"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца"

"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца"

© Associated PressШвеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод. И днес тя прави много за благото на децата: ниски такси за детските градини, безплатен обяд в училище. И още. Но напоследък се откроява един проблем, разказва "Дойче веле".


Децата в Швеция трябва да са много благодарни на Астрид Линдгрен. Не само за любимите персонажи, които популярната авторка е създала, но и затова, че много по-рядко ядат бой от останалите деца по света.


В края на 70-те години на миналия век Линдгрен стартира инициатива за забрана на насилието като средство за възпитание. Речта на шведската писателка при получаването на Наградата за мир на германските книгоразпространители през 1978 е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.


Максималната такса за детска градина: 150 евро
Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина веднага щом навърши 18 месеца. А максималната такса е 150 евро на месец - доста изгодно, сравнено например с Германия.


"Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца", казва Кристофър Блидберг, който работи в голяма електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. "Всички в компанията реагираха положително. Това, че излязох в отпуск по бащинство със сигурност няма да навреди на кариерата ми."


Когато малкият му син е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане вкъщи или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е напълно нормално и мъжете да се грижат за настиналите си деца, казва той.


Образованието: безплатно за всички


Шведската държава инвестира много средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което предизвика много критика. Но идеята зад него е проста: Какво ще се случи с децата, особено от социално слаби семейства, когато училищата затворят врати? "Особено в наше време децата имат нужда от обичайното си ежедневие", казва директорът на училище в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от Ковид-19, но в края на пролетта учениците в неговото училище са били здрави. "Почти никое дете нямаше отсъствия."


За да затворят училищата, е необходим специален закон. Защото в Швеция всеки има право на образование. Ако не в училище, то поне дигитално у дома. И още нещо се регулира от държавата: за семействата образованието трябва да е напълно безплатно. Това означава, че учениците получават безплатно дори учебни помагала, химикалки, тетрадки, книги, училищни обяди, а след 10 клас и карта за местния обществен транспорт. Възможностите за образование на нито едно дете не трябва да бъдат ограничавани заради социалния му произход.


120 дни платени болнични за дете годишно


Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, въпреки че работят. Родителите могат да излязат в платен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, но максимално близо 3000 евро на меец. Много компании обаче дори доплащат до 100 процента през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. "За мен това не беше важно, исках да установя връзка с малкия ми син", споделя бащата.


Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от социалното осигуряване - родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.


Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си дори и ако неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.


Шведското правителство предлага и безплатна помощ за деца в нужда или при въпроси относно здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви по мед и масло? За съжаление не.


Насилието и детската престъпност растат


"Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен.


Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. "Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя", казват от полицията.


Въпреки това Кристофър Блидберг не позволява на тревогата да го обземе. Швеция продължава да е една от най-добрите страни за отглеждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се сдобие с братче или сестриче.

Ключови думи към статията:

Коментари (246)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Не е вярно, депутатът Георги Марков - Николай написа книга, че най-добрите условия са осигурени от Орбан в Унгария

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3129 Весело

  Щастливо детство за Моамед от Швеция , ама не съвсем ...

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Който иска деца, да ходи в Швеция.
  Който не иска, да ходи където си иска или... да си соти тук :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  стои :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 476 Неутрално

  „Насилието расте. Нещо се случва.” - какво ли се случва? Дали не е с цветнокож произход?

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?Дойче веле срамежливо е спестила отговора.

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 816 Неутрално

  ... и да плащаш най-високи данъци в света.

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Колегата cinic май пак не е прочел статията. А в нея пише, че децата са застрашени от уличните банди. Кои хора са в тези банди, всички можем да се досетим. Тези, заради които Швеция има прякора "европейската столица на изнасилванията". Ето и цитата от статията, която левичарите се правят, че не са прочели:

  "Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен."

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  Потискаща история е да живееш в Швеция...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чудната статия на ДВ забравя да спомене, че в социалдемократуческа Швеция държавата ви каква какво да правите с децата си. Не може да ги оставите в къщи по свое желание защото нарушавате правото им на образование. Нямате право как да възпитават детето си..

  Всичко се плаща...

 11. 11 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Колко тъжно е да гледаш как тази прекрасна страна бавно, но сигурно се превръща в бойно поле на разни орки.

 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#10] от "true_original":

  Няма деца - няма проблем.... :)
  Е, за загрижените политици може и да има, ама да го.... :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 13. 13 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Швеция вече има построени над 200 безполови детски градини! Който не вярва да гледа в ютюб документалния филм на cnn и vox "Raised without gender".

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Шведите сигурно са прекрасни хора, но явно се чувстват в Швеция като в затвор, защото като отидат в чужбина започват да бият персонала на хотелите и то с особена жестокост.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 15. 15 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Само не мога да разбера защо се смята че престъшността в Швеция е цветнокожа. Там има доста българи, сърби, хървати, босненци и други бели (ама без бели якички). Най-популярния образ на криминалец в датското кино (за шведското нямам данни) се играе от Златко Бурич. Такива ми ти работи ...

 16. 16 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Впрочем фондация "Отворено общество" също има проект за безполова детска градина в Младост 4, но ест е само на хартия засега.. ако педоджо спечели до 2024 ще стане факт обаче

 17. 17 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Да, много хубаво място , особено ако имаш дъщери.
  А за екстрите - ами пролетариата винаги е изпадал в телешко умиление като му кажат, че нещо е много евтино или беплатно. Иначе пак му изцеждат тези пари като данъци(по-лошо даже, понеже не знае как се харчат), но евтиното е хубаво, всеки соц каскет го знае.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 18. 18 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#8] от "Политически некоректен":


  Кои хора са в тези банди
  —цитат от коментар 8 на Политически некоректен


  От Балканите - едва ли е по-различно, отколкото в Германия...

 19. 19 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Rape capital of Europe
  Дойче веле - "Най-доброто място да отгледате децата си!"

 20. 20 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  До коментар [#18] от "iazdakaja":

  Малко по на юг са от Балканите тия банди.. недей да лъжеш и да злепоставяш собствения си народ

 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  В Швеция чрез закон е забранено да се води статистика за етническия произход на криминално проявените. Не знам защо е така. Аз лично не виждам проблем да се съобщават подобни данни. Но шведските законодатели са решили различно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  ""Тук в Лидингьо наскоро беше застреляно момче - само на 300 метра от нашата къща", разказва Кристофър. Нарастващото насилие между уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше застреляно в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в размяна на огън между две съперничещи си банди. Убиецът все още не е заловен."


  След като възпитанието на децата е тема табу в Швеция, няма какво да се чудим, че престъпността ще нараства с всеки изминал ден ! Докато шведите отново не се върнат към добрия стар пердах, който наистина понякога е малко неприятен за получаващия го, но пък впоследствие формира ценностно възпитание у детето какво е добро и какво - зло ! И винаги е било част от скандинавското семейство досега !

 23. 23 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  Шведите са хора като всички други. Имат си лумпени, криминално проявени, банди, безотговорни, наркотици и т.н. Явно, много форумци са си създали впечатлението че в Шведско всичко е добре смазано и работи с прецизност и точност на швейцарски часовник. Това е далеч от истината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 24. 24 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsyrvulan":

  Жокер - въпросните лумпени и криминали не са шведи ;)

 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 464 Весело

  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?Дойче веле срамежливо е спестила отговора.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Абсолютни расисти са. Виж и какви руси и дебелобърни шведки са сложили на снимката. БЛМ трябва незабавно да се заеме с тях и белите им привилегии!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Има мигранти,защото е богата.Ние като сме бедни и ни подминават

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  150 евро на месец такса за детска градина!? Та в България е 10 пъти по-ниска!?

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  "Швеция е първата страна, забранила шамарите като възпитателен метод. И днес тя прави много за благото на децата: ниски такси за детските градини, безплатен обяд в училище"
  и с мощен приток от други деца, които ще изместят щасливите деца.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  До коментар [#23] от "tsyrvulan":
  "Шведите са хора като всички други. Имат си лумпени, криминално проявени, банди, безотговорни, наркотици и т.н. "

  Имат си лумпени, криминално проявени, банди, безотговорни, наркотици и т.н. и си ги обгрижват.

  подпис
 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Весело

  До коментар [#21] от "tsyrvulan":
  "В Швеция чрез закон е забранено да се води статистика за етническия произход на криминално проявените."

  Добре, че лекарите не слушат политиците и ползват медицинските статистики при определяне на диагнозите.

  подпис
 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 833 Весело

  До коментар [#26] от "kazushi":

  Стига бе, там за изнасилване броят еването без нотариално заверен предварителен договор. Затова такава им е изкривена статистиката.

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":
  Докато шведите отново не се върнат към добрия стар пердах, който наистина понякога е малко неприятен за получаващия го, но пък впоследствие формира ценностно възпитание у детето какво е добро и какво - зло ! И винаги е било част от скандинавското семейство досега !

  Хайде сега прочети!

  1978 е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата държава, забранила шамарите като възпитателен метод със закон.

 34. 34 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan Ivanov":

  За какво ми е да лъжа - тук сме анонимни...
  За Германия поне може да си сигурен, че напрактика няма престъпна дейност без Балканска нишка. А че най-корумпираните и неуспешни държави в Европа излъчват най-голямата престъпност учудва само теб...

 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#26] от "kazushi":Стига бе, там за изнасилване броят еването без нотариално заверен предварителен договор. Затова такава им е изкривена статистиката.
  —цитат от коментар 32 на Араламбене му е майката


  Хайде пак. Тук статистиките са за изнасилване, не за сексуално посегателство. Разликата между Швеция и останалите страни в Европа не е в това какво се смята за изнасилвания. Разликата е, че Швеция тотално се е отказала да преследва изнасилвачите заради етническия им произход. За сметка на това преследва жертвите, които се защитават. Приведох и примери за това.
  Но дори да има и други разлики в законодателството, те пак не могат да обяснят как в Швеция има 5 пъти(!) повече изнасилвания отколкото в Белгия, например. Или която и да е европейска страна, с изключение на Англия. Нито могат да обяснят как броя на изнасилванията в Швеция скачат от година на година, а в останалите страни от Европа няма такова нещо.
  В Австралия дали са по-различни законите за това, кое е "доброволен" секс? В Германия ще те накажат, ако си излъгал, за да получиш секс (това от край време е така).

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Имаме приятели, ТРИ СЕМЕЙСТВА, които не пожелаха да се върнат в "рая на България" от Швеция, където данъците са ниски, можеш да си пердашиш наследниците, Фандъчка каза – ще осигурим по-нататък места за всички деца в детските градини, няма банди, които помагат на управляващите, няма дрогирани убийци на журналисти...
  България, страната на чекмеджетата, на управителя Боко, най подредената и чиста Република!

 37. 37 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#35:"kazushi"][/quote]

  Разликата е, че Швеция приема много повече мигранти, даже и от съседна Норвегия например.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  До коментар [#7] от "chepokalipsis":

  Поне знаят, къде отиват данъците. Всеки случай, не ги крадат управляващите.

 39. 39 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#7] от "chepokalipsis":Поне знаят, къде отиват данъците. Всеки случай, не ги крадат управляващите.
  —цитат от коментар 38 на Роси


  Причината за всяка корупция са данъците. Няма държавни пари, няма корупция. Толкова е просто.

 40. 40 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Имаме приятели, ТРИ СЕМЕЙСТВА, които не пожелаха да се върнат в "рая на България" от Швеция, където данъците са ниски, можеш да си пердашиш наследниците, Фандъчка каза – ще осигурим по-нататък места за всички деца в детските градини, няма банди, които помагат на управляващите, няма дрогирани убийци на журналисти...България, страната на чекмеджетата, на управителя Боко, най подредената и чиста Република!
  —цитат от коментар 36 на Alexander97


  Това много лесно може да се обясни. Ако не ти се случи нещо лошо на теб, няма как да знаеш, че изобщо се случва около теб. Защото медиите очевидно не само не го показват, но и активно го прикриват. Примера го виждаш.

 41. 41 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Да бе, как може един либерастки фалифат да е добра държава за деца?!? Айде не мерси.

  ... с двеста...
 42. 42 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 464 Весело

  Как ще е е чудесна страна, като мигрантите бият шведските момчета, крадат им парите и буквално пикаят върху тях. https://sputniknews.com/society/201912181077604058-sweden-in-uproar-over-video-of-immigrant-gang-abusing-urinating-on-swedish-boy/ За изнасилване на деца не се дава затвор!! Става дума за момиченце на 12 годиниhttps://samnytt.se/valdtog-12-aring-tills-hon-blodde-ur-underlivet-doms-till-en-veckas-ungdomstjanst/ За сметка на това се дава затвор за жените и децата, които се защитават от насилниците си. казвам специално децата, защото 43% от жертвите на изнасилвания в Швеция са деца! А знаем, че в Швеция стават 20 пъти повече изнасилвания, отколкото в България и 4-5 пъти повече отколкото например в Белгия. За последните 20 години изнасилванията са скочили многократно.Преди да ми кажете, че това са единични случаи, ето за хиляден път статистики от Евростат http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do В Швеция стават (в абсолютни цифри) толкова изнасилвания, колкото в Германия!Швеция не само не е добро място за деца, но е и едно от най-лошите в Европа (след Англия). Спрете с явните лъжи! Пропагандата ви в полза на педофили и изнасилвачи е ГНУСНА! Каквито сте и вие, Дневник!
  —цитат от коментар 26 на kazushi


  Добре си дал статистиката, ама не е зле да се погледне и статистиката от преди 30-40 години за да се види увеличението в пъти, дори десетки пъти... Добре е да се погледнат и данните за нелегалните оръжия и употребата им за се разбере корена на злото.

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#40:"kazushi"][/quote]

  Те всичко знаят. От тях научихме това, което се пише у нас.
  Кварталите с криминалитет са известни – като Факултето или Столипиново.
  Не плачете за шведите!

 44. 44 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#42:"puknatastotinka"][/quote]

  За последните 20 години броят на изнасилванията в Швеция е скочил цели 4 пъти. 400%! За това време в Нидерлания е паднал, например.

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  В Куба ги има всичките тия неща.

 46. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца" и мигранти, ще им излезе
  през носа либералната диктатура !!!

 47. 47 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#40:"kazushi"]
  —цитат от коментар 43 на Alexander97
  Те всичко знаят. От тях научихме това, което се пише у нас.Кварталите с криминалитет са известни – като Факултето или Столипиново. Не плачете за шведите![/quote]

  Нищо не знаят. Аз имам познати, които са във Франция и обясняват как се къпели в Тихия океан. Това, че си по-близо до дадено нещо, далеч не означава, че знаеш повече за него. Като знаят всички хора, които са опасни, как се получава така, че изнасилените деца са все бели, а не жители на тези квартали? Нали уж знаят, защо не ги избягват?

 48. 48 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#22] от "samoedin":


  Докато шведите отново не се върнат към добрия стар пердах, който наистина понякога е малко неприятен за получаващия го, но пък впоследствие формира ценностно възпитание у детето какво е добро и какво - зло !
  —цитат от коментар 22 на samoedin


  Е според наш Ганьо това важи и за жената.
  И ако ти си станал модерен българин и не биеш жена си, що отричаш стремежа на шведа също да бъде модерен?

 49. 49 Профил на dmode
  dmode
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#15] от "john_3volta":

  И на мен ми прави впечатление, че в скандинавските филми лошите са или руснаци или от Балканите . Сигурно си има причина.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Който иска да се връзва и да ходи да живее у Шведската джамахирия. Там е точно както разправят по Дойче Веле, Дневник и Бърни Сандърс. Аз лично познавам трима души живяли и работили там, единият дори с добър бизнес. След 10-тина години там (+/- 2 години за всеки) двама се върнаха в България и са супер щастливи, а един замина за САЩ и също е много доволен (до последно се чудеше Тексас или Калифорния и понеже е умен не сбърка с избора и сега живее като цар в Сан Антонио). За Швеция една добра дума не могат да кажат, освен за природата и инфраструктурата. От там насетне всичко е доста различно от писанията на крайнолявата пропаганда.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Вместо да прочете статията, туземното нискочелие се изредило да описва расистката си извратеност.Да се чуди човек от къде се нарои тая гад?!
  —цитат от коментар 51 на b_52_strato


  Искрено се надявам никой да не прочете тази изродска пропаганда, която наричаш "статия". Днес вече те наричат "гад" когато откажеш да защитаваш и прикриваш педофилията и изнасилванията на малки дечица.

 54. 54 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#36] от "Alexander97":

  Хахаха, да, върволици от изстрадали шведски деца се точат към райските земи на консерватизма на юг и изток от Орбан - голям смях в тоя форум - както винаги!
  ++++++++++++++++++

 55. 55 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 928 Неутрално

  През последните три години престъпленията с наркотици и насилие сред децата под 18-годишна възраст са се увеличили. "Толкова случаи досега не сме виждали. Нещо се променя", казват от полицията.

  Много интересно кво ли се променя според полицията? някаква мистерия ли се крие зад тези промени, или всички много добре знаят кое, къде и сред кого се променя, ама не върви да си го кажат?

 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2789 Неутрално

  Какъв комунизъм ги тресе само !!!:)) Неслучайно са ШВЕДСКИТЕ СА общи работи, ....тройки, маси и тн. Образованието е държавно, като частните образователни структури са за цвят.... към 98% общински ( регионални) градини ,училища ,гимназии , университети . Същото е със здравеопазването..., следователно негодни . А..,колко КОРУМПИРАНИ СА :) Всеки самолет, камион , кола , екологична инсталация се предлага с РУШВЕТИ !

 57. 57 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Щом статията е на дв, значи да се разбира : В Швеция Е кошмар да се отглеждат деца и НЕ е само "един проблем се откроява". :-)

 58. 58 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan Ivanov":За какво ми е да лъжа - тук сме анонимни...За Германия поне може да си сигурен, че напрактика няма престъпна дейност без Балканска нишка. А че най-корумпираните и неуспешни държави в Европа излъчват най-голямата престъпност учудва само теб...
  —цитат от коментар 34 на iazdakaja


  Ами не знам защо лъжеш. За вас комунягите може би е навик. Може би си мислите, че можете да убедите някого в абсурдните си измислици. Не знам. Но лъжите и то адски много.

 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Друго много позитивно за шведската система е, че в детските градини и училищата започват да премахват "джендър местоименията" и крайнодесни думи като "момче" и "момиче" - всички деца са "приятелчета". Набляга се на това момченцата да ги е срам, че са момченца, като така се бори Патриархата. Какво се случва, когато тези феминизирани момченца отидат на училище и се срещнат с възпитаните в тежък патриархат и агресивно разграничени полови роли "нови шведчета", мисля на всички е ясно. После в горните класове всичките Ингрид-и и Кристин-и познайте с кого се шлякат и от кого забременяват. Е - и бойче ядат, и някой нежелан генгбенг отнасят, ама така се бори белият супремасизъм и крайнодясното европоцентрично виждане за света.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#55] от "Green Day":

  Умните хора не питат "сред кого", а "защо". И решават проблемите и забравят, а ти гледаш по телевизията същите новини от десетилетия: "бой за места в детска градина", "арестуван служител с подкуп"...

 61. 61 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ганчо пак погребва прогнилият запад! Да се чуди човек как не сме световна империя с тоя "потенциал"!

 62. 62 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#58] от "Sar":

  Ами питай германците - цели опери ще ти изпеят за балканските банди.
  За африкански, арабски или турски банди не съм чувал - сигурно има, ама са слаба ракия.
  (разбира се, да не се забравя бившия СССР, но при тях е трудно с визите и не могат да разгърнат таланта си така добре)

 63. 63 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#58] от "Sar":Ами питай германците - цели опери ще ти изпеят за балканските банди.За африкански, арабски или турски банди не съм чувал - сигурно има, ама са слаба ракия.(разбира се, да не се забравя бившия СССР, но при тях е трудно с визите и не могат да разгърнат таланта си така добре)
  —цитат от коментар 62 на iazdakaja


  Аз съм ги питал, включително активни юристи. Отговорът е, че законите не важат за хората с по-тъмна кожа. Това го видяхме и в Кьолн и на други места по Нова година, когато и там институциите се опитаха умишлено да прикрият изнасилвания.
  Между другото, ако искаш аргумент, трябва да изложиш факти, а не неща, които са ти се случили на теб, или някой ти е казал на теб. По очевидни причини. Няма какво да ги обяснявам, ти ако разбираше от аргументация, нямаше да защитаваш педофили и изнасилвачи.

 64. 64 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  "Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който семейството живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо растат в паралелен свят. "
  *
  Намекът е, че обществото е виновно, че има квартали с висока престъпност. С две думи трябват още пари от джоба на данъкоплатеца. Добре е да се каже какво население живее в тези квартали, етнос, религия, образование, манталитет, но не е политически коректно. Колкото и да възпитават децата в детските градини и в училище, след като в семейната им среда има насилие и жената не се смята за човек всички усилия а напразни.
  Един младеж мюсюлманин най-цинично и откровено го обяснява: ако изнасилят мюссюлманка или роднините й ще издирят насилника ще го убият или кастрират. Момичето също може да бъде обявено за виновно от семейството и даже убито. Ако оцелее никой няма да я вземе за жена.
  Ако изнасилят шведка нищо такова няма да се случи, а на нея ще й осигурят психолог.
  Истината е, че системата е измислена от шведи за шведи, т.е. предполага се, че всички ще играят по прявилата. Точно такива системи са злонамерено използвани от всякакви престъпници, отрепки и безработни лентяи. И те по геоплолитически причини се множат. Лошото е, че могат да достигнат критичната маса и да взривят системата.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Имам тук неколко снимки на най-известното шведско детенце, от тези, които не са одобрени от ПР агенцията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#58] от "Sar":Ами питай германците - цели опери ще ти изпеят за балканските банди.За африкански, арабски или турски банди не съм чувал - сигурно има, ама са слаба ракия.(разбира се, да не се забравя бившия СССР, но при тях е трудно с визите и не могат да разгърнат таланта си така добре)
  —цитат от коментар 62 на iazdakaja


  Ще ти изпеят, щото балканците сме бели и по нас може да се хвърля всякаква помия безнаказано. Че българите и хърватите даже сме им били съюзници през ВСВ, което в дегенериралото и изкривено съзнание на модерния германец се води смъртен грях и повод да се обобщава на едро за такива като нас (виж сърбите са "жертви" и за тях не се говорят глупости). Иначе даже милото Дневниче публикува няколко препечатки от ДВ на тема точно арабски и турски банди в Германия, можеш да ги намериш. Ама твоите познати германци няма да ти говорят за тях, понеже подозират, че си доносник и ще ги наклепаш някъде, след което не могат се оправи.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Относно етническия профил на престъпността в Германия
  https://www.dw.com/bg/миграция-и-престъпност-чужденците-или-германци-са-жертвата/a-54760604
  Цитат:
  "Според доклада, 138 германци са били засегнати от най-тежките престъпления – предумишлено и непредумишлено убийство, в които е участвал поне един заподозрян мигрант. Жертвите на такъв вид престъпления са 27. От друга страна мигрантите и бежанците, засегнати от престъпления, в чието извършване е бил замесен поне един германец, са 53-ма. И само един е бил убит."

  Без коментар.

 69. 70 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#63] от "kazushi":

  Ето ти фактите: вече 5 години откакто в Германия влязоха над 1 милион бежанци - и то предимно сами млади мъже - престъпността им е смешно ниска. Със сигурност не повече, отколкото в България, където има пак толкова младежи. Обяснението не е трудно: тези хора идват от далечни и недобри места, дали цяло състояние да дойдат, със семейства, чакащи помощта им. Съответно са "под тревата" да не се издънят.
  Съвсем друго е положението на келешите от Балканите със самочувствие на "бели европейци", които имат много по-нисък праг да го ударят през просото.

 70. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "john_3volta":

  Защото е кино, а виж в затвора и арестите на полицията Златковци няма , он пък Ахмедовци , Мемедовци и Таджи ....

  гошо
 71. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Най-много се кефя и как хора, дето пЦуват по "Държавата" понеже трябва да платят някоя такса за някакъв документ, са се размечтали за Швецата, където ще трябва да плащат 57% ДОД (слагам ги в най-горната категория, щото все пак до един не са некви прости ганювци, ами елитни европейци и ще къртят лудите пари там) и 25% ДДС. И това е след като Държавата-майка е изплющяла 32% за социално осигуряване, което работодателят плаща на база заплатата на служителя (смята се обратно на осигуровките при нас, които се удържат от брутната заплата - там се смята върху брутната заплата и уж се плаща изцяло от работодателя) и което дава тия "безплатни" неща описани горе. Представям си как се кефят, че 42% от данъчните постъпление в Швецата отиват за социални разходи. А пък като видят цените по магазините и ресторантите направо ще запеят, хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 72. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#70] от "iazdakaja":

  Фактите са, че в цяла Западна Европа престъпността е ниска само в малките градчета и селца, където няма "бежанци". В големите градове престъпността е в ПЪТИ по-висока отколкото в България и обратното може да твърди само човек, който не е бил на запад от Калотина. А оправданията защо ония се дънят са просто смешни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#70] от "iazdakaja":

  Много знаеш ти каква е престъпността в Германия или изводите си ги правиш на база ДВ

  гошо
 74. 75 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#70] от "iazdakaja":Много знаеш ти каква е престъпността в Германия или изводите си ги правиш на база ДВ
  —цитат от коментар 74 на гошо


  Ама то даже и ДВ обърнаха плочата вече. Представи си каква е картинката, щом и те не могат повече да повтарят мантрите на Меркел за хубавините и успеха на приемането на "бежанци".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 75. 76 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Сигурен съм, че е чудесна не само за отглеждане, но и за обучение и възпитание в училище, за реализация в живота. Не живея там, но в една от загнилите капиталистически държави, та имам доста впечатления.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 76. 77 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#68] от "pamela":

  Хаха, откъде изкопа екзотичния линк за ливанския клан - аз като кликна на германски линк за престъпни кланове винаги попадам на български и румънски цигански кланове и беттлермафия. Ама който търси намира де...

 77. 78 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 936 Любопитно

  При положение, че за 2019 година Швеция е най-несигурната за лична безопасност държава 39 место ( най-висок криминален индекс - 49.35 и най нисък индекс на сигурност - 50.65) ми е странно как "Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца". За сравнеие България е на 27 место криминален индекс - 40 и индекс на сигурност - 60).

 78. 79 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#73] от "Тюфлекчия":

  Аз твърдя, че Балканите са не по-малък донор на престъпност за Германия, отколкото Турция или арабските или африканските мигранти, ако се сравнява коректно. От там ние не сме в позиция да рамахваме пръст нито на властите там, нито на чуждите "извършители".

 79. 80 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#68] от "pamela":Хаха, откъде изкопа екзотичния линк за ливанския клан - аз като кликна на германски линк за престъпни кланове винаги попадам на български и румънски цигански кланове и беттлермафия. Ама който търси намира де...
  —цитат от коментар 77 на iazdakaja


  ТИ лично какво правиш, не е довод за нищо. Иначе ти пратиха статии и от ДВ и т.н.
  За престъпността като цяло не мога да говоря. Пратих линкове, където си има статистика за изнасилвания (не сексуални посегатеслтва). В България са доста по-малко отколкото в Германия. Но от друга страна в Германия са много по-малко отколкото в Швеция, за която става дума в статията. В Швеция има и около два пъти повече бежанци на глава от населението.

 80. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#73] от "Тюфлекчия":Аз твърдя, че Балканите са не по-малък донор на престъпност за Германия, отколкото Турция или арабските или африканските мигранти, ако се сравнява коректно. От там ние не сме в позиция да рамахваме пръст нито на властите там, нито на чуждите "извършители".
  —цитат от коментар 79 на iazdakaja


  Не твърдиш това. Ти твърдиш, че Балканите са много по-голям "донор", а не "равен". Какво значение има, така или иначе статията е за Швеция, а и ти не представи абсолютно никакви данни за твоите твърдения, така че няма смисъл да им обръщаме внимание. Можеш да твърдиш и че луната е по-голяма от слънцето, ако искаш, разлика няма да има никаква.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1545 Любопитно

  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  За тея ли иде реч?
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/migranti-10-chasa-iznasilvali-2-momcheta-v-shvecija-pogrebali-gi-jivi-221498

 85. 86 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#84] от "ГЕРБ е равно на посредственост и простотия":
  Е, точно пък Ганьо? Циганите в Сливен си спряха циганетата от училище, да не би да им ги вземат и дадат на норвежките педерасти. 😆😄🤣

 86. 87 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?Дойче веле срамежливо е спестила отговора.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  От български.

 87. 88 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Коментарите под статията са се превърнали в триумф на булгаристанската ксенофобия, расизъм и ислямофобия... Каква изненада!
  —цитат от коментар 82 на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия


  Стига общи приказки. Посочи къде видя расизъм и ксенофобия.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И малко икономически данни: Швеция е на трето място по неравенство. В света. След африкански кочини. Джини коефициент около 88%. Близо 40% от шведите не притежават нищо. Следващите 50% също не са за завиждаме. Дори жилищата (за които плащат минимум €200 000) не са техни, живеят с право на ползване.Швеция е държава с чудовищна безработица. Над 70% от хората под 40 години работят почасово или не работят. Съществуват брутални (законово установени) уравниловки, при които заплатата на чистачката е поне половината от тая на шефа. В последните години има емигрантска вълна от способни,млади шведи. Запълват ги с... колегите по-горе добре са го описали.
  —цитат от коментар 89 на klecho


  Не всички имат нужда от материални блага, за да се чувстват добре, приятел. Ти като притежаваш панелка и къща с пробит покрив на село богат ли се чувстваш?

  Като цитираш данни, дай източник. Да не е РТ?

 90. 91 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#74] от "гошо":


  Много знаеш ти
  —цитат от коментар 74 на гошо


  Да, медиите на Запад правилно не разкриват подробности за извършителите, но с малко повече нюх се усеща балканския почерк.

  Сещам се за озни, дето застреля 10 човека в Мюнхен. Разкриха, че изкукал, защото бил тормозен расово в у-ще. И понеже знам, че нито германчета, нито тъмнокожи тормозят по тая линия, веднага се досетих за обичайните заподозрени. И наистина накрая изтече инфо, че са от "бивша Югославия". Няма по-разгащени и ксенофобско възпитани младежи от нашите.

 91. 92 Профил на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  ГЕРБ е равно на посредственост и простотия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига общи приказки. Посочи къде видя расизъм и ксенофобия.
  —цитат от коментар 88 на kazushi


  Например тук:
  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?Дойче веле срамежливо е спестила отговора.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Или тук:
  Добре е да се каже какво население живее в тези квартали, етнос, религия, образование, манталитет, но не е политически коректно.
  —цитат от коментар 64 на pamela


 92. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#73] от "Тюфлекчия":Аз твърдя, че Балканите са не по-малък донор на престъпност за Германия, отколкото Турция или арабските или африканските мигранти, ако се сравнява коректно. От там ние не сме в позиция да рамахваме пръст нито на властите там, нито на чуждите "извършители".
  —цитат от коментар 79 на iazdakaja


  Не, не твърдиш това. Прочети си коментарите по-горе. Твърдиш, че едва ли не никаква престъпност освен балканска няма в Германия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 93. 94 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#92:"ГЕРБ е равно на посредственост и простотия"][/quote]

  Много добре би било да се каже с какъв произход и каква религия са хората от тези квартали, тъй като определено може да има връзка между това и престъпленията. Това няма как да е расизъм, това е просто желание да се научи истината. Тя няма раса.

 94. 95 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#93:"Тюфлекчия"][/quote]

  Същото му казах и аз. Но каквото и да твърди, първо е абсурдно, второ, така и не приведе никакви аргументи, трето, няма общо с темата.

 95. 96 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Стига общи приказки. Посочи къде видя расизъм и ксенофобия.
  —цитат от коментар 88 на kazushi


  Например тук:
  Чудно с какъв произход ли са тези улични банди в Швеция?Дойче веле срамежливо е спестила отговора.
  —цитат от коментар 6 на Мусаши


  Или тук:
  Добре е да се каже какво население живее в тези квартали, етнос, религия, образование, манталитет, но не е политически коректно.
  —цитат от коментар 64 на pamela
  —цитат от коментар 92 на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия


  Хахахахахахаха. Стюпид, днес от сутринта не си във форма. Я дръпни една тирада за Гню-расиста да се посмея, че после трябва да ходя да пазарувам, а честно казано ме мързи и имам нужда от малко смях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 97 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#82] от "ГЕРБ е равно на посредственост и простотия":

  Викаш тази реклама ти харесва ? https://www.youtube.com/watch?v=ShfsBPrNcTI&t=88s
  Коментара за видеото ще го спестя.

  This is the place where puddings die.
 97. 98 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#92:"ГЕРБ е равно на посредственост и простотия"]
  —цитат от коментар 94 на kazushi
  Много добре би било да се каже с какъв произход и каква религия са хората от тези квартали, тъй като определено може да има връзка между това и престъпленията. Това няма как да е расизъм, това е просто желание да се научи истината. Тя няма раса. [/quote]

  Този ти аргумент винаги ще е тъп. Точно защото винаги виждаш произход и религия в хората, те никога няма да се интегрират в твоето обещество. Как не ви се наби в кратуните, че интеграцията означава да се опиташ да избиеш от главите на тези кафеви хора именно идеята, че произхода им има значение. В смисъл, твоите думи са пикаение срещу вятъра.

 98. 99 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Абе, Тифлек, брат ти понася ли те или избягва контакти с малоумния си брат?
  —цитат от коментар 81 на ГЕРБ е равно на посредственост и простотия


  В отлични отношения сме, даже като си беше тук преди време само ми мрънка да ходя на гости В Париж (премести се там за postdoc в някакъв институт), ама аз в тая кочина няма да стъпя повече. Казах му да организира нещо по селата, където още е Франция и ще дойда. Други въпроси за семейните ми отношения да имаш?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 99. 100 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лъжите на дойче шмеле. Страната където в детските градини задължават децата да играят с играчки на другия пол за да премахнат половите различия. И се провалят естествено.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK