По факс, по поща, по куриер: американците полагат всякакви усилия да гласуват и от чужбина

По факс, по поща, по куриер: американците полагат всякакви усилия да гласуват и от чужбина

© Associated PressПо факса, пощата или чрез куриерска служба, живеещите в чужбина американски избиратели полагат всякакви усилия, за да са сигурни, че бюлетините им ще бъдат преброени в най-ожесточените президентски избори в САЩ в близката история и в обстановка на глобална пандемия, нарушения в пощенските доставки и критики на действащия президент към гласуването по пощата.


Активисти и от двете основни партии казват, че са свидетели на безпрецедентно висок брой молби за помощ за регистриране на избиратели и гласуване тази година от живеещите в чужбина американци, които по някои оценки са 9 милиона.


"Значително повече избиратели се обръщат към нас, поне 4-5 пъти повече, отколкото през 2016 г.", каза Джон Фул от клона на "Републиканци в чужбина" в Тайланд.
След като надпреварата през 2016 г. беше решена с минимални разлики в шепа ключови щати, "този път никой не приема победата за гарантирана", каза шефката на британския клон на "Демократи в чужбина" Инге Киемтруп. "Някои хора, които живеят тук от четири десетилетия и досега не са гласували, сега се свързват с нас и казват, че този път искат да гласуват", добави тя.


Президентът Доналд Тръмп отдавна негодува срещу пращаните по пощата бюлетини, защото според него те улесняват изборните измами, въпреки че за това няма доказателства. Избирателите от чужбина, и цивилни, и военни, гласуват по пощата на избори в САЩ от поколения.


Законите на САЩ гарантират на живеещите в чужбина американци правото да гласуват на федерални избори, като гласовете им се броят в щатите, където последно са живели те или техните родители.


Щатите имат строги срокове за регистриране на избиратели, получаване на бюлетина и изпращането й, въпреки че е възможно да се използва федерален тип бюлетина от избирателите, които не са получили своята навреме. И двете партии имат организации в чужбина, които могат да помогнат за оформянето на документите.


Избирателите, които се тревожат от бавни пощенски системи, могат да пуснат бюлетина в посолствата на САЩ, като Държавният департамент препоръчва това да стане до 1 октомври.


Доставка с DHL


Живеещата в Буенос Айрес дизайнерка на обувки Катрин Тиоболдс обаче не иска да рискува при изпращането на бюлетината си в Ню Йорк и плаща за доставка с куриерската фирма Ди Ейч Ел. "Повечето ми познати се безпокоят дали ще получат бюлетината си навреме, да не говорим за изпращането й навреме", каза тя.


57-годишната Мелани Лансинг, която е застрахователен агент в популярния сред американските пенсионери мексикански град Сан Мигел де Алиенде, помолила отиващ в САЩ човек да прати бюлетината й в Орегон. "Исках да я поверя на приятел", каза тя.


На предишни избори гласуващите от чужбина военнослужещи са подкрепяли повече републиканците, а цивилните в чужбина - демократите. В Париж републиканците смятат, че демократите полагат далеч повече усилия, след като през 2016 г. са били може би прекалено сигурни, че ще спечели Хилари Клинтън.


"Те са хиперактивни в привличането на избиратели. През 2016 г. не беше така, не смятаха, че Тръмп е заплаха", каза ръководителят на френския клон на "Републиканци в чужбина" Ранди Ялоз.


Киемтруп от британския клон на "Демократи в чужбина" каза, че все повече хора осъзнават, че гласовете от чужбина са достатъчно много, за да окажат влияние на изборния резултат. "На междинните избори през 2018 г. една от всеки 25 надпревари в страната беше спечелена или загубена с разлика 1 процент или по-малко. Същите разлики осигуряват американците от чужбина на всеки избирателен район за Конгреса", каза тя.


Една страна, където Тръмп е популярен, е Израел, където живеят между 250 и 300 хиляди американци от израелски произход, чиито гласове могат да повлияят на резултата в поне един ключов щат.


"По мои оценки тук имаме между 25 и 30 хиляди избиратели от Флорида и това може да е решаващият фактор в изборите в този щат", каза Марк Зел, ръководител на израелския клон на "Републиканци в чужбина".


Ковид-19 затрудни провеждането на традиционните прояви с физическо присъствие , на които партиите разчитат, за да помогнат на живеещите в чужбина американци да оформят изборните си документи, каза Даниел Миклос, ръководителка на римския клон на "Демократи в чужбина". "Ковид спря всичко. Хората не искат да излизат навън", каза тя.


Живеещата в Берлин международна консултантка по организационна дейност Карън Бърдсол е регистрирана като избирател в един от големите ключови щати - Пенсилвания, която изпрати бюлетини на гласоподавателите на 19 септември.


"Това означава, че няма много време, докато пристигне бюлетината, аз я попълня и изпратя, и тя да бъде получена преди 3 ноември", каза тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK