоваха един журналист в Турция и кво?
  Въведоха ли санкции срещу Саудитите?
  НЕ.

  А за филма с Навални дето го съчиниха искат санкции.
  Къде са така нарените "ценности" и "принципи"?
  Няма ги.

  Ако имаха принцип Запада след убииството на Кашоги трябваше да е въвел санкции срещу Саудитска Арабия :)
  Е не е въвел, и няма да въведе.
  Никакви принциши и убити не ги интересуват, а парата и влиянието..

 21. 21 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  С китайци и руснаци, който с тях се асоцийра,
  след кратко време и икономиката му фалира.

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  В статията пишат пълни глупости. Как Турция ще разчита на Китай, като Китай е конкурент на Турция в много евтини производства. Само дето турските са по-качествени. Китай е големия губещ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сър Джон":Хаха, как си личат комунистическите ви душички... напротив, нещата в една държава вървят добре, само когато религията е на първо място като приоритет на обществото и начин на живот. Аз не знам и една атеистична държава да е пример за нещо добро. САЩ десетилятия бяха водещата световно сила, до голяма степен именно защото винаги са били изключително религиозна страна.
  —цитат от коментар 17 на ygo11542256


  Изключително религиозно е да се молиш в музея. Под християнските икони :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#15] от "anonim440":

  Плюс това, какво значи САЩ? САЩ е държава буквално на ръба на гражданска война. Противоречията в самото американско общество са толкова дълбоки, че просто няма никакъв шанс за помирение. А най-лошото е, че едната страна във американският конфликт буквално ненавижда своята собствена държава и иска да унищожи нейното минало и нейната идентичност. Либералите са тези, които смятат, че САЩ са расистка, сексистка, гадна държава. Консерваторите са тези, които смятат че САЩ са най-великата държава на света, която трябва да води човечеството. Но за съжаление либералите доминират напълно медиите, Холивуд, развлекателната индустрия, и най-вече - училищата и университетите, а с тях и съзнанието на младите хора. Така че, какво бъдеще за Америка? Бита карта е тази държава, нейният собствен елит ще я унищожи, американските капитали вече са в Китай. Това е.

 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#20] от "WWW":

  Простите хора вярват в демокрацията, прогреса, равенството, модерните ценности, и тем подобни леви утопии... умните хора си пазят вярата, идентичността, традициите, и най-важното - избират си лидери, които да работят за тях, а не за някакъв измислен "елит"...

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  Китайците накрая като ги "наведат", турчалята дори няма да разберат кога се е случило....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  На Ердоган, икономиката му се срива
  изнамерил с катайците да я развива.

 28. 28 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#19] от "ygo11542256":

  Била е велика преди 1923 г... Османската империя е била велика. Сегашна Турция, колкото и да се напъва, е едно нищо. По-добре е да се вижда реалността. Турците имат много положителни качества, но да се твърди, че в момента Турция е велика държава...
  А що се отнася до турската идентичност, да тя е силна, но идентичността както може да помага, така може и да пречи... Защо се забравя исляма? Ако бяха християнска държава щяха да са несравнено по-добре. То и Ердоган все имитира християнски държави и християнски държави дава за пример. Като го питаха защо иска да смени начина на управление в Турция и да я направи президентска република и той даде за пример Русия и Франция.

 29. 29 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#20] от "WWW":

  Не е точно така. В определени случаи те си нарушават принципите, това е скандалното.
  Те не са като комунистите, които нямат никакви принципи.

 30. 30 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender":

  Китай никога не е губещ , малко по малко завладява както Сибир ,така и територии на запад , Турция е една от тях ,а китайските стоки заливат турския пазар и са в основата на алъш вериша .

 31. 31 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#24] от "ygo11542256":

  А тя Турция не е на ръба на гражданска война? Били ли сте в Турция? До колкото разбирам знаете езика.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  "Ердоган стремглаво насочва Турция към Китай"

  Като преди това тиранина Ердо-ганчо насочи Турция към Русия. Търси други автократи и диктатори да го спасят от финансовата и икономическа криза в която самия той вкара своята държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#14] от "hope":

  Имаше и нещо друго.....

  https://youtu.be/QdGd7Z-jNUY

  Преди преврата, много гюленистки медии, заплашително 'шепнеха', че "набелязаната" дата не е много далеч.....
  В този рекламен клип например.....има усмихващо се бебе.....което на турски език означава "gülen bebek".....
  Тук целта беше да се всее предварителна паника сред обществото......

  Bukalemun
 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#23] от "EU defender":

  Закрити са фреските с едни бели чаршафи. Има нещо изключително символично в това да видиш разликата в две културни идентичности, като едната създава нещо, а другата може само да го покрие с бял чаршаф.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Любопитно

  "Турция е безопасен пристан за уйгурите, бягащи от комунистите, още от 1949 г., там е и една от най-големите им общности в чужбина."

  В момента сигурно Турция е дом на най-много уйгури живеещи в чужбина. На второ място е Казахстан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Цялият свят трабва Китай жестоко да го санкционира,
  за вируса, който поразии направи, а не да се стимулира.

 37. 37 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Аз не мисля че има смисъл да мислим каква щеше да е Турция ако беше християнска държава, поради простата причина че тя никога не е била християнска държава и никога няма да стане християнска държава. А и ако Турция беше християнска, нямаше изобщо да е тази Турция, а щеше да е нещо съвсем различно. Тя България уж е християнска държава, но не виждам да сме постигнали за толкова години вече демокрация някакво общество, от което да сме доволни. В крайна сметка мисля че е грешно да смятаме, че определена култура и определена религия е по примитивна или по назадничава или нещо подобно. Такова мислене изобщо не е християнско, то е продукт на съвременният западен атеистичен либерализъм. Турция е това което е - всяка държава има своя култура, религия и идентичност, която я прави уникална. Наистина няма държава, народ или религия на света, която да не харесвам. Единственото което не харесвам, е либерализма, комунизма, секуларизма и всички останали "прогресивни" идеологии.

 38. 38 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Това за България, много зле ще се отрази,
  Турция с китайски боклуци ще се наводни.

 39. 39 Профил на Desislav Ralchev
  Desislav Ralchev
  Рейтинг: 9 Неутрално
 40. 40 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#37] от "ygo11542256":

  С такъв начин на разсъждение...
  Голяма каша сте написал. Разбира се, че може да се сравняват култури и религии.
  Сентенцията на част от вашият текст е "истина няма". А истина има.

 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Весело

  И псевдо султана, както и степно- блатното североизточно сатрапско джудже ще лапат жълтата пат..!!!

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#31] от "anonim440":

  А тя Турция не е на ръба на гражданска война? Били ли сте в Турция?
  ========
  Как можеш да пишеш такива неща.....!
  Разликата между предишната и днешна Турция е колосална....!

  Днес.....едно турско семейство може да излезе навън в полунощ.....и да се забавлява до сутринта....когато и както си поиска.....
  А при светско превратаджийските времена, след осем вечер.....всичко живо се изпокриваше по домовете си......понеже нощта бе времето за между улични престрелки между най различни терористични фракции......

  Bukalemun
 43. 43 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":

  Каква гражданска война в Турция? Абсурд, турците са преди всичко националисти, независимо от политическите си възгледи. Плюс това, за да има гражданска война в една държава, трябва да има поне две страни които да воюват помежду си, да изпитват абсолютна нетърпимост едни към други, и тези страни да са относително равностойни. В Турция кой с кого ще воюва? Ислямисти срещу кемалисти? Глупости, това е изкуствено разделение, което е дълбоко надценявано. Турци срещу кюрди? Тук може и да има някакви конфликти след време, но турската държава може да се справи с тях. Така че, каква война. В Турция чувството за нация е над всичко, всички са преди всичко турци и после вече мюсюлмани, кемалисти, десни, леви, ислямисти и всякакви други. В САЩ такова вече няма чувство за нация. Там хората вече не се чувстват американци. Те се чувстват черни, бели, жени, мъже, християни, атеисти, членове на ЛГБТ общността, Тръмписти, анти-Тръмписти, консерватори, либерали и т.н. Няма нищо около което хората да се обединяват, абсолютно нищо. В Турция не е така.

 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#22] от "EU defender":Китай никога не е губещ , малко по малко завладява както Сибир ,така и територии на запад , Турция е една от тях ,а китайските стоки заливат турския пазар и са в основата на алъш вериша .
  —цитат от коментар 30 на edin drugii


  Сибир имапе опасност да го завладеят, да. Но след като китайския агент Навални беше осветен, такава опасност няма.
  Китайски стоки в Турция? ХАХАХАХХАХХАХАХАХА че те турците произвеждат практически всичко. Защо им е да внасят боклуци от Китай. Те си гледа собствения интерес.
  В България вноса от Турция е с 34% по-голям от Китай. И това е заместващ внос - предимно евтини стоки като пластмасови о стъклени изделия, дрехи. Тоест парите ни не влизат в китайски ръце, което е чудесно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 45 Неутрално

  През 2016 г. обаче нещо се промени.=========Промениха се много неща....... Нека си припомним поне няколко......1.....дългогодишния подготвян преврат в Турция.....не успя2....държавата стана по цивилна от всякога3....външната и вътрешна политика стана по независима4....социалната обстановка в страната стана по спокойна и переспективна
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Ети, дали Турция се развива добре или зле, каква е тенденцията, може да се види по опашките в Паспортна служба в Кърджали. Хората не смогват да ги обслужат. Хайде да си говорим истината. Турция прави завой. Това е свързано и с промяна в "социалната обстановка". Така стоят нещата.

 46. 46 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  А, последното изречение много ме впечатли. Все едно си описал днешните западни общества. В големите либерални градове на САЩ е точно така - разни банди се избиват помежду си, непрекъснати престрелки, убийства... явно навсякъде където либерализма и секуларизма вземат връх, това се случва.

 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#46] от "ygo11542256":

  В североизточната степно -блатна сатрапия и в страната на псевдо султана е прекрасно....
  Смирено ви препоръчвам да си купите еднопосочен билет и да освободите Отечеството от себе си!!!

 48. 48 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonim440":

  Такова нещо като универсална истина не може да има, приятел. Всеки си има своята истина. Всеки народ на света мисли, че той е най-добрият, и всеки народ е прав за себе си. Ако ние българите смятаме, че сме най-добрият народ на света, че имаме най-добрите ценности, най-добрата култура, че сме най-великата страна на света, би било хубаво да вярваме в това. Какво значение има дали това е истина или не? Преди 100 години нашите предци несъмнено са вярвали в това, за разлика от нас сега. И това е била тяхната истина. Сега ние смятаме, че държавата ни е най-скапаната на света. И да - това е нашата истина. Но не е непременно обективната истина.

 49. 49 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Абе то винаги е можело това в Турция. Бил съм преди Ердоган да дойде на власт и след като Ердоган дойде. Същата Турция си е. Всичко се крепи на едно много тънко конче...
  А това с престрелките по-леко, че нещо не видях в Турция някой да се стреля на улицата през нощта, а бях в Истанбул цяла нощ навън, то Истанбул не спи. Ляга си в 5.00 ч. и става в 6.00 ч.
  А иначе то и сега ако пуснеш новините всеки ден в Турция някъде някой стреля по някой.

 50. 50 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#43] от "ygo11542256":

  Турция е пред гражданска война перманентно. То затова бяха и военните преврати, като стане вече много напечено и се намесват военните. Сега кой ще се намеси?

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3699 Любопитно

  " Анкара има малко приятели в момента и рачита в голяма степен на Пекин за закърпване на положениет Турската икономика е в криза, тежко засегната и от коронавирусната пандемия, контролът върху централната банка и съдилищата се засилва, чуждите резерви намаляват, търговският дефицит расте, турската лира се срива. Турция вече не е модел за демокрация в региона; западните инвеститори вече са по-внимателни, продължава изданието."

  В общи линии наистина реалностите в Турция се влошават с всеки изминал ден:

  Гьоксой, 48-годишен, шие маски, за да си помогне да покрие загубите от по-ранните месеци на годината, когато той не е успял да се възползва от кредит за малък бизнес, тъй като не е имал гарант в своя консервативен квартал на Истанбул.

  "Хората не си купуват дрехи, когато не работят, така че аз извършвах само поправки и изкарвах 5-10 лири (1 долар) дневно, ако изобщо изкарвах нещо", каза той. "Все още не мога да дам пари на децата си, когато ми искат".

  Данните и проучванията показват, че подобни страхове и обезвереност нямат аналог на трудовия пазар досега. Най-тежко засегнати бяха същите онези турци, които се възползваха от продължилите години наред политики на Ердоган за насърчаване на благоденствието, съдействали за рязкото намаляване на диспропорциите в доходите.

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/strah-i-bednost-pandemiiata-udria-turciia-6114889

  Турците винаги са разчитали на по - голям брат, който да им помага в трудни моменти и да налива пари в икономиката им ! Сега вместо американците, тоя спасител се очертава да е Китай ! Но китайците са далеч от това, което хора като Ети си представят запартньори в подобни кризисни моменти за Турция......

 52. 52 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#48] от "ygo11542256":

  Т. е. "истина няма"...
  Аз не мисля така, и знам защо. То и такова твърдение "истина няма" не е вярно защото само по себе си има претенцията да е истина. Т. е. само се оборва.

 53. 53 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  ......"Турция вече не е модел за демокрация в региона.......“

  Мда! Иделаният модел за демокрация е когато съответната държава слушко под чинният поглед на Вашингтон или Брюксел. Току виж реши да води самостоятелна политика и веднага бива нарочена за диктаторка и недемократична 😁😁😁😁
  Във все по откачен свят живеем 😁😁😁

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#40] от "anonim440":

  Сори "anonim440"

  Без да те накърня....искам да ти го кажа директно.....
  България не е християнска държава.....
  Беше, но преди да бъде взривена църквата "Света Неделя".....
  Именно поради тоя факт.....приета ви в ЕС, бе на галоп.....

  Със всеки изминал ден.....все повече се убеждавам, че най здравата спойка между Брюксел и София.....се базира на традиционния секуларизъм, зародил се в средата на миналия век в България.....който залепна като 'фаянсова плоча'......от брюкселския подарък.....разюзданата демокрация......

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#46] от "ygo11542256":В североизточната степно -блатна сатрапия и в страната на псевдо султана е прекрасно....Смирено ви препоръчвам да си купите еднопосочен билет и да освободите Отечеството от себе си!!!
  —цитат от коментар 47 на selqnin


  Ако наричаш Турция блато, се чудя как ли трябва да опишеш Булгаристан 😁😁😁

 56. 56 Профил на krasiwd
  krasiwd
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  Само че има пропусната една не маловажна подробност относно начина на договориране и изграждане на инфраструктура в Турция. В договорите обикновено има клаузи ако трафика е недостатъчен и съответно приходите от него също, разликата да се покрива от държавата. Има писано доста по темата в интернет и до какво води това за турската държава и икономика като цяло.

 57. 57 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Такива объркани мнения...
  Тя Турция не не мохамеданска държава ако питаш някой арабин. Те арабите са на друго мнение за турците. В Турция уж е сунизъм, но реално не е. Молят се по броеница, а сунизмът го забранява.

 58. 58 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 592 Неутрално

  След забъркания отровен за България руско-турски коктейл, сега Ердоган забърква втори отровен коктейл - комунистическо-ислямски.
  Ще има нова ос Рим-Берлин-Токио.

 59. 59 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Гневно

  До коментар [#53] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Какво хубаво си беше в сив и варшавският договор.... каква самостоятелна политика си водехме, как изобщо не бяхме васали , как изобщо не бяхме наведени....
  Добре ли се чувствата- притеснен съм за вас чисто човешки и християнски?!?!?!

 60. 60 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  А какво стана с Путин и С400? Да не стане същата.

 61. 61 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#17] от "ygo11542256":

  Зависи коя е религията. Ако е ислям, нещата няма как да вървят добре! Ислямът е ретроградност и изостаналост. Справка-Афганистан, Иран...
  Въобще, посочете ми просперираща ислямска страна.

 62. 62 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#53] от "Барба-Ганьос-Тулуп":Какво хубаво си беше в сив и варшавският договор.... каква самостоятелна политика си водехме, как изобщо не бяхме васали , как изобщо не бяхме наведени....Добре ли се чувствата- притеснен съм за вас чисто човешки и християнски?!?!?!
  —цитат от коментар 59 на selqnin


  Ми не знам колко хубаво е било. И Турция не знае колко хубаво е било, щото не е припарвала 😁😁😁. За разлика от много държави (вкл. и България), Турция има бъдеще - положителен естествен прираст, работеща икономика и силна армия (която има и актвини бойни действия) през последните години.
  България се превърна в запрътук - недоносче на която постоянно трябва да и се казва какво трябва да прави и къде и е мястото. Не може да пръдне без разрешение на Козяк и Брюксел.

 63. 63 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#46] от "ygo11542256":В североизточната степно -блатна сатрапия и в страната на псевдо султана е прекрасно....
  —цитат от коментар 47 на selqnin

  Напишете го английски за да ви разбере и Премиера на РБ на него този език му е като роден. дето предупреждавал г-н Путин Това се отнася и за министъра на отбраната, за Барни Ръбъл, за вицепремиерите, за г-жа Цачева и за целия управляващ екип на българската "демокрация". Демокрацията е дело на образовани хора, а не на шофьори на джипки, преди да имаме претенции към другите.

  Свободата, Санчо...
 64. 64 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Хубаво, ама няма как Турция да изнася за Китай.
  Не виждам възможност за баланс на двустранната търговия, а Турция не е САЩ.

 65. 65 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  А какво стана с Путин и С400? Да не стане същата.
  —цитат от коментар 60 на evtimvz


  Е какво да е станало с C400? Тестваха я върху F-16 и резултатите им харесаха, за разлика на хората зад океана 😁😁😁

 66. 66 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ердо да внимава да не го накацат прилепите...

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Строяват се по новият СВЕТОВЕН ЛИДЕР ..., гледат си интереса на ДЪРЖАВАТА.

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4179 Весело

  Цялият свят трабва Китай жестоко да го санкционира,за вируса, който поразии направи, а не да се стимулира.
  —цитат от коментар 36 на Michael Jordan


  E, явно светът е малко по-умен от теб след като не санкционира Китай за новия корона вирус SARS-CoV-2. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 726 Весело

  Хихихи, местният мурзилаж се преоблича в движение, сменяйки ушанките с фесове и доули. Остава само да усвоят вместо челобитията, падането ничком в китайски стил. Метаните си ги знаят бай дефолт. Ети челеби ще им бъде онбашия и ще му бъде требвано нефритено копче за феса.

 70. 70 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не беше ли :
  -петолъчката
  -сърпът и чукът
  -"Капитала"
  -интернационализма
  -петилетката
  -диктатурата на пролетариата
  -международната работническа солидарност
  Въпреки, че ако ви кефи "фесът" кой съм аз, че да Ви лишавам от това върховно еротично удоволствие?!?!?!

 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  А какво стана с Путин и С400? Да не стане същата.
  До коментар [#60] от "evtimvz":

  Ми нищо не става. В началото на кризата в Източното Средиземномория, имаше плахи журналистически гласове “Няма ли да включим С-400? Ако не и сега, то кога ?”

  Руските боклуци пристигнаха с парад и веднага заглъхна. Същия театър е и това с Китай.

 72. 72 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Гневно

  Извинете за личният въпрос, но "запрътук" на кой точно език е?!?!?!
  След като Отечеството толкова Ли е опротивяло най-смирено Ви МОЛЯ да си купите еднопосочен билет и да се настаните завинаги във Вашият бленуван рай !!
  Купете си индустриални количества вазелин, защото ще ви обичат много, а любовта понякога БОЛИ!!!

 73. 73 Профил на Барба-Ганьос-Тулуп
  Барба-Ганьос-Тулуп
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#19] от "ygo11542256":Била е велика преди 1923 г... Османската империя е била велика. Сегашна Турция, колкото и да се напъва, е едно нищо. По-добре е да се вижда реалността. Турците имат много положителни качества, но да се твърди, че в момента Турция е велика държава...А що се отнася до турската идентичност, да тя е силна, но идентичността както може да помага, така може и да пречи... Защо се забравя исляма? Ако бяха християнска държава щяха да са несравнено по-добре. То и Ердоган все имитира християнски държави и християнски държави дава за пример. Като го питаха защо иска да смени начина на управление в Турция и да я направи президентска република и той даде за пример Русия и Франция.
  —цитат от коментар 28 на anonim440


  Много си зле с историята. Залезът на Османската империя започва през първата половина на 19 век и завършва с разпада и. От 1923 та, Турция е република. Османската империя не беше толкова слаба в края на 19 век, България щеше да види Освбождение през дедовия. Населението на Турция през 30 те години на 20 век е 13,648,270 а днес гони 90 млн. Та ко речи за Турция - зле били а?

 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Ердоган забърква втори отровен коктейл - комунистическо-ислямски
  До коментар [#58] от "The Rock":

  Нищо не е забъркал с тия 3,6 млрда кредит. Турският дълг е 350 млрда долара.

 75. 75 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 946 Неутрално

  О един проблем, и двете държави са силно зависими от износа.
  Китай ще взима 51%от приходите и ще налага своя модел.
  В крайна сметка, Турция става зависима от Китай.

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Поганец срам няма.

  Предаде Завета на Бащата на Република Турция
  Мустафа Кемал Ататюрк.

  Предаде завети съвети на Европа и НАТО.

  Зае се в борба за Лидерство на Арабския свят.
  Удари на камък, та се зае с "Добре дошел, братко Путин!".

  И там беше зле. Зае се с повече...
  "взаимно-изгодно" подакване под ККП.

  пп
  ТКП (Кърджали) е различна от ККП (Пекин)

  "Ердоган стремглаво насочва Турция към Китай"

 77. 77 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  О един проблем, и двете държави са силно зависими от износа.
  До коментар [#75] от "STRATOR38":

  При това Китай изнася за Турция, а Турция не може да изнесе дори болтче за Китай.

 78. 78 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Разпростира се от Северна Африка до Източна Азия !!!

 79. 79 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3824 Весело

  Забелязал е нещо , и защото интереса брани феса.......Ще ни осигури и на нас китайска газ.....а и може да ни пазят и отсам страна......а бе , голяма сме политика !

 80. 80 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#11] от "WWW":

  Отиди да живееш в Турция. Ти резак ли си? Пък най добре отиди в КНДР. Там всичко е шест.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1793 Неутрално


  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  Няма бракове, които приключват щастливо. Няма и вечни неща. Самото приключване предполага проблем. Въпросът е колко ще продължи и как ще продължи.

 83. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  ... През 2016 г. обаче нещо се промени ...

  Ха-ха-хаа!
  И туй са кипри във "Форин полиси" ...

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#50] от "anonim440":

  Умението ти да синтезираш двете ти привилегии в тоя форум.....биха ти дали предимство, но за кратки периоди.....
  Владеенето ти на турски език и субективната ти трансформация на нещата в тоя форум.....те пращат в една различна и не предвидена за теб посока.....
  Оня ден сам се изпусна.....чд си фен на турската опозиция......
  Бъди.....никой не ти пречи.....но не забравяй......
  CHP има естабилинчмънд на изцяло идеологическа основа.....и нищо повече.....
  Ако това те кефи.....халал да ти е кефа......но при 83 милионната турска нация, нещата са по различни......
  Действията на CHP предизвикват елементарна и всеобща антипатия сред турското общество.....
  Например....оня ден, Кълъчдароглу каза че иска да награди с орден за храброст, С. Демирташ......
  А преди време, висш председател на същата партия.... ОТКРИТО И ЯСНО заяви че.....
  " От сега нататък, нашата първа цел е да пречи на Ердоан.....независимо какви неща вурши той. Добри или лоши.....полезни или вредни".......

  И ти подкрепяш тия хора.....!!!

  Bukalemun
 85. 85 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#56] от "krasiwd":

  Писах, че държавата е гарант.

 86. 86 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#84] от "eti mehter":

  Не. Не мога да подкрепям, ако наистина Кълъчдароглу е казал това.

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#85] от "anonim440":

  Ако ти кажа че си полезен идиот.....ще се обиди ли....?
  Като комплимент го казвам....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#86] от "anonim440":

  Ама как "ако наистина"....бе човек....?

  В любимата ти halk fv го каза.....ето виж....

  https://youtu.be/sKCF23sbpDQ

  Ти знаеш ли какво е в Турция ....да искаш да наградиш с орден.....някой който се заканва да издигне паметник на на Абдуллах Йоджалан.....???

  Bukalemun
 89. 89 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 994 Любопитно

  Ердо е типичният религиозен фанатик, лицемерен и пресметлив. Иска и душата в рая и таковата до края. Защитник на мюсюлманските общности в държави като България, които са безгласни букви, но в Китай бързо затваря очите. И в Палестина е голям, но само докато Израел не скръцне по-силно със зъби.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 90. 90 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Да, наистина обяснението е простичко. Драстично намаляха инвестициите от европейските държави. Турция търси нов инвеститор и Ердоган сигурно вижда, че това е Китай. И сега китайските инвестиции в Турция са големи, но Ердоган иска още. Всъщност просперитета на Турция през изминалите години се дължи на големите европейски инвестиции, а не на Ердоган.

 91. 91 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 252 Неутрално

  То не бе "велика" Русия, после Либия, сега Китай ... накрая ще се хванат палците.

 92. 92 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Напълно съм съгласен с теб!

 93. 93 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#87] от "eti mehter":

  Това не е комплимент, и трябва да се обосновете защо?

 94. 94 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#88] от "eti mehter":

  Ако може линк от цялото интервю на Кълъчдароглу. Не се разбира контекстът.

 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#86] от "anonim440":

  Ако беше някой треторазряден форумен туркофоб като колегата в к.92 ....разбирам ....ейваллах....
  Но твоя толеранс от едното към другото. ...е много широк .....
  И залиташ от едната крайност към другата .....точно при такива важни и закъснели статии. ....
  Недей така ,бе човек. ....
  Погазваш и най елементарните канони на диалога ....въобще. ...

  Bukalemun
 96. 96 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Промени се, ети, без съмнение се промени-усилиха се репресиите срещу интелигенцията в Турция. Уволняваха университетски преподаватели, учители, юристи, учени, вкарваха ги в затвора, закриваха медии, несъгласни с новия ред...
  Резултатите ги видяхме по-късно- 1 лира=23 стинки...

 97. 97 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#94] от "anonim440":

  Eто думите на Демирташ:

  https://youtu.be/uM_g_B5SvfE

 98. 98 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "selqnin":

  Това обаче е умопомрачителен парадокс!! Човек като вас, обхванат от такава сатанинска злоба, да "моли смирено"??!!?? Вярвате ли си изобщо, като пишете тези редове???

 99. 99 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#97] от "half truth":

  Щом Турция е стигнала до това да може такива думи да изговорят публично значи с нея е свършено.
  Мисълта ми е обаче за думите на Кълъчдароглу, защото трябва са се види цялото интервю.

 100. 100 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  С Китай също , конкуренти са в почти всичко

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK